zaterdag 8 oktober 2016

Zuidpier IJmuiden: September 2016

Ieder najaar en /of voorjaar probeer ik een dagje de Zuidpier van IJmuiden te bezoeken om vogels te fotograferen. In het voor - en najaar heb je kans op leuke soorten die langs de kust trekken. Maar het is altijd lastig, je moet met veel rekening houden:1. de wind, 2. het getijde, dan moet ik ook nog eens vrij zijn als 1 en 2 gunstig zijn.....dus echt vaak lukt dat niet.

Op vrijdag 23 september waaide het niet al te hard ( al had ik liever windkracht 3 dan de 4 die er nu was) uit het zuidwesten,  was het afnemend tij (weet niet of dat heel gunstig was, ik heb het idee dat bij opkomend tij toch meer vogels te zien zijn) en was het aangenaam zonnig bij een lekkere temperatuur.

Ik was rond 12 uur op het grote lege strand, de badgasten waren vertrokken en het strand was weer van de vogels. In de verte zag ik tussen de meeuwen ook een groepje strandlopers....voorzichtig naderde ik de vogeltjes
Drieteenstrandloper De poetsende drieteenstrandloper kreeg gezelschap van een bonte strandloperBonte strandloper

En meteen al een leuke waarneming, wel van grote afstand...een zilverplevier.
Ik durfde niet dichterbij te komen,omdat ik bang was de vogels te verstoren, want als er 1 gaat, dan vliegt meestal alles op....en er stond nog een fotograaf aan de andere kant,dus daar hou ik dan ook rekening mee.....

In de branding liepen nog 2 bonte strandlopers, heel snel......gelukkig was er voldoende licht, maar ze zijn bijna niet te volgen met je camera.

Een rustend groepje strandlopers en daar tussen....een kanoet,, weer een leuke soort. Deze had ik al eerder in IJmuiden gezien, maar het is toch weer leuk om hem vast te leggen.


Nogmaals het groepje in rust.....even later kwam gebeurde er iets waarvan ze schrokken en vloog de hele groep weg....


Spiegelingen


Op de Zuidpier viel het een beetje tegen,  bijna geen andere vogels dan de zilvermeeuwen, maar die zijn ook best leuk om te fotograferen. Je kan ze heel goed benaderen als ze op de rotsblokken langs de pier zitten.


Een jonge zilvermeeuw met een van de vuurtorens (deze staat aan het einde van de zuidpier) op de achtergrond.


Geen goede foto (tegen de zon in) maar wel een leuke waarneming, een rotgans.De scholeksters waren wel overal te zien en ze lieten zich ook goed horen.Meeuwenportret


De geeuw van een meeuw. Of de schreeuw van de meeuw, alleen ik weet het antwoord :-)
De steenlopers waren er wel maar zaten allemaal beneden aan de rotsen, tussen de algen en het zeewier te scharrelen. Misschien moet je dan weer hoog water hebben om deze vogels wat hoger op de rotsen te fotograferen.  Nu koos ik ervoor om via de rotsen naar beneden te klauteren om toch nog een beetje een laag standpunt te krijgen.


Steenloper tussen de met algen begroeide rotsen.


Het begin van de Pier, waar een volgende leuke waarneming wachtte.....


Een kleine strandloper, ik werd hier op gewezen door een vogelaar die op de pier liep. Dit vogeltje kon ik van dichtbij fotograferen. Het beestje was totaal niet schuw.


Wat een mooie vogel, op de achtergrond het schuim van de golven, want het ging best tekeer. De steenlopertjes die wat lager zaten moesten regelmatig rennen voor de golven die over de stenen sloegen.

De kleine strandloper vond het allemaal prima en begon wat te poetsen en te rusten.....

Slaap lekker


Wat was het genieten,zo'n middagje aan zee. Veel leuke vogels gezien, al had ik van sommige (kanoet, zilverplevier) wel betere foto's willen maken. Ik hoopte ook op een rosse grutto en paarse strandlopers...maar die heb ik niet gezien. Kan iemand mij vertellen wat nu gunstig is wat wind(richting) en getijde betreft als je veel vogels wil zien? 

16 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita, fraaie reeks laat je weer zien, leuk de kleine strandloper, heb ik er toen niet gezien.

  gr Louis

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb weer genoten van je prachtige blog Ghita! Ik ben al een tijdje niet op de Zuidpier geweest terwijl ik er heel dichtbij woon. Super mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige serie. Ik ben nog nooit bij de pier van IJmuiden geweest maar lijkt me prachtig om daar eens foto's te maken.

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. tante Jacqueline9 oktober 2016 om 09:28

  Prachtige serie zo afwisselend. De spiegeling in het water vind ik geweldig. Het was weer genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige serie..met mooie tinten. De binnenkant van de bek van een meeuw bekijken...altijd leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan me voorstellen dat dit een geweldige middag voor je moet zijn geweest. onder de vogels iets te kort te willen doen: die spiegeling in het natte zand is fantastisch mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,

  Kan heel verrassend zijn zo'n locatie als de Zuidpier, zeker in deze tijd van de najaarstrek kan er van alles neerstrijken. Ik was er tot nu toe pas een keer en ook toen werd ik verrast met een aantal leuke soorten. Prachtig dat kleine strandlopertje, vooral nr. 19, maar de mooiste van de serie vind ik in deze serie tevens de meest algemene n.l. de gapende zilvermeeuw, echt een topplaat. Mijn ervaring met windrichting en getijde is voor de westkust de dag na een harde stormachtige westenwind, vogels worden dan a.h.w. de kust opgeblazen en bij opkomend tij worden de vogels voor de waterlijn naar je toe gedreven.

  Groetjes,
  Ad

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is wel genieten van je foto's, machtig he die steltlopers? Wat een grote bek heeft de meeuw :-) Ik was er afgelopen donderdag en zag ook de bonte strandlopers, leuk ronde bolletjes. Zou er zo weer heen willen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige serie Ghita van je uitstapje naar de pier van IJmuiden. De foto's spreken boekdelen. De gapende meeuw is schitterend.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een schitterende serie Ghita.
  Prachtig zo al die meeuwen soorten, helaas weet ik niets van de wind en het tij wanneer je het beste kan gaan, ik kom er bijna nooit, misschien 1 hooguit 2 keer per jaar.
  Foto 7, 13 en 14 vind ik echt geweldig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Mooie foto's van die strandlopers. Mooi zo laag bij de grond.
  En wat heb je een gave foto van die meeuw weten te maken. Je kijkt haast zijn maag in. Geweldig!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtige foto's Ghita en vooral het mooie lage standpunt is geweldig. De steltlopers zoals de kanoeten komen daar prachtig op uit! Ik schoot wel in de lach om foto 14 hahahah... wat een geweldig moment!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben er al een tijdje niet meer geweest, maar door jouw foto's krijg ik weer zin om weer eens te gaan. Heerlijk al die vogeltjes. De laatste twee vind ik de allermooiste!

  Groetjes LOes

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita