zondag 20 november 2022

Autumn mood

 Het is herfst. Voor mij een periode met een dubbel gevoel. Het kan heel mooi zijn met de prachtige herfstkleuren in het bos, de mist waar de zonneharpen doorheen stralen. Maar het is ook de overgang naar de sombere donkere winterdagen. De winters die geen winters meer zijn. Dus....nog even genieten van de herfst.


Even terug in de tijd, toen er nog geen herfstkleuren te bekennen waren, maar wel mooie zonneharpen. Helaas was ik die dag te laat in het bos voor de mooiste beelden en de kansen daarna kon ik niet meer pakken omdat ik net op die dagen dat er mist was in de ochtend moest werken.


De damherten bronst is dit jaar een beetje aan mij voorbij gegaan. De dagen dat ik in de duinen was, hadden de herten weinig zin om in beweging te komen. Wel waren er vaak buien, die dan weer voor mooie dreigende luchten zorgden. En altijd fijn als er dan toch een hertje in het veld staat, en er een vage regenboog verschijnt.Meestal trof ik de herten in deze pose....Bronstimpressie in 9 foto's.


En aan het einde van de bronst waren er toch nog twee jonge mannetjes die even de geweitjes in elkaar sloegen, het was meer stoeien dan vechten.


En daarna weer gebroedelijk naast elkaar en een geweiversiering rijker.

De vogels zijn weer wat makkelijker te zien.


Deze grote bonte specht man, kwam plots vlak voor mij zitten, ik had mijn camera gelukkig aan, want ik kreeg maar 1 kans voor een foto, het volgende moment was hij weg.Koolmees met in de achtergrond de mooie kleuren, die wat mij betreft best wat langer in de bomen mogen blijven. Dus laat de wind gewoon lekker wegblijven tot 5 december.Zelfde plekje, maar nu bezocht door de specht


De Scandinavische roodborsten zijn er weer.....en die zijn minder schuw. Zo kon ik deze van dichtbij fotograferen tijdens een miezerbuitje.


Knobbelzwanen zijn er het hele jaar door, ik vind ze prachtig. En ik kijk nu alweer uit naar die andere zwanensoort.....de wilde zwaan.

En dan die herfstkleuren......


Het leek dit jaar wel of alles groen bleef, en toen de mooie goudgele en bruinrode tinten kwamen was de helft van het blad al gevallen.


Een van de mooiste stukjes in de Waterleidingduinen in de herfst is de beukenlaan. En de gekleurde beukenblaadjes krijgen van mij altijd de aandacht.De paddenstoelen zijn in mijn vorige blog al aan bod geweest, maar toen had ik de mooie pruikzwam nog niet vastgelegd. Daarom deze als middelpunt van de herfstkleuren collage.


Herfsthertje. Het was altijd makkelijk om de damherten te fotograferen, ook met een mooie omgeving van herfsttinten, maar de herten worden steeds schuwer, dus lastiger te zien.

Herfstvosje


Mister bright eyesSinds heel lange tijd zag ik dit mooie moervosje weer, klaar voor de winter met haar dikke winterjas en wintervet.Sweet little lady. De foto is eind oktober gemaakt, toen stond het in de AWD vol met deze gele bloemetjes.En nog een keer het vosje met de mooie ogen. Dit is een van de jonge vosjes van afgelopen jaar. Een rekel die rond deze tijd op zoek gaat naar een eigen territorium. Vooralsnog laat hij zich nog af en toe zien en dat vind ik helemaal niet erg. De oudere vossen zijn op dit moment een stuk lastiger te vinden.
 


En dan net op een dag dat ik niet tot zonsondergang in de AWD kon blijven, komt er zo'n geweldige zonsondergang. Foto gemaakt vanaf station Heemstede. Dan is een half uur wachten op de trein niet zo erg.

Een week later was ik op de juiste tijd op de juiste plek, maar was de zonsondergang een zachtroze vanwege de koude lucht die er hing..... Maar ook mooi met het hertje.
Inmiddels zijn de wintergasten weer gearriveerd, de zaagbekken kon ik al vastleggen. Brilduikers heb ik gezien en ik heb gehoord dat de wilde zwanen er ook weer zijn. Dus de laatste weken van het jaar zal ik mij vooral richten op deze wintergasten in de AWD.

15 opmerkingen:

 1. Prachtige blog met prachtige foto's🧡

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ghita, ja voordat het grijs de overhand neemt heb je mooi de herfstkleuren vast kunnen leggen. De damherten zorgen voor een rustgevende impressie in je foto's heel fraai. De vogels zijn altijd fraai om te zien. De kleuren van de herfst heb je ook mooi in de collage vast gelegd. Het spat van het scherm. En de vossen zijn weer de kers op de taart als ik het zo mag zeggen. Al met al weer een heel fraai blog.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita
  herfst op zijn mooist erg mooie foto's
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt weer een mooie serie gemaakt! De vogels met de prachtige achtergronden spreken me ook erg aan. Voorheen kreeg ik bericht als je iets gepost had, nu al een tijd niet meer en ik zie niet hoe ik dit weer kan bewerkstelligen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is dat iets van Google, ze sturen geen bericht meer als er een nieuwe blog is.

   Verwijderen
 5. Je mag de bronst dan gemist hebben de serie foto,s zijn geweldig mooi en de vosjes zijn om te smullen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  De herfst heeft zoveel te bieden dat je soms keuzes moet maken. Ik heb mij vooral gericht op de bronst en op paddenstoelen. Zo kwam ik ook in het Beukenlaantje, waar het werkelijk blaadjes sneeuwde. Zo gaat het snel met de herfstkleuren. De pruikzwam bij de Oase is al jaren een blikvanger, zoals ook dit jaar. Je hebt hem mooi ingepakt in je herfstcollage. Vossen heb je zoals inmiddels bij jou gebruikelijk weer schitterend vastgelegd, ik heb ze zelf al tijden niet meer gezien. Het is goed nieuws dat de wintergasten er inmiddels weer zijn. Ik heb al een zaagbek gezien, maar ik zal er binnenkort weer op uitgaan in de hoop de andere soorten ook weer te spotten.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ha Ghita,
  ik heb weer genoten van je blog. Leuk, die collages tussendoor. Zo kan je veel foto's laten zien zonder dat je blog ellenlang wordt. Ik denk trouwens dat menig hobbyfotograaf dolblij zou zijn als hij/zij thuis zou komen met zo'n serie als in jouw bronstimpressie (ik bijvoorbeeld wel).

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Weer genoten van je prachtige foto's en blog. Wat kunnen we toch altijd genieten van de natuur. Elk seizoen heeft zijn charme, door jou mooi vastgelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita, wat een lekker "herfstig" blogje is dit. Ik zit even lekker te genieten van al jouw mooie foto's. De foto van het vosje omlijst door al die mooie gele bloempjes die vind ik echt helemaal te gek. En ook de fotocollage met de pruikzwam is top, herfstiger wordt het niet denk ik. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Wat een mooi herfstblog. de zonneharpen, een hert mét regenboog en foto drie een prachtig statig portret....De mooie collage van de damherten en die van het beukenlaantje, schitterend. Erg leuk dat die specht ineens voor je neus zat en dat je er op tijd was met een foto! De koolmees en specht met die prachtige gele achtergrond zijn ook hele fraaie platen, Ook heerlijk zo'n goed meewerkend tam roodborstje. En dan de vosjes, die je weer jaloersmakend hebt kunnen fotograferen, juweeltjes!
  Maar we kunnen er niet omheen die winter komt eraan en de zaagbekken heb je al gezien. Ik hoop ook de kleine en wilde zwanen dit jaar!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,

  De AWD laat zich hier weer van z'n beste kant zien en jij maakte er gretig gebruik van. Mooie compilatie van de damherten en eveneens van de herfsttinten met de "bloemkool" in het midden. Jij laat hier ook zien dat je voor mooie zachte achtergronden niet perse in een vogelhut hoeft te zijn, prachtig bij die grote bonte specht, de koolmees en de roodborst. Je vossen zijn weer als vanouds, zo mooi zoals ze uit die zachte voorgrond tevoorschijn komen. Schitterend geheel weer.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooi herfstblog Ghita.
  Mooi de verschillende poses op foto 4 van de herten.
  De specht op foto 7 en de vosjes op foto 18 en 21 vind ik ook geweldig.
  Ik heb weer genoten van je blog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Wat een prachtige foto's heb je weer gemaakt.
  Ik vind die specht op foto 7 erg mooi en ook die zwaan met zijn gespreide vleugels is erg mooi.
  Ook dat vosje op foto 20 vind ik super om te zien. Een mooie blogpost hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita