zondag 10 maart 2019

Amsterdamse Waterleidingduinen: lente in februari, herfst in maart

Wat een gekke winter.....begin februari lag er een beetje sneeuw....zoals je verwacht in een winter. En eind februari was het voorjaar. De maand maart begon herfstachtig.
De sneeuw is uitgebreid aan bod gekomen, dus hier de restanten van februari en alvast een paar foto's die ik in maart maakte.Vos meets damhert
Een groepje krooneenden op de zwanenplas. Hier moet je geluk hebben dat de vogels dichtbij genoeg zitten om te fotograferen. Hier was de afstand nog best groot, maar omdat er voldoende licht was, kon ik de foto nog behoorlijk croppen.Deze 14 februari luidde een periode van lenteachtig weer in.Het goudhaantje, dit vogeltje heb ik in de wintermaanden veelvuldig gehoord en gezien, maar het zit gewoon geen moment stil. Een foto maken tussen de takken is dan ook een hele uitdaging. Deze kwam door de blogkeuring.


Een week later, was het uitgerekend op mijn vrije vrijdag even wat minder lente achtig. Het was overigens prima wandelweer, maar een beetje mistig.......  In de zwanenplas zaten brilduikers, en het mannetje liet duidelijk baltsgedrag zien. Het vrouwtje zwemt geinteresseerd achter hem aan.We vonden nog wilde zwanen, en deze zat op een mooie plek waarbij je vanaf de waterkant een laag standpunt kon innemen...


Zanglijster.....voorjaar!Landschapje op een rustige lentedag in februariOntluikende lente


De sporekapsels van het ruig haarmos komt ook weer boven. Als je over de velden loopt zie je het al van verre, het oranje valt goed op tussen het bruingroene gras.....En even de macro voorzetlens erbij gepakt.Portret knobbelzwaan
Portret damhertEn als ik dan de vosjes kan fotograferen op een mooie plek, dan pak ik die mogelijkheid altijd aan.
Dit was op 22 februari, op een vrij donkere , wat mistige dag.Een week later zag ik na lange tijd dit mooie vosje weer.En ook de mooie rekel was weer van de partijEn op deze bewolkte eerste dag van maart, die ook wel wat aan herfst deed denken lieten de vosjes zien dat ze ook heel relaxed bij je kunnen liggen. Van dit soort momenten kan ik echt genieten.


Mooie moervos die binnenkort kleintjes krijgt...... we hebben haar bolle buik gezien.En van een afstandje lag deze mooie rekel de boel te observeren.

Terwijl ik het moervosje fotografeerde , zag ik wat bewegen rechts van mij, ik keek om en zag dat het rekeltje gezelschap had gekregen van een damhert....en zo had ik vos en hert in 1 foto.


Op het moment dat ik dit schrijf weet ik niet wat de rest van de maand maart gaat brengen. Het is in de duinen een overgangsmaand: De wintergasten vertrekken weer, de vogels uit het zuiden, zoals tjiftjaf, fitis en blauwborst komen weer terug. De moervosjes gaan hun burcht in om kleintjes te krijgen. Het groen in de bomen en struiken komt weer tevoorschijn en met een beetje geluk en wat zon en warmte zien we de eerste vlinders weer fladderen......

23 opmerkingen:

 1. WOW, Ghita, je hebt ook wel mazzel hoor!!! Hoe leuk wil je het hebben,,,,De eerste en de laatste foto zijn natuurlijk helemaal top! Maar foto 3 vind ik ook heel mooi. Een het Ruig haarmos, prachtig! De serie van de vosjes is sowieso jaloersmakend mooi. En ook het portret van het damhert! Zonder je andere foto's te kort te doen, want de zwanen, zanglijster en het goudhaantje heb je toch ook heel mooi te pakken!
  Ik ga nu alles nog eens bekijken natuurlijk.. en daarna ff bijkomen van al dit moois!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi divers blog weer, vind de foto van de wilde zwaan erg mooi, laag standpunt doet het goed. Ook de vosjes staan er weer prachtig op en het ruig haarmos heb je ook mooi te pakken! Groetjes Jannette

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stuk voor stuk jaloersmakende foto's. Ik hoop toch nog weer eens de mogelijkheid te krijgen er naar toe te gaan en uren te kunnen dwalen.

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Wat laat je toch weer mooie foto's zien. Prachtig!!
  Mooi ook die natuur op foto 3 met een fraaie weerspiegeling. Maar wat heb je die vosjes weer super mooi te pakken. Foto 19 vind ik echt weer een 'Ghita' toppertje. Zo mooi, echt super genomen.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie relaxte foto's weer geplaatst. Toppie.
  Groetjes Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig wat een mooie dagen heb je weer beleefd,de foto met Hert en vos samen dat vind ik geweldig dat zal je niet vaak zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Ghita,
  precies wat je in de titel zegt: de seizoenen worden nogal door elkaar gehusseld. Voor maart zijn de voorspellingen voorlopig niet zo goed, we zullen maar zien. Van de mooie lentedagen in februari hebben we al kunnen genieten.
  Mooi blog laat je weer zien; volop vosjes. Verder vind ik je goudhaantje top; ook de foto's van het ruig haarmos zijn erg mooi.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. You were lucky to get a fox and a deer in one frame.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Je hebt weer geweldige foto's gemaakt, de mooiste foto vind ik de Damhert met de Vos samen dat kom je niet elke dag tegen. Ook de Krooneenden, Goudhaan, Wilde Zwaan en Brilduikers staan er mooi op. Het is weer genieten van deze blog.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Super gaaf vooral waar je de vos en het damhert in een blik weet te vangen.
  Het lijkt de fabeltjeskrant wel 😀
  Het blijft een prachtig gebied, zeker door het oog van jouw camera.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Prachtige foto's van de AWD, ik ben altijd weg van de vossen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtig portret van het Damhert! Ja lente was het, even. Krooneenden heb ik al in geen jaren meer gezien, mooi dat je zo'n heel groepje had.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je hebt er weer een prachtige blog van gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Weer een mooi blog met een lekker hoog vossengehalte. Het zal je niet verbazen dat voor mij de twee foto's van het Ruig haarmos er uit springen. Ook mooi dat het je op de valreep nog gelukt is een Wilde zwaan vanuit laag standpunt te kunnen vastleggen. Dat is toch een stuk mooier.
  Het echte voorjaar laat vermoedelijk nog wel even op zich wachten. De langetermijnverwachting ziet er nog niet erg hoopvol uit. We zullen zien.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wow, die laatste foto is bijzonder zeg! En wat een heerlijke vossenfoto's en voorjaarsbeelden weer. Echt genieten. Wat is ons weer bijzonder hè. Zo zit je in je t-shirt buiten en zo loop je weer in je dikke winterjas. Maart roert zijn staart!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  We willen altijd graag een bijzondere foto maken. Met de combinatie vos/damhert is je dat helemaal gelukt, zeker met de laatste. Het was in februari wel zoeken naar aantrekkelijke dagen in de AWD en dat lukte maar met mondjesmaat. Op zulke dagen moet je dan ook nog het geluk hebben dat er wat interessants voor je lens komt. Gelukkig gebeurt dat meestal ook wel. AWD zonder vossen is bij jou nagenoeg onmogelijk. De serie die je nu laat zien is weer helemaal top.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat weer een fijn blog Ghita. Je weet de plekjes wel te vinden zeg. Vosjes blijven leuk natuurlijk, maar met hert is natuurlijk nog leuker!!!
  Groet uit het stormachtige Stieltjeskanaal,
  Geert
  www.stieltjeskanaal.com

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Ghita, alweer een heel mooi blog over wat je tegen bent gekomen in de AWD. De foto's van de vos blijven mijn favorieten. Het goudhaantje is ook prachtig en goed geslaagd want ze zitten niet graag model.
  Enne, onze blogs bestaan nog na jouw en mijn zorgen ivm G+ pffff.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Roos, dankjewel voor je leuke reactie. En 1 april is de kritische datum voor onze foto's op google photo's en dus de blogs. Dus nog even afwachten.

   Verwijderen
 19. Wow!!! Unas fotos extraordinarias, me han encantado. Enhorabuena por este maravilloso trabajo, saludos desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dit is toch wel weer heel erg mooi Ghita!!!
  Prachtige foto's van de vosjes, herten, mosjesm], zwanen en eenden en daarbij ook nog een hele mooie foto van een goudhaantje. het zijn ook hele drukke vogeltjes dus deze foto is echt super. Foto 1 is heel bijzonder om het het hert er achter te zien en foto 3 is gewoon een juweel van een foot.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Ghita,

  Sowieso al een prachtig blog maar dat nog extra allure krijgt door de vossenfoto's. Wat is de AWD toch een prachtig gebied wat dat betreft, want waar krijg je in Europa nou de kans om een vos samen met een damhert op de foto te zetten. Jij komt vaak in dit gebied en dan moet zo'n foto toch de krans op je tijd en werk zijn die je in de loop der jaren in dit gebied hebt besteed.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita