vrijdag 18 februari 2022

Winter 2021-2022.....Welke winter.

Het is pas half februari dus het kan altijd nog. Kou, rijp, sneeuw.

 Maar vooralsnog gaat deze winter door als een flut winter. Met alleen eind december 2 dagen met wat winterse speldenprikjes waarvan ik helaas niet optimaal kon genieten, omdat er nog gewerkt moest worden. Daarna kwam januari met vooral veel donkergrijs en februari met die almaar aanwezige wind/ storm.


Vosje in de mist.

Een blog met alleen maar winterse plaatjes zit er dus niet in maar wel een terug blik op de winter die geen winter was. Eerst even terug naar december, toen ik op 1 dag nog heel kort van de rijp kon genieten. Het zonnetje scheen iets te uitbundig dus de rijp was zo verdwenen. Maar op de schaduwplekjes kon ik nog wel even met mijn macrolens wat winterse plaatjes schieten.
Twee keer haarmos met rijp.
Een piepklein paddenstoeltje tussen het mos. Wat is dit toch mooi, en wat vond ik het jammer dat de winter slechts 2 dagen duurde.


Dit schattige muisje (bosmuisje) kwam ik op 1 januari tegen, dat was nog een zonnige dag. Daarna kwam de mist en op sommige dagen was het zelfs wat druilerig.
Toch ga ik op dat soort dagen ook op pad, al is het maar voor een lekkere lange wandeling.En je komt altijd wel wat leuks tegen. Voor vogels ( die vaak verder weg zitten) was de mist te dicht, maar een damhertje wil vaak wel even leuk meewerken.


Zen vosje. En op dit soort momenten word ik zelf ook helemaal zen. Er is niets rustgevender dan de natuur en als je dan ook nog zo'n relaxed vosje tegenkomt, dan is dat helemaal leuk.Nog een damhert in de mist.Dit leuke roodborstje was totaal niet schuw en liet mij van dichtbij fotograferen. Hij bleef gewoon lekker poseren. Sterker nog , de weken erna was hij op dezelfde plek en was wederom een gewillig model. 


Het bewolkte weer heeft wel een voordeel dat de foto's veel zachter worden. Geen oranje vossen, harde schaduwen en fel licht.Eind januari was daar ook een dag dat ik weer eens wat blauw in de lucht zag. Dit was in de ochtend, mooie vriendelijke wolkjes en ook een vriendelijk hert dat even wilde poseren.


En in de middag was het licht weer uit, maar onze roodborst poseerde er weer op los.Waar ik in november en december geen vos heb gezien, kwamen vanaf januari deze moervos en haar dochter regelmatig tevoorschijn. De andere vossen die ik vorig jaar fotografeerde heb ik nog niet weer gezien.


En daar is Robin weer.

En deze grote bonte specht bleef ook even mooi zitten. Het was wel een kwestie van heel veel geduld en rustig stil blijven zitten.
Natuurlijk zijn de wintergasten voor mij de moeite waard om te fotograferen, maar echt hele mooie beelden zaten er niet in door de afstand of omdat een laag standpunt niet mogelijk was. Helaas heb ik het nonnetje niet op de foto kunnen zetten. Deze mooie vogel heb ik wel gezien, maar hij zat veel te ver weg.Het fotogenieke haarmos blijft mij ook steeds weer aantrekken. En daarmee komt ook de macro voorzetlens weer wat vaker uit de tas.


En met deze sneeuwklokjes sluit ik de winterblog af. Inmiddels heb ik de eerste krokussen ook al vastgelegd en ik ben benieuwd hoe die er volgende week bij staan na deze stormachtige dagen.Silhouhert aan het einde van een mooie dag in de duinen.


De foto's in dit blog zijn gemaakt in de AWD en de sneeuwklokjes in Leiden.  De volgende blog zal zeker wel wat bloemetjes bevatten want de eerste bosanemoontjes heb ik alweer gespot.
Of......
Heeft deze winter toch nog een verrassing in petto.

15 opmerkingen:

 1. Ziet er weer goed uit, mooie foto's van het vosje en ook prachtige vogelfoto's! Het sneeuwklokje is prachtig en de mossen. Je hebt weer goed je best gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Ghita,

  Inderdaad waren er weinig mooie fotodagen, maar je hebt wel goed gebruik gemaakt van de momenten dat het goed genoeg was. Mooie sfeervolle beelden in die mistige omstandigheden. Vooral die van de boom met in de voorgrond het damhert. Heel mooi beeld ook van het zen-vosje. Hoewel je niet de beelden van de wintergasten hebt kunnen maken die je voor ogen had, is de collage wel degelijk erg fraai. De mooiste platen van de serie zijn voor mij de drie die na de openingsfoto van de vos komen. Lekker soft en de rijp zorgt voor een mooi effect. Top.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb weer genoten hoor van je mooie foto's en blog

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Als ik naar je foto's kijk en je beschrijving erbij lees, lijkt het wel of het hele gebied er alleen voor jou is. Zo gaaf. Je natuurbeleving is geweldig. De foto's super sfeervol en lief. Zoals tamme Robin.
  Genoten weer!
  Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het een heerlijk blog met pracht foto's. Dank je wel. Het was een genot om naar te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Je hebt van de weinige keren dat het een beetje op winter leek prachtige foto's kunnen maken.
  heel mooi vind ik foto 2,3 en 4 en natuurlijk het roodborstje die steel de show, ze zitten vaak op dezelfde plek en sommige zijn dus helemaal niet schuw.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ghita, Ondanks het uitblijven van winterse tafrelen met sneeuw en ijs heb je er toch weer een heel mooi blog van je ontmoetingen met flora en fauna weten te maken. De ene foto nog mooier dan de andere. Het blijft genieten van de vos die je weer heel mooi voor de lens hebt kunnen krijgen. Op naar de lente maar nu de winter ook dit jaar weer verstek laat gaan.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja... geen winter en toch een mooi (foto) verhaal over de afgelopen periode.
  Het lukt jouw toch elke keer weer om een mooi blog neer te zetten met natuurlijk prachtige foto's.
  Zen vosje... schitterend 👌 Het muisje is vertederend. Het is genieten Ghita!
  Groet uit een regenachtig Stieltjeskanaal,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig jou winter foto's, echt genieten dit............liefs. Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk om zo het kleine beetje winter zo mooi vast te kunnen leggen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Ghita,
  Ondanks het ontbreken van een 'echte' winter, is het je toch goed gelukt om een winters sfeertje in dit blog weer te geven.
  Van het zen vosje wordt je zelf ook helemaal ontspannen. Mooi om te zien dat hij zich zo laat fotograferen. De foto van de moervos (met dochter) vind ik prachtig; zulke mooie zachte kleuren. Natuurlijk zijn ook weer de foto's van de roodborstjes mijn favorieten.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,

  Wat een fijn blog onder deze zachte lichtomstandigheden. We klagen wel allemaal over het weer en die constante regen en storm is natuurlijk ook niet leuk, maar jij laat hier zien dat ook in die situatie mooie foto's te maken zijn. Ik noem er enkele: natuurlijk je vossen weer, vooral nr. 14, het lijkt wel een hond die op commando naar jouw luistert. Knap ook dat muisje, je ziet z'n knipvliezen op deze foto. Knap ook dat je de grote bonte specht zo kon fotograferen, meestal zijn dit hutfoto's. Tenslotte het sneeuwklokje, wat een fijne en perfect passende achtergrond had je bij dit duo, prachtig.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een leuke blog weer! En om eerlijk te zijn vind ik je foto's gemaakt bij bewolkt weer het mooiste. Mooie zachte tinten en kleuren.

  Gr. Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Tijdens de sombere dagen had ik geen zin om de duinen in te trekken. Op andere dagen viel mij vooral op hoe stil en rustig het overal was. Betrekkelijk weinig wild (afgezien van damherten), minder vogels dan ik gewend ben, maar ook tamelijk weinig mensen (als je wat verder van de ingangen af was). Dat laatste vond ik natuurlijk prettig. Jouw beleving is ten dele weer anders dan de mijne. Vossen bijvoorbeeld had ik graag weer eens gezien, maar ze zoeken altijd jou op. Je hebt een mooi beeld geschetst van de afgelopen tijd. Op naar het voorjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Ghita, weer genoten van je blog en helemaal van Robin die zo mooi blijft zitten voor jouw, geweldig.Trouwens de sneeuwklokjes vind ik ook erg mooi en uiteraard het lieve luie vosje. Echt genieten.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita