zaterdag 25 juli 2015

Amsterdamse Waterleidingduinen: Juli 2015

Het was moeilijk kiezen, 4 bezoekjes AWD, heel erg veel foto's.

In de maand juli kon ik meerdere keren naar de Waterleidingduinen, er was veel te zien.....het was ook zeer lastig om een selectie te maken voor deze blog, want 4 bezoekjes aan dit mooie gebied leverde heel veel foto's op. De bruine zandoogjes, st. jansvlinder en groot dikkopje haalden de blogselectie niet, ik moest een keuze maken. Hieronder de selectie van foto's die ik in de maand Juli maakte....
Op 10 juli ging ik samen met Loes Willebrord een dagje op pad. Zij wilde graag boomkikkers zien. Die wens kwam in vervulling. Daarnaast hadden we het geluk een groot aantal keizersmantels te zien, waarvan ook een parend koppeltje.
De zandhagedis blijft mooi om te fotograferen, de mannetjes gaan hun felgroene kleur nu kwijtraken, de paartijd is voorbij.
Metaalvlinder
Parende keizersmantels hoog in de boom.

De volgende twee bezoekjes stonden in het teken van de jonge vosjes, die al lang zo klein niet meer zijn. 
De jonge rekel stond even voor een van de burcht ingangen


Wat een eigenwijs koppie


De avond eindigde met een wel zeer dreigende lucht, een heuze rolwolk die vaak een flinke stortbui met onweer voorspeld. Het viel mee deze keer, we waren ook op tijd bij de parkeerplaats, waarna Ed en Yvonne mij op het station van Heemstede afzetten.
Een paar dagen later ging ik in de namiddag en avond met Henk nog een keer op pad.Dit is het jonge meisje. Wat een ogen....

Echt een mooi vosjehet jonge rekeltje liet zich ook weer zieneven geeuwen, dat poseren is zo vermoeiend.Behalve jong vosjes, zijn er ook jonge boomkikkertjes, nu zijn volwassen boomkikkers al erg klein en moeilijk te vinden. De jonkies van net een cm groot zijn nog lastiger. Maar ze zijn wel war actiever dan de ouders, dus dat leverde een paar mooie plaatjes op.In een rietstengel
kleine acrobaat


mooi tussen het groen.


Inmiddels zie je ook de heide libellen weer, er zijn nogal wat ondersoorten: bloedrode, bruinrode, steenrode......ik weet het verschil nog steeds niet, dus voor mij blijft het dan gewoon een heidelibel.


De keizersmantels doen het goed, ze hebben het naar hun zin in de AWD en op mijn wandeling van 24 juli heb ik er zeker 10 gezien, verspreid over het gebied, hier het vrouwtje


Nogmaals het vrouwtje, op de bloem van een distel.


Ook de mannetjes lieten zich zien, je herkent ze aan de dikke dwarsstrepen op de bovenvleugels.


Een andere bijzondere soort is de harkwesp, deze wesp heeft opvallende grote groene ogen.De kleine damhertjes worden snel groot, maar ook in juli waren er nog wel wat kleintjes te zien, ik kon ze helaas niet echt mooi op de foto zetten, maar omdat ik ze zo vertederend en lief vind, mag bambi niet ontbreken in de juli blog.

klein damhertje

Een al wat ouder damhertje met moeder hert.

Het was weer genieten in de Waterleidingduinen, de blog is behoorlijk lang geworden, maar is ook een selectie van 4 bezoekjes, veel vlinderfoto's heb ik nog even laten wachten, daar maak ik misschien een apart blog van. Op naar augustus, met hopelijk ook weer veel geniet-momentjes in de duinen.

4 opmerkingen:

 1. Deze foto is super!
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Werkelijk een heerlijk blog.
  \ik heb dit alles langs me heen moeten laten gaan ivm onze verhuizing maar als ik dit dan weer zie dan geniet ik volop. Prachtig zijn deze jonge vosjes maar ook de vlinders en de rups en hertjes. En laat ik de boomkikkers ook niet vergeten. Ik heb genoten Ghita :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt daar veel wat hier niet te zien is Ghita.
  De keizermantel , boomkikker, groene hagedis en natuurlijk de vos.
  Prachtige serie om te zien, de 1 nog mooier dan de ander.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita