zondag 9 september 2018

Dagje Veluwe: Passiflorahoeve en de Hoge Veluwe

Eind Augustus, de zomer is bijna voorbij, het regent weer af en toe en de dorre landschappen worden weer iets minder dor, hoewel de hei niet meer te redden is dit jaar.
De edelherten maken zich langzaam op voor de bronst.
 In de Passiflorahoeve ging ik met Henk een paar uurtjes op zoek naar mooie vlinders, voordat wij aan het eind van de middag het wild gingen zoeken op  De Hoge Veluwe.


Vorig jaar had ik de koninginnenpage al gefotografeerd in de Europese vlindertuin van de Passiflora hoeve, maar niet naar mijn zin. Deze keer zat deze prachtige vlinder ook op de bloemen, en zag er nog ongehavend uit.


Nadat ik de vlinder van alle kanten had gefotografeerd, zette ik ook de rups van deze vlinder even op de foto.De rups van de koninginnenpage


Er waren nog andere vlinders, maar mijn doel deze dag was vooral op deze ene vlinder gericht.
Naast de Europese vlinders, waren er ook de tropische vlinders. Ze zien er prachtig uit, en sommige soorten zijn heel groot, maar goed fotograferen was lastig in de warme ruimte waar het ook vrij donker was. Dus bijna alle foto's kon ik weggooien.

Het was er ook nog iets te druk voor mij, teveel mensen in een kleine ruimte en  kinderen die dingen deden met de vlinders waar ik niet zo goed tegen kon.....dus ik kon niet helemaal ontspannen fotograferen.


Een van de mooiste vlinders daar was de glasvleugelvlinder, met haar doorschijnende vleugeltjes.Collage Europese en Tropische vlinders.
En één vlinder vond mijn camera wel erg interessant, hij wilde niet weg, ging zelfs op de ontspanknop zitten. door mijn camera bij een plant te houden, kon hij overstappen, maar met zekere tegenzin . Foto gemaakt door Henk.


Weer even terug naar Europa, nadat we een koel drankje hadden gepakt omdat het heel warm was in de tropen (duidelijk geen vakantie bestemming voor mij).


Onbekende vlinder, met donkere vleugels die bij een bepaalde lichtval mooi blauw kleuren.
grappige rups met en gezichtje en horens op zijn koppie...(rups van de pasja)Ook zo'n gewoon boomblauwtje vloog rond in de Europese vlindertuin, zo ook heel veel witjes, maar ik vind juist die gewone vlinders ook heel mooi, en ze spreken mij toch meer aan de de kleurige grote tropische soorten.

Monarchvlinder, even zonder zon
Oleanderpijlstaart.Rupsjes nooitgenoeg, rups van een pijstaartvlinder


Het was inmiddels na drie uur, en tijd om verder te gaan naar het Park Hoge Veluwe, vlakbij..
Het leverde niet de mooiste foto's op, maar toch wel een paar mooie momenten....
Hier was een stukje waar de heide toch mooi paars gekleurd was, op de wildbaan is het een dorre boel, dat gaat straks met de bronst echt geen mooie foto's opleveren.
Onderweg zagen we deze reegeit, vanuit de auto konden we deze foto maken. Lekker de wangen vol met sappige blaadjes.

Dat is toch het voordeel van de mobiele schuilhut, lopend of met zo'n witte fiets wordt het toch lastiger om dit soort foto's te maken, want zodra de ree je ziet ,gaat ze ervandoor.
Het zijn geen topfoto's, maar leuke waarnemingsplaatjes....Op haar hoede, bij de voorbijkomende fietsers was ze alert, maar van onze auto en de klikkende camera's trok ze zich niet veel aan. Na een tijdje verdween ze achter de struiken en reden wij even naar de wildbaan.Een paar hindes met kleintjes, en de roestbruine in plaats van paarse hei. Helaas waren we net te laat voor de zwijntjes. Omdat hier niet veel gebeurde, reden we door naar het Zwarteveld.
Daar kwam net een groepje geweidragers uit het bos.... maar ook dit leverde geen geweldige foto's op (of ik ben niet zo snel meer tevreden).
Het licht was niet altijd even goed, en de afstand toch best groot,  maar mooi om deze stoere mannen te zien, nog gezamenlijk, over een paar weken zijn ze geen vriendjes meer.

Twee andere mannetjes oefenen alvast voor de bronst. De herten verdwijnen in het bos, de zon is verdwenen en het wordt laat. Tijd om richting uitgang te gaan.

Ik hoop ook dit jaar weer een of meer keer naar de Veluwe te gaan tijdens de bronst. Het hele fotografen circus op de wildbaan neem ik voor lief. Zodra de herten verschijnen heb ik niet eens door dat er nog 200 mensen om mij heen staan, en het heeft ook wel iets, je komt bekenden tegen en vaak is het ook heel gezellig. Dus afwachten wat het dit jaar gaat worden....


17 opmerkingen:

 1. Mooi blog weer Ghita, vooral de foto's van de Koninginnepage zijn genieten! En wat is de Veluwe toch mooi :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Wat een pracht foto's zijn dit. Echt fantastisch hoe je al die vlinders hebt gefotografeerd.
  Je achtergronden zijn ook erg mooi van kleur en mooi egaal.
  En wat leuk dat die vlinder zelfs op je camera kwam zitten. Goed dat Henk dit heeft gekiekt. Super!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Oef, wat een prachtige pastelfoto's van de Koninginnenpage!! En wat een mooi gaaf exemplaar. Geweldig. De andere tropische vlinders zijn zeker mooi. Dat er een op je camera kwam zitten is ook wel heel leuk! Je collage vind ik zeer geslaagd. Ik heb net als jij toch eigenlijk liever de "gewone" vlinders. Dus dat boomblauwtje ! "Er gebeurde niet veel...."en ja je wordt denk ik gewoon te kritisch, hihi. Ik zou er wat voor geven met deze wildfoto's thuis te komen. Een heerlijke blog.
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ghita,
  Wat een geweldig mooie blog Ghita zo scherp zijn de foto's allemaal. Ook de paarse heide is mooi. Wat zul je voldaan zijn thuisgekomen. Het uitleg verhaal is ook altijd zo mooi erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Werkelijk briljant, wat een mooie serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Je begint al direct met een aantal schitterende foto's van de koninginnepage. Voor mij de mooiste van deze post.De tropische vlinders zie ik graag, vanzelfsprekend vooral in hun natuurlijke omgeving. In vlindertuinen kan ik er ook enthousiast van worden. Jammer dat de Hoge Veluwe je niet gebracht heeft waarop je gehoopt had. Wellicht gaat het in een herkansing beter, waarbij de wat ongebruikelijke omgeving van dit jaar je niet teveel moet storen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waarmee plak je die vlinders vast? Het is mij echt nog nooit gelukt een vlinder op de foto te zetten. Misschien een vlinderonvriendelijke huidsgeur...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Afstand houden en een flinke zoomlens. Of heel langzaam benadering en rustig bewegen.

   Verwijderen
 8. Oef, Ghita, wat is die koninginnenpage toch een beeldschone vlinder én: wat heb je er prachtige beelden van geschoten. Leuk, ook nog het rupsje erbij. De verdere serie is ook mooi, waarvan ik de rups van de pijlstaartvlinder er superleuk op vind staan.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig mooi Ghita wat een heerlijke dag moet dat zijn geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat heb je de koninginnepage mooi gefotografeerd Ghita.
  Pracht foto's heb je weer gemaakt van al die vlinders.
  Ook de reeën mogen er zijn.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie foto's van de Koninginnepage! Een mooi exemplaar ook. Volgend jaar in de vrije Nederlandse natuur, want ze rukken behoorlijk op!
  Leuk die vlinder op je lens!
  Het zou met de heide best overigens weleens mee kunnen vallen. Ik ben net terug van een weekje Veluwe en veel heidevelden zijn toch behoorlijk paars, hoor.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige foto's van de Koninginnepage, die zou ik zelf graag nog eens willen zien.Die rups van de pijlstaartvlinder is ook super!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi die koninginnenpage Ghita, jouw hoofddoel van deze dag en dat is prima gelukt. Ook de rups is mooi geplaat tussen de onscherpte. Fotograferen in zo'n kas is erg lastig, is ook mijn ervaring. De vlinders zijn er erg vliegerig door de warmte en inderdaad heb je bijna altijd last van medebezoekers als je je compositie wilt bepalen. Toch heb je er leuke foto's aan overgehouden.
  Ja, de Hoge Veluwe, ik ben afgelopen week ook nog naar dat circus geweest en geen hert gezien alleen enkele hindes kwamen tevoorschijn. Eigenlijk vind ik het daar niks en toch kan ik het ieder jaar weer niet laten om er een keer naar toe te gaan.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  echt prachtige foto's van al deze mooie tropische vlinders. Nooit geweten dat je in een botanische vlindertuin ook een koninginnenpage tegen kon komen. ik vind je opnames'echt fantastisch! Ook de andere vlinders heb je heel mooi kunnen vereeuwigen. De rupsen zijn super om te zien.
  Daarna nog mooie platen van de edelherten. Heerlijke dag was dit dus en voor ons echt genieten :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Ghita,

  Je kunt aan de beelden zien dat jullie een heerlijke dag gehad hebben.
  Je eerste en derde foto van de koninginnenpage zijn super. Altijd fijn wanneer ze net op het juiste plekje gaan zitten, zodat je zo'n prachtig egale achtergrond hebt. Top.
  Mooi ook dat je de herten zo samen op de foto hebt.
  Veel plezier bij het circus, ik denk dat ik dit jaar een keertje oversla.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wow dat is echt de moeite waard, ondanks de slechte omstandigheden (slecht licht, klierende kids) heb je een hele mooie serie gemaakt van de vlindertuin. Staat vanaf nu ook op mn bucketlist ! Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita