vrijdag 8 mei 2020

#natuurdichtbijhuis: april

Vanaf half april had ik anderhalve week vrij. Aanvankelijk zouden Jeroen en ik een midweek naar Zuid-Limburg gaan, maar vanwege de huidige situatie en de maatregelen rond Corona, besloten wij deze vakantie te verzetten naar oktober.
Omdat deze anderhalve vrije week mij slechts 3 vakantie dagen kostte, besloot ik gewoon lekker in eigen omgeving te genieten ( en ook de AWD te bezoeken) en daarnaast samen thuis te genieten van het mooie weer en de vrije dagen.Een grutto , zomaar op een kwartiertje fietsen van huis..... ik ben toch bij dat ik dit gebiedje achter Leiderdorp heb ontdekt.... Ik ga ook in mei hier nog regelematig heen, want ik hoop nu ook de tureluur nog eens op de foto te zetten. Ze zitten er wel, want ik heb ze gehoord....

Ik had in mijn vakantie een paar wensen: oranjetipjes, daslook, blauwborst en weidevogels.
Mijn natuuruitstapjes waren meestal in de ochtend, tot een uurtje of elf, om voor de drukte weer thuis te zijn. Een paar keer ben ik ook aan het eind van de middag of begin van de avond nog op pad gegaan. 
Punky lepelaar..... hier zat hij nog redelijk vrij....  maar eind april ging het zon snel met het groen, dat de lepelaars toch uit het zicht verdwenen. De nesten zitten in ieder geval wat dieper in het bos.Project oranjetipje.  Ik ben meerdere keren in de vroege ochtend op zoek gegaan in park Cronesteijn. Alle pinksterbloemen op het veldje afgezocht, maar geen rustige oranjetipjes die zich opwarmden. Deze kwam later, toen het al warm en zonnig was, en bleef ook weer 1 seconde zitten.En nog even, wel mooi met open vleugels. Ik ben heel bij dat dit vlindertje weer terug is in Cronesteijn, hopelijk nu voor lange tijd....


Dagpauwoog, ook op de pinksterbloem.


Blauwe reiger, met op de voorgrond het veelvuldig aanwezige koolzaad.En ja hoor, eindelijk een rustig oranjetipje,  op de derde ochtend dat ik ben gaan zoeken.... niet op een pinksterbloem, maar dat maakte mij niet uit. Ik kon haar (dit is het vrouwetje, zij heeft geen oranje vleugelpunten) van alle kanten fotograferen.


Hier zie je ook hoe het gemarmerder vleugelpatroon van de ondervleugels op gaat in de omgeving.Geen oranjetipje op de pinksterbloem, wel een klein geaderd witje. Deze vlinder heeft ook de pinksterbloem als waardplant, dus niet gek dat ik deze hier aantrof.Nog even een close up, met macrovoorzetlens. Dat kan omdat de vlinder nog koud is en niet weg vliegt. Ik kan hem voorzichtig benaderen en zo de close up foto maken.


Nog een oranjetipje.....die lieten zich pas echt zien toen het zonnetje al wat hoger stond. Ik denk dat hun slaapplekje in de nabij gelegen bramenstruik is, en niet in de pinksterbloemen, want ik heb ze echt stuk voor stuk nagekeken.

Maar na 7 oranjetip loze jaren in Cronesteijn, mag ik wel tevreden zijn met deze serie.


Ook de gehakkelde aurelia was op het veldje met pinksterbloemen aanwezig maar koos een struik aan de bosrand om even te rusten.
Ook de citroenvlinder en atalanta heb ik al gezien, evenals de kleine vuurvlinder, dus een behoorlijk goede vlinder oogst voor april, en allemaal rond een klein veldje in een stadspark.


We gaan weer de polder in, dit keer een avond fietstochtje....


De grutto zat vlak voor mij in het gras... en niet veel later kwam er een tweede..


Ik ben geen grutto kenner maar dit lijkt mij toch een gevecht tussen twee mannetjes om een territorium.


Polders Poelgeest: op zoek naar de blauwborst. Daar kan ik kort over zijn, bij twee ochtend rondjes heb ik hem duidelijk gehoord....maar helaas niet kunnen vinden, waarschijnlijk door de wind zat de vogel laag in de struiken.De meerkoet lag op zijn gemakje in het gras , heel relaxed


Koppeltje bergeenden...het was nog halverwege de morgen, maar het licht werd al weer zo hard, dat er geen mooie foto in zatTerwijl ik een laatste poging deed om de blauwborst te vinden, was daar ineens een lepelaar heel dichtbij. Ook mooi natuurlijk


Lief klein gansje...... het viel niet mee om ze te fotograferen, want de ouders zijn altijd in de buurt, heel waaks. Ik heb op een van mijn rondjes een keer een uur gezeten, langzaam won ik het vertrouwen en kwamen de ouderganzen met kroost iets dichterbij, maar nog niet op fotografie afstand..... en dan is het toch heel jammer dat er dan op het pad achter mij twee luid babbelende witte t-shirts ervoor zorgden dat de hele ganzenfamilie zich omdraaide en het water in ging.
Dan ben ik toch blij met dit ene gansje dat even los van de rest was en redelijk dichtbij kwam.

De blauwborst...heb ik helaas niet gevonden.DaslookEind april staat het er prachtig bij, ook in Park Cronesteijn.... hier het pad met links en rechts de daslook. Als je niet van uien (lucht) houdt....kun je beter daar weg bliijven.


Die bloemenfotografie blijft lastig voor mij, maar wel leuk om te doen.
Helaas was het wandelpad een nadeel, mensen moeten passeren, en dat is lastig op een smal pad.


Ik ben nog een keer vroeg in de morgen terug gegaan, geen andere wandelaars dus even lekker gekeken wat het ochtend licht deed met de achtergrond. Deze foto was mijn beste van die morgen, ben hier heel blij mee.

Koningsdag...... ik wilde graag nog een keer vroeg de polder in, en zat om half zeven op de fiets.


Aangekomen in de polder was de lucht heel mooi, en er hing een dun streepje grondmist.Een fazantman op het pad. De rode lucht verdween en het leek even helemaal dicht te trekken


Mist in de polder...en ohhh, wat genoot ik hiervan. Waarom doe ik dit niet vaker op zondag morgen.
Het is wel heel vroeg op staan, maar dit is toch een cadeautje van de natuur.  Okee, die electriciteitsmasten staan nou eenmaal in het landschap. 

De mist leek dikker te worden, scherpstellen op de molen werd lastig

Ik wandelden terug naar mijn fiets en wat zag ik daar zitten.....een grutto!
Op een prullenbak....rustend maar ook alert....zo keek hij (of zij) regelmatig even op (leuk voor een foto) om vervolgens weer in ruststand te gaan.Hier keek hij even op, de zon was nu toch goed doorgekomen en weldra zou het licht alweer knalhard worden.  Op de achtergrond het koolzaad..


Dit was mijn bonus. Een grutto zo dichtbij, niet op een paaltje maar een prullenbak, maar dat maakte mij niet uit. De grutto op paaltje / hekje / prullenbak stond ook op mijn wensenlijst voor deze vakantie.....dus om een uurtje of negen fietste ik blij naar huis om de rest van Koningsdag thuis op het balkon door te brengen.koolzaad met tegenlicht..... eens wat anders.

Wat is het voorjaar toch een mooie tijd. Er is zoveel te zien in de natuur.
En het gevolg van niet zo vaak naar de Waterleidingduinen kunnen als ik zou willen, is dat ik hier in de omgeving met meer aandacht heb gekeken naar de natuur. Ik heb ook echt mijn onderwerp per keer gekozen zodat ik mij alleen daarop kon richten. Het was weer genieten.

20 opmerkingen:

 1. Heerlijk blog weer Ghita, de vlindertjes hebben je er wel voor laten werken dit jaar ;) En die Grutto vind ik toch wel de topper hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Chita wat woon je toch in een prachtige omgeving met heel veel mogelijkheden
  ,wat heb je weer een prachtige serie weten te maken de grutto en het gevecht zijn juweeltjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt een erg mooie blog Ghita, super!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je laat weer prachtige foto's zien, echt genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi toch, hoeveel natuur wij midden in de volle randstad hebben. Dat laat jij hier maar weer eens zien. Ik heb echt zitten genieten van al deze heerlijke lentefoto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Bij jou in de omgeving is genoeg te zien, gelet op wat je ons hier voorschotelt. Het daslook heeft schitterende platen opgeleverd, de landschappen zijn heel sfeervol. En wat veel soorten vlinders heb je al gezien, en zelfs een oranjetipje dat ik hier in de omgeving al heel veel jaren niet gezien heb. En dan kom je ook nog met fraaie gruttoplaten. April was je goed gezind.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ghita, weer een schitterend blog met schitterende foto's. Wat heb je veel gezien qua vogels, vlinders en bloemen. De landschapsfoto's met de mist vind ik ook heel geslaagd. De grutto doet het voor mij deze keer. Die zie je dan hier in het zuiden haast niet behalve die ene verdwaalde op doortocht.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Wow, wat heb je veel gezien bij je in de buurt! Prachtig die mistflarden en mooie gekleurde luchten, dat heb je super fijntjes vastgelegd! Ook het daslook vooral de tweede foto en het koolzaad met tegenlicht zijn echt toppertjes. De Grutto's zijn prachtig! Het filmpje erg leuk! Je vlinders zijn echt top. Man en vrouw oranjetipje heel fraai gefotografeerd. Ook het Klein geaderd witje mooi tegen die pinksterbloem. Jammer dat je geen blauwborst kon platen, maar je wensenlijstje heb je behoorlijk gehaald ;-) Dit was weer dik genieten hoor!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Ghita,

  Prachtige platen van de grutto op de prullenbak. Misschien een beetje jammer dat het geen houten paal is, maar dat maak je ruimschoots goed met het prachtige licht en geweldige achtergrond. Door dat mooie zachte licht krijgen die nekveren zo'n fijne zacht/donsige uitstraling. Dat zijn toch de platen waar je naar op zoek bent. Wat verder opvalt aan de serie zijn de hele mooie sfeerfoto's van het landschap. Daarvoor hoef je dus echt niet ver weg. Geweldig dat je dit soort foto's zo dichtbij huis kunt maken. Zeker een territoriumgevecht van de grutto's. Prachtig filmpje en wat een mazeel dat het vlak voor je plaats vond. Top.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb weer genoten van je blog en prachtige foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw, Ghita, ook dichtbij huis kan je de natuur prachtig vastleggen.
  Vogels, vlinders, bloemen en landschappen: allemaal heel mooi op de plaat.
  Ik heb genoten van dit mooie blog.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooie foto's van de Grutto met het gele koolzaad op de achtergrond. Ook de Oranjetipjes en het geaderd witje heb je heel mooi weten te fotograferen. De ochtendmist mag er ook zijn (jammer dat je er zo vroeg voor op moet, daar ben ik niet zo goed in...).

  Mooie blog van je vrije week.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Ik heb grote bewondering voor jouw discipline om zo vroeg op te staan. Bij mij blijft het altijd bij grootspraak. Ik maak wel plannen, maar als de dag nadert, haak ik toch weer af. Dat zou ik dus niet moeten doen als ik deze platen van jou zie. Vooral de laatste daslookfoto is wonderschoon!
  Verder springen er voor mij uit: de fazant, de grutto op de vuilnisbak, de meerkoet (altijd lastig met dat zwart, maar uitstekend belicht) en dan natuurlijk de vlinders. Mooie close-up van het witje en dan toch eindelijk een mooie serie oranjetipjes. Het was kennelijk een goed jaar, want ik zag er bij mij in de buurt ook veel vliegen, maar te snel of te ver om te fotograferen. Ook bij mij leverde het zoeken naar stilzittende exemplaren op pinksterbloem of look-zonder-look (in mijn geval dus in de avond!) deze keer niets op. Uit ervaring weet ik dat je ze inderdaad zowat overal op kan aantreffen, van boterbloem tot wilgentak, maar eigenlijk vind ik ze vliegend of met openstaande vleugels kort stilzittend mooier. Is jou goed gelukt.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo GHita,
  Wat een mooi blog en zoveel variatie, dat daslook, de vlinders, de fazant, de mist geweldig . En dan zo vroeg opstaan maar je hebt er wel een mooie beloning voor . In een woord geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,

  Een wonderschoon blog, dit gebiedje mag dan een alternatief zijn voor de AWD, maar dit moet je beslist vaker doen. De eerste grutto, al direct een prachtfoto, ik dacht overigens even dat hij op een lens zat, later in je verhaal wordt het duidelijk. Ik vind je oranjetip vrouwtje schitterend, zo mooi met die zachte achtergrond en dat geldt ook voor het klein geaderd witje. Leuk ook zo'n filmpje ertussen. Die meerkoet met onscherpe omranding is werkelijk een beauty. Je geeft aan bloemenfotografie moeilijk te vinden, maar hoe kun je die daslook nou nog mooier in beeld brengen. Tenslotte die fazant op het pad, een fijn laag standpunt gecombineerd met een perfecte scherptediepte, klasse.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een schitterende foto's in dit blog Ghita.
  Super mooi heb je de grutto vast gelegd, ook het daslook vind ik super.
  De meerkoet de bergeenden de het kleine gansje is werkelijk enig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooie foto's die je maakte Ghita.
  Fijn dat je nu het oranjetipje kon fotograferen, staat er mooi op.
  Ook heb er prachtige sfeer foto's tussen zitten, ik heb weer genoten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een prachtige verzameling foto's, wat is er dichtbij huis toch veel te zien. Ik heb genoten!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zo je hebt veel moois kunnen fotograferen! Prachtige vlinders en het daslook staat er ook prachtig op. Mooie grutto's, fazant, lepelaar!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita