zondag 5 februari 2017

Amsterdamse Waterleidingduinen : Januari

Dit jaar was Januari een droge, koude en best wel zonnige maand. Helaas was ik op de mooiste dag van deze maand niet in de Amsterdamse Waterleiding Duinen maar op mijn werk. Maar gelukkig waren er meer mooie dagen. Dus een paar bezoekjes aan de AWD leverde een leuke selectie foto's op.Een poging om toch een beetje het winterse sfeertje vast te leggen, een beetje tegen de zon in 's morgens toen het nog wit was van de rijp, door het zonnetje verdween de rijp echter al heel snel.Poetsend damhertje in het witte berijpte gras.De laatste rijp op een bemost takje

Terwijl het wit heel snel uit het landschap verdween zorgde de vochtige lucht en het tegenlicht toch voor een sfeervol beeld.


Damhertje  in het ochtendzonnetje

Oh,wat zijn die goudhaantjes toch snel. Ik vond er eentje die ik een beetje kon volgen, van tak naar tak sprong of vloog ie. Naast 20 foto's van een lege tak en evenzoveel onscherpe foto's vanwege de beweeglijkheid van dit ADHD vogeltje, had ik gelukkig nog 1 goede foto erbij, net op tijd want de volgende foto was......een lege tak.


De zaagbekdames houden een wedstrijdje, ze liggen alle 6 klaar en het gaat erom wie er het eerste bij het mannetje is (op de achtergrond links boven)....Hoe het afliep weet ik niet, want wandelaars voor mij kwamen te dichtbij en alles ging er vandoor.

Zou het mij lukken om op deze plek iedere maand een foto te maken. De januari foto is er al,met nog de laatste restjes rijp aan de kant.

Krooneenden bij De Zwanenplas, vaak ver weg en ook niet mooi om te fotograferen vanaf de plek waar je ze kan zien ( vanaf een heuvel dus van bovenaf). Hier zaten man en vrouw even op het ijs en dat vond ik wel een mooi moment voor een foto.

Meneer zaagbek doet zijn best, maar geen vrouwtjes zaagbek te bekennen.


Meneer brilduiker had ik al eerder op de foto, maar dit plaatje vond ik ook wel mooi voor de januari blog. Ik hoop deze winter nog een koppeltje brilduikers te fotograferen,want de vrouwtjes heb ik alleen nog maar van grote afstand gezien.


Mooie damhert man bij het Groot Zwarteveld.Voor de wilde zwanen ben ik bij het Rechte Schusterkanaal heel rustig omlaag gelopen tot aan de rietkraag, het riet stond zo hoog, dat ik er niet makkelijk overheen of deels doorheen kon fotograferen. Deze 3 kwamen wel heel dichtbij langs zwemmen.


Van zo'n groep wilde zwanen kan ik enorm genieten. Ten eerste zijn het prachtige vogels, maar ook hun geluid is zo mooi. Het getrompetter hoor je vaak al van grote afstand, en het is geweldig om deze dieren te bekijken en te luisteren hoe ze met elkaar lijken te communiceren.
Meer wilde zwanen in de volgende AWD blog.
In het infiltratie gebied werd ik nog even nieuwsgierig aangekeken door dit kleine lieverdje.


Het is niet de allermooiste foto maar wel mijn allereerste waterral. Ik hoop dat het nog even een paar dagen koud wordt en dat dan ook een roerdomp zich laat zien,  die vogel heb ik al een hele tijd op mijn wensenlijstje staan. En ik kan dan ook voor de herkansing met de waterral.


Vosje in het late middag licht. Na deze foto was het even flink doorlopen naar de uitgang (alweer), want half  januari gaat de zon nog rond vijf uur onder.

Bij de hoge brug (Zandvoortselaan uitgang)  zag ik deze blauwe reiger een beetje raar met zijn kop schudden. Ik zag dat ie een net gevangen kikker beet had. Het kostte wel enige moeite om de kikker te verorberen. Foto maakte ik toen de zon al achter de bomen verdwenen was.


Alweer een mooie dag in de Waterleidingduinen. Ik ben deze maand zo vaak geweest dat er hierna nog een blogje komt met mooie momenten uit de AWD....met veel zwanen.

25 opmerkingen:

 1. Ha, dus je gaat het nog een keer proberen op die plek, Ghita? Elke maand een foto, nu maar hopen dat de firma waternet geen roet in het eten gooit ;-)
  Ondanks dat je een beetje moppert over het missen van de 'mooiste dag'van deze maand zie ik toch best veel winterse trekjes op je foto's. Vooral het berijpte mostakje is fraai. En dan de goudhaantjes: heel herkenbaar. Honderden foto's in den prullenbak en slechts een enkele die er mee door kan. Deze is heel fraai door de beweging in de foto en hij zit op een mooie vrije plek. Daar benn ik best een beetje jaloers op. Ook op je wilde zwanen, want die ben ik helemaal nog niet tegengekomen. Maar ach je kan niet alles hebben, De waterral heb ik ook een paar keer gezien. Dat begint een populier vogeltje te worden in de AWD. Aal wel de schuld va FB zijn...
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie sfeerbeelden van deze winter, Ghita.
  En dat goudhaantje is top! Het maakt niet uit hoeveel foto's er in de prullenbak gaan; het gaat om die ene, die 't wél is.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende beelden, Ghita. Wat bof je toch dat je makkelijker dan ik naar de AWD kunt gaan. Ik ben helemaal weg van die damhertjes en dat vosje. Maar wat een verscheidenheid aan vogels.Prachtig Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk idee om elke maand op dezelfde plek een foto te maken :-)

  Prachtige (winter)foto's heb je weer gemaakt. Dat goudhaantje is natuurlijk heel bijzonder! Mooi allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi gevarieerd AWD-overzicht met een licht winters tintje. Knap plaatje van het goudhaantje, de beweging in de vleugeltjes is super!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Het is onvermijdelijk dat degenen die in januari de AWD zijn ingetrokken gedeeltelijk dezelfde onderwerpen in hun beeldverslag hebben kunnen opnemen. Toch is het telkens weer de moeite waard om te zien hoe verschillend mensen hun impressies weergeven. Jij hebt bovendien nog een aantal beelden in reserve, ik ook. Opnieuw overlap in ons volgende blog? Het goudhaantje, de vos en de waterral zijn om uiteenlopende redenen voor mij de meest bijzondere beelden van deze editie.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Af en toe vind ik het wel eens jammer dat ik geen ochtendmens ben en zulke plaatjes dus nooit zal schieten. Mooie sfeervolle foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. in de winter hoef je hier niet zo vroeg je bed voor uit. :-), zonsopkomst om half 9 is toch best te doen voor een avondmens, en anders wachten op de zonsondergang.

   Verwijderen
 8. Hi Ghita,

  Wat een heerlijke en vooral super sfeervolle serie foto's.
  Wat je met een serie als deze vooral bewijs is dat elk jaargetijde zijn charmes heeft.
  Ook nu dat het koud is, is het prachtig om te zien.

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een hele mooie serie weer Ghita.
  Prachtig sfeertje heb je ook hier en daar te pakken.
  De vos en de reiger springen er uit voor mij, mooi moment ook met de reiger.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een sfeervolle plaatjes, echt prachtig ! De rijp op het bemoste takje, heel fraai ! Het damhert man, toppie ! De vos in mooi licht gevangen! Maar de beste vind ik het goudhaantje, heel fraai vastgelegd , ook ik weet hoe moeilijk het is en daarom vind ik het knap dat deze er zo mooi op staat ! Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooi weer had je hier,mfijn licht. En weer van alles te zien, mooie foto's heb je gemaakt van de damherten en het vosje. Mooie soorten watervogels, leuk hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  Prachtige beelden van de AWD! Schitterende sfeerplaten en wat mooi die zaagbekken, je eerste waterral ( heb je er eenmaal één, volgen vanzelf nog meer en dichterbij ;-)) Je vos, de Damherten en het lieverdje ;-) zijn ook zo mooi geplaat, wat mooi met die achtergrond! Ook de wilde zwanen, plaatjes! Ik verheug me nu al op het vervolg!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Ghita, Prachtige winterse beelden. De kleur van je blog laat de foto's ook heel fraai uitkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  dit zijn toch weer hele mooi momenten die je hier laat zien.
  De AWD is sowieso al een prachtig gebied met altijd wel wat te fotograferen. De winterse aanblik vind ik geweldig om te zien maar het mooiste vind ik toch de wilde zwanen. Wat kon je die deze keer van mooi dichtbij fotograferen zeg! ook je eerste waterral is natuurlijk een prachtig moment. De dames zaagbek op een rij in foto 7 is echt onwijs leuk hahahaha... Het vosje mag natuurlijk niet ontbreken . Ik heb weer genoten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  Mooie foto's. Dat vosje heb je weer prima te pakken met die mooie warme kleuren.
  Dat fladderende Goudhaantje op foto 6 is echt super. Knap gedaan!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie blog over een fraai gebied Ghitta

  Groet
  Peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita
  Je heb je niet verveelt in de AWD, mooie opnames vooral van de vliegende Goudhaan ook de Wilde zwanen, Waterral en Vos staan er mooi op.
  Leuk die die Zaagbekken naast elkaar, Krooneenden, Brilduiker en Damherten alles mooi in beeld gebracht.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Ghita,

  De foto's hebben een hele aparte sfeer erg mooi.Dat fladderende goudhaantje is erg mooi genomen. Trouwens de 3 zwanen zijn geweldig. Het was weer genieten van een beetje winter

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig weer! Hopelijk heb je vandaag ook nog een foto kunnen maken op de plek waar je iedere maand een foto wilt maken. Een mooi dik pak sneeuw waar je al die tijd zo naar uitkeek. Je maakt prachtige foto's! Groetjes, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Je kan zien aan je serie dat je geniet van je wandelingen door dit grote natuurgebied. Mooie eenden soorten heb je gezien. Het goudhaantje is mij nog altijd te vlug af geweest. Mooi is ie. Inmiddels heb je denk ik nog meer winterse plaatjes gemaakt in dit weekend. Laat maar komen ;-)
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mooie winterse AWD-serie Ghita. Geweldig dat je het goudhaantje hebt kunnen vastleggen, het is mij nog nooit goed gelukt. Mooi de brilduiker en grote zaagbek en ik ben benieuwd naar je overige wilde zwanen, prachtige vogels en het drietal hier heel mooi gefotografeerd.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De wilde zwanen blog komt wat later,eerst nog een sneeuwblogje....

   Verwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita