woensdag 30 mei 2018

Hageven-Plateaux: op de grens van Nederland en België

Het Hageven vormt in combinatie met De Plateaux een natuurgebied dat beheerd wordt door Natuurpunt en Natuurmonumenten. Het is een prachtig stuk natuur met heide, vennen, bossen en het riviertje de Dommel.

Op een mooie zonovergoten vrijdag, 4 mei spraken Henk en ik af met Ank, Harry en boswachter Frans Kapteijns. Hij liet ons de mooiste plekjes zien van het gebied.....

Hier een  foto impressie, waarvan de kwaliteit niet altijd even goed is, zonovergoten staat ook voor heel hard licht........


De Dommel


In een van de vennen landde een mooie knobbelzwaan


Een juffer.....maar welke...ik heb de soortnaam niet kunnen achterhalenDe dommel baant een weg door het gebied


Ontluikende natuur: De varens rollen zich uit.  Dit was een bijzondere varensoort....oeps...ik ben de naam vergeten, sorry Frans, ik heb niet goed opgelet.En dit vond ik toch wel een van de mooie momenten van die dag...een uitsluipende libel. Het is dan jammer dat je niet alle tijd hebt, want daar zou je zo uren bij gaan zitten om het hele proces te volgen. Hier zijn de vleugels nog een beetje nat

Hangbrug vlakbij de Nederlands -Belgische grens, waar ook de grens is tussen het Hageven en De Plateaux.


Nog meer ontluikende natuurZicht op de heide en vennen van De Plateaux

Kleine zonnedauw.....het was al behoorlijk droog, dus dit plantje is heel blij geweest met de enorme regenbuien die half mei over Brabant en Limburg trokkeneen klein beestje met een grote spin, de spinnendoder sjouwt met het gemak zijn prooi, de spin naar de andere kant van het pad.

We zagen veel vlinders fladderen, maar met dat mooie weer en de warme zon zitten die geen moment stil. Een moment waar wij even stil van werden was toen we de wielewaal hoorden zingen, wat was dat mooi. Ik had het nog nooit gehoord dus dit was wel een bijzondere ervaring.spiegeling in een plas...Dorstig rundLucifermos, is ook zo klein als lucifer kopjes.....en de vlieg had het daar wel naar zijn zin. Omdat ie lang bleef zitten kreeg ik genoeg tijd om de macrolens te pakken...en dan nog eentje van de voorkant...het vliegje tussen het piepkleine mos.En zo werd het middag, we hoorden nog de "whoemp" van de roerdomp, maar te zien kregen we deze vogel niet.  Nog wel een kleine vuurvlinder op een paardenbloem. Niet mijn beste vlinder foto, maar wel de enige die ik die dag kon maken.

We sloten de dag af op het terras in een nabij gelegen dorpje. Het was weer gezellig en ik heb genoten van het prachtige gebied.  Frans bedankt voor je enthousiaste verhalen en uitleg over het gebied en zijn flora en fauna....en vergeef me dat ik niet alles heb onthouden. 


7 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Heerlijk om met een kenner het gebied in te gaan!
  Je geeft een mooie impressie van het gebied en jullie dag! Mooie macro's en landschappen.
  De vlieg tussen het lucifermos is schitterend. Ook de ontluikende varen heb je mooi te pakken. De uitsluipende libel is gaaf! De juffer is trouwens een Variabele waterjuffer! Een roerdomp horen geeft een heerlijk buitengevoel, maar een Wielewaal, tssss dat is zo mooi! Zo leuk dat je die nou ook eens gehoord hebt!
  Ik heb heerlijk van je Post genoten,
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Een hoop gezien, maar jammer van dat harde licht... Dit is vast niet ver van de Dommelvallei, ook zo'n mooi gebied. Laatst nog doorheen gefietst, zonder camera. Een Wielewaal is ook in de AWD gesignaleerd, dus er is nog hoop dat je hem ook een keer ziet. Lijkt me helemaal te gek. Ook het Lucifermos staat bij mij nog hoog op mijn lijstje. Daar zou ik graag eens mee stoeien.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi Blog weer Ghita.
  Die uitrollende varen, de uitsluiper, kleine zonnedauw en het lucifer mos.
  Zoooooo mooi vast gelegd.
  Maar de allerleukste vind ik de spiegeling in de plas.
  Zo lekker creatief, goed gespot en nog beter vastgelegd.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Ghita,
  ondanks het harde licht is dit toch een heel mooie serie geworden.
  En ik denk dat het een goede impressie geeft van het gebied.
  Vlieg op de luciferkopjes vind ik heel knap gedaan; boom in plas is heel leuk.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig Ghita.
  Inderdaad, ik ben niet zo van zon, mede door het vaak felle licht.
  Vanmorgen was het super voor foto's maken.
  Ik ben zo blij met ons super clubje van zes. Al enkele jaren.
  We kijken alweer uit naar de volgende dag !!
  Heel dankbaar dat Frans onze gids, maar vooral onze vriend wil zijn !
  De varen is de koningsvaren.
  Heb je mijn foto's gezien?
  https://www.flickr.com/photos/cirkel_der_natuur/albums/72157695819730434

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Weer een leuke, mooie en gevarieerde blog

  groet,
  Peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hele mooie foto's Ghita en ook veel gezien. De ontluikende natuur is echt heel mooi weergegeven maar de spiegeling in de plas vind ik echt onwijs mooi! Ook de uitsluipende libel heb je prachtig weergegeven. De zicht- foto's zijn ook heel mooi en laten goed zien hoe mooi het daar is. De hangbrug is echt bijzonder (ik kende deze niet). De spin als prooi is weer eens wat anders dan spin met prooi :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita