dinsdag 1 november 2022

Tijd voor gezwam

 De herfst. Daarbij denk je meteen aan herfstkleuren en paddenstoelen. En laat dat nou ook meteen een van mijn favoriete onderwerpen zijn om in dit jaargetijde te fotograferen. Diverse keren ben ik op pad geweest om mooie paddenstoelen of kleine zwammetjes te vinden en te fotograferen. Dat valt nog niet mee, het bos is vaak erg donker en paddenstoelen kiezen hun eigen weg en niet de mooiste plekjes voor de fotograaf. Toch heb ik mij enkele middagen of ochtenden heerlijk vermaakt.


De foto's in dit blog zijn gemaakt in het bos van Kranz bij Huys te Warmont en in de waterleidingduinen. De eerste zwammetjes zag ik eind september.Geel hoorntje. Dit zijn echt ieniemienie zwammetjes. Ik vond ze ook een dode stronk van een beuk toen ik op zoek was naar porseleinzwammen. Die waren eind september nog niet te vinden.Daar trof ik ook dit kleine kronkelige zwammetjePantherameniet, ik noem hem wel eens het bruine broertje van de vliegenzwam. Is ook dezelfde familie en net zo giftig.


En begin oktober waren ze er ineens, in grote aantallen op de (dode) beukenbomen , de fotogenieke porseleinzwammen. En ik vermaakte mij wel. Het voordeel van paddenstoelen is dat ze niet weglopen, dus ik kan ook de tijd nemen om ze van alle kanten te fotograferen.


Van onderen


Van opzij

Close up

kleintjes


Begin oktober stond het in de waterleidingduinen ook vol met parasol zwammen

In alle soorten en maten


deze zijn nog jong en moeten hun parasol nog uitklappen.


Een heidelibel, die tot ver in oktober ( zeker met die zomerse temperaturen) vindt een grote parasol zwam ook een prima plek om op te warmen in de zon.

Natuurlijk ging ik ook op zoek naar de paddenstoel der paddenstoelen. Helaas stonden ze in Warmond echt op lastige plekken, midden in de bramenstruiken of een groepje tussen de takken. In de waterleidingduinen vond ik wel een mooie die ook nog vrij stond.

Voordat ik deze foto maakte had ik al van verschillende kanten foto's gemaakt, gekeken naar de lichtval, de achtergrond en ineens kreeg ik dit in beeld....met bokeh.....ja, dat vind ik mooi.


ik hou ook van de kleine zwammetjes zoals de mycena soorten. Hier in het donkere bos was het werken met hoge ISO, maar dat geeft wel wat zachtheid, was ook een bewolkte dag.


Want met zon komen er al snel schaduwen, zelfs in het bos. Toch vind ik dit wel een leuk geheel.Een andere favoriet van mij is de amethistzwam, ook wel rode kool zwam genoemd.


Ja, het is wel duidelijk waarom het die naam heeft.Terwijl ik deze wat verbleekte rode kool zwam fotografeerde, kwam er een lieveheersbeestje op bezoek, op mijn camera. Die heb ik heel voorzichtig een ander plekje gegeven. En natuurlijk wel op een plek dat ik er nog wat leuks mee kon doen met fotograferen.


Vlakbij de rode kool zwammetjes, stond nog een prachtige vliegenzwam, en weer na veel gedraai om de zwam had ik dan eindelijk de herfstkleuren in de achtergrond. Dit was 21 oktober, en in het bos was het nog steeds erg groen. Ik vraag mij af of die herstkleuren nog zo mooi gaan komen, of dat de blaadjes al voortijdig op de grond liggen.


Een week later had ik in de Waterleidingduinen ook nog een mooi exemplaar gevonden...mét herfstkleuren.Een andere favoriet van mij: het hazepootje, een klein iel zwammetje, dat ook heel snel weer over zijn top is. Deze stond erg verscholen, maar met wat improvisatie en een heel laag standpunt, kreeg ik hem toch wat vrij voor de foto. Ik had nog even gezocht of er meer stonden, maar dit was de enige. (in de AWD).


Ik laat het in dit blog bij het gezwam. In een volgende blog wat meer herfstkleuren, herfst sferen en weer meer dieren. Deze foto van de grote bonte specht is alvast een voorproefje.

15 opmerkingen:

 1. Het is geweldig. Een blogpost vol schoonheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer genoten van je mooie foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Ghita,
  wat een prachtig gezicht (en prachtige foto's) zoveel porseleinzwammen in de boom. En ja, je hebt er van onderaf beeldschone foto's van kunnen maken. Maar wat een ellende voor de beuk.
  Ook een bijzondere plaat: de heidelibel op een parasolzwam - het is zo ook duidelijk dat het wel een knotsgrote zwam moet zijn. Verder heb jij heel wat leuke zwammen gezien die ik dan weer gemist heb. Maar misschien is dat ook wel het uitdagende van het paddenstoelseizoen: altijd en overal weer anders. Fijn blog laat je hier zien.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Wat heb je dat mooi gedaan. Prachtige beelden met mooi gekleurde achtergronden.
  Die porseleinzwammen zijn ook ontzettend mooi en grappig zo vanuit verschillende posities gefotografeerd.
  Ook die paddenstoel op foto 19 vind ik een prachtige herfstfoto. Prima gedaan Ghita!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ha Ghita wat een heerlijke prachtige serie en zo mooi de porsekeinzwammen steken er voor mij boven uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita
  dit is pas herfst heel mooi gedaan,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooie beelden laat je zien met prachtig licht gemaakt.De tegenlichtopnames zijn ook heel fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita, Onwijs mooie foto's van de paddo's!
  Zo mooi pastel en die zwam met bokeh, super! Geweldig die heidelibel op een grote parasolzwam én dat lieveheersbeestje wat eventjes. je model werd. Gave foto!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Wat een fraaie serie laat je hier zien, met - niet onverwacht - vliegenzwammen en porseleinzwammen in de hoofdrol. Vliegenzwammen ben ik wel een keer tegengekomen, maar toen had ik geen camera mee. Porseleinzwammen hebben mij ook aardige plaatjes opgeleverd. Iedere omgeving levert weer andere soorten op en dat maakt het ook leuk om ermee bezig te zijn. Het zou saai worden als veel bloggers met het zelfde soort beelden zouden komen. De genoemde soorten, maar ook het amethistzwammetje hebben je wat mij betreft de mooiste beelden opgeleverd.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een geweldig foto's van de paddenstoelen en zwammen, je hebt er mooie achtergronden bij.
  Het is vaak zoeken hoe je ze het er het mooiste op kan zetten.
  De vliegenzwammen vind ik echt super om te zien, het lieveheersbeestje op de rodekoolzwam is voor mij de winnaar.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,

  Hier wordt ik toch wel een beetje jaloers op, niet alleen de prachtige foto's maar ook de locaties waar jij dit soort paddenstoelen vindt. Ik zoek me hier jaren een ongeluk, maar nog nooit heb ik een amethist, een hazenpootje of een panteramaniet gevonden. Prachtig zachte kleuren en heerlijke achtergronden ook. Mooi dat bokeh bij foto 12. Bij foto 2 zou ik meteen aan een koraalzwammetje gedacht hebben, maar de paddenstoelenwereld is uitgebreid en voor mij nog voor een groot gedeelte een gesloten boek. Hoop ooit nog eens zo'n mooie platen van een hazenpootje en een amethist te kunnen maken.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita.
  Wat heb je 'n mooie serie gemaakt en alle bij 'n mooi laag standpunt dan komen ze ook mooi uit, je weet ze wel te vinden, hopelijk zie ik ze volgend jaar weer, 'n mooie serie.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Ghita, Prachtige opnames van al die soorten zwammen. Mooie details, licht en achtergronden.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hai Ghita,

  Heel knap fotowerk hoor. De fijne lichte, zachte achtergronden springen er uit in deze serie. Uiteraard is de juiste scherpte van belang( en daar ben je weer met vlag en wimpel in geslaagd), maar die achtergronden maken voor mij toch de foto. Dat bepaald of een foto lekker te bekijken is. Voor mij blijft de vliegenzwam toch de topper onder de paddenstoelen en die heb je er verschillende keren prachtig op staan. Het loont zeker om er wat tijd aan te besteden en het mooiste standpunt te vinden. Superserie!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een 'gezwam' zeg 😂 maar o zo mooi. Dit zijn tenminste modellen die niet weglopen of weg vliegen.... Heel mooi gedaan weer Ghita. Ik zag al een linkje op FB
  Groet uit een (heel) nat Stieltjeskanaal,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita