zaterdag 1 augustus 2015

vlinders in polderpark Cronesteijn

Een blogje natuur dichtbij huis

We moesten er even op wachten maar in juli lieten de vlinders zich dan toch eindelijk zien. Gelukkig hoef ik niet ver van huis om ze te fotograferen, want op nog geen 10 minuten fietsen is daar park Cronesteijn. In de "moerastuin" is het in juli altijd een insektenfeestje rond de bloemen van de blauwe knoop. Heel veel bijen en hommels, maar ook veel soorten vlinders....
Blauwe knoop

 Atalanta op de blauwe knoop, er zaten ook heel veel bijen, hommels en zweefvliegjes, maar die kreeg ik niet goed op de foto. Beide keren dat ik er was, waaide het nogal hard en dat maakte het fotograferen van kleine beestjes erg moeilijk.

Nogmaals de atalanta


 Ook distelvlinders vlogen rond in de moerastuin van Cronesteijn, ze zaten inderdaad regelmatig op de distels.

 Een prachtige vlinder, ook de ondervleugels van deze vlinder vind ik heel mooi. De distelvlinder is een trekvlinder, het ene jaar zie je ze veel in Nederland (zoals dit jaar), het andere jaar zie je ze nauwelijks.


 Gehakkelde aurelia, een vlinder die regelmatig te zien is in de zomermaanden, vaak al vanaf mei en tot ver in september.


 Er vlogen ook st. Jansvlinders rond, die had ik daar de voorgaande jaren niet gezien. Het zijn dagactieve nachtvlinders en hun vliegperiode is kort, alleen in de maand juli kun je ze zien.


 Een van de bekendse vlinders in Nederland, de dagpauwoog. Felle zon en veel wind, niet ideaal voor vlinderfoto's, maar deze vond ik toch wel aardig. Bruin zandoogje, vanaf juli zie je deze vlinders ineens in grote aantallen rondvliegen, in Cronesteijn is het in die maand wel de meest voorkomende vlinder, maar ook in de Waterleidingduinen zijn er in juli heel veel te zien. Parende koolwitjes, nu weet ik niet of dit de kleine koolwitjes of de grote zijn.


 Klein Koolwitje Kleine vuurvlinder op het kruiskruid, naast blauwe knoop en distels stond ook dit er volop en ook deze bloemen trekken veel vlinders en bijen aan. Hommel en een andere bij (weet niet welke soort, er zijn namelijk veel soorten bijen)...


 Citroenvlinder....zo zag ik op 1 dag wel 10 soorten vlinders, en ook nog wat juffers en libellen, en dat in een klein gebiedje vlak bij de stad.


 houtpantserjuffer


 soldaatjes


 Parende juffers (lantaarntjes?)


 En tot slot een gewone oeverlibel. 
Twee middagbezoekjes aan Cronesteijn leverde veel foto's op van alle kleine fladderaars, de zomerperiode is prachtig om daar rond te lopen, er is veel te zien op insekten gebied. 

3 opmerkingen:

 1. Gorgeous butterfly and image! Happy weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker hoor zoveel soorten dichtbij huis. Ondanks de wind toch goed gelukt. Je paringswiel zijn inderdaad Lantaarntjes.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een heel mooi en ook een heel sfeervol blog met die vlinders op de paarsblauwe distels.
  Prachtig om te zien en ook nog mooi scherp gefotografeerd. Heel mooi weergegeven en dit is dan ook echt weer even genieten van de natuur vlak bij jou huis :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita