vrijdag 24 februari 2017

Amsterdamse Waterleding duinen: Zwanen en meer


In dit blogje wat meer aandacht voor een prachtige watervogel: De zwaan,
en in dit geval de knobbelzwaan en de wilde zwaan.Rustende knobbelzwaan. Ik liep heel rustig in de richting van een groepje knobbelzwanen. Ze bleven rustig en zo kon ik vanaf 2 meter deze foto maken. Ik vond dat veertje dat net voor de snavel zat zo mooi.Je ziet wel regelmatig twee knobbelzwanen samen, of een ouderpaar met wat grotere jongen, maar 3 knobbelzwanen samen had ik nog niet zo vaak gezien. De rechter leek wel wat te willen imponeren, maakte geluidjes en strekte steeds haar (of zijn) hals.

In rust maar toch alert want het oogje geen steeds open en dicht......


Het had een paar dagen gevroren en de zwaan lag te rusten op het ijs, wat verderop was het water nog open. Gelukkig heeft de AWD veel plekken waar bij lichte vorst het water open blijft, goed voor de ijvogeltjes, die ik vooral snel voorbij vliegend heb gezien.


Portretje
Wat zijn ze toch mooi.  Een knobbelzwaan kan mij zo een uur bezighouden. Deze zwaan probeerde indruk te maken op een tweede knobbelzwaan (buiten beeld), prachtig die vleugels zo opgeheven.


In het laatste licht....


Voordat ik naar de andere zwanensoort ga,nog even een tussendoortje met iets heel anders.

Ruig haarmos,nog geen centimeter groot (klein)
En dan lig je met temperaturen rond het vriespunt in het gras,want ja.....we gaan wel voor een laag standpunt natuurlijk


Maar het valt nog niet mee dit mosje mooi op de foto te krijgen. Gelukkig is het voorlopig nog te zien in de AWD, dus ik ga het gewoon nog een keer proberen.En dan die andere zwanen ......De wilde zwanen, mijn favoriete wintergasten


Niet altijd even goed te benaderen of te fotograferen, er staat nogal eens wat riet in de weg.

En dan ineens wordt er met de vleugels gewapperd, dat was even snel reageren maar ik ben blij dat ik dit momentje kon pakken.En nog op een andere plek in de waterleidingduinen.......terwijl ik dit viertal fotografeerde hoorde ik in de verte het geluid van een groep andere wilde zwanen.

En daar vlogen ze. De vier reageerden wel door ook geluidjes te maken maar ze bleven wel zitten.Ik wandelde aan het einde van de middag terug naar de uitgang (Oase ) deze keer. Het blijft al wat langer licht,maar als je dan in het laatste licht nog foto's maakt,moet je wel erg hard naar de uitgang lopen. Dat overkwam mij dus,maar ik was nog voor het donker buiten.


En met deze mooie statige blauwe reiger eindigt dit blogje.Deze foto's zijn nog allemaal van februari. We zitten inmiddels al bijna in maart aangekomen dus ook dan hoop ik in de AWD weer mooie en bijzondere momenten te kunnen vastleggen.
17 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita, fraaie serie laat je weer zien!

  gr Louis

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita, prachtig de zwanen en zeker het portret dat veertje over de snavel, wat een schoonheid van een plaat is dat!! Het ander portret is ook heel mooi! Ik ben ook gek op wilde zwanen,dat geel is het hem denk ik. Waar hij de vleugels uitslaat is een goed moment. De reiger is ook heel geslaagd en je Ruig haarmos....tjeetje wat gaaf. Dat groeit hier niet!
  groetjes en fijn weekend,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  schitterend blog is dit, vol prachtige foto's. Je openingsfoto komt meteen wel binnen, zeg - super is die. Maar ook de rest is prachtig - vluchtfoto van de wilde zwanen - top. Je afsluiter is heel sfeervol. En het kleurig tussendoortje - ruig haarmos heb je mooi in beeld gebracht.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig weer Ghita! Fantastisch! Ik vind vooral de foto's van het Ruig Haarmos schitterend, maar natuurlijk die zwanen ook en dan vooral die eerste.Op naar maart! :) Groetjes Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zelfs de blauwe reiger is mooi :-)

  Prachtige foto's van prachtige vogels allemaal (vooral die eerste met dat veertje op de snavel). En het mos mag er ook zijn - nog meer omdat jij erbij bent gaan liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita
  De Knobbelzwanen heb je mooi gefotografeerd, de Wilde zwanen zullen binnenkort weer naar het hoge noorden vertrekken, het ruig haarmos staat er ook mooi op, en alles met mooi licht.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ghita,
  Wat een prachtige duidelijke foto's . Je kunt de veren zowat tellen. Het haarmosje vind ik ook heel erg mooi de kleur. Het was weer genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een mooi verslag Ghita. Ook al zie je knobbelzwanen vaak, het gebeurt ook mij regelmatig dat ik er toch weer foto's van maak. Zowel met als zonder ijs zet je hier een knappe reeks platen neer. De wilde zwanen zijn niet zo makkelijk te verschalken, maar ook nu heb je er mooie platen van kunnen maken. Zowel bij de knobbelzwanen als bij de wilde zwanen herken ik de plekken waar je geweest ben. Ik heb ze daar, misschien wel op dezelfde dag, daar ook gezien. Gisteren, 24 februari, waren er geen wilde zwanen meer te bekennen. Zou het alweer voorbij zijn?
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi zwanenblogje. De twee foto's van de rustende knobbelzwaan springen er voor mij uit. Maar de macro's van het haarmos spreken mij het allermeest aan. Al ben je er zelf nog niet helemaal tevreden over, ik vind ze toch goed gelukt, hoor. Daar moet ik ook nog eens mee gaan stoeien. In dit stadium is het erg mooi. Waar had jij deze gezien?
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Groot Zwarteveld, daar staat het op meerdere plekken, en het valt op.....ook al is het klein, dat oranje zie je wel :-)

   Verwijderen
 10. Hi Ghita,

  Wat een lekker en gevarieerd blogje.
  Je verschillende soorten zwanen zijn prachtig.
  Maar tjonge jonge wat is dat ruig haarmos ook super mooi.
  Lieve en zachte kleurtjes echte eyecandy.

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijn dat je zo dicht bij de zwanen kunt komen Ghita, dat geluk heb ik hier ook.
  Mooie close-ups heb je er ook van. Het ruighaarmos heb je super mooi gefotografeerd, mijn complimenten.
  Als toetje de wilde zwanen, dat is ook genieten.
  Prachtig in de vlucht gevangen ook.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtig zwanenblog Ghita. De knobbelzwanen en dan ook de portretjes zijn onwijs mooi gefotografeerd. Je openingsfoto met dit veertje is ook werkelijk heel gaaf om te zien. Klasse. Ook het mos heb je vanuit ene mooi laag standpunt kunnen vastleggen.
  De wilde zwanen zijn helemaal koel. Die met de wapperende vleugels is geweldig om te zien. Een heel mooi blog.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi zwanenblog Ghita, goed om ook de verschillen tussen de knobbelzwaan en wilde zwaan te zien. Allemaal mooi vastgelegd en ook fraaie portretjes van de zwanen. Mooi blog weer, lekker genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,

  Wat zijn het prachtige sierlijken vogels die zwanen, of het nou knobbel- of wilde zwanen zijn. Bij een aantal foto's had je prachtig licht vooral nr 8. Nr. 4 lijkt wel met de groothoek gemaakt, daar zat je lekker dichtbij. Hier in de regio zijn waarschijnlijk veel ijsvogels omgekomen van de honger door het dichtgevroren water. Foto nr. 1 met dat veertje vind ik een absolute topper.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oeps ik loop weer aardig achter....
  Mooie zwanenserie, de eerste close up vind ik prachtig en het veertje op de snavel is een heel mooi detail. Nr 4 met de omgeving erbij is ook heel geslaagd.
  Mooie beelden ook van de Wilde zwanen, vooral 14 en 16.

  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita