donderdag 19 september 2019

Bronst op de Veluwe

Het wordt ieder jaar drukker, het circus rond de edelhertenbronst op de Hoge Veluwe.
Toch wil ik het ieder jaar wel een keer mee maken, vaak kom je bekenden tegen en is het gewoon een gezellig onderonsje tussen veel fotograferen.
Fotografisch vind ik het ieder jaar weer lastig...... een plek waar de herten zich laten zien maar de achtergrond zo foeilijk is dat de foto's bijna allemaal in de prullenbak belanden. Een tweede plek die best mooi is maar waar de herten niet altijd komen of maar heel kort. En de derde plek waar je geluk moet hebben om mooie zonsondergang foto's te maken.....Een burlend edelhert...met nog een plukje hei op de voorgrond. Dit was een van de weinige foto's die niet in het mapje takkenfoto's terecht kwam.... Maar wel in het mapje "rotzon",  want die schaduw van zijn gewei op zijn rug is niet echt mooi. Tja.....je hebt maar een dag dit jaar, dus dan pak je die foto toch mee....


Maar de Veluwe is meer dan bronst alleen


Grote bonte spechtKoraal zwammetjes


Zwammetjes op een mosjeDe herfst komt eraan


Kruisspin met prooi (wesp)


Grote zwammen met een klein slakjeNog een enkel takje paarsVeel te hoog, te ver.......maar er kwam zomaar een visarend overvliegen. Een oplettende medefotograaf wees ons erop.

Dit zagen we toen we op het eerste veld stonden te wachten op de herten....Burlll, nou ja, veel geluid kwam er niet uit. Deze meneer maakte ook niet zoveel indruk op de hindes, de dames hadden nog meer interesse in eten.Tja, zelfs een modderbad hielp niet, ze keek niet eens..


En stoer doen ook nietDe kleintjes waren er ook


Op het eerste veld was het over, de hindes verlieten het veld en liepen richting het tweede veld.

dus wij ook....En daar kwam onze grote man aan.....stoer.....helaas had ik in een moment van onoplettendheid hier de burl gemist.....De bronst was nog maar net begonnen maar meneer was al moe.


De dames vinden er wat van.
Helaas geen mooie groep hindes bij elkaar, ze waren teveel aan het grazen nog...En dan lukt het toch om een aardige foto te maken van de bronst op de Veluwe.


Ja, hij is best mooi....Sprookje

We rijden naar de derde plek, maar dat was een grote teleurstelling.
Geen hert te bekennen. 
Op weg naar de uitgang zagen we nog een vosje, geen beste foto vanwege de schermer....en ik stond er niet goed voor.....ook hier kon ik veel weggooien, geen takkenfoto's maar sprieten foto's.
En een laatste blik op de ondergaande zon, en dan snel naar de uitgang om nog op tijd eruit te zijn.

Ik denk dat ik dit jaar een weekje te vroeg was voor het echte bronst werk. Nog weinig activiteit, nauwelijks burlen....en ik heb weer een paar wijze lessen geleerd. Kies de juiste plek, en dat is voor mijn gevoel niet het eerste veld.  Volgend jaar maar een weekje later gaan. Want ja, ook al is het een steeds drukker wordend circus, het blijft leuk om mee te maken.

14 opmerkingen:

 1. Hahahaha ik ben 1x geweest waarschijnlijk 10 jaar geleden en dacht "wat een circus" dit doe ik nooit meer.
  Maar ieder jaar daarna als ik de mooiste foto's voorbij zie komen dan heb ik spijt.
  Je voelt hem al aankomen zeker?
  Ik heb spijt na het zien van jouw prachtige foto's.
  Wat een feestje van de natuur is dit.

  Groetjes Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie foto's Ghita.
  Mooi om de edelherten zo te zien, kan mij voorstellen dat het een hele happening is en dat je bekenden tegemkomt.
  Toch vind ik het een te massaal gebeuren, inderdaad de achtergrond is niet zo heel mooi.
  Ik vind foto 5 in deze serie het geweldig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ghita, prachtig wat een mooie foto's heb je weer gemaakt van de bronstige herten op de Veluwe. Ook de vos staat er weer fraai op. Jammer dat de visarend zo hoog vloog maar wel mooi dat je hem zag.
  Ik weet dat we kritisch zijn op onze gemaakte foto's maar ik kan toch echt zeggen dat je het mooi weer voor elkaar hebt en soms zijn situaties zo dat je het niet anders in beeld kan krijgen. Ik vind ze dus weer prachtig.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig om daar bij te zijn wat zien ze er groot uit.jammer dat het er zo druk is dat drukt de pret toch een beetje maar als ik dit ziet dan gaat het toch behoorlijk kriebelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita, dus toch weer gegaan zie ik. Ik begrijp dat veel foto's niet door 'de keuring' kwamen maar de overgebleven foto's zijn wel gaaf hoor. Ook terecht je opmerking dat de Veluwe meer is dan de bronst alleen... Ik ben er een paar jaar geleden ook geweest, maar vind het echt veeeel te druk.... dus geniet ik extra van jouw mooie plaatjes.
  Groet, Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Allereerst gefeliciteerd met je foto van de Rosse Grutto op de Roots site. Erg leuk om daar een bekende voorbij te zien komen.
  Ook deze foto's mogen er weer zijn hoor. Jij weet de plekjes wel te vinden. Prachtig!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ghita,
  Weer een mooie serie . Ik vind de zwammetjes eg mooi die fel gele kleur schitterend. Trouwens die bronzige herten zijn ook schitterend en de laatste foto erg mooi . Je bent intussen een all rounder geworden met alle mooie plekjes .

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  De bronst blijft een spektakel, waarbij het natuurlijk een gok is op welke dag je ernaar gaat kijken. Het onvoorspelbare van de natuur speelt een grote rol. Ook al had je graag spectaculaire plaatjes willen laten zien, het geeft een goede impressie van het gedrag op die dag. En ja, de Hoge Veluwe is natuurlijk meer dan edelherten. Om andere dieren te zien speelt eveneens de geluksfactor een grote rol. Een mooi gebied blijft het hoe dan ook.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Mooie blog over de aanstormende herfst en het burlen van het wild!! Mij zul je er niet vinden, ik hou niet van circus ;-) Je hebt er wel schitterende foto's van gemaakt! Echt plaatjes. Ook het vosje is helemaal top! De herfsttafereeltjes zijn prachtig van kleur! Zo'n visarend overvliegend is toch een leuke extra, gaaf! Ik heb er weer van genoten!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk er precies zo over, een jaarlijks terugkerend circus, maar je wilt het toch iedere keer weer meemaken. Het is ook altijd wel gezellig, als er tenminste niet gekibbeld wordt om de beste plekken want ook dat heb ik al meegemaakt en in het nieuwe restaurant kun je lekker eten. Ik was er een paar weken geleden ook weer, wellicht wat later dan jij want er werd volop geburld. Maar ook dit keer geen herten bij zonsondergang bij het Reemsterveld. Het is je toch weer gelukt om een vos te fotograferen, die is jou zeker vanuit de AWD nagelopen, haha. Proficiat overigens met je rosse grutto in de Roots.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook al was het druk en heb je veel in de prullenbak gegooid Ghita, heb je toch een mooie serie van de herten gemaakt.
  Ook de zwammen met slak / spin met prooi en de paarse takjes (erg mooi ) zijn mooi om te zien.
  Dan heb je nog een visarend /specht en een vosje, ik zou er super blij mee zijn.
  Mooi hoor !!!
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Un reportaje extraordinario, todas las fotos son fantásticas. Saludos desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Ghita,

  Ik was zelfs nog een paar dagen eerder dan jij, juist om de ergste drukte te ontlopen. We hadden allebei een beetje pech, want naar mijn mening zijn de mooiste actiemomenten wel in die week gemaakt. Gevechten en dekkingen, maar nog weinig geburl. Wat ook niet meewerkt is dat er extra hutten zijn, waar je een hoop geld voor moet neertellen en dat daar waarschijnlijk het meest gevoerd wordt. Maar ja, je hebt gelukkig ook nog een hoop andere mooie beelden kunnen maken.
  Hoe groot het circus ook is, het blijft altijd een mooie natuurbeleving en je maakt altijd wel 1 of 2 mooie foto's. Dat laatste is jou deze keer toch ook maar mooi weer gelukt.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig zoals je de bronstige mannen weer hebt gefotografeerd Ghita :-))))
  Maar ook de ondergaande zon is een prachtige plaat. De zwammetjes heb je ook heel fraai weergegeven. Genieten is dit.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita