vrijdag 14 augustus 2015

Amsterdamse Waterleidingduinen: Vlinders

Eind juli was het echt een vlinderfeestje in de Waterleidingduinen.

uli en augustus, de zomermaanden, met veel vlinders in de Waterleidingduinen. In dit blogje zullen de vlinders de hoofdrol hebben. Op 31 juli maakte ik een heerlijke wandeling met Conny. We begonnen op het veldje dichtbij ingang Oase waar we al meteen meerdere keizersmantels konden fotograferen.
De keizersmantel, een vlinder die dit jaar veel te zien is in de AWD, in een eerdere blog stonden al meerdere foto's van deze mooie grote vlinder, dus daarom nu alleen deze.

Ook distelvlinders zijn dit jaar talrijker dan voorgaande jaren, en ook in de AWD troffen wij een mooi exemplaar aan die heel eventjes wilde poseren. Het was een zonnige dag dus de vlinders waren erg fladderig.

Ik was verbaasd toen ik deze st. Jacobsvlinder zag, ze vliegen vooral in mei en juni, maar het kan inderdaad gebeuren dat ze er in juli nog zijn. De St. Jansvlinder heb ik deze dag niet meer gezien, die was dit jaar weer heel weinig te zien in de AWD. Zo kan het met de vlinders toch per jaar sterk wisselen.

Boomblauwtje, ook deze vlinder is dit jaar meer te zien dan andere jaren, niet alleen in de AWD, ook hier in de omgeving zie ik ze heel veel.

Het groot dikkopje, een vlinder die goed te benaderen is en dan kun je een foto maken met de macro voorzetlens. Ik vind dit toch het allerleukste, vlinders van dichtbij fotograferen. Hoewel het ook een uitdaging is om ze met een telelens van afstand mooi te fotograferen.

Kleine vuurvlinder, ook al op dezelfde gele bloemen , Jacobskruid , boerenwormkruid, ik weet niet hoe het heet, wat ik wel weet is dat de damherten dit niet lusten, het staat echt overal in de AWD.

2015 is een goed wespenjaar, of ik daar blij mee ben weet ik niet, maar zo etent van een braam durf ik ze wel van dichtbij te fotograferen. En dan zie ik dat het toch best mooie beestjes zijn.

De heidelibel, ook een dankbaar onderwerp, ze komen steeds terug op dezelfde stok dus je kan ze gewoon opwachten. Ik waag me niet meer aan de namen, bloedrode, steenrod of toch bruinrode, wel of geen hangsnor, ik krijg het er gewoon niet in, geef mij maar dagvlinders, die kan ik wel uit elkaar houden.

Een grote keizerlibel die eitjes afzet.

Kiekeboe, een kleine rugstreeppad dook op tussen de zonnedauw.

Mooie Hollandse wolkenluchten

Een van de bekende vossen

En een van de jonge vosjes

Nieuwsgierige damhertjes aan de waterkant

De laatste twee foto's maakte ik op zondagmorgen 9 augustus toen ik samen met Jeroen een korte vroege wandeling maakte.

Bambi in het zonnetje

De zon was op en na een frisse nacht trok de mist boven het kanaaltje heel snel op. Dit vind ik altijd zo mooi, je moet er vroeg voor opstaan, maar voor mij is er niets mooier dan zo'n vroege wandeling in de AWD, wat een rust.
Het was genieten van alle fladderaars. En in augustus zullen ze bij zonnig weer nog even vrolijk doorfladderen en daar ga ik dan weer van genieten en hopelijk mooie foto's van maken.

4 opmerkingen:

 1. Wat is deze foto prachtig. En heerlijk zomers met dat geel.
  Verder mag je blog er zeker ook zijn.
  Groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie Ghita, dit keer is de kiekeboe kikker favoriet voor mij.
  Fijne zondag, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie foto van het dikkopje met je voorzetlens. Het was inderdaad genieten met de vlinders dit jaar. Je laatste foto van het kanaaltje vind ik ook prachtig.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  echt een heel mooi blog met niet alleen vlinders maar ook de hertjes, libellen en een jong vosje.
  Ik ben laatst ook eindelijk weer eens geweest en had ook libellen en zowaar een vosje die ik ergens tegenkwam waar ik nog nooit een vosje had gezien. Ik kende dit vosje ook absoluut niet. Hij schrok van ons en ging er toen ook als een speer vandoor *wel een niet zo scherpe foto van kunnen maken).
  Maar dit blog is weer om te genieten :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita