dinsdag 4 mei 2021

Amsterdamse Waterleidingduinen April 2021

April was dit jaar anders dan de voorgaande 3 jaren. Kouder. En dat is te merken in de natuur. Waar ik voorgaande jaren in mijn april blog al vlinders, veel hagedissen en ook al wat libellen had, kon ik deze maand slechts 1 maal hagedisjes fotograferen en zag ik een enkele kleine vuurvlinder. De vogels waren wel aanwezig maar zaten vaak te ver weg voor een echt mooie foto. Hier het fotoverslag van de maand april.


Nat vosje. De foto maakte ik op 30 april, op een druilerige dag waarbij de weerberichten er totaal naast zaten, de buien in de ochtend en opklaringen in de middag werden gemiezer en soms hardere regen gedurende de hele dag. Maar ondanks de regen, of misschien dankzij de regen kon ik toch dit vosje fotogaferen. Het licht is eigenlijk heel mooi als het regent. Alleen was ik vergeten mijn instellingen aan te passen waardoor mijn sluitertijden te lang waren. Maar toch tevreden over de zachtheid en de sfeer in deze foto.

Even terug naar begin april
Omdat ik vakantie had ben ik deze maand wat vaker in mijn favoriete duingebied geweest, vooral veel gewandeld en ook hier en daar gefotografeerd. 


Duinviooltje. Veel mensen lopen eraan voorbij, maar dit bloemetje is voor mij een reden om even in het zand te gaan liggen.


Waarschijnlijk waren ze wat aangetast door de regen en wind van de week ervoor, ze waren vrijwel allemaal beschadigd.


Eind april vond ik dit koppeltje, waarvan er eentje niet op de foto wilde en de andere kant op keek.Begin april was het nog zoeken naar een vosje, dit vosje liet zich in de wintermaanden al regelmatig zien, waaronder die week in de sneeuw. En ook begin april wilde ze even poseren. Later deze maand lieten andere vossen zich ook weer wat vaker zien. De moervossen hebben hun welpen gekregen en komen weer wat vaker tevoorschijn.


Witte kwikstaart op een zeer zonnige dag.De blauwborst zong luidruchtig, maar het valt nog niet mee om hem dan ook te vinden, zeker als hij laag in de takken zit. Altijd fijn als je met iemand samen wandelt die hem ziet zitten. Ik geniet in het voorjaar altijd enorm van de vogels en hun geluiden. Tjiftjaf, fitis, boomleeuwerik, ze zijn er allemaal weer. 
Ook de nachtegaal, koekoek en grasmus heb ik gehoord maar nog niet vast kunnen leggen.
In deze collage: Koolmees, putter, rietgors man, tjiftjaf, nog een koolmees, boomleeuwerik, vink man, fitis en ten slotte een aalscholver. Deze laatste broeden in kolonies aan de rand van de AWD (Zandvoort).Deze knappe vos was een tijdje niet gezien, dus ik was blij hem weer te zien half april.en dit vosje had ik nog langer niet gezien. Het moervosje heeft rust dit jaar, ze heeft zelf geen welpen. Hier was ik alleen met haar en ging ze relaxed in het zand in de zon liggen.Een andere vos, ook lekker relaxed. Soms wandel je door de duinen en heb je een gevoel dat er iemand naar je kijkt. Ik keek om en zag dit vosje staan. Snel de camera gepakt om hem vast te leggen.

De zandhagedissen


op een zonnige ochtend heb ik er echt tijd voor uitgetrokken om zandhagedissen te fotograferen. Ik weet inmiddels dat ze zich opwarmen op de ongevallen boomstammen / boomstronken, dus ik wachtte geduldig tot ik ergens op die stammetjes beweging zag. Dit mannetje is al behoorlijk fel groen van kleur.
Deze heeft nog veel minder groen maar dat gaat nog komen, want tijdens de paartijd (mei) zijn alle mannetjes zandhagedissen fel groen van kleur. Dan vallen ze ook op wanneer ze op de boomstammen zitten op te warmen.En nog eentje. Die ochtend heb ik twee uur bij 3 boomstammen gezeten en ongeveer 7 hagedisjes gezien, ook twee vrouwtjes, die bruin van kleur zijn, maar die heb ik niet mooi genoeg op de foto gekregen voor deze blog.


Het zwanenpaar bouwde samen aan hun liefdesnest.


In April verliezen de damhertmannen hun gewei. Ze zijn dan ook nog in de rui dus zien er in deze periode altijd wat zielig uit. Gelukkig was het niet warm deze maand, anders zitten er ook nog allemaal vliegen op hun neus.  Gek genoeg heb ik nog nooit een gewei stang gevonden in al die jaren dat ik in de duinen wandel.


Dit mannetje heeft zijn gewei nog wel.
Ik zie de laatste tijd nog regelmatig mannetjes herten, maar bijna geen hindes meer (afschot).
De mannetjes krijgen trouwens vrijwel direct weer een nieuw (bast)gewei, daarover meer in mijn juni / juli blog.


En ik sluit af met nog een paar vosjes.


Kiekeboe


Dit vosje heb ik de laatste twee jaar nauwelijks gezien. dus ik was heel blij dat ik haar weer zag. 


Vos aan de waterkant


Dorstig vosje
Vosje in de regen.


Nu de maand mei is begonnen kijk ik toch wel uit naar het fotograferen van vlinders en libellen. Ik hoop dus dat de mei-AWD blog weer foto's bevat van deze insekten en meer macro werk. En ik hoop nog steeds de nachtegaal of de koekoek op de foto te krijgen.

17 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita.
  Weer 'n mooie blog en wat heb je weer 'n heep gezien zoals vogels, Hagedissen, Damherten en de Vos, ook de Duinviooltjes staan er goed op. Alleen jammer dat het weer niet meewerkt het lijkt meer late herfst dan lente.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Je hebt weer een mooie fotomaand in april, ondank de verschillende omstandigheden. Prachtig vooral je vosjes, maar ook de duinviooltjes en de groene hagedissen. Ik heb je blog weer met plezier bekeken!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  bijna weer een vossenblog waarvan de 'kiekeboe foto' voor mij de allermooiste is 😊
  Je hebt (alweer) een prima blog afgeleverd met foto's van professionele kwaliteit. Aan elk detail heb je gedacht en dat zegt veel over jouw inzet.
  Groeten uit een herfstachtig Drenthe,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw... echt weer een hele mooie serie van de AWD.
  De vosjes zijn en blijven geweldig om te zien maar ook de duinviooltjes zijn heel mooi vastgelegd. je zag ook al de mannetjes zandhagedissen. Ik dacht dat die er nog niet zouden zijn maar wel dus. Enig om te zien. En dan wat de AWD nog meer laat zien en door jou is vastgelegd.
  Ik heb weer genoten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoewel ik geen vossenliefhebber ben, niet op die manier althans, heb ik toch erg genoten van je blog. ik volg je al weer een tijdje nu en het is altijd een feestje om ze te lezen, het enthousiasme spat er van af en ik herken mezelf ook vaak in de situaties en gedachtes zoals je die beschrijft. Erg goed!

  Gr. Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Erg leuk om weer even door te lezen Ghita, de afgelopen maand ( April ) moeten we maar snel vergeten wat betreft de temperaturen, brrr wat was het koud dus laat nu de betere temperaturen maar komen.
  Greetzzz Ed

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Ghita,
  ondanks de belabberde weersomstandigheden, heb je toch een fraai blog bij elkaar gefotografeerd. De duinroosjes zijn prachtig. Ook heb je behoorlijk wat vogels voor de lens gekregen. En al hagedissen; foto 14 vind ik top.
  En dan jouw specialiteit: je hebt weer zoveel vosjes leuk en toch ook heel verschillend op de plaat kunnen zetten. "Kiekeboe" is erg leuk; en het natte, dorstige vosje is een aparte.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldig Ghita wat een mooie vossenfoto,s heb je weer weten te maken gewoon jaloersmakend de verdere foto,s zijn ook geweldig

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Wat een prachtig blog van de AWD.
  Ik ben gek op de vosjes.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Ghita,
  Al gaan de meeste andere voor de vosjes ik vind de duinviooltjes erg mooi hoe statig die staan te bloeien. Een aantal van de vogels die je in de collega hebt zijn afgelopen week bij vroege vogels op de tv geweest , De blauwborst had ik nog nooit gezien tot deze week op de tv en nu heb jij hem er ook opstaan geweldig. Weer genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,

  Mooie variatie in je blog. Ik vroeg me af of duinviooltjes ook wild in de tuin (op zandgrond) groeien. Die komen n.l. spontaan in mijn tuin op en ze lijken er verdraaid veel op. Mooi zeg dat je een boomleeuwerik kon fotograferen, die zie je niet zo vaak. Die zandhagedissen fascineren mij enorm, misschien wel omdat ik ze zelf nog nooit gefotografeerd of gezien heb. Toch maar eens naar de AWD binnenkort. Je vossen zijn weer als vanouds prachtig, vooral nr. 23 met het lage standpunt.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ghita,
  Het lukt je steeds weer om vossen te fotograferen, ik heb ze zelf al een hele tijd niet gezien. Met vogels komt het langzaam meer op gang, je moet wat geluk hebben om ze van dichtbij te zien en te kunnen fotograferen. Horen doe je ze des te beter. Duinviooltjes zijn er inmiddels volop, de zandhagedissen komen op dagen met voldoende warmte ook meer en meer te voorschijn zoals je ook zelf hebt ervaren. De trage start door het koude voorjaar is inderdaad goed merkbaar. Er zullen vast wel kleine zwaantjes komen, het vrouwtje is al druk"" bezig met broeden.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Ghita,

  Als ik naar jouw overzicht kijk. lijkt het wel of april een maand was met geweldig weer ;-) Je hebt in ieder geval de kansen gegrepen toen het wel goed weer was. Mooi de duinviooltjes. Knap hoe je dit kleine bloemetje hebt weten te fotograferen. Gaaf dat je de hagedissen toch nog hebt kunt platen. Mooie collega van de diverse vogels. Wat dat betreft is het een ideaal gebied. Mooie serie.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat heb je weer veel gezien zeg, wat leuk toch. Mooi de viooltjes fijn voor de vlinders ook. Mooie vosjes en wat ee vogelsoorten. De blauwborst tegenkomen is ook super!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo, Githa. Het is goed om foto's te maken van sommige dieren en je vertelt je interessante ervaringen met het ontmoeten van vossen, hagedissen, ganzen en damherten.

  Gelukkig weekend, groeten uit Indonesië.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita, wat een prachtige vossenfoto's weer. Mooie zachte kleuren (dankzij de regen schreef je, dan is het nog ergens goed voor..). De duinviooltjes zijn ook mooi en prachtig van kleur net als die knappe groene hagedis. Je hebt toch al veel vogels weten te fotograferen dus die nachtegaal gaat vast ook nog lukken maar die zijn erg lastig. Maar als je zoveel geduld hebt komt het vast goed.
  Ik denk dat de maand mei je nog niet veel vlinders en libellen heeft gebracht, wat een raar nat weer is het. Ik vroeg me ook af waar die geweien van de herten blijven, jij loopt zoveel in de AWD en je zou dan denken dat je er wel 1 of meerdere zou hebben gevonden, echt gek.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita