vrijdag 31 december 2021

De mooiste foto's van 2021

 Het is weer tijd om terug te blikken. En dat doe ik met een traditie die in 2011 is begonnen, het jaaroverzicht. De bedoeling is om per maand 1 mooiste foto te plaatsen. Ik geef toe, ook dit jaar heb ik een beetje gesmokkeld en zitten er wel eens 2 foto's van 1 maand in, en van de volgende maand geen één. Ik deel het nu dan ook in op seizoen: Winter, Lente, Zomer, Herfst....


Winter

Januari-Februari- Maart

De wintermaanden januari en februari brachten toch wat winterweer. In januari wat winterse speldenprikjes met een sneeuwbuitje op zondagmiddag, nog net voordat het donker werd. Het echte winterweer kwam in februari, en zelfs een hele week. Er lag een pak sneeuw, het was koud, dus voor mij Genieten met een Grote G. Een hele week nam ik vrij om zowel in de omgeving als in de Waterleidingduinen te fotograferen en de wandelen door de knisperende sneeuw.


Roodborstje in een sneeuwbui. Deze foto nam ik in park Cronesteijn.Een vos in de sneeuw, ieder jaar staat dit op mijn wensenlijst, maar ieder jaar wordt het lastiger. Nu zijn het aantal sneeuwdagen in Nederland al beperkt, de factor geluk speelt ook een rol. Want van de 3 keer dat ik de AWD bezocht die week, mocht ik 1 keer één vos zien, maar dat was genoeg voor mijn winterse vossenfoto.


En dan gaat de winter over in lente, de sneeuwklokjes kwamen al boven het sneeuwdek uit in februari. En als het dan nog wat warmer wordt, komen ook de kleine beestjes tevoorschijn, zoals dit lieveheersbeestje.


Lente
April- Mei- Juni

Kievitsbloemen, ze horen bij april. Ik had met wat geluk een plek gevonden op fietsafstand en kon mij een paar uurtjes in alle rust vermaken met deze mooie bloemen. Een van de 2 foto's in deze blog waar geen dier op staat.


Regen...... het was een druilerige dag, het gemiezer hield niet op. Ineens verscheen dit vosje, en door het regenachtige weer (in mei) was het licht wel mooi zacht. Dus leverde het toch een geslaagde foto op die zelfs mijn jaaroverzicht heeft gehaald.


De meikever was laat dit jaar, pas in juni waren ze volop te zien in de duinen. Deze was uit de boom gevallen en lag spartelend op de weg. Ik heb hem even overeind gezet op een boomstronk en als dank spreidde hij zijn antennes en poseerde even.


Zomer
Juli- Augustus- September


Kiekeboe juffer is toch ook inmiddels we een van mijn vaste doelen in de zomer. Ze kunnen soms zo lekker verbaasd kijken.


De zomer....daar horen vlinders bij. En gelukkig waren ze in de AWD nog volop te zien. Ook de mooie Keizersmantel fladderde weer rond. Ze gaan regelmatig even op de gele bloemen zitten om te drinken, voor mij een fotomomentje, want dan zitten ze stil.


Dit vosje zat ook stil, nou ja......hij lag...en was vast in dromeland. Genieten van een slapend vosje op de vroege avond...


Herfst
Oktober- November- December


Zoals vlinders bij de zomer horen, zo horen paddenstoelen bij de herfst. En de vliegenzwam is natuurlijk wel de paddenstoel der paddenstoelen. Maar wat als je een groepje van wel 30 van deze zwammen ziet...... focus op 1 en geef de rest een bijrol.


Herfstkleuren. De enige periode dat ik mijn camera instel (witbalans) op wat warmere kleuren. Waar ik anders toch voor de soft colors ga, moet het in de herfst wel lekker van het scherm spatten. De prachtige herfstkleuren en dan een mooi model (natuurlijk met een vachtje) en ogen als herfstkleuren.Het zachte winterlicht, ik hou ervan. Deze knobbelzwaan zwom weg over het gladde water in de late middagzon. Dit geeft voor mij toch wel het wintersfeertje weer.

En zo is ook 2021 weer voorbij gevlogen. Een mooi fotografiejaar. Weinig bijzondere soorten , maar ook de gewone soorten zoals een knobbelzwaan zijn de moeite van het fotograferen waard. Dit is mijn laatste blog van 2021, wat er in 2022 gaat komen....ik weet het nog steeds niet maar ik weet wel dat ik mijn mooiste foto's en meest bijzondere natuurmomenten zal blijven delen hier.

En via deze weg wil ik ook mijn trouwe volgers bedanken, voor het lezen van de blogberichten, het bekijken van mijn  foto's en de leuke berichtjes. 

Allemaal een heel mooi, fotogeniek maar vooral gezond 2022.25 opmerkingen:

 1. Chita wat heb je een prachtig foto-jaar achter de rug het is en was genieten om te zien ook wij wensen je alle goeds voor het nieuwe jaar en dat je met net zoveel plezier nog meer van dez blogs mag maken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Wat een super tof overzicht. Erg mooi om al deze prachtige foto's weer even te zien passeren.

  Ik wens je alle geluk en gezondheid toe voor het komende jaar.
  En dat je ook weer vele mooie foto's mag maken.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita.
  Toch mooie soorten gefotografeerd, hoop toch eens 'n keer 'n Meikever te zien wat mij nog steeds niet gelukt is. En het is weer afwachten wat we volgend jaar weer zien.
  Ook wens ik jou 'n fijne jaarwisseling en 'n gezond 2022.
  Groetjes Loes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Ghita,

  Wat een fantastisch mooi overzicht! De foto's zijn stuk voor stuk even mooi. Echt genoten!

  Ik wens je een mooi, gelukkig en vooral gezond 2022.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,

  Een prachtig jaaroverzicht, het verbaast mij niet dat je als "vossenvrouwtje" drie vossen in je jaaroverzicht hebt opgenomen, ze mogen er alle drie zijn, vooral de vos in de sneeuw. Leuk dat je ook enkele kievitsbloemen hebt geplaatst, die komt in mijn overzicht ook terug. Wat goed dat je die meikever even op een boomstam zette, het leverde je een prachtige foto op. Als ik dit zie moet ik komend jaar toch ook maar eens naar de AWD. Ik wens je een fijne jaarwisseling en een goed begin van 2022.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fraaie blog van je mooiste foto van het afgelopen jaar Ghita.
  Je vossenfoto's zijn super, maar ook je andere foto zien er goed uit.
  Voor straks, fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2022 gewenst.

  groetjes Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi Ghita,

  Wat fijn om dit moois te mogen aanschouwen.
  Je bewijs hiermee dat niet alles in 2021 slecht was maar dat er ook heel veel was om van te genieten.

  Wens je een mooi en gezond 2022.

  Groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Wat een prachtig overzicht van het jaar 2021 laat je zien.
  De meikever vind ik echt geweldig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Het verbaast mij niet dat je een mooi jaaroverzicht hebt kunnen samenstellen. In de loop van 2021 had je al veel moois laten zien. Het is altijd weer leuk om eens terug te kijken.
  Ik wens je een plezierig 2022 toe, met een goede gezondheid en veel mooie momenten in de natuur.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Ghita,
  stuk voor stuk prachtige platen in dit overzicht. Leuk dat je toch een vos in de sneeuw vast kon leggen. Je hebt er ook een afwisselende serie van gemaakt, naast de drie vossen ook bloemen (de foto van de kievietsbloemen is top) en insecten.
  Voor 2022 wens ik je weer veel mooie fotomomenten en verder alle goeds.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk idee om per seizoen deze indeling te maken, is weer eens iets anders. En wat is het weer een prachtige blog geworden. Vooral de meikever is prachtig om te zien. Wat een schatje. Je andere beestjes ook hoor...;-)

  Ik wens je voor 2022 veel gezondheid, liefde en geluk, met vele mooie foto momenten.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag Ghita, de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Wat een mooi blogje, prachtige foto's en laat vooral je foto's zien in welke vorm dan ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel leuk idee seizoen bij seizoen. Ik vind de echte blikvanger het sneeuwklokje met het lieveheerbeestje erop en de kievietsbloem . De slapende vos in de sneeuw. Erg mooi allemaal.
  Hoop dat 2022 je nog heel veel vreugdevolle momenten van fotograferen mag brengen en dat je er de broodnodige rust in mag vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Weer keurig verzorgd Ghita (zoals gewoonlijk) 👍 Genieten hoor zo'n overzicht. Toch wel een mooi jaar hoor. Vosje in de sneeuw is jaloers makend... 🤢 Geruststellend is trouwens dat jij je mooiste foto's en meest bijzondere natuurmomenten zult blijven delen.
  Groet uit (zowaar) een droog Stieltjeskanaal,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik geniet sowieso altijd van je foto's en blogs. Jouw foto's hebben de herkenbare zachte kleuren en dat vind ik erg mooi. Echt jouw "handelsmerk". Ga door met je mooie blogs in 2022 en ik blijf meegenieten. Ik wens je heel veel fotoplezier en we komen elkaar vast wel vaak tegen. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  net even op je blog hieronder geweest en daar genoot ik van die prachtige herfstkleuren.
  In dit blog de mooist4e 12 en dat vond ik altijd best een moeilijke opgaaf. Ik heb dit na het ongeluk met mijn kleinzoon eigenlijk niet meer gedaan. ook dit jaar heb ik geen 12 maanden vol kunnen zetten met blogs maar een mooi item om daar dit nieuwe jaar weer eens mee te beginnen.
  Jou 12 mooiste zijn weer helemaal top en daar ga ik de meikever uithalen als mijn favoriet.
  Groetjes, Helma
  Wens voor 2022 had ik in het blog hieronder al gezet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,

  Ook voor jou de allerbeste wensen voor 2022. Een erg leuk en origineel idee om zo je fraaie jaaroverzicht te maken. Je ziet duidelijk in je foto's terug waar jou voorkeur naar uitgaat...alles met Macro en de vossen mogen ook niet ontbreken bij je. Deze zijn dan ook erg mooi om naar te kijken, net als het Roodborstje eigenlijk die ook prachtig is.

  Groetjes,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Ghita, je jaaroverzicht is zeer geslaagd met heel mooie foto's. De vossen zijn altijd leuk maar het slapende vosje steelt voor mij de show. Ook de foto van je meikever is super (maar dat had ik eerder dit jaar ook gezegd, wat gaaf zeg). De foto van het lieveheersbeestje op de bloem en de kievietsbloemen vind ik allebei ook prachtig, mooi zacht van kleur. De kat met de herfstogen, hoe krijg je het zo gevonden.
  Heel veel fotoplezier in 2022 en een goed en gezond jaar toegewenst.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een mooi jaaroverzicht. De vos springt er voor mij uit. En het roodbossrstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hai Ghita,

  Allereerst de beste wensen voor 2022. Maak er een mooi jaar van en laat mij verder genieten van mooie beelden van je AWD-uitstapjes. Zoals te verwachten een hoofdrol voor de vos, waarvan ik de vos in dromenland het mooist vind. Die in de sneeuw is natuurlijk super, maar de slapende vos is een mooi zacht totaalplaatje. Mooi ook die kievitsbloemen. Gaaf dat je die zo dicht bij huis hebt gevonden. Ook wil ik de meikever even apart noemen. Prachtige foto hoor.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Schitterend je foto's, echt genieten ervan.
  Ik wens je ook een gezond en fotogeniek 2022 toe...........liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Ghita,
  Vosje in de sneeuw en slapend vosje, springen er voor mij wel uit. maar alle foto's zijn prachtig!
  Ik heb er van genoten!
  De beste wensen voor 2022 en ik hoop ook dit jaar wel veel mooie foto's van je te mogen zien.
  Groetjes,
  Maria
  p.s. ik heb dit keer niet mee gedaan aan de beste van.. Volgend jaar maar weer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Allereerst voor jou ook het allerbest in 2022 Ghita! Ik geniet altijd van je blogs en foto's en hoop dat te kunnen blijven doen. Niet alleen omdat we dezelfde paden lijken te bewandelen maar juist, en misschien wel daardoor, dat het me altijd weer enorm inspireert. Dus super weer en op naar meer! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Beter laat dan nooit: De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar Ghita!
  Je jaaroverzicht is weer genieten van jouw mooiste momenten, stuk voor stuk prachtige zachte beelden met 'natuurlijk' daarbij heerlijke plaatjes van de vosjes.
  Ik heb het afgelopen jaar meestal niet gereageerd bij jouw blogjes maar ik bekijk en lees ze wel altijd. Zo las ik ook je twijfels over hoe verder te gaan met je blog. Ik ben heel benieuwd wat daaruit voortkomt maar het zal me niet verbazen als je gewoon door blijft gaan, en waarom ook niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een mooi overzicht Ghita.
  Ik heb er van genoten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita