zondag 20 oktober 2013

Polders Poelgeest najaarsblog

Nog even een blog achterstand wegwerken. Foto's uit de Poelgeest polders van augustus en september.Ik had nog een serie Poelgeest in het archief staan, met foto's van augustus en september. Inmiddels is de herfst in volle gang, dus hoogste tijd om deze foto's eindelijk eens in mijn blog te zetten.
In augustus was het een beetje rustig in de polder, misschien was het de droogte, maar ik zag weinig bijzondere vogels. Deze waterhoentjes zaten aan de waterkant, geen hoogstaande foto maar toch wel bijzonder dat ik deze schuwe diertjes vanaf het wandelpad kon fotograferen. Na deze foto verdwenen ze wel allebei in het water.

De oeverloper was mijn meest opvallende waarneming in augustus, deze foto maakte ik op 18 augustus.

En verder waren het vooral ganzen die zich goed lieten zien. Deze witte parkganzen kon ik redelijk benaderen. Ze bleven rustig doorgaan met het poetsen van hun veertjes. Dit was op 21 augustus toen ik na mijn werk nog even een rondje polder deed. Deze parkganzen worden door sommige mensen soepgans genoemd, ik vind dat geen leuke naam, ik associeer dat toch met het opeten van deze vogel. :-(

De grauwe gans was ook aan het poetsen.
Een krakeend vrouwtje. In het najaar zaten er veel krakeendjes in de Poelgeest polders, maar vaak te ver weg op op de foto te kunnen zetten.
15 september, de Canadese ganzen vlogen naar het Noorden, het zou nog even warm blijven in Nederland. De ganzen die 'smorgens massaal in de polder zitten, trekken in de loop van de ochtend allemaal weg naar de nabij gelegen weilanden.  In de avond keren ze dan weer terug naar de polders om daar te overnachten.
Een slobeend man in eclipskleed, de mooie groene kop krijgt ie pas later, als het winter wordt. Slobeenden heb ik in september ook in grote aantallen gezien, vaak ver weg op het water, hier had ik geluk dat het mannetje wat dichterbij langs kwam zwemmen.
Half september waren er nog een paar lepelaars, hier twee jonge lepelaars met een voorbij zwemmende slobeend.
Gewone wilde eenden zijn ook heel leuk.
Het vrouwtje maakt er even een spetterende show van.
Het mannetje met een prachtige groene kop.
De molen blijft een mooie uitkijkpost voor de aalscholvers.
De poelgeest molen met bovenin de wiek de aalscholver van de vorige foto.
De polder kan groter worden. Het ZuidHollands landschap wil het naastgelegen weiland kopen. En dat biedt mogelijkheden voor de weidevogels, want er zou dan later gemaaid worden. het zou prachtig zijn als de grutto's niet alleen naar de polders komen op op te vetten na de lange reis uit Afrika, maar ook hier gaan broeden. Dat geld natuurlijk ook voor de tureluur en andere weidevogels.
Kieviten broeden al in de polder, maar ik zou het geweldig vinden als er nog meer broedvogels hier naar toe komen.
voor meer info over de uitbreiding van de polder klik op DEZE LINK.
 En tot slot nog een gezellige kletskous die afgelopen zomer iedere avond in de boom voor ons huis plaatsnam.
Dit was een van de vele halsbandparkieten die 's avonds naar onze wijk kwamen om te slapen in de bomen. Soms zag ik er wel 30 langsvliegen, luid kwetterend. Het is nu weer rustig in de wijk, waarschijnlijk hebben de vogels een ander logeeradres gevonden.
Na de vele regen van de afgelopen tijd is de Poelgeest polder in een modderpoel veranderd, als het weer wat langer droog is geweest zal ik weer een rondje gaan maken of....wanneer er bijzondere soorten zitten, want de baardmannetjes die er begin oktober waren heb ik gemist, het zou geweldig zijn als deze mooie beestjes de polder in de winter voor langere tijd gaan bezoeken.

7 opmerkingen:

 1. Mooi dat je deze nog even plaatste Ghita, het ziet er weer mooi uit.
  De ganzen al poetsend of vliegend, je weet ze wel te vangen met je lens.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sooo schöne weiße Federn. Da möchte man sein Gesicht reindrücken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie verscheidenheid aan vogels laat je hier zien Ghita.
  Ik vind soepgans ook altijd een nare naam. Het doet geen recht aan deze vaak hele mooie vogels. Fijn dat je van de witte gans zo'n mooie foto laat zien.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita