maandag 3 oktober 2016

Edelhertenbronst 2016

September, de maand van de edelhertenbronst. Ook dit jaar bezocht ik weer (samen met nog honderden fotografen) de Hoge Veluwe om de bronst van dichtbij mee te maken.
Het blijft een beetje dubbel. De herten weten dat de boswachter appels voert, en wachten langs de bosrand tot de boswachter is geweest met het lekkers. Dan komen ze uit het bos en klikken de camera's......en toch..op het moment dat de herten verschijnen heb ik alleen oog voor de dieren en vergeet ik alles om mij heen, dus ook de 300 fotografen links en rechts van mij.......en geniet ik van de dieren..Op de versiertoer.....met een mooie dennentak op zijn gewei probeert dit hert indruk te maken op de dames...
Terwijl het versierde hert in het bos verdween, kwam een ander hert even kijken, samen met een hinde.....nog geen appeltjes?
Een groepje hindes komt uit het bos, de boswachter is geweest dus er liggen lekkere appeltjes klaar....
Op hun hoede, hoewel de herten zich totaal niets aantrekken van de klikkende camera's, keken ze wel allemaal op toen er een tractor langs kwam rijden.


Deze hinde kwam wat dichterbij staan
De grote hertenman is nog  even druk bezig met eten, maar niet voor lang, want vanuit het bos klonk het burlen van de concurrent...


En dan begint het mannetje indruk te maken,paraderen met de kop omhoog..

Kijk hem eens stoer wezen...

Burlllllll, wat een geluid....
Alsof ie wil zeggen: Ik ben de baas!
En nog een Burl
Hebben jullie mij gehoord?

Achter de vrouwtjes aan
snif snif,ik ruik hindes....


Een schattig momentje waarbij het jonge hertje drinkt bij moeder
En ondertussen jaagt de grote man de hindes op...
Moeder en kind kijken toe
De baas van veld 1Even later op het Reemsterveld gaat de zon onder terwijl het burlen klinkt....
Nog even terug naar de Pollen voor de mooie lucht, even na zonsondergang.


12 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Het blijft een spektakel. Als het plaatshert zijn indrukwekkende oergeluid laat horen en je hem te midden van de hindes ziet weet je waarom je erheen bent gegaan. Vooral de grootste herten maken een overweldigende indruk.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita
  wat een super serie is dit van die edelherten wat een spektakel.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita, gave reeks van deze geweldig imposante bok!en zijn Hindes!

  gr Louis

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat je het heel mooi verwoord Ghita, het is een beetje dubbel, zo ervaar ik het ook. Aan de ene kant een heel massaal en ook een beetje kunstmatig gebeuren met dat voeren, maar aan de andere kant ga je er helemaal in mee als je erbij staat. Bovendien zijn er maar weinig plekken waar je de hertenbronst zo mooi dichtbij kunt beleven en fotograferen als op de Veluwe. En tenslotte worden de vogels bij al die fotohutten ook gevoerd. Ik ben er ook diverse jaren geweest, maar mijn bezwaar is meer dat je vrijwel steeds met dezelfde plaatjes thuiskomt. Je hebt het imposante gedrag van de bok prima vastgelegd, maar ook je afsluitende foto vind ik heel fraai.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Ghita,

  Ach, al kom je iedere keer met exact dezelfde foto thuis, dan nog is het een mooie belevenis. Natuurbeleving is wat je er zelf van maakt. Samen met gelijkgestemden naar zoiets kijken en je op tijd afsluiten van die massa om te genieten van de herten. Een hele fraaie serie heb je eraan overgehouden. Erg fraai.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  dit jaar ben ik er voor het eerst geweest en ik vond het toch een belevenis. Het is precies wat jij beschrijft: op het moment dat de herten er zijn, ben je daarop gefocust en heb je al die andere fotografen niet in de gaten. Alleen het geluid van het burlen is al indrukwekkend.
  Jij hebt er een mooie serie van kunnen maken. Nummer 10 is mijn favoriet: geweldig, wat een arrogante houding daar.
  Hartelijkie groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. tante Jacqueline5 oktober 2016 om 18:01

  Ghita, prachtig weer die serie en dan de heide er zo mooi bij. Weet je de teksten vind ik altijd zo toepasselijk.
  weer genoten van alle moois.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita
  Dat moet 'n belevenis zijn geweest en ook nog op beeld kunnen zetten en ze staan er mooi op, hoop dat ook eens mee te maken. Voorlopig geniet ik van je opnames.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is inderdaad wel wat kunstmatig met dat voeren, maar altijd beter zo dan wanneer al die honderden fotografen op eigen houtje achter de burlende herten aan gaan. Dat zie je in de AWD tijdens de bronst ook gebeuren en dat is het in mijn ogen toch ook niet helemaal. Ondanks dat je elk jaar weer dezelfde plaatjes maakt (en waarbij is dat niet zo?), laat je hier toch weer een mooie serie zien. Goed gedaan! Misschien moet ik er ook eens aan geloven...
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel erg mooi vastgelegd Ghita ! Al denk ik dat het niet mijn ding is om zo in de rij te staan met de camera in de aanslag , ik zie ze liever per toeval. Maar ik heb makkelijk praten want ik hoor ze 's nachts als ik in bed lig duidelijk burrelen. De mannen staan er heel imposant op en wat een oergeluid is dat hè ! En dan de laatste foto is super ! Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een prachtige serie Ghita. Ik moet me er ooit ook eens toe zetten maar dan wat dichter bij huis in het Weerterbos.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita