vrijdag 30 maart 2018

Amsterdamse Waterleidingduinen: Maart roert zijn staart

Maart 2018 deed zijn naam eer aan.......dan was het weer winters met kou , dan weer herfst met regen en wind en dan was het even lente met een zonnetje...... Deze maand bezocht ik begin maart een winters AWD, en aan het eind van de maand begon de lente zich een klein beetje te laten zien.


Het eerste weekend van maart was het koud, en er werd sneeuw voorspeld voor vrijdag op zaterdag nacht.....dus ik stond vroeg op om nog in een wit AWD aan te komen. Dat viel tegen, waar het in Leiden wit was, zag ik in Heemstede op het station nauwelijks sneeuw. En ook in de duinen was er weinig wit te bekennen, alleen langs sommige water kanten lagen nog sneeuwrestjes van eerder die week.


Maar dat mocht de pret niet drukken, er lag ijs op een aantal kanalen en dat levert ook mooie momenten op.Koud kunstje
Landschapjeen een vos op het ijs......En nog een vos.......Dit vosje bleef aan de kant, maar met de sneeuwresten zag het er toch behoorlijk winters uit.
Begin maart kon ik dit witgatje van dichtbij fotograferen. Die dag zag ik ook veel watersnippen, maar die zijn zo schuw dat ze opvliegen op het moment dat je ze ontdekt.
Ook nonnetjes waren er maar veel te ver weg om een foto te maken.
In deze maand vertrekken de wintergasten en komen de zomergasten terug.
Drie weken later was de winter dan toch verdreven, zo ook de ijskoude oostenwind, en begon het toch een beetje op lente te lijken.Zwartbuikje weet van geen wijken, eind maart was de waterspreeuw nog steeds op het zelfde plekje waar hij in December was neergestreken.En eindelijk zat ie op een redelijke plek waardoor ik van een laag standpunt deze foto kon maken.
De eerste kleur in het voorjaar is vooral op de grond te zien, als het ruig haarmos de kopjes laat zien. Het kleurt oranje op het veld, en dan is het een kwestie van de macrolens pakken en gaan liggen, want dit mosje is echt heel klein.Nog weinig kleur in het landschap, dit gaat in april en mei veranderen, wanneer er een ware groen explosie plaatsvindt in de natuur.Koppeltje knobbelzwanen, altijd leuk om te fotograferenIk kan hier uren naar kijken.Aan het einde van deze dag kwam er vanuit zee mist op zetten, deze rietgors man zat redelijk dichtbij en door de mist kreeg ik deze achtergrond.


Een paar dagen later, een heerlijke lentedag, het bekende boompje vlakbij ingang Pannenland.
Overal klonk het geluid van vogels: roodborst, winterkoninkje, vinkjes en......

De tjiftjaf. Dit is een bewijsplaatje, geen bijzonder foto, maar ik ben toch altijd blij als ik in maart deze vogel weer voor het eerst hoor. De tjiftjaf is voor mij een van de lentebodes.
Nog meer lentekriebels, de futen hadden er zin in. Ik was niet helemaal op tijd om het hele ritueel goed vast te leggen, maar dit blijft toch prachtig om te zien.De waterplanten liggen weer op de bodem, er word nog even met de koppen geschud en vervolgens zwemmen ze samen verder weg.Er waren heel veel witte kwikstaarten, deze ging op en lelijk hek zitten, maar goed...zo vaak zie ik die kwikkies ook weer niet van dichtbij.Even een rustpunt....dit uitzicht vind ik altijd geweldig. De heuvel waarvandaan ik deze foto maak is een heerlijke plek om even stil te zitten en te luisteren naar de geluiden van de duinen. Deze middag hoorde ik vooral de wind, maar ook de zang van de boomleeuwerik, nog zo'n lentebode.En daar zat ie....ik kon net 1 foto maken, voordat ie er vandoor ging.De katjes horen ook bij de lente, dit jaar nog niet zo ver als voorgaande jaren, ik heb ze eind maart ook wel eens bloeiend gefotografeerd.Mooie stapelwolkenEn relaxt vosje in het zonnetje.....En een vosje aan de wandel. 


Wat is het toch steeds weer genieten hier in dit gebied. Het is mijn oplaadpunt (ik hoorde die term laatst, een plek waar je energie van krijgt....nou dat is de AWD zeker voor mij).
De natuur, even helemaal opgaan in wat ik daar zie en in het fotograferen.

Hieronder een tekst die ik in een tijdschrift las en zo bij mij vond passen dat ik het heb opgeschreven om hier te plaatsen in deze blog.

De natuur
helpt om jezelf te zijn
niets hoeft
alles is zoals het is
en dat is goed

19 opmerkingen:

 1. wat een genot om mee te wandelen

  gr Carin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  De lente is in opkomst maar we merken er nog niet zoveel van af en toe zit er 'n mooie dag bij.Wat 'n mooie opnames heb je gemaakt en zo als gewoonlijk heb jij de Vos weer te pakken die er mooi op staan ook het Witgatje, Witte Kwikstaart en de Boomleeuwerik.
  Wat is het toch 'n mooi gebied.
  Groetjes Loes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat zijn de vossenfoto's weer mooi maar dit keer zijn het toch de vogels die met de eer gaan strijken. De zwanenfoto's vind ik super door het lage standpunt en de zachte kleuren en de foto's van de waterspreeuw zijn ook prachtig. Heel mooi is de 'luchtfoto' vanaf de duintop genomen.
  Kortom het is weer genieten van jouw foto's!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi gevarieerd blogje met een winters begin en toch ook de nodige voorjaarsboden. Leuk dat het witgatje er ook weer was. Die heb ik gemist. De waterspreeuw daarentegen heb ik verscheidene keren gefotografeerd. Komt nog wel een blogje van. Wat is ie lang gebleven, maar nu zijn ze allemaal het echt land weer uit. Hopelijk begint het voorjaar nu snel. Voorlopig is er nog niet veel te beleven, alles is erg laat.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Erg fraaie " winter" blog Ghita. Mooie ode aan dit prachtige gebied.
  Groet
  Peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi maarts blog, Ghita.
  Van de winter - vossen op het ijs, toch heel bijzondere beelden - naar een vos met staalblauwe lentelucht. En daartussen vogels en landschappen die ook een belofte van lente laten zien. Laat maar komen, die echte lente.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi blog weer Ghita, de afsluitende tekst kan ik helemaal beamen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Maart roerde inderdaad aardig zijn staart, dat laat je met je beelden van winter tot en met lente mooi zien!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een fijne en afwisselend blog weer Ghita. Wat staat de Waterspreeuw er prachtig op! Maar ook de Knobbelzwanen en de verschillende vosjes en het landschap. Ik had trouwens op je vorige blog ook (uitgebreid gereageerd maar toen was ik in het buitenland en viel mijn internetverbinding eruit en was al mijn tekst weg, dus balen.

  Je afsluitende tekst is goed passend. Op naar een lente-achtig april hoop ik!

  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Prachtige blog van de maand maart, inderdaad het was winter maar ook weer wat lente, maart roert zijn staart gaat hier dus ook op.
  De Waterspreeuw heb je echt super mooi weten te fotograferen.
  Ook bij het uitkijkpunt is het prachtig, wat een mooi landschap zo.
  Nu maar hopen dat april wat meer mooi weer in petto heeft voor ons.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Winterse beelden van een vos, en nog wel op het ijs ook, maken deze post hoe dan ook opvallend en bijzonder. De waterspreeuw heeft het lang vol gehouden, alle liefhebbers hebben hun kansen gehad om er mooie platen van te maken. Die van jou horen daar zeker bij. Lenteboden dienen zich langzaam maar zeker aan, als is het echt nog met mondjesmaat. April zal ongetwijfeld volop te bieden hebben.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooie foto's Ghita, al zien sommigen er wel koud uit ;-)))
  Mooi gezicht de vos op het ijs, de zwanen van uit een mooi standpunt.
  De waterspreeuw is ook weer erg mooi.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De maand maart was zeker wel een gedenkwaardige maand. Onvoorstelbaar wat een grillig weer, dat maakt ons landje vind ik ook zo boeiend, je wordt telkens weer verrast en dat beleef je het beste in de natuur.
  Jij laat hier ook een prachtige variatie aan foto's en omstandigheden zien, een heel mooi overzicht.
  Het tekstje aan het einde van je blog spreekt mij ook zeer aan en is ook hoe ik zelf de natuur beleef.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  werkelijk een prachtige serie van de AWD. De serie van de vos is sowieso een plaatje want die heb je echt heel mooi kunnen platen zo op het ijs en in het laagje sneeuw. De boomleeuwerik was een mooie verrassing en toch best een behoorlijke knappe foto. De waterspreeuw is ook heel gaaf om te zien net als de andere foto's van oa het mosje, witgatje en vogels.
  Ik moet dit jaar ook maar weer eens naar de AWD. Al eeuwen net geweest daar.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  Wat een heerlijke blog! Schitterend zoals je vosjes erop staan! en de knobbelzwanen ook heel mooi. Daar kan ik ook uren naar kijken. Je uitkijkpunt is prachtig en de foto neemt me even mee naar je prachtige gebied. leuk je ijskunst en je witgatje en de boomleeuwerik staat er toch mooi op. De waterspreeuw, zeker de tweede foto is onwijs mooi! Je hebt veel variatie in deze blog, het ruige haarmos is ook al zo schitterend. Ook de laatste foto van de vos in de verte is gewoon mooi! Genieten hoor! Super (koude gure) maand maart blog!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 16. tante jacqueline5 april 2018 om 16:35

  Hallo Ghita,
  Wat een gevarieerd blog . De tjiftjaf vind ik erg mooi in de boom en de uitlopende katjes . De vos op het ijs en dan samen aan het werk om voor een nestje te gaan zorgen .Weer erg genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hai Ghita,

  Wat een prachtige eerste foto van dit blog. Die vos zit daar wel ideaal zeg. Mooie plaat van het witgatje en de tweede foto van de waterspreeuw is ook een heerlijke. De aanhouder wint. Mooi ook de baltsende futen. Maar de allermooiste foto van het hele blog vind ik de eerste van de knobbelzwanen. De stand van de twee zwanen, de details in het wit en het allerbelangrijkste: jouw standpunt. Prachtplaat.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Ghita,

  Weer eens een andere setting bij de vossen, je ziet dat ze het allemaal wel heel onwennig vinden. Prachtige platen. Het witgatje met die waterrimpels is ook leuk, maar o, o wat ben ik (gezond) jaloers op die waterspreeuw, echt schitterend. Eerste zwanenfoto met groothoek is ook heel mooi, het lijkt of de ene zwaan de andere met zijn gespreide vleugels wil beschermen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita