dinsdag 27 oktober 2020

Amsterdamse Waterleidingduinen: oktober , damhertenbronst... en meer

 Oktober in de waterleidingduinen staat synoniem aan ....damhertenbronst. Waar het in september op de Veluwe voor de edelherten bronsttijd is, is de oktobermaand voor de bronst van de damherten. Het leek dit jaar allemaal wat minder, of ze hadden er niet zoveel zin in op de dagen dat ik er was. Toch een kleine impressie van de burlende en vlaggende herten, de indrukwekkende mannen en een gevecht bij slecht licht in een donker bos. 

Burlend hert op een frisse morgen, een klein ademwolkje (tegenlicht foto)


Maar eerst nog even wat herfst plaatjes, want de tweede helft van oktober was duidelijk meer mijn smaak wat herfst betreft als de eerste helft.....de kleuren, de paddenstoelen, het is er allemaal, en dan kom ik weer tijd te kort.


Een verkleurd varenblad in het zonlichtPorseleinzwammetjes met op de achtergrond de beginnende herfstkleuren.Een bundel porseleinzwammen, de boom waarop dit groepje zat, was helemaal vol met deze zwammetjes. De porseleinzwammen groeien op dood beukenhout. Vaak ook op stronken die op de grond liggen, maar ook de dode bomen die nog overeind staan, kunnen vol zitten met porseleinzwammen.

Een ander paddenstoel die half oktober overal te zien was in de duinen: De parasolzwam, soms heel groot. Hier een hele familie.

Dan de damherten..


Tijdens de bronst, die eind september op gang komt en duurt tot eind oktober met een piek rond de 20e oktober, krijgen de hertenmannetjes dikke nekken en de vriendelijke blik is even ver te zoeken.


Niks geen lieftallig parkhertje, deze blik is allesbehalve lief.....

er was een concurrent in de buurt.


Begin oktober.....voorzichtig beginnen de heren te burlen.En de dames, stonden erbij en keken ernaar.Het spitsertje kijkt toe, hij zal nog niet mee doen met de gevechten.
Dit jonge mannetje lag langs het wandelpad.Er wordt veel gerust. In de bronst periode is er volop gelegenheid om de herten te fotograferen, ze gaan er niet meteen vandoor en als je op gepaste afstand blijft, kun je ze mooi vastleggen.Gehavend in de strijd. Dit hert is een van zijn stangen verloren.
Burlen.... in de tweede helft van oktober gaan ze los.
"Ik hou jullie in de gaten hoor.""huh, wij.....wij zijn nog te jong voor jou"

Damhertman met een hindeStoer


Vlaggen (geur afzetten)
Dit was op 22 oktober, er werd buiten het bos nog flink geburld, maar gevechten heb ik op het veld niet gezien dit jaar.


In het bos was er trouwens nog wel flink wat geweigekletter. Aan de bosrand fotografeerde ik dit gevecht. Nou ja...een bewijsplaatje, want ik vind het een regelrechte takkenfoto. Maar het was mooi om het spektakel even te mogen aanschouwen.
Even stoom afblazen hoor
Wat wordt je daar moe van.....Ook de vosjes vertonen wat vermoeidheids verschijsnelen. Dit vosje lag uitgevloerd in het zand.een andere dag......alweer lekker luiEn haar vriendje ligt ook in de ruststandOp een middag waarbij het zo donker was dat het leek of de zon al onder was, gingen broer en zus even lief doen met elkaar.Damhert silhouet

Ik heb de foto zelf wat donkerder gemaakt en de licht roze lucht iets aangedikt. Dus ja...ik was voor zonsondergang het gebied uit, zoals dat hoort

Om de blog niet te lang te maken, laat ik het hierbij en zal het restant vossenfoto's en nog wat andere foto's van oktober in een volgende blog belanden. De maand november is ook weer een maand van verandering: De mooie herfstkleuren dwarrelen langzaam op de grond, en met wat geluk kan ik dan de eerste wintergasten fotograferen zoals de wilde zwanen of de brilduiker. Zo heeft iedere maand in de Waterleidingduinen wel iets speciaals en daarom kom ik er zo graag en zo vaak.
20 opmerkingen:

 1. Chita wat een sfeer van de bronst het mag dan minder dan andere jaren zijn maar je foto,s zijn prachtig en gelukkig ook nog foto,s van de vossen heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Ghita,
  ik vind dat je de bronstperiode en de sfeer eromheen wel goed in beeld gebracht hebt, met hier en daar prachtige beelden. Je afsluitende silhouet vind ik top.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een serie om weer van te genieten, Ghita!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Je hebt weer super foto's gemaakt van de paddenstoelen en zwammen, hoop ze zaterdag ook te vinden.
  Ook de Damherten staan er super op, de Vossen weet jij altijd wel te vinden ook die heb je weer mooi gefotografeerd. Weer 'n mooie serie.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Misschien was het een kwestie van op het juiste moment op de juiste plaats zijn, want de damherten waren echt wel actief op het open veld. Je moet altijd wat geluk hebben dat ze wat spectaculairs voor jou in petto hebben. Een bijzonder spektakel blijft het. Met zwammen heb je fraaie exemplaren gevonden wat geresulteerd heeft in prachtige beelden. En de vosjes blijven natuurlijk altijd een succes. Zo is het een fraaie impressie geworden.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Prachtige beelden. Mooi die paddenstoelen. Foto 8 en 11 vind ik ook erg gaaf om te zien.
  En wat heb je die laatste foto super genomen zo met dat silhouette. Echt een top plaat.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heb je weer prachtige foto's geplaatst in je blog, heel mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat is het toch mooi in de AWD en dat heb je prachtig in beeld gebracht. Ik ben jaloers op jou en al die mensen die er vaak naar toe kunnen gaan. Voor mij is het al weer een aantal jaartjes geleden dat ik er was maar destijds kon ik die pracht die jij laat zien ook regelmatig bewonderen en ervaren.
  Door jouw foto's komt dat gevoel weer helemaal boven.

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie impressie van oktober. Je hebt er veel werk van gemaakt. Geweldig dat uitgeputte ingezakte damhert!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi verslag Ghita van jouw AWD avonturen 😊
  Foto's zijn ook nu weer erg geslaagd, met als kers op de taart je laatste foto... silhouet van een damhert. 👍
  Groet, Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een hele mooie blog weer ! De damherten zijn mooi maar ook je macrofoto's zijn heel fraai. en dan de vosjes in het zand ; zo'n mooie kleurcombinatie en het uitgebluste en vermoeide damhert, heel mooi vastgelegd . Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,

  Wat een mooie zachte platen weer. Vooral de tweede foto van het varentje vind ik een prachtige en een van de beste van dit blog. Imposante beesten zijn die mannetjes damhert, in niets zou je zeggen dat dit die rustige dierenparkherten zijn zoals ik ze hier ken. Met slechts een stang ziet dat hert er een beetje triest en hulpeloos uit, je kunt gweoon aan hem zien dat hij de strijd opgegeven heeft. Je onvermijdelijke vossenfoto's zijn weer top, vooral die waar het vosje in het zand ligt vind ik schitterend.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Ghita,
  Wat weer een mooi blog. De varen foto vind ik geweldig en de porselein paddenstoelen zo mooi zo duidelijk.Ja, en de mannen hebben het zwaar in deze periode maar wel erg mooi opgenomen. Dat gevecht ziet er heel goed uit . Schitterend hoe mooi de natuur is.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Die laatste foto is bijzonder! Mooi gedaan! Heerlijke verzameling foto's weer, ik heb dit jaar niets van de edelhertenbronst meegekregen, al was ik wel op de Veluwe. Het leek allemaal minder inderdaad. De porseleinzwammetjes zijn mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. hoi Ghita
  Wow, wat heb je toch altijd mooie scherpe foto's die opvallen door het fijne licht!
  Hier is dat weer geen uitzondering. De herten en vosjes staan er prachtig op, maar de varens en zwammetjes ook heel mooi!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  je bundel porseleinzwammetjes vind ik echt heel erg mooi.
  De serie van de herten en de bronst zijn toch hel mooi geworden.
  Misschien sommige foto's iets slechter licht maar je foto's zijn er niet slechter op geworden ;-)
  Heel mooi deze serie.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hai Ghita,

  Ik had plannen om dit jaar weer eens de damhertenbronst te bezoeken, maar het is er helaas niet van gekomen. Hoewel je het niet kunt vergelijken met de edelherten, is het toch altijd wel speciaal. Vooral de mannen die echt op hun top zijn met die dikke nekken zijn prachtig om te zien. Met je tweede damhertfoto heb je daar dan ook een prachtig exemplaar te pakken. Ook de foto waar je Stoer onder hebt gezet is er eentje van een prachtexemplaar. Daarvoor ga je naar de AWD. Beetje jammer dat ze knorren ipv burlen zoals de edelherten doen. Dat geluid op de veluwe is toch spannender. Mooi platen van de vossen, maar daar kom je eigenlijk altijd wel mee. Je foto van het verkleurde varenblad is super. Dat moet ik onthouden om volgend jaar ook eens zo te fotograferen. Super gedaan.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. It's very interesting to see wildlife life up close!
  Well, animals get tired sometimes too!
  Fantastic photos !

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita