Blogger is veranderd, het is even zoeken waar alles zit en hoe ik bepaalde dingen instel, zoals de uitgestelde publicatie datum. Ik maak mijn blogjes meestal in het weekend, en laat het dan later in de week pas on line komen.
Juli was voor mij een heerlijke maand. Geen hitte, geen dagen met felle zon. Soms zelfs wat gemiezer of een bui tijdens mijn bezoekjes aan de duinen. En wat was er veel te zien.
Dus daarom twee blogjes.... hier deel 1.
Parende juffers....altijd mooi om vast te leggen.
Viervlek, begin juli waren ze nog wel te zien, later in de maand veel minder.
De vuurlibel (m), een lastige soort om te fotograferen want hij zit altijd laag en verstopt tussen de gras sprieten. Soms had ik geluk dat hij wel wat meer vrij zat.
Vuurlibel (v)
En later deze maand trof ik nog een mannetje aan met een gehavende vleugel. hij kon er nog goed mee vliegen. Deze mooie libel ging even op een goede plek zitten voor een foto.
De gewone oeverlibel, die laat zich makkelijker fotograferen en zit ook vaak op stronken en takken.
Zoekplaatje.....de grote groene sabelsprinkhaan.
Waar ik op zoek was naar vlinders viel mijn oog ineens op deze grote jongen.
Zo op de foto valt hij niet zo op, zijn groen is exact hetzelfde als het groen van de plant waar hij op zit.
Op sommige dagen in juli was het een waar vlinder feestje , hier de atalanta
De mooie keizersmantel was er ook weer. Ik kan zo genieten als ik op zo'n bloemenveldje sta en deze grote oranje vlinder zie fladderen.
Groot dikkopje
De harkwesp is de laatste jaren steeds meer te zien in de waterleidingduinen.
Ze graven hun holletjes in het zand, en komen steeds weer op dat plekje terug. Voor mij handig om dat te weten, want zo kon ik met mijn macrolens in het zand klaar liggen tot de wesp vlakbij landde en ging graven. Deze wespen zijn overigens niet agressief.
Damhert met mooi bastgewei
Zwanenfamilie, de kleine zwaantjes zijn al behoorlijk groot. Ik heb ze niet als hele kleine donzige pulletjes gezien, maar dit is ook al heel mooi om te zien.
Dit kleine zwaantje kwam mijn kant op zwemmen.
Een jonge grote bonte specht..... lastig fotograferen tegen de zon in, en ik had maar 1 kans, want na deze foto ging hij / zij er vandoor. Dat het een jonge specht is, dat zie ik aan zijn rode petje. Vrouwtjes hebben een zwarte kap en de volwassen mannetjes hebben het rood in hun nek.
Juli is ook de maand dat de tweede generatie icarus blauwtjes vliegt. Op sommige plekken waren ze in grote aantallen te zien. Het zijn wel heel erg zenuwachtige vlindertjes die haast nooit stil zitten. Dan is het gewoon geduldig wachten (of heel erg vroeg in de ochtend gaan, als ze nog niet zijn opgewarmd)
De tijgerspin / wesp spin, altijd mooi om te zien......
Te herkennen aan haar zigzagpatroon in het web. Deze had ik niet direct gezien, ik zag eerst haar prooi, de juffer....dat blauw viel op. De spin zat toen nog wat hoger ( vorige foto), maar dook even later op haar prooi af.
De st. Jansvlinder...... half juli waren ze al behoorlijk afgevlogen. Deze nachtvlinder is ook overdag actief en vliegt tussen half juni en eind juli.
Een bloemetje tussendoor..... achter de exclosures ( de afzettingen waar geen damherten kunnen komen) zie je wat meer kleur verschijnen dan alleen het geel van het jacobskruiskruid. Maar ook het gras wordt hoger en hoger..... dus fotograferen van een bloemenpracht gaat nog een uitdaging worden.
De kleine parelmoervlinder zit op het pad.... bleef rustig zitten toen ik op de grond ging om haar te fotograferen, zo zie je de mooie ondervleugels.
De moervos, haar 5 kinderen zijn nu pubers en gaan steeds meer hun eigen weg. Moervos heeft weer rust.
Hier een collage van de vlinders die ik op 11 juli kon fotograferen, 12 soorten. En er waren nog 3 soorten die ik heb gezien maar niet mooi kon vastleggen.
De vlinders in de collage: Keizersmantel, bruin blauwtje , dagpauwoog, oranje zandoogje, bont zandoogje, gehakkelde aurelia, icarusblauwtje, klein koolwitje, st. Jansvlinder, atalanta, parende groot dikkopjes, kleine vuurvlinder.
Tot zover deel 1.....
to be continued.
Hoi Ghita,
BeantwoordenVerwijderenHet blijft aantrekkelijk om te zien hoe wij allebei dezelfde soorten gezien hebben, maar er toch weer heel verschillende plaatjes van gemaakt hebben. Met vlinders en in iets mindere mate libellen kon je je in juli lekker uitleven,zoals je ook gedaan hebt. De harkwesp, kleine parelmoervlinder en de collage springen voor mij net iets boven de fraaie reeks platen uit.
Groetjes, Kees
Wat een mooie blog weer en hoe herkenbaar allemaal! Mooie foto's met goede teksten, erg leuk om te lezen altijd weer! Gr. Jan
BeantwoordenVerwijderenHallo Ghita,
BeantwoordenVerwijderenWat een gevarieerde blog van libelle en vlinders , ja natuurlijk ook familie zwaan . Maar voor mij is er een die er uit springt en dat zijn de klaprozen.
Weer genoten van de eenvoudige dingen in het leven .
Wat een mooie soorten gefotografeerd met fijne achtergronden!
BeantwoordenVerwijderenHoi Ghita,
BeantwoordenVerwijderenWeer een lekker gevarieerd AWD-blog met vooral veel fraaie libellen- en vlinderfoto's. De vuurlibel, zowel m als v! Mooi! Ze zijn inderdaad wat lastig te fotograferen als ze in het gras zitten, maar op een takje of stukje hout willen ze gelukkig ook nog wel eens gaan zitten. In tegenstelling tot wat jij schrijft vind ik de oeverlibel minstens zo lastig: die zitten bijna altijd op een onmogelijke plek. Met vlinders heb je dat ook: zo'n bont zandoogje bijvoorbeeld. Goed om te zien dat in de exclosures nu van alles begint te groeien en te bloeien. Alleen jammer dat wij er ook niet in mogen...
De kleine parelmoervlinder moet ik nog zien te vinden. Bij staat-ie in ieder geval prachtig te poseren!
Nu maar hopen op nog zo'n mooie zomermaand en dat de hitte een beetje meevalt (anders vroeg op!)
Groetjes, Dick
Jee, wat een vlinders heb je gezien, Ghita.
BeantwoordenVerwijderenGeweldig, die collage van 12 soorten op één dag. De kleine parelmoervlinder op het pad is beeldschoon. Maar in het geheel ook weer een prachtig blog.
Hartelijke groet, Corrie
Wat een geweldige foto's en collage Ghita.
BeantwoordenVerwijderenFoto 1, 2, 5 en 20 zijn mijn favoriet.
Groetjes Irma
Hallo Ghita, een prachtig blog met heel fraaie foto's van de vlinders, juffers en libellen. De graafwesp vind ik deze keer zeer tot de verbeelding spreken en wat heb je daar een prachtige opname van kunnen maken. De collage van de vlinders is ook weer heel fraai en de keizersmantel is wel de mooiste maar ook de kleine parelmoervlinder is heel fraai weergegeven. De tijgerspin is prachtig en mooi ook met de prooi. De zwaantjes zijn nu al prachtig en voldoen hier helemaal niet aan het sprookje van het lelijke eendje ;) Het was weer genieten om je blog te lezen en ben benieuwd naar deel 2.
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Roos
Hoi Ghita,
BeantwoordenVerwijderenJuli was inderdaad een fijne maand om te fotograferen, alhoewel het in het westen en noorden veel meer geregend heeft dan hier en dat zie je momenteel hier terug in de natuur, alles is gort- en gortdroog en dan is die hete periode in augustus nu pas net begonnen. Mooie soorten kon je fotograferen waarvan enkele waar ik gezond jaloers op ben en dan bedoel ik de keizersmantel, de kleine parelmoervlinder en die harkwesp. Die laatste heb ik nog nooit gezien, werkelijk een prachtexemplaar. Je vlindercollage is ook heel mooi, leuk idee om zo wat meer foto's te kunnen laten zien. Dat zizagpatroon bij de tijgerspin is overigens een stabilisator ook wel stabiliment genoemd.
Groetjes,
Ad
Prachtig Ghita z,on gevarieerde zomerse blog van je geliefde A.W.D.
BeantwoordenVerwijderenHoi Ghita,
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie sfeerplaten, echt super!! Ik ben helemaal weg van de foto van de kleine parelmoervlinder op de grond, wat een plaat!De Keizersmantel en een harkwesp zijn stoere soorten. Die zie ik hier niet! Ik moet ook maar ff zoeken hoe het gaat met de nieuwe blogger. Ik maak ook vaak al dagen van te voren een concept. We zullen zien...
Groetjes en fijn weekend,
Maria.
Je hebt zeker veel gezien en alles mooi gefotografeerd weer Ghita.
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie foto van de Parelmoervlinder o0p het pad, prachtig .
Groetjes Tinie
Hai Ghita,
BeantwoordenVerwijderenWat een prachtige vezameling heb je weer bij elkaar weten te fotograferen. Knap werk bij de libellen en de vlinders. Altijd lastige onderwerpen en zeker als het ietsje later op de dag is. Zo'n tijgerspin met een juffer als prooi is natuurlijk helemaal gaaf. Nou niet bepaald iets dat je iedere dag tegenkomt. Dat je gewoon even op 1 dag 15 soorten vlinders tegenkomt is wel een bewijs dat het een prachtig gebied is. Dat je er 12 zo mooi weet te fotograferen is super.
Groetjes,
René