vrijdag 21 januari 2022

Wilde zwanen en knobbelzwanen

 Knobbelzwanen zijn er het hele jaar door en ik kan echt genieten van deze watervogels. Wat zijn het toch prachtige dieren. Maar als het winter wordt, kan ik niet wachten tot de wilde zwanen zich weer laten zien....en horen. Deze winter zag ik ze voor het eerst in december, op een hele donkere dag, dat het licht de hele dag uit bleef. Daarna kon ik ze meerdere keren fotograferen onder steeds heel andere omstandigheden. Hier een blogje over twee prachtige zwanensoorten.


Een wilde zwaan en een knobbelzwaan samen.Op 5 december 2021 kon ik voor het eerst deze winter de wilde zwanen fotograferen. Het water stond heel laag en er was een soort strandje ontstaan waar ik laag kon gaan zitten. Prima standpunt, de zwanen waren op hun gemak en niet al te ver weg.....


......maar ohhh wat een belabberd licht. Het was een uurtje of 3 in de middag, maar het leek al schemer. Het begon ook nog te miezeren, dus na deze foto heb ik mijn camera weggestopt en ben naar de uitgang gaan lopen. Wel een heel mooi Sinterklaas cadeau.

De badderende knobbelzwaan


Dit gespetter kan soms wel een uur duren. En ik kan daar dan rustig dat hele uur bij blijven zitten. Het is zo mooi om te zien. Dus na een aantal foto's ben ik blijven zitten aan de waterkant en genoot van het badder ritueel.
En dan nog één keer de vleugels uitschudden om daarna weg te zwemmen.

Rust, sereniteit.....ik hou van die dagen dat het water glad is ( geen wind), het licht mooi zacht is en er dan ook nog zo'n sierlijk model wil meewerken. Dit was de laatste foto van 2021 en tevens was dit ook de mooiste van december 2021.

Het is januari.... met hele zonnige momenten......vooral veel 80 tinten grijs 


Jonge wilde zwaanEr werd flink gepoetst


en gewapperd met de vleugels. Op de hele zonnige dagen wordt het licht al snel te hard. Je zal wel denken....het is ook nooit goed. Tja, na heel veel jaren merk ik toch dat ik niet zo snel meer tevreden ben.
Dan geef ik toch de voorkeur aan dagen met wat meer bewolking....een knobbelzwaan met daarachter een familie wilde zwanen. De knobbelzwaan ging aan de zijkant in het riet zitten en de wilde zwanen kwamen mijn kant op.Op zo'n moment blijf ik stil zitten, hoe ver gaan ze komen. Ik vergeet zelfs adem te halen.Happy family.
Ik zat gelukkig in mijn eentje aan de waterkant, deze vogels zijn best schuw en zijn gevoelig voor verstoring.Ik heb mij heel rustig wat verplaatst en kon de zwanen toen van redelijk dichtbij observeren.En fotograferen.
Tot er andere mensen kwamen, die bleven staan, praten en ook nog op een heuvel aan de zijkant van het water gingen staan. De vogels begonnen onrustig te worden, eentje sloeg alarm en ze zwommen allemaal weg, naar achteren. En dan waren er ook dagen dat het zo mistig was dat ik de zwanen niet eens kon fotograferen.


Maar gelukkig kan ik ook filmen met mijn fotocamera.....wat een geluidjes. Ik heb mij wel afgevraagd wat dit voor gedrag is.....waren de zwanen indruk op elkaar aan het maken, of had het toch iets met de bozige knobbelzwaan te maken....
Knobbelzwaan in de mistEn nog een knobbelzwaan op wederom een mistige dag.

De eerste blog van 2022 is een feit, ik ben nog steeds aan het dubben wat ik er dit jaar van ga maken, maar ik neig toch naar meer thema blogs met 1 dier / onderwerp in de hoofdrol. De natuur blijft prachtig en ik blijf ervan genieten tijdens mijn wandelingen in de duinen of fietstochtjes dichtbij huis.

19 opmerkingen:

 1. Gewoon door blijven gaan met je blogs en prachtige foto's hoor want het blijven altijd geniet momentjes voor mij. Ook nu weer prachtige foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita.
  Meestal zitten ze in de AWD. en je hebt er mooie opnames van gemaakt ook het filmpje dat je het geluid hoort en het is fijn als je alleen bent dat je ze rustig kan fotograferen maar ja dan komen er mensen die de rust verstoren waar ik mij ook altijd aan erger. Tegenwoordig kan je nergens meer rustig staan, heb genoten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Wat een geweldige serie foto's van de wilde zwannen en de knobbelzwanen.
  Het filmpje vind ik prachtig het lijkt wel op de balts wat ze doen.
  Foto 6 en 11 zijn mijn favoriet.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt de zwanen prachtig gefotografeerd Ghita.
  Mooi om ook de wilde zwanen te zien, in het echie zag ik ze zelf nog niet.
  Mooi filmpje erbij.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk blog zo, Ghita.
  Leuk om de twee soorten zwanen zo in de spotlight te zetten, met woord en (prachtig!) beeld.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita.
  Wat een fantastische zwanenblog!
  Prachtig, ondanks het weer...ik hoor daar iedereen over klagen ( ik ben dat ook zat)
  Maar wat een moment dat die wilde zwanen naar je toe komen zwemmen, heerlijk!! en super foto's!
  Het filmpje is leuk. Het is een mooie contactroep en soms kijkt het wel de trekroep... heel apart.
  Ik heb er weer van genoten!
  Groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi Ghita,

  Wat mooi je blog over en foto's van de wilde- en knobbelzwanen. Super!
  Bij mij in de buurt heb ik nog geen wilde zwanen ontdekt. Normaal gesproken zit er een grote groep in de Noorderplassen (tussen Almere-Buiten en Almere-Stad). Om er zoveel bij elkaar te zien, daar kon ik echt van genieten. Onlangs ben ik weer naar de Noorderplassen gegaan, maar helaas geen wilde zwaan te bekennen. Een paar jaar geleden is er een camping langs de Noorderplassen gerealiseerd (de camping moest verplaatsen vanwege de Floriade). Misschien in er met de aanleg teveel herrie en onrust geweest voor de zwanen waardoor ze besloten hebben ergens anders hun plekje te zoeken. Ik weet het niet, maar hoop dat ze weer gauw terug komen.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie blog Ghita en prachtige foto's. Heerlijk voor de zondagmiddag. Groet Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zie dat ik nu sta vermeld als unkown? Daarom bij deze even mijn naam :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,

  Je had tijdens je eerste sessie weliswaar donker, grijs weer maar ik vind dat in je foto's bepaald geen nadeel. Ze zijn fijn zacht van kleur en je hebt ook veel minder last van uitgebeten wit. Je kan dat mooi zien bij de overgang van foto 6 naar 7, niet dat 7 en volgende uitgebeten zijn, maar je krijgt direct dat harde blauwe water. Ik vind het een prachtige serie met foto 12 van de familie wilde zwaan als hoogtepunt en genomen vanaf een lekker laag standpunt.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit is genieten Ghita prachtig om er zo dichtbij te kunnen komen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja... dit is mooi 👌 Hele mooie dieren met inderdaad een karakteristiek geluid. Geslaagde foto's van deze 'witte' zwanen maken valt niet me i.v.m. de juiste belichting.... maar dat is jouw prima gelukt.
  Groet uit Stieltjeskanaal,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  De zwanen van 5 december heb ik twee dagen later gezien, maar daar bleef het niet bij. Eind december en begin januari ben ik op herhaling geweest. Je zal er nog wel wat van zien op mijn blog. Het blijft altijd boeiend om de zwanen te observeren, vooral als je de kans krijgt om dat van dichtbij te doen. Wilde zwanen horen ook bij mij tot de wintergasten waar ik ieder jaar naar uit kijk. Jouw beelden geven de sfeer goed weer, waarbij het licht wat mij betreft niet te hard is geweest.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Ghita, weer zo'n prachtige serie die je hier laat zien en leuk dat je de twee soorten zwanen samen hebt kunnen vastleggen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja, het licht is alles met fotograferen, je hebt mooie foto's gemaakt. De hele familie wilde zwaan is toch ook gaaf hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Ghita, een mooie serie zwanen knobbel en wilde zwanen. Las dat je vergat adem te halen dat zou ik maar niet doen want dan kunnen wij niet meer genieten van de mooie blogs. Ook leuke teksten erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtig om deze mooie wilde zwanen te zien Ghita!!!
  Ik zie ze helaas weinig maar ik weet dat ze er deze tijd inderdaad zijn.
  Je laat een prachtige reeks van zowel de wilde als de knobbelzwanen zien.
  Werkelijk heel mooi.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita