zondag 16 februari 2020

Amsterdamse Waterleidingduinen: Mosjes en vosjes

Het is een beetje komkommertijd op fotografie gebied. Mede door de steeds maar aanwezige te harde wind en het vaak donkere weer, lijken de fotografie onderwerpen zich ook te verstoppen.

Wintergasten waren nauwelijks te bekenen, ook in februari niet. Maar ja, de winter zelf was ook foetsie.  Het fotograferen van sneeuwklokjes of krokussen bij windkracht 5 is ook geen goed idee, en ook aan zee (op zoek naar de kustvogels) is het met die wind geen pretje.

Dan is er voor mij nog 1 optie....de waterleidingduinen. Te meer ook omdat dit gebied niet alleen mijn favoriete fotografie locatie is, maar ook de plek om tot rust te komen en te ontspannen. Dus wanneer het daar niet wil lukken met de foto's, hou ik er nog altijd een mooie wandeling aan over.Vosje lag lekker relaxed in het zonnetje, op een van de weinige rustige februari dagen.


Ik hoopte op wintergasten en winterweer in februari, maar de herfst ging door zoals die in oktober begon.......  


Met een beetje geluk wist ik nog een baardman vrouw op de foto te krijgenEn een brilduiker man..... deze wintergast heb ik dit jaar veel minder gezien in de AWD als voorgaande jaren, waar ik er soms wel 4 of 5 bij elkaar zag


Niet meer dan een bewijsplaatje....maar wel een wintergast...de klapekster , hoog op zijn uitkijkpostDat het in februari al voorjaar werd bleek wel uit het gefluit van de koolmezen. Deze ging er heel even mooi voor zitten.


Bij gebrek aan vogels op het water, ben ik maar op zoek gegaan naar iets anders dat altijd aanwezig is in de duinen: mos.  Soms veradelijk glad (zeker na al die regen), maar als je op je knietjes gaat en door de macrolens kijkt......verrassend mooi, de ieniemienie wereld van de mosjes wordt door zo'n lens ineens wat groter


muurmos.......op een paar grote stenen vond ik verschillende soorten mosjes. 
Het loonde zich de moeite om mijn voorzetlensje te pakken.Wat zijn het toch bijzondere verschijningen , zomaar op een paar stenen, waar menigeen aan voorbij loopt.


Ik ga er geen namen bij zetten, omdat ik geen mosjes expert ben, en totaal geen idee heb hoe dit allemaal heet, misschien zijn alle mosjes op de stenen wel muurmosjes.eenzaam tussen de glinsterende kleine mosjesBling bling 
De wondere wereld op een maar vierkante centimeter


Een veld met hier en daar oranje......en als je dan dat oranje goed bekijkt, zie je dit.


Of dit....volgens mij is dit ruig haarmos


Eigenlijk zou ik hier een paar uur voor uit moeten trekken, want thuisgekomen zie ik dan toch dat het niet helemaal naar wens is.... maar ja....in de AWD wilde ik nog iets zien, waarvan ik weet dat het misschien heel snel voorbij is.Het verliefde vossenkoppeltje...okee....op een heel verkeerde plek, op de straat met een rommelige takken bende op de achtergrond...maar wel zo lief...
En als je dan op Valentijnsdag een foto als deze kan maken, dan is dat helemaal leuk.
De vossen paartijd is tussen december en februari...dus hoe lang dit koppeltje nog zo lief samen blijft is de vraag.


Nog wat vossenfoto's van afgelopen tijd. 
Het is echt geen zekerheid dat je een vosje ziet, maar ik heb vaak toch wel geluk. Het vosje met de boze blik had ik al een paar maanden niet meer gezien..... dus ik was blij dat ze heel eventjes langs kwam. Hier kwamen er wat vreemden voor haar langs...en als ze het niet vertrouwd, kijkt ze zo...om vervolgens de struiken in de gaan.Dezelfde vos, dezelfde dag...maar iets eerder....als ze het vertrouwd, kijkt ze meteen een stuk vriendelijker.


En ondertussen, op een andere plek, wordt deze rekel het meest gefotografeerde vosje van de duinen.Maar ja, met die charme, die blik.....dan smelt je toch.


Fotografen?  ach.....als ik wil slapen....dan ga ik slapen.... midden op het pad..Het moervosje komt even kijken...


Terwijl haar vriendje even geniet van het zonnetje, dat even lenteachtig aandeed.


om vervolgens weer in slaapstand te gaan.


En het silhouhert sluit deze blog af.
Wat minder variatie als voorgaande AWD blogs maar het aanbod was deze winter ook wat minder (op de dagen dat ik in de gelegenheid was om op pad te gaan)


Ook al leverde februari tot nu toe op fotografie gebied minder op dan waar ik op hoopte, tijdens de wandelingen in de duinen geniet ik altijd.  We zullen nu wel richtig voorjaar gaan....ontluikend groen, wilgenkatjes, de vogels die op hun post zingen, de eerste tjiftjaf die terug komt..... want hoewel ik  nog een klein beetje hoop op een glimp van de winter, met sneeuw, kijk ik stiekem toch wel uit naar het voorjaar. Want die stormen en regen ben ik echt zo zat.

19 opmerkingen:

 1. Hallo Ghita, weer volop genieten van hoe jij alles weer in beeld hebt gebracht. De mosjes werkelijk schitterend! Nog een brilduiker, baardman, klapekster heel fraai. Maar ik blijf toch zwijmelen bij die foto's van de vossen. Prachtig.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Ghita,
  ik bekijk dit blog terwijl de wind weer gigantisch om het huis raast en de lucht grijs is. De nare kant van herfst, zeg maar. Zelfs geen weer om mosjes te fotograferen. Dat je daar heel leuke resultaten mee kan behalen, laat je hier zien. Lekker kleurige beelden ook.
  Jouw vossenfoto's toveren altijd wel een grote glimlach op mijn gezicht. En daar laat je er hier lekker veel van zien. Het Valentijnskoppel is natuurlijk het leukst.
  Je afsluitende foto is trouwens ook top, wat een prachtige lucht achter het hert.

  In afwachting van de lente...
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Dit is toch weer genieten. Super al die relaxte poses van die vosjes. Wat heb je die weer fantastisch weten te fotograferen. Je laatste foto met dat silhouette vind ik ook heel mooi gelukt. Prima gedaan!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita, wat heb je toch een mooi blog weten te maken! Het zit niet altijd mee met de foto's maar ik vind dat je toch heel veel moois hebt gemaakt. De mosjes zijn prachtig, vooral de twee wat vagere, mooi gekleurde foto's vind ik mooi en de bling bling foto ook. De verliefde vosjes op valentijnsdag en de hele vossenserie is om heerlijk van te genieten, ook leuk dat jij alle vossen zo goed kent en ze uit elkaar weet te houden.
  Het baardmanvrouwtje is ook om van te smullen en een mooie blauwe lucht erachter. Het is jammer dat het minder lijkt met de wintergasten, ik las dat ook al op de blog van Kees, maar toch leuk de Brilduiker en een Klapekster, die laatste heb ik tot nu toe gemist.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo GHita, die mosjes vind ik erg mooi . De klapekster helemaal voor jou boven in de top van de bomen prachtig. En natuurlijk de vosjes daar heb je toch een hele goede klik mee , vooral het koppeltje op Valentijnsdag schitterend . Ja, nu is het weer afwachten op het voorjaar wat dit voor mooie foto's brengt ofschoon er bloeit al heel wat van voorjaarsbloemetjes. Het was weer om van te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ghita,
  Wat een mooi blog heb je gemaakt.
  De mosjes, baardman en brilduiker zijn mooi, maar de vossen stelen echt de show vind ik.
  Ik heb er van genoten.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super leuke blog weer! Die mosjes zijn inderdaad heel erg fotogeniek, ik moet ze ook meer gaan doen. Voor wat betreft de benaming, troost je... er zijn meer dan 600 mossoorten in Nederland, gekkenwerk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou Ghita, je zegt wel dat het allemaal wat minder is in de AWD, maar hier laat je toch weer een hele mooie serie zien met toch behoorlijk wat variatie en niet de minste soorten. Een baardmannetje zie je niet zo gauw, slechts enkele plekken in Nederland en dan nog op de vingers van een hand te tellen. Zag je dat ie geringd is. En wat denk je van een klapekster, weliswaar wat ver af, maar het hoeft toch ook niet altijd heel close te zijn. Je mosjes vind ik echt geweldig, prachtige scherptediepte en mooie achtergronden, vooral nr 11 vind ik schitterend en dat met nog niet eens een macrolens. Je vossen, prachtig weer vooral nr. 17, volgens mij hoef jij die vossen niet eens te zoeken, ze komen gewoon op jou af.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Ondanks dat het weer niet altijd meewerkt heb je weer 'n hele mooie blog. Leuk dat je de Baardman erop heb staan zo ook de mosjes, maar de Vossen zijn erg fotogeniek, vorig jaar voor het laatst gezien. Maar je hebt er hele mooie opnames van gemaakt dat is echt genieten. En dan ook nog de Klapekster super.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita
  mooie serie is dit gaaf die klapekster.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Inspiratie, inspiratie en nog meer inspiratie.
  Super fraai blog Ghita, vooral de mosjes stelen hier de show, al doen de vosjes dat natuurlijk ook altijd.
  Groetjes Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier hetzelfde laken een pak Ghita; donker regenachtig en veel wind en daardoor ook hier weinig 'fotografie modellen' Super dat jij dan altijd nog uit kunt wijken naar de AWD. Fraaie serie van de mosjes en ja... vosjes zijn ook gaaf.
  Groet uit het donkere Stieltjeskanaal,
  Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ghita geweldig mooi zoals je die mosjes laat zien en de vosjes die kunnen bij jou niet ontbreken

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  De keren dat ik in februari in de AWD geweest ben werd het voornamelijk wandelen. Weinig aantrekkelijks om te fotograferen. Als er dan een aantrekkelijke soort in beeld kwam was het steeds te ver weg naar mijn zin. Jij scoort hier hoog met vossen, zoals je vaak heel fraai doet, maar ik heb ze in 2020 nog niet gezien. Op naar maart met hopelijk genoeg variatie.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  Het is inderdaad huilen met de pet op met dat weer van de laatste tijd. Alles waait weg, baardmannetjes (ze zijn nu echt weg...), sneeuwklokjes (al bijna uitgebloeid), etc., maar met mosjes kan je vaak nog wel uit de voeten, zeker als het nat is (en niet te hard waait). Je hebt er in ieder geval een fraaie serie aan over gehouden. Nrs 10,11 en 13 springen er voor mij uit.
  Je vosjes staan er altijd goed op en zo'n silhouet is ook altijd fraai.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Ghita,

  Ik bij mij was het een beetje komkommertijd en lastig om onderwerpen te vinden. Vaak een verkeerde windrichting of gewoon te harde wind. Maar ja, betere tijden komen eraan. De grutto's zijn er bv weer. Maar je serie van de vossen is prachtg hoor. Mooie zachte tinten en fijne onscherpte in een aantal foto's. Mooi ook de liefdesfoto. Je blingblingfoto is geweldig.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,
  Wat mooi die mosjes! Zeker met dat blingbling maar ook ft 8, 11 en 13. Ook je Koolmeesje en de baardman staan er prachtig op. Dan je vosjes, smelt en allemaal mooie foto's maar daartussen zitten ook nog eens juweeltjes zoals ft. 16, 17, 21 en 22! Grote klasse! Ik heb weer heerlijk genoten van je mooie foto's!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wederom een prachtig blog Ghita.
  De mosjes zijn echt heel mooi om te zien en deze heb je ook echt heel sfeervol weten vast te leggen. ik hou hier erg van. Ook de platen van de vos zijn helemaal geweldig maar dat is jou ook wel toevertrouwd. Zie ik vos denk ik aan jou :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita