dinsdag 21 augustus 2018

Natuur rond Leiden: vlindertijd

Tussen de veel te warme vrije dagen door , waren er ook nog wel dagen dat het wel goed toeven was buiten...of.....we moesten heel erg vroeg zijn. Hier een verzameling foto's uit de maanden Juli en Augustus, gemaakt in Leiden en directe omgeving, vooral veel vlinders...maar ook een paar vogeltjes.


Ik begin met de vogels...
Polders Poelgeest, begin juli....een van de polders was bijna helemaal drooggevallen..


Witte kwikstaart


Kleine plevier


Jonge grutto


jonge Bergeend

En dan de vlinders, die waren meer te zien dan in de voorgaande zomers. Nu was dit dan ook een echte zomerse zomer..... 


Polderpark Cronesteijn, begin juli


Landkaartje (zomergeneratie) met zwaaiend hommeltje





Het landkaartje was dit jaar heel veel te zien in Park Cronesteijn, zoveel heb ik er daar nog niet eerder gezien. Ook de dagpauwoog was goed vertegenwoordigd, die stond al in mijn vorige Leiden-blog.



De atalanta, ook een veel voorkomende vlinder



En nog even de bovenvleugels showen



Ook de kleine vuurvlinder zat in park Cronesteijn


Heemtuin Leiderdorp is de volgende locatie waar ik in de zomer graag naar toe ga om vlinders en libellen te fotograferen.



Het icarusblauwtje is een van mijn favoriete vlindertjes, een klein vlindertje, maar zo mooi...




Een lager standpunt, en weer een heel ander beeld



Boomblauwtje



De grote keizerlibel hangt vaak laag in de vegetatie. Vaak lastig te vinden en nog lastiger te fotograferen.



Berkheide Katwijk,  op de heetste dag van het jaar...vrijdag 27 juli...
in alle vroegte, met zonsopkomst waren wij (Henk en ik) in het duin....





Het doel was, rustende icarusblauwtjes fotograferen.




Maar met een nacht temperatuur van boven de 20 graden waren de meeste blauwtjes al aan het fladderen. Dit duo zat gelukkig nog even stil.



De planten waar ze op zitten vind ik niet de meest fotogenieke, maar de vlindertjes vinden het blijkbaar de beste rustplek....want ze zaten alleen op deze planten..



Wat zijn het toch mooie vlinders


Berkheide heeft  langs het laarzenpad veel parnassia staan..... 



En dit is ook heel lastig te fotograferen.... 



Meer kon ik er niet van maken. Ik deed vergeefste pogingen om nog het bloemetje met de macrolens vast te leggen, een meer detail foto, maar die foto's zijn allemaal in de prullenbak gekomen.
De hele berkheide serie heb ik met een zoom tele lens gemaakt, de macro lens bleef even in de tas.

Na een paar uurtjes werd het te warm en rond half 10 reden we nog even naar een bosuil, om daarna huiswaarts te keren, om voor de hitte thuis te zijn. Het was wel een heerlijke vroege ochtend, het was de moeite waard om zo vroeg op te staan.

13 opmerkingen:

  1. Mooi blog, Ghita.
    Prachtige vlinderbeelden laat je zien. Het valt me op, dat vooral de foto's van de icarusblauwtjes zo mooi zacht zijn, met ook de planten en achtergronden van die - bijna lieve - zachte tinten. Heel mooi gedaan.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijke blog waarom je bijna zou denken dat het niet zo bloedheet is geweest. Gelukkig is de temperatuur weer beter en kunnen we hopelijk weer langer en aangenamer in de natuur vertoeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Ghita,
    Prachtig wat je weer laat zien. Ontzettend mooi hoe je al deze vlinders ondanks het hele warme weer die dag toch hebt weten te fotograferen.
    Foto 12 en 13 vind ik echt super met prachtige kleuren. Het zal wel puffen geweest zijn, maar toch prima resultaten waar je mee thuis kunt komen!!

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Ghita,
    Prachtige serie van de vogels en de vlinders, echt heel mooi wat je laat zien.
    Gelukkig is het nu niet meer zo heet, ik vind het maar niets hoor die hitte.
    Ik vind echt alle foto's mee, kan niet eentje noemen die er uit springt.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hai Ghita,

    Met deze serie laat je erg mooi zien dat vroeg opstaan loont en de kwaliteit van foto's duidelijk verhoogd. De foto's van de blauwtje op de berkheide zijn prachtig geworden. Mooi ook de rode lucht bij de zonsopkomst. Mooi ook de foto van het landkaartje.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat zijn dat toch bijzondere insecten.
    Maar knap dat je ze zo gemakkelijk 'vangt'.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat het zo warm was vergeet je heel snel. Jij zegt veel vlinders te hebben gezien, ik heb er juist veel minder gezien dan andere jaren volgens mij ook omdat er bijna geen bloemen waren en de bermen laag bleven. Maar gelukkig heb jij er wel veel gezien en meer dan dat. Het is weer een mooie serie geworden.

    groetjes van Ank

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Ghita,
    Je hebt je weer heerlijk kunnen uitleven op al dat moois. Mooi die vogels en een hele serie vlinders. De blauwtjes staan er met name super sfeervol op! En ik moet bekennen dat ik nog nooit Parnassia heb gezien! Lastig om te fotograferen, maar je bent er zeker in geslaagd! De sfeerplaat met ochtendgloren is ook erg sterk! Kortom ik heb weer genoten van je foto's!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Ghita,
    Wat een moed om zo vroeg op te staan maar het resultaat mag er zijn. De zonsopkomst geweldig en dan al die mooie vlinders die ter eren van jou rustig blijven zitten. Je zult moe en voldaan zijn thuisgekomen het is weer de moeite waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Prachtige serie, vooral de vlinders. Wat heb jij veel soorten gezien en nog mooie ook, zoals het landkaartje. Die heb ik dit jaar nog niet gezien. De meeste ook nog eens prima vastgelegd. Er zijn (waren) dit jaar best veel vlinders, maar Icarusblauwtjes heb ik amper kunnen vinden. Ik had daar een goed plekje voor, niet ver van huis,met veel rolklaver, maar dankzij het maaibeleid.... Dat is nog niet wat het wezen moet helaas. Vroeg opstaan is niet zo mijn ding, maar met die hoge nachttemperaturen leek mij dat ook vrij zinloos. Toch heb het Ă©Ă©n keer gedaan, omdat het overdag helemaal niet uit te houden was.
    Groetjes, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Ghita,
    echt weer een blog vol met hele fraaie platen. De lucht van foto 15 vind ik echt supermooi!
    Je vlinders zijn geweldig en je kon deze dan ook echt heel mooi helder en ook scherp fotograferen. Prachtig om te zien. De jonge grutto is ook een plaatje zeg maar ook de kleine plevier. Je laatste foto van de parnassia is ook zeer fraai.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Ghita,
    De vlinders hebben ons wel verwend dit jaar, ondanks de hoge temperaturen. Vroeg opstaan was de beste manier om er mooie plaatjes van te maken Ă©n om het ook voor jezelf prettig te houden. Je laat mooie beelden zien, waarbij je harde tinten hebt kunnen voorkomen. Parnassia heb ik veel gezien in NP Zuid-Kennmerland. Ik weet ook waar ze in de AWD groeien, maar ik heb mij er dit jaar (nog?)niet mee bezig gehouden. Het is inderdaad een lastige klant om er mooie plaatjes van te maken.
    Groetjes, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Meer kan ze er niet van maken, zegt ze dan :-) Maar wat een mooie verzameling weer, al die vlinders vooral. En die zonsopkomst! Prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita