maandag 7 oktober 2013

NP Drents-Friese Wold

Een midweekje lekker samen weg en al wandelend genieten van de prachtige natuur van het Drents-Friese Wold.

In de week van 1 Oktober waren Jeroen en ik in het leuke plaatsje Diever. Daar hadden we via Bungalow Diever een midweek geboekt in een huisje aan de rand van het Nationaal Park.
Het Drents Friese Wold is een van de 20 Nederlandse Nationale Parken. Met ruim 6000 ha is het een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het ligt op de grens van Drenthe en Friesland en er zijn door het hele gebied tientallen gemarkeerde wandelingen uitgezet.
In deze week wilden we in ieder geval een wandeling over het stuifzandgebied het Aekingerzand (ook wel Kale Duinen genoemd) maken. Maar dat zou een flinke tocht worden vanaf Diever dat in het zuiden van het gebied ligt. Het Aekingerzand ligt bijna helemaal in het Noorden, zo'n 10 kilometer hogerop.
Maar wij zijn wel wat gewend en na een korte rondwandeling op maandag gingen we dinsdag voor onze koninginnerit. Eerst wandelden we een flink stuk door het bos. Het was nu allemaal nog erg groen, maar later in de herfst moet dit prachtig zijn. Vooral als het wat mistig is en de zon er voorzichtig doorheen komt. Maar helaas, deze week was er geen mist, en was het bos nog groen.
In het zuiden van het Drents Friese Wold zagen we veel gemengd bos, zowel loof als naaldbomen door elkaar. Wat mij opviel, en dat is misschien de tijd van het jaar, dat ik nauwelijks vogels zag en hoorde, dat had ik niet verwacht in zo'n bosrijk gebied.
Onderweg naar de hei en de zandverstuiving kwamen wij deze koeien tegen.
En iets verderop kwam dit schaap ons tegemoet lopen. Helemaal rechts op de foto is het zwart-witte provincie grens paaltje nog te zien. Het schaap komt dus uit het Friese deel, en wij kwamen vanuit het Drentse deel.
De grenspoel (links) en in de verte de zandverstuiving. Wij wandelden inmiddels op Fries grondgebied.

Het Aekingerzand. Dit is de zandverstuiving die ik persee wilde zien. rondom deze zandvlakte is nog uitgebloeide hei te zien.
Het bankje onder de boom zag er aantrekkelijk uit, maar de straffe oostenwind zorgde ervoor dat wij heel kort pauzeerden. Toen het broodje op was wilden we weer gaan lopen.
Of soms ploegen door het mulle zand
We waren het Aekingerzand rond en ik ben nog even eens stukje de uitkijktoren opgegaan, maar met die koude wind was het geen pretje. Dus we maakten een plan voor de lange wandeling terug naar Diever. We kwamen een bordje tegen van het LAW Drente pad, een lange afstand wandeling dwars door Drenthe. Nu had Jeroen vlakbij ons huisje ook zo'n bordje gezien, dus we besloten deze route te volgen. Helaas raakten we de route kwijt maar met de hulp van onze wandelkaart en wat andere routes die we aan elkaar knoopten waren we na ruim 7 uur wandelen weer terug in ons huisje.
De volgende dag besloten we het rustiger aan te doen en twee rondwandelingen dichtbij Diever te lopen. De Berkenheuvel route en de kraaiheide route, samen zo'n 12 kilometer, een ommetje vergeleken met de 25 van de dag ervoor. Twee wandelingen die vooral door bos gingen en waar we onderweg veel paddenstoelen zagen, waaronder de paddenstoel der paddenstoelen.
Deze foto maakte ik 's middags met mijn andere camera. Tijdens de wandelingen had ik alleen mijn compacte zakcamera bij me, anders zou ik voor veel teveel oponthoud zorgen door steeds te fotograferen. Bewuste keus, lekker wandelen en samen genieten en dan later gewoon even (de 4 km wandeling) teruggaan naar de paddenstoelenplekjes voor de foto's. Meer paddenstoelenfoto's komen in een aparte blog voorbij.
Op donderdag maakten we nog twee korte wandelingen die we mooi aan elkaar konden knopen. Dit is het gebiedje dat Hoekenbrink genoemd wordt. Een mooi afwisselend gebied met heide, bos, vennen en stuifzand.
En weer even een stukje door het bos en ik stelde mij dit paadje wat later in de herfst voor.
Het was genieten van het heerlijke weer en natuurlijk de prachtige omgeving.
Na een pauze op dit bankje, vervolgden we onze wandeling.
En vonden tamme kastanjes op het pad
en eikels in de bomen. Heel veel eikels, ook de grond lag bezaaid met eikels. Zouden we daarom bij ons huisje geen eekhoorntjes zien, die hebben genoeg voedsel te verzamelen, aanbod genoeg. Tijdens deze wandeling zagen we nog wat libellen en vlinders fladderen maar ze hadden geen rust en bleven dus niet even braaf zitten voor een foto.
Toch al een beetje herfstkleuren. Het Drents Friese Wold is een prachtig afwisselend natuurgebied, dat je goed lopend of op de fiets kan verkennen. Het zuidelijke deel (rond Diever) bestaat voornamelijk uit gemengd bos. In het noorden is de grote zandverstuiving Aekingerzand. 150 jaar geleden bestond bijna het hele gebied uit stuifzand. Maar in het zuiden van het gebied werden grote stukken bos aangeplant, men wilde toen van dat woeste zand af. gelukkig is er een deel van het oorspronkelijke stuifzandgebied bewaard gebleven en wordt het nu beheerd door natuurorganisaties.


En in een Drentse blog mag natuurlijk het hunnebed bij Diever niet ontbreken. Dit hunnebed dateert uit ongeveer 3000 vC.
Terugkijkend op deze midweek Drents Friese Wold kom ik tot de ontdekking de kraaiheide, die zo kenmerkend is voor dit gebied, niet op de foto heb gezet. Tja, dan moeten we toch nog maar een keertje terug.
 

4 opmerkingen:

 1. wat een heeeeeeerlijke foto's! zo'n paar daagjes er lekker op uit trekken levert ook prachtige plaatjes op. duidelijk dat jullie genoten hebben!
  groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig wandelgebied waar je was Ghita.
  Je hebt het heel mooi in beeld gebracht.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een plaatje om rustig van te worden Githa lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita