zondag 16 augustus 2020

Amsterdamse Waterleidingduinen : Juli (2)

Wat had ik veel foto's van de maand juli, allemaal gemaakt in de Waterleidingduinen.
En als ik alles zo terug zie , wat een variatie...er is echt zoveel te zien in dit gebied.
grote afwezige zijn nog de jonge boomkikkers.....andere jaren toch in juli wel te zien.
 Nu zijn het slechts enkele volwassen exemplaren op onmogelijke totaal niet fotogenieke plaatsen.


Maar verder was er weer heel veel te zien. Dus hier deel twee van de zomerse AWD blog

En deze keer begin ik eens met een vosje.


Deze mooie moervos had ik een paar maanden niet gezien.
En ineens was ze daar, ze lag op een zonnige middag aan de kant van het wandelpad, met haar koppie in de schaduw. Gelijk had ze..... dit was op een behoorlijk warme dag....die waren er toch wel in juli.
Later, in de avond, kwam ik haar weer tegen.
En hing er boven mij een torenvalkje te bidden.
De tijd van de heidelibellen is gekomen, deze kleine libel heeft meerdere ondersoorten: bloedrode, steenrode, bruinrode..... ik blijf het maar gewoon op heide libel houden. Hier 1 foto, want deze libel vliegt ook nog in augustus en september, dus komt nog wel langs in een volgende blog.Een bruin blauwtjeEen heivlinder in het zand.... Ik zag hem vliegen en gaan zitten, want anders was ik er zo aan voorbij gelopen. Wat een schutkleur heeft deze vlinder als hij met gesloten vleugels in het zand zit.
Wat verderop in het zand....duinviooltjes....
de waardpant van.....de kleine parelmoervlinderjuffertje in het groen...Ik hou van de zomerdagen dat het wat bewolkter is, het licht is dan mooier en de juffer is dan ook veel minder geneigd om meteen weg te vliegen. Zo kon ik met mijn macro voorzet lens deze foto's van haar maken.....zittend op een varen blad.


Parende icarusblauwtjes..... deze hebben wel een heel aparte plek uitgekozen, al die stekels..
of zouden ze dat gewoon fijn vinden ....Een groepje damherten op een heuvel.Deze mooie meneer heeft al een enorm gewei.
een aalscholver in het gras...tussen de gele bloemen, wel een heel bijzonder plekje om te gaan zitten.En weer een ander vosje.....Het jonge vosje is bijna volwassen, ze is nog maar iets kleiner dan haar moeder, en weldra zal zij echt op eigen pootjes staan.....  ik ben benieuwd of ik haar dan nog wel eens tegen kom.Roodborsttapuit (m)

En ten slotte  foto's die fotografisch niet top zijn, maar voor mij wel twee bijzondere momenten weergeven.....  en het gaat bij mij ook om de natuurbeleving.....en dat was dit zeker.


Mijn eerste roerdomp. Ik zag hem aan komen vliegen, maar tegen de tijd dat ik mijn camera had aangezet, gericht, wat ingezoomd, scherp gesteld had, was de vogel al bijna voorbij. 
Dus niet genoeg in kunnen zoomen, en maar 1 foto kunnen maken, want ik had de repeteer stand niet aan. Maar toch..1 lucky shot.En eerder die middag, terwijl ik het vosje fotografeerde kwam er een groepje damhert mannen aan, ze namen plaats op de heuvel achter het vosje. Geen fotografisch hoogstandje, maar wel een heel leuk moment, want wanneer heb je nou 1 vos en  9 damherten in 1 foto.Twins

Ook een foto die ik bijna had weggegooid, vanwege de schaduwen op hun rug..... maar omdat ze exact hetzelfde stonden, vond ik het zo toch wel een leuk beeld.

In de waterleidingduinen is altijd wat te beleven, grote dieren, hele kleine diertjes.... landschappen ( die ontbreken in deze blog, anders zouden het teveel foto's worden), bloemen......
En iedere keer verbaas ik mij weer over al dat moois, en wandel ik met een grote glimlach naar de uitgang, na weer een mooie dag in de natuur.

15 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Wat een fantastische serie laat je weer zien.
  Geweldig die vossen. Maar ook die juffers zo van voren met die bolle ogen zijn waanzinnig mooi.
  Die herten zo samen zijn ook heel indrukwekkend. Super gedaan!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita.
  Je hebt weer geluk gehad met deze schitterende opnames. Ik moet altijd in mijn binnenste lachen hoe jij die Vossen iedere keer voor je lens krijg, vind dat hij bij die Damherten schitterend. En ook nog 'n Roerdomp in vlucht kunnen pakken. Vlinders en Libellen staan er ook mooi op. 'N blog om van te genieten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie foto's weer Ghita.
  Mooi de roerdomp in de vlucht.
  Mooi ook de vossenfoto's daar geniet ik altijd van pracht gezicht, vooral de eerste.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig Ghita en dat met deze temperaturen klasse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. in juli was het nog niet zo heet gelukkig....dus ik had de goede dagen gekozen. In augustus ben ik bijna niet in de duinen geweest, veel te warm.

   Verwijderen
 5. Ha Ghita,
  weer een heerlijk geniet-blog.
  Je roerdomp is top, ondanks de afstand wel haarscherp en dat langsvliegend! Ook de foto daaronder, de vos met de damherten erachter is geweldig.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ghita, je weet ons wel elke keer te verrassen met je foto's. Neem nou zo'n vos met op de achtergrond al die damherten. Ongelofelijk mooi. Voor de AWD misschien gewoon maar dat zie je dus niet overal. Prachtig. Een roerdomp geweldig. Mooie foto zo boven de duindoorn. De laatste foto met de twee damherten identieke houding heeft iets speciaals. Uiteraard de vlinders ook weer prachtig vastgelegd net zoals de juffers. Heel fraai. En ja de vossen het blijven unieke beelden. Genieten dus!
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Fraai AWD-blog weer. Jij hebt het met het licht duidelijk beter getroffen dan ik (of beter je dagen gekozen...). Van deze serie springen er voor mij uit: de eerste van de vos, de heidelibel, de duinviooltjes (dat van de kleine parelmoervlinder wist ik niet), de juffer in het groen, de parende icarusblauwtjes die duidelijk nog wat prikkels nodig hadden(!), de aalscholver in het gras en uiteraard de vliegende roerdomp. Over die laatste ben je misschien niet 100% tevreden, maar ik zou er superblij mee zijn.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Vossen, het lukt je telkens weer . Ik heb ze al lange tijd niet meer gezien. Anders is dat met libellen, juffers en vlinders. Je ziet niet altijd veel verschillende soorten, maar over een maand genomen kan het toch flink gevarieerd worden. Vooral de jufferplaten vind ik fraai. En dan nog een bijzondere aalscholverplaat, zo zie je eigenlijk nooit. Maar een roerdomp in de zomer vind ik echt opvallend. Jouw lucky shoyt is wel een voltreffer.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig, vooral de vosjes en hertjes samen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Die eerste foto is er weer eentje om in te lijsten, wat mooi die zachte omgeving rondom de vos. Mooie soorten verder o.a het boomblauwtje en de heivlinder, maar vooral ook de kleine parelmoervlinder, wist niet dat het duinviooltje de waardplant is, ook een mooie foto trouwens. Leuk moment had je te pakken met de parende icarusblauwtjes, niet bepaald een comfortabel liefdesbedje. Jammer dat je die roerdomp niet wat eerder zag aankomen, maar toch nog alleszins een prima foto. Fijne variatie in dit blog.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Prachtige foto's laat je zien.
  Super die vliegende roerdomp, zoiets zal je niet snel nog eens treffen.
  De foto van de vos met de damherten samen is echt super, dat treft je inderdaad niet vaak zo.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi GHita,
  vrouw, vrouw....( ik moeilijk man, man zeggen, hihi) wat heb je weer schitterende foto's gemaakt!
  Ik heb een tijd naar je eerste foto zitten kijken, wat prachtig is die! Je kleine parelmoervlinder dan, tjonge zo mooi én die heivlinder, een mazzeltje dat je hem zag. De juffertjes in het groen zijn mooie sfeerplaatjes en nog heel niet zo eenvoudig als het er uit ziet. Leuke foto van het mannetje roodborsttapuit. Gefeliciteerd met de foto van de roerdomp! Je wilt er altijd meer uit halen en dan zit niet alles mee cameratechnisch. Hoewel ik hier ook heel blij mee zijn! Maar dan, na de andere mooie vossenfoto's en foto's van de damherten moet ik toch zeggen dat ik de foto van de vos met op de achtergrond de groep damherten en onwijs mooie foto vind!!!
  Kortom weer zeer genoten van blog!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Good pics! I like your snaps of the deer and the mother fox.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  hele mooie foto's en je openingsfoto van het vosje is werkelijk een parel!
  Ook de andere foto's van de vosjes zijn erg mooi maar dat is jou ook wel toevertrouwd. ik ben nog steeds niet in de AWD geweest en nog ff en ik moet de kaart er weer bijhalen om te kijken waar alles is hahahaha...
  Je foto van de Roerdomp is toch ook een zeldzame zeg. Prachtig gewoon. De vele herten die je zag geeft me toch weer een fijn gevoel.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita