dinsdag 26 februari 2019

Natuur rond Leiden: lentebodes

En ineens werd het lente.
Het was half februari maar het leek wel maart
De zingende vogels, de sneeuwklokjes en krokussen in bloei
en de eerste bijtjes en een lieveheersbeestje.....

Op 15 en 16  en 23 februari heb ik dichtbij huis de lente opgezocht.
Nu ben ik helemaal niet zo van de bloemetjes fotograferen, ik heb gewoon meer met dieren, maar in het voorjaar wil ik daar een uitzondering op maken.
Want sneeuwklokjes, krokussen, bosanemoontjes en daslook...vind ik wel leuk en is allemaal ook lekker dichtbij Leiden te vinden.....In deze blog alleen de sneeuwklokjes en krokussen, de andere voorjaarsbloemen gaan pas in maart en april komen....Een lieveheersbeestje wandelend over de krokus bloemblaadjes......Even dacht ik.....die gaat er vandoor..Maar... daar is het lieveheersbeestje weerHij zat geen seconde stil, maar was niet heel erg snel, waarschijnlijk net wakker geworden uit de winterslaap.

Deze boerenkrokus vind ik de mooiere krokus soort, hij bloeit gelijk met de sneeuwklokjes. Daarna gaan de grotere krokussen bloeien, die vind ik vaak toch wat grover en lastiger te fotograferen.En dan zie je de boerenkrokus gewoon in het grasveldje tegenover je huis. Wel jammer dat dit grasveld ook een HUZ (Honden Uitlaat Zone) is......
Zo heerlijk om weer zoemende bijtjes te zien, en te horen.....op deze zonnige en warme voorjaarsdagen kwamen ze massaal tevoorschijn.Gewone krokus


met druppelsmet bijtje


En dan de sneeuwklokjes..... heel lastig te fotograferen, zeker als de zon schijnt. Dan zoek je toch de bloemen die meer in de (half)schaduw staan, en dan hopen dat ze ook een beetje open zijn.....want veel klokjes in de schaduw zijn gesloten.En het zijn er vaak veel bij elkaar. Hier kon ik gelukkig een enkel exemplaar vastleggen, ingezoomd door een bosje andere klokjes heen, dat is de witte waas rondom dit bloemetje..
Iets minder ingezoomd zie je een beetje de structuren van de andere bloemen in de voorgrond.
En dan ineens  (door met mijn camera wat te bewegen en de enkele bloem scherp te houden) kreeg ik een schilderachtig beeld met de klokjes wazig en groot op de voorgrond. Door een kleine opening heen in het bundeltje sneeuwklokjes, zag ik precies deze enkeling....

Drie op een rij


Dit zijn voor mij op het gebied van de flora toch wel de lentebodes.
En bij de vogels......Het is niet meer dan een bewijsplaatje maar op 15 februari fotografeerde ik de eerste grutto's in Polders Poelgeest.


Het waren er nu net aan 20, maar over een week of twee zitten er daar honderden. Ik probeer de komende periode ook weer wat vaker dit gebiedje te bezoeken, hopelijk zitten de vogels dan iets dichterbij om ze mooi te fotograferen.En met het begin van de vroege lente (of de winter moet nog terugkeren in maart) breekt voor de natuurfotograaf een drukke tijd aan. Er is zoveel te zien, zoveel te beleven in de natuur: het ontluikende groen, de vogels die weer terugkeren uit het zuiden, de jonge dieren, de hagedissen, de vlinders......alles ontwaakt en laat zich zien en horen....heerlijk lente!

25 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke lentefoto's. Ik heb helaas nog niet veel tijd gehad om er met de camera op uit te gaan, dus geniet ik maar van jouw blog. Na mijn vakantie volgende week (terug naar de winter) ga ik weer aan de slag met de bloemetjes. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ghita,
  Dit is een prachtige serie foto's, echt heel mooi vind ik de krokussen.
  Het lijkt nu wel zomer, echt niet normaal meer wat er nu gebeurt, het is 18 graden.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is hier echt lente wat mooi je zou haast zeggen dat word een prachtig jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita, Niet te geloven, bij jou is het echt al helemaal lente, met een poepie van een lieveheersbeestje tussen de heerlijke pasteltinten van de krokus!!! Genieten hoor, De sneeuwklokjes met dat witte licht en omlijsting zet me weer een beetje met twee voeten op de grond, het is nog geen lente...... maar wat heb je die ook weer prachtig gefotografeerd, een hele kunst!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo prachtig je foto's zeg, echt genieten dit..............liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een heerlijk lenteblog, Ghita.
  Zo leuk, dat lieveheersbeestje op je eerste foto's. Knap hoe je deze - en de bijtjes ook - zo scherp in beeld hebt. De sneeuwklokjes heb je heel sfeervol in beeld gebracht.
  En tot slot grutto's - hoeveel lente wil je hebben?

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Het is ongelooflijk, hoe snel ineens al die krokusjes de grond uitkomen.
  Maar ze zijn natuurlijk ook ontzettend mooi en lekker fleurig. Je foto's zijn echt super. Leuk met die bezoeker erbij en ook die foto met die waterdruppels vind ik erg mooi.
  En wat heb je die sneeuwklokjes ook bijzonder mooi gefotografeerd.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oooooh wow Ghita,

  Zo lief, zo zacht, zo vol belofte, echt mooi.
  Leuk ook om te lezen hoe je met de camera bewoog en wat het resultaat was.

  Wat trouwens handig kan zijn tijdens het fotograferen van sneeuwklokjes in de volle zon is een witte paraplu, dan maakt het niet meer uit waar ze staan :-)

  Heb genoten van deze fantastische serie.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Ghita,

  Lekker bezig geweest zeg. Foto's 9 en 10 zijn voor mij de winnaars van het blog. Mooi die bij gevangen. Goed van scherpte en nog mooi de beweging in de vleugels. Je laatste foto belooft al weer een hoop goeds voor de komende tijd. De eerste grutto is hier in de polder ook alweer gesignaleerd. Hopelijk krijg je ze daar een beetje lekker dichtbij voor de lens. Succes de komende weken.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het was de lente geweest. Gelukkig kan ik jou foto's genieten. Wat mooi. Krokus met lieveheersbeestjes van dichtbij gemaakt. Echt schitterend om te zien. Wil gaan bloeien.Bijtje lusten wel van. Sneeuwklokjes ook schitterend. Fijne dag. Groetjes J&F.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo GHita,
  Wat een prachtige kleur hebben die krokussen en die met dat lieveheersbeestje erop .Geweldig .Trouwens ook de sneeuwklokjes zo mooi genomen . Hier vliegt al de hele week 1 gele vlinder maar dan heel apart geel en het is er maar een. Denk dan meteen aan jou.
  Hoop dat er nog veel mooie lentebloempjes komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je hebt hele mooie foto's kunnen maken echt genieten hoor. Prachtige krokussen met het lieveheersbeestje erop! De sneeuwklokjes zijn ook heel fijn geworden. Toch weer genieten van het voorjaar, er komen weer mogelijkheden aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hello, I went by to say hello, since I've been disconnected from everything for a long time. As always I love your work. That I still think that they are not chapucillas, but great works. A kiss.
  IWIN89

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Jij hebt de lente al mooi vastgelegd. Het lieveheersbeestje staat er mooi op maar de bij wint het duidelijk. Een hele knappe plaat. Ook met de bloemen kan je goed uit de voeten, want je komt met een aantal prachtige sfeerbeelden. Het is duidelijk, jij gaat je hart wel ophalen in de komende tijd.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita, al benje niet zo van de bloemetjes, dit is een schitterende serie. Gelukkig toch nog een lieveheersbeestje en een bij. Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  Jij hebt zo te zien optimaal geprofiteerd van de februari-lente.Het was heerlijk weer, maar omdat het niet klopt, ben ik toch aan één kant wel blij dat het vandaag totaal ander weer was, weer zoals het hoort. Je krokussenserie met LHBtje is top. Ik weet niet hoe je het voor elkaar krijgt, maar ik zie ze nooit, zeker niet op krokus of sneeuwklokje. Ook bij anderen zag ik veel LHBtjes voorbij komen... De laatste krokus, met vliegende bij is ook top. Ragscherp. Is mij (nog) niet gelukt. De moooiste foto van dit blog vind ik echter nr 13, sneeuwklokje. Heel fraai gedaan. Toch is ook mje eerste sneeuwklokjesfoto ook erg mooi hoor, al vind je dat zelf misschien niet. Het probleem is herkenbaar: in de schaduw zijn de klokjes dicht en in de zon wil je ze ook niet hebben. Rot hobby is dit toch...
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heerlijke foto's van de vroege lente, alhoewel het nu weer op de herfst lijkt.
  Prachtig vastgelegd Ghita, nr9 en 10 zijn juweeltjes.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Ghita, wat een prachtige foto's!!! Het voorjaar goed vastgelegd met al diverse insecten die het durfden al te voorschijn te komen en de krokussen en sneeuwklokjes wisten te vinden. Zeer sfeervol. Mijn complimenten.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een heel mooi "onofficieel lenteblog" De krokusjes met het LHB zijn ook goed gelukt zeg! Van de sneeuwklokjes is foto 10 denk ik mn favoriet, zo mooi zacht en warm :)

  groetjes Jannette

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Ghita,
  Je heb weer schitterende opnames gemaakt van de Sneeuwklokjes en Krokussen.
  Het Lieveheersbeestje ook mooi gefotografeerd zoals het vliegende bijtje bij de Krokussen en de mooie zachte kleuren van de bloemen.
  De Grutto's zijn ook weer in het land en dat is weer genieten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dit zijn dan ook heerlijke lenteplaatjes.
  Mooie zachte kleuren maar je bijtjes vind ik echt supermooi. Lekker scherp en prachtige poses. Ook de sneeuwklokjes heb je heel mooi gefotografeerd. Je zag ook al Grutto's en die heb ik zelf nog niet gezien. Een prachtig voorjaarsblog.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een prachtige foto's opnieuw. Als ik die natuurfoto's van jou vergelijk met die ik nu op jouw site zie, zak ik spontaan door het ijs...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een mooie serie Ghita, de eerste foto en de laatste met de bij vind ik super. Knap dat je dat zo voor elkaar hebt gekregen. Voor iemand die niet zo van de bloemetjes is, vind ik dit toch wel een klasse serie hoor!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Ghita,

  In een woord prachtig vooral nr. 11, heel knap hoe je die bij scherp in de vlucht "gevangen" hebt. Verder vind ik nrs. 12 en 13 echt geweldig waarbij ik bij nr. 13 toch afvraag hoe je dat geflikt hebt, immers hoe kun je de bloem scherp houden terwijl je de camera beweegt, of zijn het twee opnames over elkaar geplaatst. Hoe dan ook, heel mooi. Ja, eindelijk lente gelukkig, intussen eind maart hoor je alweer heel veel vogels die terug zijn, laat maar komen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita