donderdag 15 oktober 2020

#natuurdichtbijhuis: van zomer naar herfst

 September, de maand waarin de (na)zomer overgaat in herfst. En oktober waarbij het alle kanten op kan gaan met het herfstweer. September begon zomers..... en daartussenin ging het over in de rustige herfst, met mist....gevolgd door een paar natte weken begin oktober. In deze blog zal deze overgang ook terug komen....met een heel zomers begin.


Parende icarusblauwtjes, op 10 september aan de Katwijkse kust.


Nog een icarusblauwtje. Het viel mij op hoeveel van deze vlindertjes er rondfladderden langs de strandopgang.


Een week eerder, in  het Vogelhof... (Oostvlietpolder bij Leiden)...een dagpauwoogSchelpjes in de branding, ja we zijn weer op het strand.


En deze meeuw heeft en wel heel grote vis gevangen.


Hap, slik, wegDe dag begon zonnig , en op het strand was het heel druk. Tot het tegen de middag begon te betrekken, het strand liep leeg en de meeuwen kwamen tevoorschijn.... Helaas geen spectaculaire foto's meer, dus na een tijdje rond gelopen te hebben vond ik het ook wel mooi geweest en keerde huiswaarts.


Half september waren er een paar mooie ochtenden, met mist. Voordeel van thuis werken is, dat ik dan in de ochtend nog even naar Cronesteijn kan fietsen voor de zonsopkomst.Parelsnoet


Zodra de zon opkwam, verdeween de mist heel snel....dit waren de september dagen dat het in de middag nog rond de 30 graden werd....dus nog een beetje zomer.Op dat soort dagen geniet ik toch het meeste van die vochtige koele ochtenden en de zonsopkomst.Na twee mooie zonsopkomsten in Cronesteijn, besloot ik de derde dag dat er mist werd voorspeld naar de molens van Hoogmade te fietsen, ietsje verder weg, maar het zou best mooi kunnen worden...

Dit is het fietspad achter Leiderdorp naar Hoogmade.... de mist was dikker dan verwacht.


Een andere molen, maar zoveel mist....dat ik niet eens kon scherpstellen.

Ik ben nog naar de molens van Hoogmade gefietst maar ik zag ze niet eens, zo dicht was de mist.


Dan maar weer terug naar huis fietsen. Koetjes in de mist in het weiland, waarboven het zonnetje probeert door te komen.


En een volgende kans kreeg ik niet, de nacht temperaturen gingen omhoog, de wind trok aan en langzaam veranderde de nazomer in een echte herfst.

En bij herfst horen paddenstoelen.

Porseleinzwammetjes op een omgevallen stronk


Detailfoto van de porseleinzwammen, met vliegjeBij sommige zwammen weet je eigenlijk niet goed wat je daar als fotograaf mee moet, zoals deze reuzenzwam. Een enorm groot ding aan de voet van een boom. Maar zo'n detail foto is dan wel weer leuk.


Even dacht ik een hazepootje gevonden te hebben, een van mijn favoriete zwammetjes, die ik gewoon te weinig zie. Maar bij nader onderzoek is dit waarschijnlijk toch het plooirokje, ook leuk.


Een aardappelbovist (denk ik)
Ieniemienie vliegenzwam, net uit het ei.... dit was op zondag 4 oktoberDinsdag 6 oktober, al een beetje groterEen dag later, weer wat groter. Helaas kon ik daarna een paar dagen niet meer naar het bos, wat ook niet direct bij mij om de hoek ligt. Ik had ieniemienie nog wel even willen volgen en willen zien of het een mooie grote zwam zou worden.Verderop in het bos stond deze vliegenzwam, deze was al wat groter gegroeid.


De rups van de merianborstel. De nachtvlinder is bruin en onopvallend, maar de rups is een opvallende harige verschijning met een koppie dat mij aan ET deed denken.


En hij heeft ook nog een rode staart.


Bundeltje bundelzwammen


In de herfst kijk ik ook regelmatig omhoog , hoe de blaadjes verkleuren. De kastanje is vaak de eerste, somminge kastanjebomen verliezen al in september hun blad.


Nog een mooie vliegenzwam (in de regen), deze oktoberweek (ik had vakantie) was behoorlijk nat en onstuimig. Ik ben die week wel twee keer even een paar uurtjes naar het bos gegaan, en de nodige buien over mij heen gekregen. Maar gelukkig waren er ook droge momenten.Nogmaals ieniemienieOver ieniemienie gesproken, echt klein zijn de amethistzwammen ( rode kool zwammen)En daarom pakte ik mijn macro voorzet lens er even bij, maar dat viel nog niet mee met die super kleine scherpte diepte...... kortom, nog een keer terug voor een herkansing.
20 opmerkingen:

 1. Ghita wat heb je de rodekoolzwam er geweldig opstaan(de andere trouwens ook hoor en je nevel/mist foto,s oh wat zijn die mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie foto's! Heerlijk om naar te kijken.

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weer een heerlijk dovers blog Ghita, en ienemienie staat er toch mooi op :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie verzameling foto's weer. Prachtige mistfoto's en ik ben verliefd op ieniemienie 😍

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een super mooie foto's Ghita.
  Foto 1, 5, 8, 9, 14, 23 en 24 zijn mijn favoriet.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Een mooi overzicht met al die verschillende soorten foto's!!
  Prachtig die blauwtjes en ook die paddenstoelen zijn erg mooi.En wat een bijzondere rups. Wat gaaf!!
  Foto's 8,9 en 18 vind ik echt heel erg mooi.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,

  Ik waan me als een klein kind in de snoepwinkel.
  1 klein probleempje, ik kan niet kiezen want ze zijn allemaal zo lekker.
  Veel verschillende maar allemaal mooi.

  Fijn weekend en groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heb je weer mooie foto's geplaatst in je blog, genieten

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita. Mooie foto van die rups. Nooit eerder gezien. De meeuw met die grote vis is ook erg leuk. Die kan daar zijn buikje wel van rond eten. Het is ook weer paddo tijd. Zitten mooie close-ups tussen.

  Fijn weekend.
  Marianne en René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Een prachtige serie vol contrasten!
  Mooi die ochtendgloren en die reiger in dat rode licht, ook die druppels in het web.
  De molen in de mist achter het bruggetje ook heel fijntjes. Je vrolijke start met de parende blauwtjes...het lijkt al weer zo lang geleden dat ze er waren. Je paddenstoelen en je kastanje blad zijn mooie sfeerplaten.
  Erg leuke blog weer, Ghita!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,

  Wat een mooi blog, het begint al meteen goed met de parende Icarusblauwtjes (ik krijg meteen heimwee naar de zomer). De ochtendmistserie is echt prachtig, de foto met de reiger heeft voor mij als vogelaar een streepje voor maar ook de andere foto's zijn prachtig van sfeer.
  Je bent alweer flink de paddenstoelen ingedoken, mooi die Ametistzwammetjes en de delicate Porseleinzwammen.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ghita, zucht wat mooi weer. Ben jaloers. ;) Genoten en weer mijn complimenten.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Vliegenzwammen, de rups van de merianborstel en de amethistzwammetjes scoren hoog, heel fraai. Maar ook de typisch sfeerbeelden van de herfst met mist en fraaie kleuren mogen er zijn. Van vogels zoals meeuwen en futen is bekend dat ze forse vissen kunnen wegwerken. Je snapt vaak niet dat ze erin slagen. Als ik deze beelden zie dan motiveert dat mij wel om weer op pad te gaan.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Ghita,
  een schitterende serie, met heel diverse onderwerpen en beelden. De mistbeelden steken er voor mij bovenuit, maar ook de andere foto's zijn stuk voor stuk prachtig. Van vlinders naar paddenstoelen; echt van de zomer naar de herfst.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een schitterende serie, je voelt de herfst komen. Was leuk je weer te bezoeken. Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,

  Een blog wat nog zomers begint en eindigt midden in de herfst met prachtige overgangen daartussen. Heel sfeervol die mistfoto's, je vroege fietsuren hebben je geen windeieren gelegd. Je paddenstoelenfoto's zijn eveneens prachtig met name het plooirokje, maar zeker ook de amethist. Ik zie hier nu zelfs nog niet veel paddenstoelen, in het westen is de atmosfeer daar blijkbaar toch beter voor.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtig Ghita, stuk voor stuk zijn ze mooi.
  Nummer 18 en 31 springen er uit voor miij.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hai Ghita,

  Daar staan een aantal prachtige landschapsplaten tussen zeg. Zo zie je maar dat je niet ver weg hoeft om mooie foto's te maken. Leuk dat je zoveel foto's van verschillende stadia van de vliegenzwam hebt. Toevallig heb ik mij daar tijdens een weekje vakantie ook eens mee bezig gehouden. Vooral die Ă©Ă©nnalaatse foto van de vliegenzwam vind ik erg mooi. Verder is die eerste foto van de rups fantastisch. Wat een mooi diertje zeg.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Ghita,
  Wat een prachtige zomerse beelden aan het begin. Wat lijkt dat alweer lang geleden! En dan ga je langzaam over naar de echte herfstbeelden. Mooie sfeervolle mistlandschapjes en ook al volop paddestoelen. Zulke fraai vliegenzwammen en rodekoolzwammetjes heb ik nog niet kunnen vinden.
  DE meriansborstel is ook gaaf.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Onwijs mooi en heel sfeervol waarbij foto 28 mijn favoriet is.
  Er staan werkelijk juweeltjes van foto's tussen.
  ook je eerste serie van de herfstbeelden is supermooi!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita