vrijdag 28 oktober 2016

Natuur rond Leiden Varia zomer / herfst

Er waren tijden dat ik twee blogs per week plaatse, die ook  altijd op veel reacties konden rekenen. Maar tijden zijn veranderd, bloggen is uit lijkt wel. Ik merk het aan de bezoekersaantallen en aan de reacties. Toch zal ik regelmatig blijven bloggen, al is het gewoon voor mijzelf,mijn digitale foto album, met daarbij ook het verhaal  blij de foto's. 

Door mijn teruggeschroefde blogfrequentie zijn er veel foto's blijven liggen....
 Cronesteijn,  Lentevreugd, Polders Poelgeest, Huys te Warmont. Een blog met van alles wat, natuur nabij de stad.
Augustus


De Schotse Hooglanders zochten verkoeling in het water op een warme zomeravond (Lentevreugd)

Het zijn niet de beste foto's maar wel bijzondere natuurmomenten, een boomvalkenpaartje had vlak bij mijn werk gebroed en het nest was redelijk goed te zien. Zo zag ik ook de jonge vogels op het nest. Gek genoeg ben ik niet dagelijks gaan kijken, dus heb het niet helemaal gevolgd. Maar goed om volgend jaar in de gaten te houden.

September

Na lange tijd ben ik in September weer eens naar de Poelgeest polders geweest. Ik vond het tijdens de zomermaanden tegenvallen met de vogels en ook deze middag was de wapperende lepelaar toch wel het hoogtepunt op vogelgebied.Hoewel de overvliegende zilverreigers er ook mochten zijnMaar de Poelgeest polders is niet meer alleen voor vogels, het lijkt soms net een kinderboerderij
Er werd wat gemekkerd
En daarna werd ik schaapachtig aangekeken
En klonk er boe geroep...Tja, voor mij blijft Polders Poelgeest toch wel een gebiedje om in het voorjaar te bezoeken, dan is er op vogelgebied toch het meeste te zien.


 We zijn inmiddels in de herfst beland dus tijd voor paddenstoelen......Die zocht ik rondom Huys te Warmont


Oktober

Porseleinzwammetjes met de herfstkleuren in de bomen in de achtergrond

De mooie pruikzwam bij de ingang van Huys te Warmont, ik kan er niets aan doen, maar ik moet toch echt aan bloemkool denken als ik deze zwam zie.


En dan die hele kleine mycena in het mos. Wat een fotogeniek zwammetjeIn diezelfde maand oktober zocht ik Park Cronesteijn ook weer op. Helaas is op veel plekken het niet meer wat het was,alles wordt overwoekerd door oa brandnetel. De plek waar ik vorig jaar nog paddenstoelen en mosjes op opgevallen boomstronken fotografeerde is nu een grote wildernis van brandnetel.....zo jammer.....Dan maar de vogels, die zijn er ook altijd wel.

Mevrouw kuifeend wappert eens met haar vleugels


De eerste smienten zijn weer vanuit het Noorden gearriveerd om hier te overwinteren. toen ik de kuifeend fotografeerde hoorde ik het bekende fluiten van de smienten. Deze manlijke smient kon ik fotograferen door heel voorzichtig tussen het riet door in te zoomen.

Koppeltje krakeenden 


 En ver in oktober vliegen er op zonnige dagen nog heidelibellen rond. Deze kwam gezellig naast mij zitten op het bankje.Soms heb je geluk en dan is het mogelijk om een buizerd zittend op een hoge boomstronk van dichtbij te fotograferen. Deze was blijkbaar niet schuw want ik wandelde heel voorzichtig dichterbij en kon vanaf ongeveer 15 meter deze foto's maken.


Kardinaalsmuts

Herfstkleuren


Mycena zwammetjes op een stuk boomschors, heel handig want nu had ik mobiele zwammetjes die ik op een mooi plekje kon neerleggen.


Zelfde boomschors, de zwammetjes op de achtergrond zijn dezelfde als op de foto hierboven. Andere hoek, heel ander beeld.

Oorzwammetjes op een takje (lag ook los in het bos dus die had ik ook meegenomen naar het licht, bos was te donker voor foto's).Een wat langere blog dan gebruikelijk maar ik had nog wat in het archief  staan.  In het volgende blogje aandacht voor de damhertenbronst in de AWD en daarna hoop ik de echte herfstsfeerplaatjes te kunnen tonen....maar die moet ik eerst nog maken, dus hopen op een rustige kleurrijke herfst.

14 opmerkingen:

 1. Dat bloggen hebben we zelf ook een beetje 'om zeep geholpen' met Facebook denk ik, zo gemakkelijk om daar snel even wat foto's te plaatsen en vrijwel direct reacties. Bovendien gaat ook daar heel veel tijd in zitten en dat heeft allemaal zijn weerslag op het bloggen. Maar ik blijf je blogjes volgen en bekijken hoor want ik wil geen foto's van je missen!
  Dit is ook weer een fijne serie, van de eerste foto's spat de zomer nog echt af en wat leuk die jonge boomvalkjes. De lepelaar, de buizerd, ik vind ze prachtig. Helemaal geweldig vind ik de foto van de mycena in het mos. Echt weer genieten van je foto's hoor!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Mooie opnames van al deze verschillende dieren en van de natuur.
  Je foto's 12 en 18 vind ik echt super. Mooi genomen die paddenstoel zo van onderaf met al dat groen en die lichtvlekken en ook die buizerd op die boomstronk is echt waanzinnig.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ghita Geweldige fotos waar ik van genoten heb. Dank daarvoor en heb ook weer wat dingen gezien waar ik hoop wat geleerd van te hebben. Gr. Paul.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik plaats ook nog nauwelijks een blogje. Zojuist de eerste van de hele maand en oktober is bijna voorbij. Toch is het wel leuk om zo af en toe een blog te lezen. Het verhaal erbij is toch een aanvulling op de foto's en dat mis je op Facebook.
  Mooie opnames, vooral de zwammen/paddenstoelen zijn erg mooi. Een buizerd zo in de vrije natuur is prachtig.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Gitta,
  Je krijgt toch altijd veel reacties vind ik, als ik dat met vergelijk met de reacties die ik krijg. Maar ja, facebook is erg populair, ik maak er zelf geen gebruik van. Ieder zijn ding zullen we maar zeggen. Je hebt een mooi allerhandje van gemaakt, de paddenstoelen vind ik erg mooi en wat kon je dicht bij de buizerd komen, uniek hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, ja ik krijg inderdaad best wat reacties,maar toen ik nog bij Punt zat had ik gemiddeld 100 bezoekers per dag en 25 reacties per blog....tijden zijn wel veranderd denk ik,maar bloggen blijft leuk om te doen, zou het nog niet willen missen (vooral voor mijzelf om terug te lezen, zo leuk).

   Verwijderen
 6. Hi Ghita,
  Ik weet niet of de tijden echt verandert zijn maar ik merk wel dat het vaak een kwestie is van zien en gezien worden.
  Er zijn bloggers die elke dag een artikel plaatsen en 1x per maand bij jouw langs komen.
  Met die mensen ben ik in de regel vrij snel klaar :-)

  Voor mij is het meer een vrijheid blijheid.
  Ik vind het tof als ik reacties krijg maar er zijn niets moet natuurlijk.
  En zo blog ik ook naar andere toe.

  Wat ik juist fijn vind aan jouw blog is dat er geen echte regelmaat in zit.
  Er zijn geen dagelijkse verplichtingen.
  En het allerbelangrijkste is dat het altijd gezellig, mooi en gevarieerd is.
  Zo van pak er een kopje koffie bij en geniet van alles wat je zie.

  Ook nu weer.
  Ik zie prachtige paddenstoelen voorbij komen, stoere runderen, gave roofvogels en fraaie bloemen (en nog veel meer natuurschoon.

  Ik kom zeker niet altijd maar als ik hier op je blog langskom dan geniet ik altijd.
  Dank je wel daar voor.

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Karina, het is zeker geen verplichting hoor, dat wil ik niet zeggen. Maar het valt mij op dat blogs zo'n 2 a drie jaar geleden veel meer in trek waren dan nu. Ja Facebook is inderdaad wel makkelijker. Bloggen blijf ik doen hoor,gewoon voor mijzelf,en reacties blijven altijd leuk....

   Verwijderen
 7. Wat je in je introductie schrijft kan ik deels wel onderschrijven. Ik blog natuurlijk nog niet zo lang als jij en er zit nog steeds een stijgende lijn in de bezoekersaantallen, maar het vlakt wel af. Misschien bloggen we wel te vaak en inderdaad doet FB ook geen goed natuurlijk, maar ja: je wilt wel zoveel mogelijk laten zien. Aan de andere kant doe je het natuurlijk niet alleen voor de statistieken, maar ook voor jezelf, zoals je ook schrijft. Ik heb me in ieder geval nu voorgenomen om minder foto's per blog te plaatsen en misschien tzt ook wel minder vaak bloggen. Wat meer selectief werken komt ook de kwaliteit ten goede en dat trekt mss dan ook wel weer meer volk... Lekker gevarieerd blogje trouwens, met voor mij als uitschieters de buizerd (jaloers) en de mycena op mos.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat was veel deze keer! Maar wat een leuke variatie in dieren onder handbereik. De natuur is eigenlijk een dierentuin zonder hek erom.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ooooh die buizerd zo dichtbij! Prachtig! En die jonge boomvalkjes! Nou ja, al je foto's mogen er weer zijn. Dan zie je maar dat er ook dichtbij huis vaak heel veel natuur is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Ghita,

  Een lange serie, maar wel met mooie en interessante onderwerpen.
  De boomvalkjes zijn natuurlijk super. Ik kan ook niet zo goed begrijpen waarom je niet vaker bent gegaan. Zeker het moment van uitvliegen kan prachtige beelden opleveren. Hopelijk krijg je volgend jaar een nieuwe kans. Een aantal prachtige paddenstoelplaten. Erg fraai.
  De Buizerd is heel erg lekker. Een buitenkansje wanneer er eentje lekker blijft zitten en zich zo goed laat fotograferen. Mooie serie.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Een verzamelblog op zijn tijd geeft aan hoeveel leuke gebieden en momenten er zijn geweest. Het kan hierdoor heel gevarieerd worden. Ik houd van de variatie, maar vind de macro's en de buizerd eruit springen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik blog eigenlijk ook veel te weinig, ik vind het elke keer toch weer een hele toer om een serie bewerkte foto's klaar te hebben en loop daarom ook continu tegen een achterstand aan. En ja, Facebook zal inderdaad wel een flinke concurrent zijn, zelf doe ik er niet aan. Mooie (lange) serie, jammer dat je niet wat meer werk van die boomvalkjes hebt kunnen maken. Een buizerd die blijft zitten, meer uitzondering dan regel. Mooie paddenstoelen heb je er bij met nr. 12 wat mij betreft de mooiste.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita