zaterdag 11 oktober 2014

Hulshorsterzand en Leuvenumse bos

Een midweekje Veluwe, het was genieten begin oktober.

Eind september/ begin oktober waren Jeroen en ik een midweek in een leuk huisje in Nunspeet. Daarvandaan maakten we dagelijks een mooie wandeling in de omgeving. Zo liepen we over de zandverstuiving van het Hulshorsterzand, maakten we een wandeling door de Leuvenumse bossen en genoten we van de rust en het heerlijke najaarsweer. Omdat we vooral lekker gewandeld hebben, lag de nadruk niet zo op fotografie maar heb ik toch wat leuke foto's gemaakt tijdens de wandelingen die een aardige impressie geven van het mooie gebied.
Nog weinig herfstkleuren te zien.
De meeste bruine blaadjes lagen al op
de grond. 

Het was de hele week wat grijs en nevelig weer, de ochtend mist verdween wel, maar er kwamen nauwelijks zonnestralen doorheen. Hier probeerde het zonnetje door te breken, maar het bleef toch vooral bewolkt die dagen.

De hei was nog best wel paars op sommige plaatsen en gaf toch wat kleur aan deze foto.

Maar het mocht de pret niet drukken, het was perfect wandelweer. Droog, niet te warm, weinig wind. Op de zandverstuiving ziet het er zelfs op een grijze dag toch heel mooi uit.

Vanuit ons huisje konden we in ongeveer 10 minuten ( wel even over de A28 heen) aan de rand van het natuurgebied zijn, waar zowel Staatsbosbeheer als Natuurmonumenten wandelingen heeft uitgezet. De eerste dag maakten we een wandeling van Staatsbosbeheer, die we iets hadden ingekort, de hele wandeling, de Hulshorsterbosrandroute, was 19 km en loopt door het Noordoostelijk deel van het Hulshorsterzand.

Op woensdag reden we naar de Poolseweg in Ermelo, waar we de Leuvenumse beek route liepen, 15 km door het bos, langs de beek en over het westelijk deel van het Hulshorsterzand. Persoonlijk vond ik dit de mooiste wandeling van de week, al hadden de herfstkleuren wel verder mogen zijn, misschien moet ik er begin november nog eens naartoe.

Veel spinnenwebben langs de route, soms ook midden over het wandelpad. Helaas waren we net te laat voor een web met dauwdruppels. Tja, als je vakantie hebt wil je niet voor dag en dauw je bed uit :-)

Ik had in het Leuvenumse bos heel veel paddenstoelen verwacht, ze waren er wel maar vooral de minder fotogenieke soorten (aardappelbovisten) of op een onmogelijke plek. Dit kleine zwammetje stond er wel mooi bij, bovenop een bemoste boomstronk.

Nog een stukje Hierdense beek ( de Hierdense beek gaat over in de Leuvenumse beek.....of andersom).

Op het Hulshorsterzand leek even de zon door te breken....

 En dan denk ik toch.....hoe zou dit eruit zien bij een mistige zonsopkomst. De hei was hier nog verrassend mooi paars voor begin oktober.

Toch nog wat blauwe lucht

En toen trok het toch weer dicht. We genoten nog even van de prachtige landschappen van het Hulshorster zand voordat we weer het bos in gingen voor de het vervolg van de wandeling. Hoewel de naam van de wandeling anders doet vermoeden, loop je maar een heel klein deel langs de beek. Maar er zijn nog andere wandelingen  van Natuurmonumenten die meer langs de beek lopen, dus die gaan we nog een andere keer doen. Het water stond nu heel laag, ma na veel regenval of een langere natte periode kan de beek aardig stromen en zelfs het wandelpad ernaast onder water zetten. Je moet niet bang zijn voor natte voeten als je deze wandeling gaat maken.

Op donderdag was het wel lekker warm maar ook heel grijs. Er viel zelfs een klein beetje regen. Toen we even op een bankje zaten, kwam deze atalanta in het boompje voor ons zitten. Die moest ik natuurlijk wel even op de foto zetten.

Als afsluitende foto toch een echt herfstplaatje met mos, paddenstoeltje en wat bruine blaadjes. Voor de echte herfsttinten waren we nog wat te vroeg, maar we hadden supermooi weer ( bewolkt maar verder perfect wandelweer). Het was weer optimaal genieten en ontspannen, wat is het toch mooi daar op de Veluwe.

4 opmerkingen:

 1. Prachtige foto's Ghita.
  Mooi paars is de heide nog in oktober, dat verwacht je niet.
  Paddenstoelen en zandverstuiving vind ik heel mooi.
  De wandeling langs het beekje lijkt mij ook geweldig, maar 15 km dat haal ik niet meer, dat is mij te ver.
  Ik wens je een heel fijn weekend.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi blog van je midweek Ghita, prachtig de bloeiende heide.
  Je zag de Atalanta, hier vlogen er vandaag nog twee rond.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie sfeerfoto's Ghita! Vooral de landschappen met zandverstuiving en toefjes paars en die ene paddenstoel, een juweeltje.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita