vrijdag 10 oktober 2014

Vogelplas Starrevaart September 2014

Op een mooie zondag in September fietste ik weer eens richting Leidschendam,naar de vogelplas Starrevaart. Het is altijd een verrassing, soms heb je pech en zitten alle vogels ver weg en waai je weg in de vogelobservatie hut, maar soms zijn de omstandigheden gunstig en zwemmen de leukste soorten vlak voor je langs. 
Het is niet meer dan een bewijsplaatje, maar
een goed begin van een middagje Starrevaart.
Langs het fietspad, bij de parkeerplaats zat deze
ijsvogel. 

Ik fietste door naar de vogelkijkhut en was benieuwd wat de middag nog meer zou brengen.

Met een beetje geluk zit er altijd wel een vogel op een van de palen dichtbij de hut. Deze kievit zat heel lekker ontspannen in het zonnetje.

Mevrouw slobeend, deze eendensoort dankt de naam aan hun snavel waarmee ze door het water slobberen en kleine insektjes uit het water filteren.
Meneer slobeend heeft nog niet zijn mooie winterkleed met de prachtige groene kop, maar hij liet zich deze middag wel heel mooi zien voor de hut, we konden hem van dichtbij bekijken.

Dodaars, zo'n schattig klein fuutje

Vrouwtjes krakeend en een heel mooi klein fuutje......een geoorde fuut!
De verrassing van de dag, een geoorde fuut. Helaas niet meer in het mooie verenkleed met de oorpluimen, maar al in winterkleed. Maar zo vlak voor de hut langs, dat had ik echt niet verwacht. Hopelijk blijven ze en komen er nog meer, ook straks in het voorjaar. Het zou toch geweldig zijn als hier kleintjes gaan komen.

Mannetjes krakeend was druk aan het babbelen.

Op de palen (tegenlicht foto), aalscholver en kieviten en beneden zitten de smienten.

Tafeleend (man) kwam ook langs zwemmen. Zo vaak heb je toch niet al die soorten zo dichtbij de hut. De omstandigheden ( oostenwind, windkract 2) waren denk ik heel gunstig.

Een koppeltje smienten kwam redelijk dichtbij de hut. Het mannetje heeft ook nog niet het mooie winterkleed.

Wat is het toch heerlijk om die smientjes te horen fluiten.

Ook de grote zilverreigers lieten zich zien, 3 stuks in totaal. Heel ver weg op het water zat ook een grote groep lepelaars.

Grote zilverreiger tussen de krak- en slobeenden.
Een paar uurtjes Starrevaart leverde mij veel mooie foto's op en nog meer geweldige natuurmomenten, wanneer zie je nou in zo'n kort tijdsbestek een ijsvogel, dodaars, geoorde fuut en grote zilverreiger. Een hele mooie middag dus. Ik weet nu ook dat ik met rustig weer en oostenwind de meeste kans maak op vogels bij de hut. Ik heb er ook eens gezeten met een stevige zuidwestenwind, dan zitten de vogels allemaal aan de overkant. Goed om te onthouden. Vrolijk fietste ik weer terug naar Leiden, genietend van het najaarszonnetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita