vrijdag 31 januari 2014

Het poetsritueel van de knobbelzwaan

De knobbelzwanen gaven een spetterende show.


Eindelijk was daar toch even een speldenprikje van de winter, op zondag 12 januari. Na wat nachtvorst, begon de dag prachtig en had ik spijt dat ik niet eerder was opgestaan, zodat ik de zonsopgang en de mooie kleuren had kunnen vastleggen. Nu zat ik rond 9 uur op de fiets, de zon was al op, er stond bijna geen wind, dus een prima ochtend voor een fietstochje.
Polderpark Cronesteijn, aan de rand van Leiden. Een van mijn favoriete gebiedjes dichtbij huis. Een mooi winters plaatje.

Voor de mooiste kleuren was ik al te laat, maar gelukkig was er nog wat oranje in de lucht en was de rijp op het veld nog niet 
helemaal verdwenen.

Even een klein rondje Cronesteijn, een wandeling die meestal wel leuke momenten oplevert. Deze keer had ik meerdere mooie momenten. Het poetsritueel van de zwanen bracht mij zoveel foto's dat ik die in deze blog plaats, de andere foto's van dit middagje polderpark komen later.
Een knobbelzwaan kan heel lang bezig zijn
met het poetsen van het verenkleed.
Daarbij wordt elk veertje meegenomen en
vaak wordt er wat afgespettert. 

Toen ik aan kwam wandelen hoorde ik veel gespetter en het klapperen van vleugels, ik liep wat verder door richting de sloot en zag deze knobbelzwaan man druk in de weer. Iets verderop zwom het vrouwtje maar daar ging het er veel rustiger aan toe.

Ze keek vooral naar de uitsloverij van meneer knobbelzwaan.

Die het soms ook wat rustiger deed. Het poetsen van de veren is heel belangrijk voor alle watervogels.  De veren worden zo voorzien van een waterafstotend laagje. Dit gebeurd door een vettige substantie uit een klier op het achterlijf, over de veren te wrijven. Je ziet ze vaak met hun kop over de veren wrijven.
mevrouw kijkt goedkeurend toe, zelf zou zij later ook aan een poetsbeurt beginnen.
De elegante houding van de knobbelzwaan. Hier kwam er heel even een klein zonnetje door, wat direct te zien is aan de kleur van het water (weerspiegeling van blauwe lucht). Mevrouw zwaan keek vol bewondering naar de poetsende mannenzwaan.

"Oh, daar wordt ik verlegen van" leek de knobbelzwaan man te zeggen
 En voorzichtig zette hij het poets ritueel voort, elke vleugelpen kwam aan de beurt.
En nog even mooi met de spiegeling erbij. De zon was alweer verdwenen, maar dat mocht de pret niet drukken.
En de zwaan had er ook plezier in en begon lekker te spetteren......

"He Meissie, ik kom eraan hoor"

 En vervolgens werd er nog even gezamenlijk gepoetst, het vrouwtje achter wrijft hier over de klier om de vettige substantie uit te smeren. Zonder dit waterafstotende laagje zou het er voor de zwaan slecht uitzien. Ze raken lek (ja zo schijnt dat te heten), het kan komen door vuil zwemwater, een niet goed functionerende stuitklier of een slechte conditie. De vogels worden nat en kunnen daardoor kou vatten en longontsteking oplopen. Dit poetsen is dus van levensbelang.
 Tenslotte wordt er nog even met de veren gewapperd, Mevrouw poets rustig door, het maakt niet bepaald veel indruk op haar. Dat gezamenlijk poetsen kan namelijk ook het begin zijn van het baltsritueel, maar hetbleef het bij alleen poetsen. Ik heb een half uur vol verwondering zitten kijken naar dit prachtige schouwspel. Wat een geduld hebben die dieren en wat een aandacht besteden ze aan het poetsen van de veren. 
En tenslotte maakt meneer zwaan er nog even een spetterende show van. Ik had inmiddels verkleumde vingers, ik was mijn handschoenen vergeten en het was best koud die middag. Maar wat heb ik zitten genieten. ik zei die avond nog : "Geef mij een camera, een sloot met twee knobbelzwanen en ik ben helemaal happy".

8 opmerkingen:

 1. Pracht serie van deze twee zwanen Ghita, mooi al dat gespetter.
  Deze hierboven is echt een juweeltje.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie heb je kunnen maken van deze zwanen, Ghita.
  Ze houden je wel in de gaten hé, zeker waarbij het mannetje de veren aan het poetsen was.
  Ik wens je een heel fijn weekend.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Chita,
  wat een mooie serie van je zwanen echt prachtig heerlijk om naar te kijken.
  groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Du hast genau den richtigen Moment erwischt. Was für ein schöner Schwan.

  Grüße
  Waldameise

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het wit van de zwanen is lang niet gemakkelijk om te fotograferen maar
  je hebt dit echt heel mooi gedaan! Prachtige serie van de zwaan.
  Ik las dat je op punt zoveel spam had maar ik heb er tot nog toe nog niet een gehad op mijn puntje!
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helma, ik had nooit spam op Punt, tot het ineens begon en steeds meer werd, ook steeds andere IP adressen (ik bleeef IP's blokkeren), dus helaas kon ik niet anders dan die woord verificatie erop zetten, anders moet ik dagelijks meer dan 100 berichten uit de spam box handmatig verwijderen. Jammer dat punt hier ook verder niets aan doet. hopelijk is het na een poosje over en kan die verificatie eraf, en gelukkig heb ik deze blog nog achter de hand voor reacties.

   Verwijderen
  2. Dat je deze blog hebt is inderdaad een goed item want dan ken men hier ook reageren.
   Tot vandaag heb ik gelukkig nog steeds geen spam op mijn puntje http://natuurtje.punt.nl en gelukkig maar. Ik hoop dat je ook heel gauw spamvrij bent op je puntje.

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Ik reageer nu maar hier, want op je andere blog pakt hij de woord verificatie niet.

  Schitterende foto's!! Mooi zo poetsend in die elegante poses. Heel mooi van kleur ook. Wat een uitslover is dat mannetje, met zijn gespetter. Deed hij waarschijnlijk ook een beetje voor jouw Ghita!! Prachtig!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita