vrijdag 31 oktober 2014

Damhertenbronst 2014

In oktober is de hoofdrol in de Amsterdamse Waterleidingduinen weggelegd voor de damherten. Begin oktober kwam de bronst langzaam op gang, vanaf half oktober hoor je de hele dag het burlen van de hertenmannen. Een blog vol damherten dus.
 Een damhertmannetje langs het wandelpad. In de bronstperiode verliezen deze mannetjes hun schuwheid en je kan ze zo voorbij wandelen zonder dat ze ervan schrikken of er vandoor gaan.

En zo liep ik voorbij, aangestaard door dit prachtige dier.

 Wat verderop liep een mannetje die al duidelijk wat meer in de bronst stemming was....

 Er werd flink langs de takken gewreven om geurtjes af te zetten (vlaggen).

 Van de andere kant kwam een jonger mannetje aangelopen, beide herten zagen elkaar en dit jonge dier nam vervolgens de poten, de grote rivaal was toch ietsje te groot om het gevecht aan te gaan. Jammer want we stonden er vlakbij en het was op een open plek.

 Op een andere open plek kwam dit grote mannetje voorbij lopen. Hij had net nog even van het gras gesnoept want er hing nog een sliert gras uit zijn bek.

 In het donkere bos kwam dit burlende mannetje tevoorschijn.

Ook al was het bronst, deze twee heren konden het prima met elkaar vinden en lagen gebroedelijk in het hoge gras.

 Een rustende man, hoe verder in de bronstperiode, hoe meer van dit soort vermoeide herten je tegenkomt.

 
En deze is ook al heel erg moe
Er moest flink uitgerust worden van 3 weken damhertenbronst.

 Maar dit hert heeft er nog wel zin in, zelfs eind oktober nog.

 Vlak bij de ingang Oase, langs het betonnen kanaaltje zag ik dit hert nog wat geursporen achterlaten

Weglopend richting het water, foto is tegen de zon in genomen

 Dit hert stond ineens op het wandelpad en kwam nog mijn kant op ook. Daar stond ik dan, met links water en rechts een heuveltje. Ik liep toch maar rustig een stukje naar achteren en ging het heuveltje op, half achter een boom afwachten wat dit hert zou gaan doen. Hij ging weer terug naar waar hij vandaan kwam
in het laatste licht, vlak voor zonsondergang
De bronst is weer voorbij. Of we er volgend jaar nog zoveel foto's van kunnen maken is nog maar de vraag. Als de geruchten kloppen gaat er vanaf januari op de damherten in de AWD gejaagd worden, er zullen heel veel herten worden afgeschoten, en de herten die niet geschoten worden, zullen heel schuw worden. We zullen het zien, en we blijven gewoon genieten van al het moois dat dat AWD te bieden heeft. Daarover meer in een volgende blog, of twee....want ik heb ik oktober heel veel foto's gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita