maandag 3 februari 2014

Anholter Sweiz

Wilde katten en Lynxen in biotoopwildpark de Anholter Sweiz.

Op zondag 26 januari ben in met Cees en Henk naar wildpark Anholter Sweiz geweest. Het park ligt in Duitsland, net over de grens.
Midden in het 56 ha grote Biotoop wildpark,
is het Vierwoudstedenmeer nagemaakt, compleet
met Zwitsers Chalet, waar je koffie kan drinken. 
Het park eromheen bestaat uit 6 km zandpad waarbij je door de verschillende biotopen van de dieren komt. In deze blog laat ik twee dieren zien. De lynx en de wilde kat. De andere dieren, waaronder de wolf, heb ik niet zo mooi op de foto gekregen, dus ik beperk mij deze keer tot de twee grote katten, ook wel mijn favorieten van het wildpark.
De lynx zat heel mooi op en heuvel in het zonnetje. Zo konden wij op ons gemak foto's maken want het dier bleef rustig zitten.

Hij leek het zelfs saai te vinden en geeuwde een paar keer uitgebreid.

Even recht in de camera kijken. De lynx gaf er niet zoveel om en bleef lekker op de heuvel wat rondkijken. Dat geklik van onze camera's kon hem niet zoveel schelen.

Wat is het een prachtig dier. De lynx hoort tot de familie van de katachtigen ( Feidae), de middelgrote katten met de kenmerkende oorpluimen. In Europa komen lynxen in het wild voor in naaldbossen of bergachtige streken. Lynxen hebben brede voeten, daarmee kunnen ze goed door de sneeuw lopen. in Nederland is er te weinig aaneengesloten bos waardoor herintroductie van dit dier onmogelijk lijkt.

Even later troffen we een van de twee lynxen van het park op een andere plek van zijn biotoop, lekker in het zonnetje dat toen nog scheen.

Aan het eind van de middag gingen we nogmaals bij de lynxen kijken, een van de twee lag op een boomstam wat verder weg, de ander lag dichterbij en kon dus nog goed gefotografeerd worden, ook nu het licht wat minder was.

En dan de andere katachtige, de wilde kat (Felis silvestris), de wilde voorouder van onze huiskatten.  De wilde kat is een roofdier dat in grote delen van Europa voorkomt. Laatst zijn er meldingen van wilde katten vanuit Zuid-Limburg gekomen.

Wilde katten zijn solitaire jagers (knaagdieren, vogels maar ook kikkers, vissen en reptielen), die er vooral in de schemering en 's nachts op uit gaan. Ze leven voornamelijk in loofbossen.

Aan het eind van de middag lieten een paar katten zich even zien.
 Wat een mooie groene ogen. De wilde kat is een slag groter dan onze huiskat. De vacht is ook dikker en ze hebben een dikke ronde staart.

 Maar net als onze huiskatten, brengen ook de wilde katten het grootste deel van de dag slapend door. Deze kat lag zo mooi bovenip een hoge stam, maar even kijken, ho maar, het middagdutje was belangrijker.
De Anholter sweiz is een mooi wildpark, het is niet al te groot met alleen inheemse dieren.
Een onderdeel van het Biotopenwildpark is het berenbos Anholter Bärenwald. Sinds 1999 leven hier drie bruine beren en zes kraagberen. Deze dieren werden zeer verwaarloosd  aangetroffen in een andere dierentuin. Na een reddingsoperatie worden de dieren nu in een grote ruimte gehouden onder meer natuurlijke omstandigheden. Toen wij er waren, hebben we geen beren gezien, volgens de dierenverzorger die we tegenkwamen, komen de beren eind februari, begin maart weer naar buiten. Een reden om er nog eens heen te gaan.

6 opmerkingen:

 1. Prachtige serie heb je er gemaakt, mooi hoe je ze voor de lens had Ghita.
  Ik ben daar wel eens geweest maar nog nooit de dieren zo mooi kunnen fotograferen als jij nu hebt gedaan.
  Moet ik toch weer eens naar toe :-))
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is het bij jou vandaan niet eens zo ver rijden Tinie. Ik vond het echt de moeite waard. Maar de andere dieren kreeg ik niet zo mooi op de foto hoor.
   groetjes Ghita

   Verwijderen
 2. Leuke serie Ghita, wat zijn katachtigen toch prachtig. Die ogen van de Lynxen en de wilde katten als ze je recht aankijken, om te smullen. Kan me voorstellen dat je ervan hebt genoten om ze te zien en te fotograferen.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  hele mooie serie van de katachtige.
  heerlijk als ze zo vrij rond lopen, beter dan ik kooien.
  ik heb een nieuwe blo Marike Art Foto Kiekjes
  groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt een prachtige serie Ghita,
  je hebt de "katten" er werkelijk supermooi op staan.
  ook de kleuren zijn echt geweldig!
  Ik heb hiervan genoten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita