vrijdag 22 april 2016

Met de boswachter naar de Loonse en Drunense DuinenZo'n kans neem je toch met beide handen aan, om met Boswachter Frans van Natuurmonumenten een dag op pad te gaan in de Loonse en Drunense duinen. En niet zomaar, we mochten mee in de Pick up truck van Natuurmonumenten.
We hadden geluk, aan het begin van het gebied kwamen we de schaapskudde tegen.
Leuk poseren wilden ze schapen niet, ze hadden het te druk met grazen en mekkeren..
We waren er nog even getuige van hoe de hond een paar afgedwaalde schapen weer naar de kudde terug bracht. Wat een samenwerking tussen mens (de herder die met een fluitje en roepen de hond aanzwijzingen gaf) en dier.

We reden met de pick-up de zandvlakte op. Op deze manier kun je het hele gebied in een korte tijd bekijken. Natuurlijk stapten we regelmatig uit op de mooiste plekjes. Want er moest ook gefotografeerd worden natuurlijk.
Het stuifzand gebied wordt open gehouden zodat het zand ook de ruimte krijgt om te stuiven. Als de wind erbij kan, dan kan het zand stuiven.
Zo ontstaan er overal heuveltjes, zelfs de bomen verdwijnen deels onder het zand, zodat je soms bomen tegenkomt die bijna tot de kruin in het zand zitten.
Een selectie van de foto's die ik maakte die ochtend, het valt niet mee om de weidsheid van zo'n landschap over te brengen op een foto. Ik kan alleen maar zeggen, het is prachtig, een aanrader om naartoe te gaan.Ik let ook veel op wat er laag bij de grond te zien is, en zo viel mijn oog op het rood bekermos, de rode kopjes zijn niet groter dan de kop van een lucifer, maar door hun rode kleur valt het wel op, hoewel, je moet er wel oog voor hebben.
Omdat ik nu toch mijn macrolens erop had gezet, ging ik toch ook nog even voor de mosjes.


We reden weer wat verder en genoten van de mooie landschappen, het is een enorm uitgestrekt stuifzand gebied, niet het grootste van Nederland (dat is het Kootwijkerzand), maar groot was het wel..
En daar midden op de vlakte staat dan deze boom, tante Truus wordt ze genoemd. En ook al staat ze daar alleen op de grote vlakte, ze is niet eenzaam, want ze krijgt veel bezoek...

Zoals van de boswachter en ik, deze foto is gemaakt door Ank, die samen met boswachter Frans dit leuke uitstapje heeft geregeld.
Het klaarde op en zo ontstonden er mooie wolken luchten boven de zandverstuiving. Hier zie je goed hoe het zand heuveltjes heeft gevormd rond de bomen.We reden naar de lunch locatie en op dat moment werd het donker en begon het te regenen. Niet erg, met de lunch zitten we droog. De middag werd gevuld door een bezoekje aan De Kampina, het gebied tussen Oisterwijk en Boxtel.


En daar fotografeerde ik mijn eerste grijze zandbij. Ook bij de Loonse en Drunense duinen zagen we al wat zandbijen en hun bergjes zand op de grond ( de holletjes), maar in de Kampina wemelde het van de bijen, je zag ook overal van die kleine zandhoopjes, dus voorzichtig lopen want daaronder die hoopjes zand, liggen de eitjes. Deze zandbij was natgeregend en zat daardoor even stil. Meestal zijn het echt bezige bijtjes, druk in de weer en zitten geen seconde stil. Dit was dan ook de enige foto die gelukt was,maar ik ben er blij mee.
En even later kwamen we langs dit plantje: gagel. Ik had er nog nooit van gehoord. Het is een plant die voorkomt op natte, zure, venige grond, zoals heidevelden. Dus de Kampina is een prima plek voor dit plantje.
Na de middag-regenbuien klaarde het op, en weldra komen de bijen tevoorschijn om op de bloesems van de fruitbomen neer te strijken.

Het was erg nat, de pick-up had soms moeite om door de enorme waterplassen te komen, even dacht ik....we komen stil te staan en dan kunnen we geen kant meer op. Maar het ging goed, en zo bereikten we een van de mooiste plekken van het gebied Kampina, het Brandven

En dan is dit het uitzicht


Het was een geweldige dag, wat heb ik genoten en wat weet Frans toch veel. Niet alleen over de natuur  maar ook over cultuur en geschiedenis, teveel om allemaal te onthouden. Iedereen bedankt voor deze superleuke dag.

19 opmerkingen:

 1. Het was een dag die dankzij onze foto's blijft herleven.
  Jouw blog is prachtig zoals het meisje op de schoot van.........
  Tante Truus (dank voor de link)
  Dank aan Frans, onze levende encyclopedie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Wat leuk om zo eens op pad te gaan met deze boswachter. Hij heeft je hele mooie plekjes laten zien. Prachtige foto's van al dat heuvelige landschap met daarbij hele mooie luchten. Heel mooi om te zien. Foto 14 is ook heel erg mooi met die kleuren van die bloemen.
  Grappig ook om jouw daar zo bij die boom te zien.

  Groetjes en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Wat 'n mooie serie en die zandbij heb je er mooi op staan zo ook de berkermos en wat 'n uitgestrekt gebied is dat waar je mooie opnames van heb gemaakt.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig natuurgebied Ghita, dat laat je door je foto's erg mooi zien.
  Mooi ook het rode bekermos en de zandbij.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ken de Loonse en Drunense Duinen eigenlijk alleen maar van de mountainbikeroute, maar als ik dit zo zie is het de moeite waard om er ook eens te gaan wandelen en fotograferen. Mooie landschapsfoto's kun je er maken en ook op macrogebied genoeg te zien, zo te zien. Het rode bekermos ben ik al lang naar op zoek en de gagel (ook nog nooit van gehoord) vind ik de mooiste plaat uit deze serie, hoewel de zandbij er ook mag wezen.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een geluksvogels zijn jullie wat is dit leuk en heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. tante Jacqueline23 april 2016 om 17:21

  Hallo Ghita,
  Wat een prachtige serie en wat een bofkont ben je om zo met een boswachter mee te mogen gaan. Dat rode bekermos geweldig ja eigenlijk alles, mooie blauwe luchten, mooie hollandse wolken, prachtig vennetje. Adembenemend .

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zeer mooie natuurgebieden, maar voor mij net een tikje te ver om er even heen te gaan. Daardoor ben ik er wel eens geweest, maar niet zo vaak dat ik de gebieden goed ken.
  Heel bijzonder zijn de Loonse en Drunense duinen. Jij hebt er wel op een heel fijne manier mee kennis kunnen maken. Ook de Kampina is fraai en zeer uitgestrekt.
  Heerlijke dag en mooie foto's Ghita.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een buitenkansje om het gebied op deze manier te kunnen verkennen. Ik ben er één keer geweest en het is groot, dus lopend Kun je nooit op één dag zoveel zien. Je beelden nodigen wel uit om er nog eens naar toe te gaan, want het is beslist de moeite waard.
  De gagel ( nooit eerder gezien) springt er uit bij deze serie, en de laatste foto is een waardige afsluiter, prachtige plek en mooie compo.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuke dag zal je hebben gehad, je hebt veel gezien het is ook een prachtig stuk natuur gebied.
  Leuk om een schaapskudde te zien en dan de hond die aan het werk is om de schapen bij elkaar te houden, ik vind de foto van de hond dan ook geweldig.
  Je hebt er een mooie serie foto's aan over gehouden.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Het is altijd interessant om eens een nieuw onbekend gebied te bezoeken. Als je van stuifzanden houdt is dit smullen. Het is overduidelijk een schitterend gebied.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ghita, wat ontzettend leuk dat je een dagje mee mocht met Frans de boswachter. De foto's die je hebt gemaakt geven een prachtig beeld van dit natuurgebied. Heel fraai.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lijkt me geweldig om zo eens een keer rond te mogen toeren met de boswachter in een pick up in zo'n prachtig natuurgebied, dan krijg je pas echt heel veel info over je heen. De Gagel (nog nooit van gehoord) vind ik heel erg mooi en dan natuurlijk de laatste het Brandven maar de rest is natuurlijk ook super mooi, lijkt me prachtig daar ! Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Ghita, mooie sfeerimpressie van een prachtig landschap. Buitenkans met de boswachter op stap heel goed benut. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk dat je de kans kreeg mee te gaan. Mooie foto's van de zandheuveltjes rond de bomen en de blauwe lucht mét wolkjes. Die grijze zandbij is ook spanend, daar had ik nog nooit van gehoord.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zo Ghita, dat is inderdaad een buitenkansje. Het leuke van dat soort uitstapjes is, is dat je op plekken komt, waar je anders never terecht kan komen. Prachtige laatste foto, maar de rest doet zeker niet onder. Erg mooie foto van de zandbij, maar ook hele fraaie landschappen.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heerlijk daar hè. Ik ben er heel wat keertjes geweest en ook genoten van die oneindige ruimte, bijna on-Nederlands ;-) Dat heb je heel goed overgebracht op de foto's mooi met die vliegendennen.
  En de foto;s van de schapen en collie ook top!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ha dat is inderdaad een buitenkansje als je met z'n ervaren boswachter opstap mag. Aan de blog te zien was het ook zeker aan jou besteed, een heel mooie serie heb je kunnen maken en wat een variatie. Leuk dat je zo op een comfortabele maier kennis kon maken met deze mooie natuurgebieden. De gagel en de zandbij springen er voor mij uit, maar de rest is ook een genoegen om te bekijken.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Lekkere verwennerij zo in die jeep Ghita, je komt zo in korte tijds op veel plaatsen, maar ik denk toch dat je daar te voet nog meer ziet. Frans Kapteijns weet zo zijn plekjes natuurlijk wel te vinden. Ik vind je landschapsfoto's nr. 6 en vooral nr 12 schitterend. Zandbij is heel hele mooie macro-opname, daar mag je terecht blij mee zijn. Gagel is met het onscherpe struikje op de achtergrond ook heel geslaagd. Het is een voor mij bekend struikje dat hier in de regio veel voorkomt, er wordt zelfs bier van gebrouwen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita