zaterdag 19 januari 2013

roodborstje in de sneeuw (AWD)

Wat zijn ze toch leuk, die roodborstjes, die bijzonderopvallen wanneer het landschap is veranderd in een witte wereld. Hier een serie met alleen maar roodborstjesfoto's die tijdens mijn laatste twee bezoekjes aan de AWD maakte.

Een opvallende verschijning in het witte landschap.

Het vogeltje steekt af en toe zijn snaveltje in de sneeuw om te drinken, door de smeltende sneeuw krijgen de vogels toch  genoeg vocht binnen.Ook zittend op een takje zijn ze een opvallende verschijning.

Het roodborstje hoort tot de lijsterfamilie en de orde van de zangvogels. Roodborstjes zijn insekteneters en hebben een eigen territorium. Ze willen ook geen soortgenoot in de buurt hebben, die wordt vaak op hardhandige wijze verjaagd. In de wintermaanden als er geen insekten zijn, eten ze ook wel zaden en havermout op de voedertafel is voor deze vogels ook erg lekker.
Het zou mij niets verbazen dat we op diezelfde plek zowel woensdag als vrijdag hetzelfde vogeltje voor de lens hebben gehad.


Zo zittend in de sneeuw vind ik ze het leukst.
In de wintermaanden trekt een deel van onze roodborstjes naaar het zuiden, maar er zijn er ook die blijven overwinteren in Nederland. Deze worden aangevuld met roodborsten uit het oosten en noorden. Het lijkt erop dat de Oosterlingen en Noorderlingen minder schuw zijn dan onze eigen roodborsten. Het vogeltje dat ik hier heb gefotografeerd was heel erg tam. Mensen met een compact camera konden hem binnen een meter naderen en het beestje kwam zelfs naar ons toe toen we even een broodje aten.


In het zonnetje.
De zang van de roodborstjes is het hele jaar door te horen, soms zelfs nog voor zonsopkomst. Ook de vrouwtjes roodborsten zingen. In de wintermaanden kun je zelfs in de hele vroege ochtend als het nog donker is een roodborstje horen zingen: een serie hoge tonen. Soms laten ze ook een soort tjik, tsjik geluid horen.


En twee dagen later weer in de sneeuw, maar zonder zon, die liet zich de hele dag niet zien.
Jonge roodborsten hebben nog geen rode borst, zo zijn ze beter gecamoufleerd. Ik heb wel eens gehoord dat wanneer een mannetje een grote rode vlek op de borst heeft dat dit dan een mannetje is dat populair is bij de vrouwtjes roodborsten.


Stoer rechtop staan.
Dit waren een aantal van de vele roodborstfoto's die ik op deze twee dagen maakte. De kou vergetend, plat in de sneeuw.....
Bedankt voor alle leuke reacties op mijn vorige blog Sneeuwpret in de AWD , de volgende blog blijft nog even in winterse sferen: weer AWD: vossen en wintergasten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita