zondag 17 april 2016

Lepelaars

Ieder jaar broeden de lepelaars in de bomen in de omgeving van Haarlem. Het is niet makkelijk om ze te fotgraferen, want meestal zitten er toch wat takken in de weg en dan krijg je van die takken-foto's, waar de vogel niet mooi vrij zit. Ook de zon kan lastig zijn, pas aan het einde van de dag staat de zon gunstig om niet teveel met tegenlicht te fotograferen.

Op 30 maart had ik vrij en nam de trein naar het station in de buurt van de kolonie, nog een klein stukje lopen en dan afwachten of er wat te beleven is. Het waaide hard en de aanwezige lepelaars lagen allemaal te slapen......Het zal toch niet waar zijn dat ze zo saai blijven liggen.
Geduld werd op de proef gesteld, maar na anderhalf uur ging er toch wat gebeuren.
Er kwamen wat lepelaars aanvliegen die op takken gingen zitten die nog een beetje vrij zicht hadden, lastig met de zon en het belichten (witte vogel, altijd lastig)

Poetsen

Echtpaar LepelaarBegroeting

Knus
Ook bij het andere nest kwam pa Lepelaar thuis en begroette zijn vrouwtje


En ineens zit er dan een lepelaar pal voor je neus


De takjes selectie, alleen de beste takjes en twijgjes mogen naar het nest.


Er moest even nagedacht worden, wordt het dit takje....of toch die andere....

Wohh, het waait, de lepelaar viel bijna van de tak waarop ie zat..

Ondertussen pal voor mijn neus......De keuze is gemaakt,het geschikte takje is geplukt, de lepelaar kan naar het nest terug. En ik had hier dus geen takkenfoto maar een takjesfoto.

Hun balans werd door de harde wind aardig op de proef gesteld, de evenwichtsbalk is er niets bij

Tijd om te vertrekken....

GoodbyeIk was heel blij dat er aan het einde van de middag weer wat activiteit was en ik ben ook zeer content met de foto-oogst. Nu hoop ik terug te gaan als er jongen zijn, en de blaadjes aan de bomen nog niet teveel van het zich afnemen......dus wie weet komt er nog een lepelaarsblog deel 2.

22 opmerkingen:

 1. Het is jammer dat de lepelaars zo tussen die takke takken zitten maar je geduld is meer dan beloond Ghita. Je hebt fraaie opnamen weten te maken. ����

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tante Jacqueline17 april 2016 om 11:34

  Hoi Ghita,
  Geduld is een schone deugd dat is hier wel te zien. Schitterende opnames. Vooral die zo op je afkomen. Geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lastig als ze zo in de bomen zitten maar ik had deze foto's graag gemaakt hoor! Ik vind foto 12 helemaal geweldig, wat een houding en die kuif!!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ze eigenlijk nog nooit van zo dicht bij gezien als hier op jouw blog.
  Wat een beauty's zijn het zeg.
  Die ene met het takje lijkt jouw zelfs een bloemetje aan te willen bieden.
  Je moest er wat voor over hebben maar dan heb je wel wat, een super gave serie foto's.

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geduld beloond, en hoe! Prachtige serie heb je gemaakt Ghita. De takken behoren nu eenmaal tot de natuurlijke omgeving en de lepelaars staan er prachtig op, beeldvullend. Ik heb weer meegenoten.
  Groet, Rineke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hele mooi opnames, ondanks alle takken heb je ze er toch mooi van kleur en goed scherp opgekregen !
  Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke serie Ghita. Je bent echt heel geduldig geweest. Ik blijf het een raar gezicht vinden van die grote vogels in bomen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  je moest wel erg veel geduld hebben voordat er wat te fotograferen viel, maar daarna heb je je hart toch op kunnen halen. Mooie foto's kunnen maken. Foto 12 vind ik erg leuk. Voor je vluchtfoto's heb ik echt bewondering. Dat lukt mij met de Lumix niet zo. De jouwe zijn erg mooi.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je moest eens weten hoeveel mislukte vlucht foto's ik had, er zaten een paar goede tussen, maar het blijft lastig,vooral omdat onze camera's nu eenmaal niet zo snel zijn als een spiegelreflex.
   groetjes Ghita

   Verwijderen
 9. Wat een prachtige serie zeg! Wij zijn ook wel eens naar lepelaars op zoek gegaan, op Texel, maar we zitten er in het najaar alijd op het verkeerde moment. Mooi om ze zo van dichtbij te zien en te kunnen fotograferen. Prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig zoals je de lepelaars hebt kunnen fotograferen Ghita. En die takken ja dat vind ik er nou eenmaal bij horen. Ze zijn tenslotte aan het nestelen. Desondanks vind ik die laatste foto in vlucht heel fraai.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Het is duidelijk, ook jij hebt genoten van de lepelaars. De ene keer heb je meer geluk met vliegbeelden dan de andere. Ook de plek die ze uitkiezen in de bomen speelt een enorme rol.
  Het uitstapje is in ieder geval de moeite waard geweest.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat mooi om die voor de lens te hebben Ghita.
  Je hebt ze dan ook mooi gefotografeerd hoog in boom.
  De laatste in de vlucht is een beauty.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hooi Ghita
  wat een mooie foto's van die lepelaars ik ben er nog niet geweest.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. moet je snel gaan Herman, er zijn kleintjes en voor je het weet zitten de bomen vol met blad en zie je ze niet meer..

   Verwijderen
 14. Hai Ghita,

  Inderdaad een beste oogst weer. Het blijft toch wonderbaarlijk dat deze vogels op zo'n plek ieder jaar weer gaan broeden. Jammer dat je altijd met de zon blijft stoeien op die plek en dat je altijd rekening moet houden met zoveel takken. Dat weerhoudt mij een beetje om er weer eens langs te gaan moet ik zeggen. Maar je hebt wel weer mooie momenten op de foto vast kunnen leggen en je laatste is natuurlijk ook wel een hele fijne.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Ghita, je hebt echt goed gemanoeuvreerd met de altijd aanwezige takken en tegenlicht. Prachtige opnamen. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het is dan misschien moeilijk fotograferen vanwege het slechte licht en de enorme takkenzooi, het is toch een uniek gebeuren op een unieke locatie. Gewoon leuk om een keer mee te maken, desnoods elk jaar weer! Je hebt er toch best een paar leuek platen aan over gehouden. De takjes-foto springt er voor mij bovenuit, maar ook je vluchtfoto en de foto's van het typische onhandige gebalanceer zijn prima gelukt.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Ghita,
  mooi 'oogst' weer! Voor de takjesfoto is geweldig. Heb genoten.
  Groet, Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh ik dacht dat ik hier al lang gereageerd had, want ik had de serie ook al uitgebreid bekeken, maar niet dus.
  Zoals je gezien hebt ben ik er afgelopen week ook weer geweest, dus ik weet weer hoe lastig het is met het licht en de takken. Toch ben je er dankzij je geduld in geslaagd om een mooie serie neer te zetten, die ik met plezier bekeken heb.
  Het is toch wel een unieke plek, en het is altijd prachtig om het reilen en zeilen van de vogels te bekijken.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita