woensdag 27 juli 2016

ijsvogels en meer......

Op een mooie zondag in juli had ik een vogelhut gereserveerd Samen met Henk en Herman hadden we deze ochtend om ijsvogels te fotograferen.


En het werd een geslaagde ochtend, niet alleen vanwege de ijsvogels die goed meewerkten, maar ook vanwege de vlinders in de mooie tuin van de Stichting en een bijzondere waterbewoner....Maar eerst de ijsvogels.
Waar in mijn vorige ijsvogelblog het vrouwtje de hoofdrol had, zal in deze blog de aandacht uitgaan naar de ijsvogelman, die zich deze ochtend veelvuldig voor de hut liet zien en zich regelmatig een beetje zat te poetsen.Punky ijsvogel

Er werd vaak omhoog gekeken, was daar een roofvogel of iets anders.....

Soms werd er wat geroepen, het vrouwtje liet zich deze keer niet vaak zien. Ze zat in de broedwand, waarschijnlijk te broeden op de net gelegde eieren. Eerder die morgen waren ze wel even samen en probeerde het mannetje een paring uit te lokken,maar mevrouw had hoofdpijn.....helaas was ik te laat voor het moment, maar Henk heeft het wel vast kunnen leggen. Neem maar een kijkje in zijn blog

Daar was het vrouwtje weer even, voordat ze wederom voor een paar uur in de broedwand verdween.
Ondertussen liet het mannetje zich nog een paar keer van alle kanten zien, de achterkant is toch zeker ook erg mooi.


En ineens.....met grote snelheid dook de ijsvogel man vanaf de dikke tak het water in en kwam even snel weer terug op de tak......met een vis......
En wat voor vis, dit is echt een enorme grote vangst

Bijna net zo groot als de ijsvogel zelf, tja, hoe ga je die nu opeten. Het doodslaan van deze vis kostte al de nodige moeite en hier lijkt ie na te denken over hoe die vis nu naar binnen te gaan werken.......
Ja hoor, het lukt, de vissenkop eerst en zo gleed zijn lunch rond een uurtje of 12 naar binnen. We verwachtten dat meneer wel zou vertrekken.....
Maar hij bleef nog ruim een half uur op de tak


En begon zijn verenkleed te fatsoeneren, want elk moment zou mevrouw naar buiten kunnen komen.Wij wachtten nog een tijdje maar toen meneer ijsvogel er vandoor ging en het vervolgens stil bleef, besloten we nog even naar de vlinders te gaan kijken. Het licht werd nu ook behoorlijk hard met een felle zon.
De felle zon maakte het fotograferen van de vlinders ook wel lastig, er vlogen er genoeg rond, maar ze zaten bijna niet stil. De vlinderstruik was veruit favoriet, bij deze dagpauwoog......

.....de gehakkelde aurelia. 
Maar ook atalanta's en witjes bezochten deze struik die zijn naam eer aan deed.


Andere bloemen, met een aanvliegend witje
En heel even zat dit klein geaderd witje rustig van de nectar te drinken, het ware schaarse momenten dat de vlinders even stil zaten....Over schaars gesproken....


Dit beestje heeft wel hele scherpe scharen. Deze Amerikaanse rivierkreeft zit in de plas rondom het gebiedje van de stichting. Een van de beheerders was zo aardig er even een voor ons te vangen zodat we een paar foto's konden maken. Daarna werd ie weer teruggebracht naar het water.

En met deze laatste foto van de rode Amerikaanse rivierkreeft besluit ik deze blog van wederom een geslaagde ochtend.Toen ik de reserverering maakte voor deze ochtend, zag het ernaar uit dat het ijsvogel paartje jongen zou hebben van ongeveeer 2 a 3 weken, dat had ik zo berekend vanaf het moment dat ze gingen broeden. Helaas liep het anders, eind juni kwamen de eieren uit, maar toen begin juli een concurrerend vrouwtje de boel kwam verstoren, liep het met de jongen niet goed af. De natuur is hard. Het eerste vrouwtje werd verjaagd en met het nieuwe vrouwtje heeft het mannetje nu weer eieren waarop ze dus zaten te broeden toen wij de hut bezochten....
Wellicht volgend jaar wel weer foto's met aanvoer van kleine en grote visjes voor de jonge ijsvogels. Maar de vangst van die enorme vis maakte deze ochtend toch wel weer tot een heel bijzondere.


25 opmerkingen:

 1. Heel leuk, mooi en herkenbaar !!

  groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gave serie! Wat hebben jullie veel gezien ... super! En die vis ... niet normaal he ... maar daarom extra tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt een super stekkie daar. Levert altijd weer mooie plaatjes op, soms met meer actie dan een ander keer. De vangst van de snoek ging te snel om te filmen? Wel een top foto hoor! Ook de vlinders staan er lekker op: dat is dan weer het voordeel van later in het jaar gaan. Helemaal zo'n aanvliegend witje. Is mij nog nooit gelukt. En de schaars doen het ook altijd wel goed ja! dat is toch ook een buitenkansje.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtig Blog! Het blijven toch wel één van de mooiste vogels van ons land. Je maakt echt prachtige foto's en vlinders fotografen gaat jou inderdaad heel goed af!
  Groetjes , Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Chita
  Mooie dag met veel mooie foto's geweldige serie foto's van het ijsvogeltje.
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi blog Githa. Het wordt op prijs gesteld als je de naam van dit mooie ijsvogelplekje niet openbaar maakt. Anders wordt het zo druk. Alvast bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem,
   In mijn enthousiasme had ik de locatie genoemd en gelinkt, excuses. Bij deze alle verwijzingen verwijderd.

   Verwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Het is daar een schitterende locatie, waar je de ene keer meer ziet dan de andere. Uiteraard zou ik haast zeggen. IJsvogels zijn schitterende vogels die zich er bij uitstek voor lenen om mooie plaatjes te maken. De vangst en het verorberen van de snoek heeft zeker voor unieke beelden gezorgd. Rivierkreeften en vlinders brengen bovendien wat extra's.
  Zo heb je een mooi afwisselend fotoverslag.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtig blog over de ijsvogels Ghita.
  het is toch altijd genieten met deze vogels.
  Ik heb afgelopen maandag ook een aantal ijsvogels vast kunnen leggen, helaas werd het weer al snel donkerder, dus zijn we maar weer op huis aan gegaan.
  Zal zeker later nog eens een keer gaan, maar dan op een ander tijdstip van de dag.
  Ook je vlinders zijn prachtig, hier nog steeds niet veel vlinders, ik heb jaren mee gemaakt dat wel tien vlinders op één bloem van de vlinderstruik zaten, ik denk dat die tijd voorgoed voorbij is.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Schitterende foto's, een prachtig beeld laat je hier zien van de ijsvogels. Dankbaar lijkt het me dat je dat kunt meemaken en ook nog kunt vastleggen.
  Groetjes
  Joost

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Wat een gave foto's zijn dit weer!! Zo ontzettend mooi hoe je die ijsvogel hebt weten te fotograferen. Grappig met dat "Punkie" kapsel.
  Ook die vlinders heb je erg mooi te pakken.
  En wat bijzonder die rode kreeft. Zo zie je maar wat er zoal in het water leeft. Een hele mooie blogpost!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Pracht foto's van de ijsvogels Ghita. Ook zo mooi de vlinder nog in de vlucht te pakken.
  De rivierkreeft is wel heel apart om voor de lens te hebben , mooi !!!!
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  heel mooie serie. Het gedoe met die loeigrote vis was best een leuke "goedmaker" voor het afwezig zijn van jonkies. Aparte foto's zijn dat, vooral foto 7 is top.
  Mooie vlinderfoto's ook. Die kreeft vind ik echt een karakter voor een (teken-)film.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, dat had ik ook met die kreeft, ik moet steeds aan zo'n reclame denken van bronwater, waar zo'n kreeft begint te zingen.

   Verwijderen
 13. Prachtig verhaal Ghita en klassefoto's !
  Gr
  Mike

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Deze dag heeft je veel moois opgeleverd, prachtige ijsvogels, bijzondere kreeft en ook de vlinders vind ik prachtig!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita. De vis in de bek van de ijsvogel was behoorlijk. De rivierkreeft liep bij ons vrij door het bos. Ook dat was bijzonder. Je hebt weer mooie foto's gemaakt.

  Gr. René en Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita
  Je heb ook 'n mooie serie van de IJsvogel gemaakt dat is weer genieten.
  Ook jij heb de rivierkreeft er mooi op staan.
  En het geaderd koolwitje vliegend goed gedaan hoor.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,
  echt een hele mooie serie van de ijsvogel.
  het is daar ook een prachtige stek en ik zal daar ook echt nog wel weer naar terugkeren. Geweldig dat ook jij de rivierkreeft kon vastleggen.
  Ik vind je ijsvogel met dat snoekje (foto 9) werkelijk fantastsich! Ik heb genoten en ik geniet er nog steeds van. Ik heb ook de eerste serie gezet maar er komen er nog wel meer.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Ghita, fantastisch zo'n ijsvogel met een snoekje...heel bijzonder. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Ghita,
  Prachtige opnames van de ijsvogel. Dat schudden met de kop , heel mooi en punkie vind ik echt geweldig! Supergaaf hoor deze ijsvogelfoto's. De serie vlinders zijn ook prachtig en het toetje is zoooo gaaf!!! Ik had bij de blog van Helma ook al zo'n rood zeemonster voorbij zien komen.;)
  Ook hier is de houding geweldig!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een geweldige reportage. Zag laatst bij Cronesteijn ook een reiger met een knots van een vis. Vroeg me toen ook af hoe hij dat dier maar binnen zou werken. Duurde even, maar het lukte wel. Maar 'goed kauwen'is er niet bij. Zo'n vis moet toch wel erg zwaar op de maag liggen van zo'n vogeltje. Kan bijna niet, zou je zeggen. Geen idee hoe snel dat verteert.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Ghita,

  Het ijsvogelmannetje heeft hier een mooi snoekje te pakken, ik heb het wel eens bij futen gezien, maar nog niet bij ijsvogels. Mooie gedragsfoto's. De vlinders zijn ook prachtig, ik vind het vooral knap dat je een vliegend koolwitje hebt weten te fotograferen. Ik zag toevallig vandaag in de krant dat die Amerikaanse rivierkreeftjes hier als persona non grata zijn benoemd, het wordt beschouwd als faunavervalsing, maar het is een mooie foto.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hai Ghita,

  Een prachtig blogje weer van de ijsvogel en wat een heerlijk moment om het mannetje met zo'n mooi snoekje te zien. Ik heb heel wat ijsvogels gezien en ook met snoekjes, maar niet zo'n grote.
  Super hoor. Volgende keer moet je ook eens in de heemtuin gaan kijken. Die ligt tegenover de parkeerplaats en daar zie je nog veel meer mooie bewoners. Daar is ook een stuk moerasachtig gebied en zie je veel soorten libellen en dergelijke. Mooie platen ook van het kreeftje.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita