donderdag 24 januari 2013

vossen en wintergasten in de AWD

Vorige week vrijdag, onder iets minder zonnige omstandigheden dan twee dagen eerder, kon ik weer een paar mooie winterse plaatjes schieten in de AWD.

u er sneeuw ligt, probeer ik toch even op mijn vrije dagen naar de Amsterdamse waterleiding Duinen te gaan. Vooral voor de wintergasten, die er nu volop aanwezig zijn, maar ook voor vosjes in de sneeuw. Het blijft natuurlijk geweldig om deze dieren in het besneeuwde landschap te fotograferen. Vorige week Woensdag was er maar 1 vosje dat zich heel eventjes liet zien. Vrijdag had ik meer geluk om wat vossen foto's te maken.
De weers- en lichtomstandigheden waren wel stukken minder maar dat mocht de pret niet drukken.

 Op vrijdag 18 Januari wandelde ik met Loes om even na half 9 het gebied in. Het was nog donker, een mooie zonsopkomst was er op deze bewolkte dag niet. Langs het betonnen kanaaltje was een gele kwikstaart ons aan het plagen door steeds weg te vliegen op het moment dat wij een foto wilden maken. We besloten door te lopen via het Zwarteveld kanaal, richting de bekende vosssen plek.
Al is de scherpte niet helemaal goed, een snoet met sneeuw en sneeuw in de staart dat is toch zo mooi om vast te leggen.


Maar ook deze vos hield het voor gezien en verdween, de vele fotografen achterlatend.
Wij vermaakten ons nog even met het leuke roodborstje, die foto's stonden al in de vorige blog, voordat we verder liepen in de richting van de wilde zwanen.

We zagen verschillende groepjes, bij elkaar toch zeker zo'n 20 vogels. Hier een groepje van drie volwassen zwanen, die ik toch het mooiste vind. De jonge wilde zwanen zijn met hun grijze veren en snavel toch een stuk minder opvallend uit. Omdat de wilde zwaan een van mijn favoriete wintergasten is, plaats ik wederom een foto van deze vogels.

De grote zaagbek eend, die had ik eerder al eens in een blog staan, zowel het mannetje als het vrouwtje, bij mooi licht. Deze foto van mevrouw zaagbek op het ijs vond ik wel grappig, naast haar een rustende wintertaling.

De wintertaling werd even later wakker en zwom weg om daarna op te vliegen. Loes heeft deze taling er prachtig vliegend op staan, kijk maar op haar blog.

Het landschap van het zwarteveld kanaal, nog niet helemaal dichtgevroren, maar ik ben benieuwd hoe lang dat nog duurt.

Een kramsvogel tussen het riet. Net als de gele kwikstaart speelde ook deze kramsvogel het spelletje met ons. Op een gegeven moment bleef de vogel toch redelijk rustig zitten.

Een vrouwtjes merel en een koperwiek. Beide vogels horen, net als de kramsvogel, tot de lijster familie. Leuk om de verschillen tussen deze soorten te zien.

Een ijsvogeltje in het riet, te ver, te weinig licht, maar toch even op de foto gezet.


Ook de gele kwikstaart zat te ver weg voor een mooie foto. En hij zat er zo leuk op dat plukje sneeuw.
Een heerlijke dag, Loes en ik hebben zo'n 8 uur in het gebied doorgebracht, vooral lopend, soms liggend in de sneeuw voor een mooie foto en we hebben zelfs zittend op wat houten balken ons brood gegeten. Zo'n dagje in de natuur doet een mens goed, ook als het voor fotograferen niet optimaal is, er was genoeg te zien en te genieten.

6 opmerkingen:

 1. Prachtig gefotografeerd Ghita......mooi kleuren contrast.

  Groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit lijkt me zo heerlijk om de Vos te mogen fotograferen Ghita het is een pareltje in de sneeuw!!
  groeten , Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto van de vos Ghita, mooi zo in de sneeuw.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  echt geweldig deze foto's en wat genieten zeg.
  Vossen, zaagbekken, Wintertaling, Koperwiek, gele kwikstaart en wat al niet meer.
  Ik ga er morgen heen en hoop ook zoveel moois te zien. Zo niet dan is alleen al het daar zijn al geweldig.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ghita bedankt voor je fijne reactie op mijn Baardman blog !!
  Er zitten wel 60 vogels in de rietputten te Vlaardingen , ik weet niet waar jij woont ?
  Maar het is misschien een eind bij jou vandaan !
  Hopelijk gaat het jou ook lukken !
  fijn weekend, Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jammer dat jullie iets minder weer hadden, maar een vos in de sneeuw, wow, even weg dromen. Inderdaad staat kuifje er prachtig op. Wat een gaaf eendje. Jullie hebben vast een heerlijke dag gehad.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita