zondag 8 september 2019

Paarse heuvels

Ik vind het de allermooiste NS-wandeling die er is, en heb hem al meerdere keren gelopen, in verschillende jaargetijden. Nu had ik met een vriendin al een tijd geleden het plan om deze wandeling te maken als de hei bloeit. En eind augustus kwam het er eindelijk van.


De NS-wandeling start in Dieren en via de Veluwezoom loop je dan naar station Rheden (11 km) of station Velp (14) terug. Omdat wij een overnachtig hadden in hotel de Roskam, aan de rand van Rheden, liepen wij het laatste stuk tussen beide routes in, het hotel ligt namelijk precies tussen Rheden en Velp.


De niet meer zo paarse heuvels.

De wandeling loopt eerst door het bos. Vooral beukenbos, met hier en daar ook gemengd bos.

Het is een pittig bospad , heuvel op, heuvel af, en goed opletten op de uit boomstronken en wortels van bomen over het bospad.Carolina hoeve

Dit was voor ons een mooie gelegenheid om even wat te drinken. We hadden immers de hele dag de tijd en wat is er dan fijner dan even op een niet al te druk terras even neer te strijken.


Stormschade. Rond de Carolinahoeve zijn er heel veel bomen om gegaan tijdens de zomer storm. Wat een natuurgeweld, als je zie hoe grote bomen met wortel en al plat zijn gegaan. Een terrasje in de zomer betekent.....wespen. Gelukkig had deze meer interesse in het lege cola flesje dan voor mijn volle glas.Een schotse hooglander.....
Later bij het klaphekje, niet ver van de Carolinahoeve, werd het pad versperd door deze grote koeien. Er lagen ook kleintjes tussen, dus wij mochten via het weiland een omweg maken om deze dieren te ontwijken. Helaas was het bos zo donker dat ik daar bijna geen foto's heb kunnen maken.
Het eerste deel van de koningslaanBeukenblaadjes


Varens


Paddenstoelen

We zagen al veel paddenstoelen op dit stuk van de wandeling. Het glooiende bospad, hoogteverschillen komen niet over op de foto, maar die waren er zeker wel. Ik was al zo blij dat het net deze 2 dagen iets minder warm was daar. Tussen een reeks van 30+ temperaturen was het toen wij er waren rond de 25 graden, dat kon net.

En weer een zwammetje, met een piepklein vliegje.  Het vliegje nog even met de macrolens van dichtbij vastgelegd, onder lastige licht omstandigheden (donker, dichtbegroeid bos).

We verlaten het bos en aan de drukte merkten we dat we in de buurt waren van het restaurant De Posbank. Daar was het zo druk dat we besloten door te lopen, we hadden genoeg water in onze rugzak meegenomen en het hotel had een enorm lunchpakket verzorgd.

De naam Posbank komt trouwens van de stenen bank die daar staat ter ere van G.A. Pos, een voormalige ANWB voorzitter. Het restaurant en het heidegebied worden nu ook zo genoemd en de naam is bij iedereen bekend.Uitzicht vanaf het punt waar de stenen bank staat.Heel veel mestkevers op de paden.En soms nog een plukje hei dat nog wel paars / roze is....verder was het toch behoorlijk uitgebloeid. We waren eigenlijk voor een mooie hei iets te laat, en die hete week heeft ook niet goed gedaan.Genieten van die mooie glooiende landschappenJe kan er zomaar paarden tegen komen, die het te druk hebben met grazen om maar even op te kijken.


We kwamen de schaapskudde tegenSchaapje in de hei


Geitje in de heiOp weg naar het volgende uitzicht...Maar eerst deze trap nog even op.De inspanning werd beloond....een bankje onder een boom, lekker schaduw..en dit prachtige uitzicht.
Gewoon genietenEr waren nog maar weinig vlinders. Ook zag ik bijna geen bijen meer, de hei was natuurlijk ook over de mooie bloeiperiode heen. Soms was er toch nog een stukje bloeiende hei, en de distelvlinder wist deze te vinden.


Nog een laatste blik op de heuvels..Hier namen wij een tussendoor route richting het hotel. De route naar Velp gaat verder richting de beekhuizer beek, die laat ik voor een volgende keer. 


We waren op donderdagmiddag aangekomen en hebben die middag nog een klein rondje gelopen, stukje hei en een deel van het bos, aan de rand van het gebied.


  
We liepen even naar het Natuurobservatiepunt Herikhuizerveld.....ineens verschenen er in de verte op het veld een groep wilde zwijnen. Helaas zagen we geen ander wild.
Genieten. Deze foto is door Vivienne gemaakt, met wie ik deze twee dagen op de hei heb doorgebracht. Was supergezellig.   En dit is toch wel een foto van mij in mijn element, in de natuur met mijn camera.


Nu heb ik de wens op nog een keer in november te gaan, als de beukenlanen bruin kleuren en ook de herfstkleuren op de hei te zien zijn. Als je alle tijd neemt is de wandeling goed te doen. Ook de hoogteverschillen  vallen mee als je het rustig aan doet.
Met recht....de mooiste van alle NS-wandelingen.

19 opmerkingen:

 1. Hallo Ghita, wat een prachtige foto's in dit blog. Leuk dat je de schapen en de schotse hooglanders tegen kwam. De heide is in augustus op zijn mooist. Wij waren er ook een paar weken geleden. Ik heb genoten van je blog. Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's van een zo te zien prachtige wandeling ... moet ik nog maar eens gaan lopen deze route ... lijkt me mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat moet een mooie wandeling geweest zijn aan je foto's te zien, even heerlijk genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een geweldig mooie route door een heerlijk gebied dat is puur genieten

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bekend terrein voor mij, al heb ik het nooit als NS wandeling gedaan. Wel heel veel gewandeld en gefietst daar. De Onzalige Bossen zijn prachtig! En we zien daar ook vaak zwijnen. Prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ghita,
  Dit is echt genieten die mooie heide, schapen, heuvels,mooie diertjes en dieren en een hele blijde Ghita op de foto. Geweldig genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Mooie beelden van dit prachtige gebied. Staat er kleurrijk bij zo met die paarse heide.
  Je hebt er mooie foto's van kunnen maken. Die mestkever is ook mooi zo close in beeld.
  Grappige foto overigens ook van jouw zelf!! Erg leuk!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig stukje natuur Ghita en je hebt er weer een mooi verslag van gemaakt. De heide komt best nog goed (paars) over op de foto trouwens. Gaaf hoor.
  Groet, Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hi Ghita,
  Ik was er een paar weken geleden voor eerst en was aangenaam verrast door het natuurschoon.
  Ik kan me dus levendig voorstellen dat jij dit een van de mooiste wandelingen vind.
  En wat een heerlijk blog.
  De heide mag dan al iets op zijn retour zijn maar nog steeds duidelijk paars.
  En jij vond paddestoelen en vlindertjes.
  Koeien, shapen en een geitje.
  Genieten dus.
  Trouwens ook een super leuke foto van jouw.

  Groetjes Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Wat is het daar toch mooi!!! Prachtige foto's heb je gemaakt van het landschap maar ook heel teer van de varens, het takje bloeiende hei en de paddenstoelen. De schapen en de geit, paarden en de stoere Hooglander. Ik geniet ervan. Leuke dagen had je en dat kun je op de laatste foto ook goed zien. Leuk die foto van jou!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je hebt de heide mooi i beeld gebracht Ghita. wij hebben die wandeling een paar jaar geleden gemaakt mooi hoor. Leuk om er een paar dagen van te maken, genieten toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ghita, wat een mooi gebied! Vroeger als kind wel eens geweest. Spijtig dat de bloei van de hei al weer op zijn retour was maar je foto's geven toch een goede indruk hoe dat er uit moet zien als het volop bloeit. Leuk dat je de schapen bent tegengekomen. Die koeien vind ik dan weer wat minder. Ik mijd plekken waar ik ze tegen zou kunnen net als paarden komen mede doordat ik veel alleen op stap ga. De distelvlinder op de nog bloeiende heide is prachtig. De mestkever zal het wel druk hebben met al die uitwerpselen van de dieren die er lopen. Jammer dat er weinig wild te zien was. De foto die je vriendin van je gemaakt is erg leuk!.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita
  erg mooie serie van dat heigebied.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hai Ghita,

  Een prachtige serie van die hele mooie gebied. Wel jammer dat je eigenlijk net te laat was om de echt mooie bloeiende hei te zien en te fotograferen. Ik heb daar dit jaar diverse foto's van op FB gezien en dat was zeer indrukwekkend. Gelukkig voor jou is er nog genoeg te zien in dat gebied en heb je je vooral heerlijk in je element gevoeld. Dat is toch het belangrijkst.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  Zoals uit jouw beelden blijkt is het een prachtig (wandel)gebied. Natuurlijk is het nog mooier als de hei uitbundig in bloei staat, maar ook met de uitgebloeide hei blijft het een mooi gebied. Als je daarnaast van de rust kan genieten, dus weinig andere wandelaars tegenkomt, is het helemaal een ontspannende omgeving.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  je foto's laten al zien dat het inderdaad een prachtig gebied is daar.
  En wat leuk dat je deze route's hebt gelopen en daar ook hebt overnacht.
  Ik lees dat je er in november ook nog naar toe wilt als de beukenlanen in de herfsttooi staan en dat zal ook prachtige foto's opleveren. Deze in je blog zijn ook echt heel mooi waarvan ik de paddestoel foto 9 en de de varen van foto 8 echt geweldig mooi vind! Ook leuk om jezelf daar te zien op het hekje.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,

  Ja, dit is genieten met een grote G, prachtig gebied daar en heerlijk als je daar zo'n dag of drie aaneengesloten kunt vertoeven. Mooie heidelandschappen met niveauverschillen heb je gefotografeerd, beetje jammer dat de heide al niet meer zo paars kleurde. Ik vind ook je foto van de varen prachtig maar ook de mestkever is schitterend.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Ghita,
  De Posbank is een bekend stukje Veluwe voor mij. Als ik op de fiets in de buurt kom, pik ik hem altijd wel even mee. Meestal gebeurt dat echter in het voorjaar of in de latere herfst. Zoals jij het laat zien, heb ik het nog nooit gezien daar. Dus misschien volgend jaar daar maar eens een paar dagen naar toe. Het was mij dit jaar ook opgevallen (Hllversum l.a.) dat de hei maar kort bloeide, dus het inplannen is wel tricky...
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita