dinsdag 26 april 2016

Amsterdamse Waterleidingduinen: April

Na de betoverende 1 April, ben ik op 14 april weer een dagje naar de Waterleidingduinen geweest. De weerberichten waren goed en het zou de voorlopig laatste mooie dag zijn. Helaas viel het smorgens tegen, koud en bewolkt....dus niet de zandhagedissen waar ik op hoopte. Maar het voorjaar was wel duidelijk merkbaar: De eerste nachtegaal heb ik gehoord, de fitis is weer terug en ook de grasmus heb ik gezien. De bloemens bloeien en alles begint weer groen te kleuren.
Damhert spitsertje , hij stond op het wandelpad en bleef na deze foto ook nog rustig staan toen ik langsliep, in de achtergrond is al iets te zien van het jonge groen in de bomen. Helaas was ik na die 14 april niet meer in de gelegenheid om naar de AWD te gaan, want het groen zal nu wel helemaal goed te zien zijn.
Dit hoort bij het voorjaar, duinviooltjes, ze zijn er vaak al in maart.
De katjes stonden nu volop in bloei, rond deze bomen vlogen ook veel bijen.


Op het groot zwarteveld, waar ik op zoek was naar het ruig haarmos, viel mijn oog opeens op deze kikker. Hij wilde wel even poseren. Ik nam een laag standpunt aan, wat mij een nat pak opleverde, want waar deze kikker zat was het gewoon nog kletsnat. Gelukkig scheen de zon en was alles snel weer droog.


Damhertmannen op het groot zwarteveld, nog met hun gewei, dat toch in deze periode afgeworpen gaat worden. Snel daarna komt het nieuwe bastgewei er alweer voor terug.

Heerlijk die bloesems, op zo'n zonnige dag geniet ik dan optimaal van alles wat ik tegenkom. In deze blog geen vogels, ik zag ze wel maar ik vond de foto's niet goed genoeg.
Ruig haarmos (denk ik), het is heel klein, en ook heel lastig te fotograferen.


Dan is zo'n stoere damhertman een veel minder grote uitdaging, die gaat er gewoon mooi voor staan.

En dat deed dit vosje ook, ik vind haar zo'n lief koppie hebben. Misschien wordt zij wel mijn nieuwe favoriet, nu oude Moertje er niet meer is.Toen het zonnetje eenmaal scheen was het best warm, het vosje kreeg er dorst vanDit vosje kwam ons tegemoet lopen, ik maakte de foto met iets tegenlicht, maar ik vond het wel mooi zo,de vos in zijn natuurlijke omgeving.


Het was ondertussen al avond, ik kon met iemand mee lopen naar de uitgang die mij op het station zou afzetten, dus heerlijk.....ik hoefde dan niet zo op de tijd te letten. Want nadat ik rond 10 uur was aangekomen in het gebied, heb ik heerlijk gewandeld, in de zon mijn broodje gegeten, genoten, en zo was het tegen acht uur in de avond toen we bij de uitgang waren.
Time flies when you're having fun.

17 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Op sommige dagen in april was het heel aangenaam, terwijl er op andere veel te wensen over bleef. Duinviooltjes zijn er inderdaad al een tijdje, jij hebt er één heel mooi op de plaat gezet. Bloesem, bloemetjes, insecten, allemaal tekenen dat de zomer langzaam maar zeker dichterbij komt, ook al heb je dat gevoel beslist niet iedere dag. Opnieuw ook weer mooie beelden van vossen. Jij je hebt die dag duidelijk wel vermaakt. Hagedissen waren er trouwens een dag eerder wel.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hooi Ghita
  dat was een mooi dagje met veel mooie foto's uit de awd devos heb je er altijd mooi opstaan.
  groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Ghita, heerlijk voorjaarsblogje, hoewel het nu wel winter lijkt. Toevallig zag ik deze week ook duinviolen, dat haarmos is ook mooi, ik zal er eens op letten. Fijn vosje in het tegenlicht.Ik moet er ook nodig weer heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Heerlijke voorjaarsblog heb je gemaakt. Je boft toch weer in de AWD. Dan maar geen vogels ;-) en dan maar geen zandhagedisjes...Daar kun je volgende week misschien nog naar kijken. De mannetjes zijn nog zo mooi groen! foto 1, 5, 7, en 11 vind ik het allermooist. pffft wat een mooie sfeerplaten, Ik vind sowieso vosjes enig ;-)
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ghita,
  Prachtige serie foto heb je kunnen maken in de AWD, jammer dat het nog zo koud was en dat je de hagedisjes niet hebt gezien.
  Gelukkig komt er nu eindelijk wat beter weer aan volgende week, misschien krijg je dan nog een kans.
  Het vosje springt er voor mij uit, altijd genieten vind ik dit.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie serie Ghita, altijd mooi uit het AWD.
  Dit keer vind ik de kikker het aller mooist, van uit een mooi standpunt genomen.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Een fantastische serie heb je weer gemaakt.
  Geweldig genomen zo met die lage standpunten. Die grote ogen van die kikker zijn echt grappig, ik moet altijd lachen om foto's van die beestjes.
  Je laatste foto van die vos vind ik echt gaaf, mooi hoe hij zo aankomt sluipen.

  Groetjes en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk ontspannen dagje in de AWD met een echt lentegevoel. Mooi de damhert-mannen en de vossen. Maar de bloesem straalt toch het meeste het voorjaar uit. Heerlijk dat zachte wit tegen die blauwe achtergrond.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik was er de 19e en toen waren er al wel een aantal hagedissen maar nog niet mooi op kleur. Die ik wel zag zal ik vanavond of morgen op eth blog zetten. Je foto's zijn wel van een prachtige schoonheid en vooral de vos heb je heel mooi kunnen vastleggen. Vooral de laatste foto van de vos is geweldig. De hertjes, de bloemen en het mos, mooie aspecten van de aanwezige natuur daar.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. tante Jacqueline2 mei 2016 om 07:55

  Een mooi blog voorjaarsfoto's . Het duinviooltje vind ik prachtig en de prachtige bloesem. Hier is de bloesem van de fruitbomen bijna allemaal weg door de regen .
  Het kopje van het vosje is geweldig. wederom genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige foto's Ghita. Ik geniet via jouw foto's mee van de Lente in de AWD.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,

  Mooi AWD-blog weer, het duinviooltje vind ik een van de mooiste, heerlijk zachte voor- en achtergrond. Leuk dat je weer een nieuwe vossenfavoriet hebt gevonden, de gedragsfoto waar hij voorover buigt om te drinken vind ik super.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een blogserie waar in je voelt dat de lente er aan komt, heerlijk!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat heerlijk om zo de hele dag rond te struinen mooie ontmoetingen heb je gehad met de dieren en de bloemen geven het echt een lentegevoel, mooi!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Ghita,

  Wat heb je de vos er weer prachtig op staan zeg. Die eerste foto is erg fraai. Een blog waar inderdaad de lente vanaf springt. Heerlijk.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtige serie, Ghita, bijna al zomers! De macro's uit deze serie bekoren mij het meest, allemaal erg fraai. Maar ook de damherten en de vos staan er puik op. Als het iets minder warm wordt, ga ik ook weer eens snel die kant op.
  Groet,Dick

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita