donderdag 1 oktober 2020

Amsterdamse Waterleidingduinen: September 2020

 Op een paar hete dagen na, was september vooral aangenaam. Toch een beetje nazomer , maar niet zo warm dat je al loopt te zweten voordat je ook maar één foto hebt gemaakt. Mijn aantal bezoekjes aan de Waterleidingduinen was weer terug naar 1 keer per week, en dat leverde natuurlijk wel heel veel foto's op. Dus weer het dilemma: Wat mag er in de blog, en wat niet?



De herten hebben hun gewei schoongeveegd, de basthuid is eraf en de dieren maken zich nu klaar voor de bronst. Dat betekent eten...... veel eten en sterk worden.  De eikels die in deze tijd volop in de bomen zitten, zijn voor deze dieren een lekker hapje.




Boomkikkertjes, op twee verschillende dagen gefotografeerd. Deze hele kleintjes zijn echt lastig te vinden, ze zijn formaatje duimnagel en zitten vaak tussen de varens die dezelfde kleur hebben als het kikkertje. Ik trof een keer een kikker op een tak, en de andere keer tussen de varens.



Watermunt




Houtpantserjuffer (beide foto's)



Op de zonnige dagen vlogen er nog volop heidelibellen. Deze kon ik nog van dichtbij fotograferen met mijn macrolens...

Maar als het eenmaal half september is, dan kijk ik uit naar de eerste paddenstoelen...


Ik was dan ook blij dat ik best al veel porseleinzwammen zag. Niet allemaal op ene handige plaats, maar dit groepje kon ik , liggend op de grond nog wel fotograferen (ze zaten erg laag, op een omgevallen boomstam).



Geel hoorntje,  dit zwammetje geeft mij een gevoel van vlammetjes...een knapperend haardvuurtje op een gure herfstdag.



Maar van gure herfstdag was hier nog geen sprake.  Het was een bijna windstille nazomer dag. Maar wandelend door het bos zie je het  (de varens) en ruik je het....de herfst hangt in de lucht.



Ik kan hier enorm van genieten, zo'n mooi beukenbos. Jammer dat ik er niet zo dichtbij woon, anders ging ik nog vaker, om straks ook de bomen in herfsttooi te fotograferen. Nu is het hopen dat de herfst stormen de blaadjes nog even met rust laten zodat wij nog van de kleurenpracht kunnen genieten.

Waar ik ook van kan genieten, is een zwaan die een bad neemt. Wat een gespetter.




En zo kan het zomaar zijn dat het ineens een uur later is. Maar dat maakt niet uit. De dagen dat ik in de AWD wandel ben ik niet aan tijd gebonden en laat ik mij verrassen met wat er op mijn pad komt.



Zoals dit lieve hertje



En hier nog eentje in het landschap dat langzaam van kleur veranderd. De duindoorns hebben hun bessen al, en ook de meidoorns zitten vol bessen. Nog even geduld en de trekvogels zoals kramsvogel en koperwiek komen zich weet tegoed doen aan deze bessen.


En dan de keuze stress.... ik heb veel foto's uit de blog gelaten omdat ik ze toch wat minder vond ( te hard licht, te rommelig), en zo haalden de parnassia, horenaar, kleine vuurvlinder de blog niet.... en hield ik nog teveel foto's over


Kleine parelmoervlinder..... was nog veel te zien in september.  Ik hou niet van de zomer, maar de vlinders en libellen maken veel goed in dat seizoen. En gelukkig waren ze er ook in september nog.



grote bonte specht verstopt tussen de eikenblaadjes


Ja, en de vosjes.....ik kan niet kiezen, dus misschien een vossen overload..
Maar nu zijn de jonge vosjes er nog, dat kan volgende maand wel voorbij zijn, dus ik neem het er nog even van, als ze zich laten zien.


Een mooie stoere rekel



Die soms ook heel schattig kan kijken.



Zijn zusje, met een heel ander koppie , en ze gaat steeds meer op haar moeder lijken.




De tweede rekel, iets fijner van bouw, maar vergis je niet.......



Deze fijnere rekel won de krachtmeting. Dit was overigens alleen maar even tegen elkaar aan staan met hun bek wijd open en piepen (wie heeft de grootste bek),  de stoere rekel ging even later liggen.... dus het lijkt dat de kleinere rekel de baas is.


Nog een paar andere vossen


Op een avond, vlak voor zonsondergang..




Op een nazomerdag....met de gele bloemetjes op de voorgrond.



En hier is dan de moedervos van de drie pupers ( er lopen er nog twee rond, maar die laten zich niet meer zien). Moeder vos heeft haar kinderen losgelaten en gaat nu weer aan zichzelf denken. Ze krijgt alweer de mooie wintervacht en over 2 maanden is het alweer paartijd.
Dit vosje had ik sinds juli niet meer gezien, dus ik was erg blij met deze onverwachte ontmoeting.




Nog twee foto's van de dochter.... ik ben benieuwd of zij blijft en of ik haar langer kan volgen als ook zij straks haar wintervacht heeft



Sleeping Beauty
De moervos zocht een plekje in de schaduw, vlakbij waar ik zat...ze rolde zich op en ging slapen, maar ondertussen (oogje open) houdt ze de boel goed in de gaten. 


                         

 Er zijn mooiere zonsondergangen geweest afgelopen maand, maar dat heb je niet voor het uitkiezen. De lucht kleurde wel wat oranje, maar verder toch wat saai. Desondanks een passende afsluiter.

September is een overgangs maand, een beetje zomer, de eerste tekenen van de herfst. Afscheid van de vlinders en libellen en het begin van de paddenstoelen tijd. Komende maand, oktober...de maand van de damhertenbronst en hopelijk weer veel meer moois.




21 opmerkingen:

  1. Hoi Ghita,
    Prachtige foto's heb je weer gemaakt. Mooi dat hert op je eerste foto. Ook die andere 2 foto's met die hertjes zijn erg mooi zo met die omgeving.
    En wat heb je die porseleinzwammen fantastisch gefotografeerd.
    Maar die vosjes zijn toch ook weer super hoor!! Foto's 19 t/m 22 zijn echt geweldig. Mooie zachte kleuren. Tof ook zo strijdend samen. Knap gedaan hoor!!

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig mooi Chita zoals jij fotografeert en een begeleidend verhaal erbij schrijft. het is genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Genieten weer Ghita voor jou en dus ook voor ons. Wat heb je weer een hoop moois gezien. De herten, en mooi ook de boomkikkers. Dus toch gelukt er een paar te vinden. En tja, ik ga toch weer voor je prachtige foto's van de vossen. Dat blijft genieten en goed dat je hier niet bezuinigd hebt op plaatsen van de foto's.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Super zeg, weer genieten van jou foto's..............liefs.Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een heerlijk blog weer met fraaie foto´s en zo gevarieerd ook.


    groetjes van Ank

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een prachtig blog weer Ghita, genoten van de vosjes foto's, en ook de foto van de boomkikkertjes zijn mooi. Die vuurzwammetjes geven idd een mooie sfeer!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Weer een uitgebreide reportage. Toch vind ik het intieme portretje van de soezende vos het mooist!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi wandel genot bedankt Carin

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Ghita,

    Prachtig zoals jij de eerste porseleinzwammen alweer gefotografeerd hebt, vooral ook door de mooie achtergrond. Heel mooi ook het damhertje tussen de herfstvegetatie op nr. 16. En natuurlijk je uitgebreide vossenserie, het lijkt wel alsof jij ze neerzet als jonge hondje om voor je te poseren zoals foto 20, wat een beauty met die zachte achtergrond. Geweldig als je zo'n actiemoment kunt fotograferen als foto 22. Schitterend blog, de nog maar korte herfst heeft jou al veel mooie dingen gebracht.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wow, GHita,
    Het is weer een heerlijke blog.
    Vol mooie vosjes (dat jij die toch uit elkaar kunt houden, knap hoor) en stoere en lieve herten. top!
    Maar ook de porseleinzwammen net prachtig bokeh. Ik zal ook nooit meer een Geel hoorntje zien, zonder gelijk te denken aan je knapperend haardvuur! De boomkikkertjes zijn ook super mooie portretjes. Mooi ook de close-ups van de libellen. De herfstgeuren en kleuren heerlijke ervaringen. Prachtig allemaal in een blog gevat.
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Kan niet anders zeggen dan verbluffend gaaf van begin tot eind 😘

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een schitterende foto's weer Ghita.
    Mooi gevarieerd ook.
    Foto 20, 22 en 27 zijn mijn favoriet.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ha Ghita,
    dit is wel een blog met heel veel variatie. Van vlinder en libellen via een spetterende zwaan tot herfstbeelden en (wat een mooie!) paddenstoelen. En natuurlijk hertjes en vossen. Het is geen doen om hier favorieten aan te wijzen, het zijn stuk voor stuk prachtige platen.
    Weer een genietblog.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Ghita,

    Echt weer een blog volvariatie, soms lijkt het inderdaad nog volop zomer met die mooie parelmoervlinder en dan weer herfst met een knappend haardvuur. Leuke zwammetjes zijn dat en mooi ook. De 'ruziënde' vossen stelen wel de show maar ook het zo lekker slaperige boomkikkertje is mooi.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Je hebt weer prachtige foto's in je blog staan, altijd genieten

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi Ghita,
    September had nog heel wat te bieden. Het overzicht maakt goed duidelijk dat het een overgangsmaand is. De paddestoelentijd is inmiddels begonnen. Het hangt wel van het gebied af waar je bent hoe uitbundig het wordt. Afgelopen vrijdag vond ik dat het in de AWD wat minder was dan op andere plaatsen waar ik geweest ben, maar wie weet verandert dat in oktober. Vossen kregen weer de hoofdrol. Hoe zou het overzicht worden als je geen schitterende platen van vossen zou kunnen plaatsen? Knobbelzwanen zouden een goede plaatsvervanger kunnen zijn als ze voor actiebeelden zorgen. Nu hopen we op een mooie maand oktober, hopelijk minder vochtig dan vandaag.
    Groetjes, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hai Ghita,

    Een heerlijke verzameling beelden weer Ghita en dan heb je een hoop mooie onderwerpen niet eens geplaatst. Erg lastig soms om keuzes te maken tussen mooie momenten/onderwerpen en de kwaliteit van het beeld. Maar wat het blog wel gehaald heeft is erg fraai. Prachtplaat van de vechtende vossen. Maar ook de openingsfoto van het damhert is een hele fraaie close-up. Dit soort beelden zou je eigenlijk ook van edelherten op de veluwe moeten kunnen maken he? Maar ja, in de AWD lopen tientallen "Hubertussen" en hoewel het soms een hertenpark lijkt, heeft het allemaal ook wel voordelen natuurlijk. Waar kun je anders zo mooi damherten en vossen fotograferen. Je hebt weer optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hallo Ghita.
    Wat een mooie serie heb je hier weer.
    De vosjes zijn schitterend om te zien.
    Maar ook het bos heb je ook vanuit een heel mooi standpunt vastgelegd, mooi hoor !!.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hallo Ghita,
    Wat een variërend blog . Wat ik erg mooi vind zijn die bomen ik kan daar ook zo van genieten. De 2 vosjes in hun spel .Het haardvuur van de paddenstoelen geweldig lijkt er ook echt op.
    de knobbelzwanen zijn schitterend .op naar volgende

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Weer een mooi afwisselende blog, de watermunt vind ik ook zo mooi! Ik ben er al lang niet geweest, zit een beetje in een grot ofzo vanwege de corona. Gelukkig heb ik dan jouw foto's nog :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hoi Ghita,
    Weer een typisch en vertrouwd Ghita-AWD-blog met nog mooie zomerse beelden die langzaam overgaan naar de herfst. Goed opgebouwd en fijne kwaliteit.
    Groetjes. Dick.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita