donderdag 27 februari 2020

Lentebodes

Hoewel de winter er helemaal niet geweest is, zal toch aan deze langdurige herfst ook een keer een einde komen. En inmiddels heb ik de kou en sneeuw al uit mijn hoofd gezet, en verlang ik stiekem naar het voorjaar. De lente zon, rustige dagen waarbij je wandelt en overal om je heen vogels hoort.
Zover is het nog niet want voorlopig blijft het vooral hard waaien.
Maar de sneeuwklokjes en krokussen geven toch een klein beetje een lente gevoel.


In februari ben ik twee keer dichtbij huis op pad gegaan om sneeuwklokjes en de eerste krokussen te fotograferen. De boerenkrokus is een vroege soort, die er al in februari is, gelijk met de sneeuwklokjes. Persoonlijk vind ik deze soort mooier dan de gewone krokus.Boerenkrokus, bij ons in de straat op een grasveldje ( teven hondenuitlaat gebied, dus het was goed opletten met fotograferen). Deze krokus is wat fijner dan de latere krokus. Hier was de zon er nog bij, ik wilde een dag later nog een keer gaan, omdat het zonder felle zon wel wat mooier is. Maar helaas kwam Ciara toen voorbij razen........ en in no time lagen ze plat.


Ik heb in Leiden een paar locaties waar ik ieder jaar ga kijken voor de lentebodes: Stadspark Plantsoen (maar helaas is dat ook een grote honden uitlaat zone), de monumentale begraafplaats Groenesteeg en wat verder weg, maar nog op fietsafstand....Kasteel Oud Poelgeest.  Onderstaande foto's zijn op deze locaties gemaakt.


Begin februari, een keertje een wat koudere ochtend, waar het nog niet zo heel hard waaide , even de macro voorzetlens geprobeerd. 


Ik zoek altijd naar een sneeuwklokje dat boven de rest uitsteekt, anders wordt het al snel rommelig.
Bij dit soort fotografie ben ik ook altijd erg zoekende, vaak heb ik een paar dagen nodig om er een beetje in te komen en in de flow te komen.Of een klokje op de voorgrond met de andere klokjes als vage witte vlekken in de achtergrond.Close up van de boerenkrokus, ik had zelf even voor wat schaduw gezorgd.Heerlijk dat zonnetje, maar voor fotografie soms net iets teveel.  Met een zonnetje heb je wel mooie bokeh bollen in de achtergrond.Een grasveld vol krokuussen in wit, lila, paars.....een hele uitdaging om die te fotograferen. Ze waren nog niet allemaal open, dus ik hoop nog snel een keer voor de herkansing. Ik vond dit schattige koppeltje zo tegen elkaar aan wel erg leuk.Sneeuwklokje kijkt boven de rest uit. Ik had een verfrommeld boterhammenzakje met een klein gaatje erin voor mijn lens gehouden voor de wazigheid rondom.Narcissen. Ik heb niet zoveel met gele bloemen, zeker als het ook nog grote bloemen zijn. Narcissen....ik loop er eigenlijk altijd aan voorbij, want de klokjes en krokussen zijn veel leuker.
Toch even wat geprobeerd, weer met het boterhammenzakje voor de lens.   
Het geel lijkt toch allemaal wat zachter over te komen zo.Bos hyacint, helaas waaide het inmiddels zo hard dat het tere bloempje alle kanten op ging en fotograferen echt niet meer lukte. Ik hoop dat ze er nog even staan, dan ga ik ook daarvoor nog voor een herkansing.


Helemaal alleen.....lijkt het.....En weer eentje die groter is dan de rest...
En nog eentje
Het sneeuwklokjes bos....over een paar weken is dit bos weer vol met bosanamoontjes, en ook die wil ik weer proberen vast te leggen.De eerste bosanemoontjes bloeien al. Wel heeft de vele regen en de wind  impact op de bloemetjes, heel veel waren er al bruin. Maar ik zag nog heel veel groen , waar over een paar weken de bosanemoontjes staan, dus ook daarvoor ga ik nog een keertje het bos in.

Afgelopen maand was de wind toch wel de grote spelbreker op al mijn foto uitstapjes, waar het in de Waterleidingduinen dan vooral wandelen werd, heb ik hier bij de bloemetjes mij beperkt tot foto's met de zoomlens. Als ik mijn macro voorzetlens ga gebruiken, moet er echt minder wind zijn, en daar hoop ik op voor de komende weken......dan kan ik nog een keer voor de krokussen en de bosanemoontjes.

22 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  WOW, dat heb je heel kunstzinnig gedaan! Prachtige foto's! Ik zou er geen favoriet uit kunnen halen. Voorjaarsjuweeltjes, nou heb ik helemaal zin in het voorjaar! Ik moest wel lachen om je lange herfst, zo is het ook ....welke winter??? (hihi)
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Prachtig al die fleurige lente bloemen.
  Dat ziet er toch weer fantastisch uit. Die bosanemonen zijn ook schitterend.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig mooi doe je dat Chita , het is zo jammer dat je er voor door de knieën moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Ghita,

  Hier wordt je toch vrolijk van?
  Ik wel tenminste, lief, zacht, dromerig en vol belofte aan de lente.
  Genieten!

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Wat een prachtige foto's zijn dit.
  Van mij mag het nu ook snel lente worden hoor, de winter komt echt niet meer nu.
  Kan mij nu al verheugen op het zingen van de vogels.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ghita, ja het weer qua zon wil niet echt lukken. Desondanks heb je weer mooie foto's kunnen maken die ik met veel bewondering heb bekeken. Nog even en we weten niet waar te beginnen met fotograferen als alles weer massaal de kop opsteekt in bos en veld.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita.
  Ik denk dat we allemaal naar het voorjaar verlangen dan het grijze weer en veel wind. Maar ja zolang de R in de maand is kan je alles verwachten. Maar toch mooie opnames gemaakt van deze bloemen en dat je 'n boterhamzakje voor de lens heb gedaan is toch goed gelukt, ik heb het wel eens met mijn zonnebril voor mijn lens gehouden dat geeft ook weer 'n ander effect.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt de bloemetjes er allemaal prachtig op gezet Ghita.
  Ook al werkte het weer niet mee, dat is hier niet te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Ik heb me dit jaar tot nu toe wat minder op de voorjaarsbloeiers gestort, mede door de door jou genoemde weersomstandigheden. Het meeste spul ligt in de kreukels op de grond. Zeker de krokussen zijn wat dat betreft erg kwetsbaar. Je zoektocht naar sneeuwklokjes die 'boven het maaiveld' uitsteken is goed gelukt.Het heeft je een paar fraaie plaatjes opgeleverd. De truc met het boterhamzakje heb je dus inmiddels ook ontdekt. Voegt wel iets toe (maar niet altijd).
  Het lijkt over een week of anderhalf wat rustiger weer te worden. Misschien is het dan nog niet te laat...
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijke foto's hoor, ik zie dit veel liever dan sneeuw ;-). Geef mij maar voorjaar en dat heb je hier mooi in beeld gebracht met deze vroege bloeiers.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,

  Zeg mij wat, die lente is nu toch wel erg welkom. Intussen heb ik overigens de eerste merel alweer horen zingen, fantastisch dat voorjaarsgevoel met heerlijke wandelingen zonder harde wind.
  Je boerenkrokus is erg mooi, hij doet mij door de fijne vorm en kleur wel denken aan herfsttijloos. In onze tuin ging het met de krokussen precies hetzelfde na de storm, allemaal plat. Prachtige serie met wat mij betreft de sneeuwklokjes als uitschieters, prachtig die zachte achtergronden. Het lijkt wel of vrouwen daar met die bloemen toch meer gevoel voor lijken te hebben dan mannen, sorry mannen. Wat een goed idee met dat boterhammenzakje, ik kende het nog niet, leuk om ook eens te proberen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is allemaal zo herkenbaar, het gezoek naar de juiste compositie en de frustratie van de herfst 2.0 extended. Je hebt het toch goed vanaf gebracht, mooi hoor!

  Gr. Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een heerlijke blog om naar te kijken met al die mooie bloeiers! Fleurt een grijze dag op.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Ghita,
  wat heb je vooral van de krokussen toch heel mooie, zachte foto's weten te maken.
  Gisteren was er ineens toch een heel fijne dag, ik had voor het eerst een beetje lentegevoel en heb eindelijk krokussen gefotografeerd. De sneeuwklokjes zijn nu wel over. Komende zaterdag lijkt het ook weer een beetje lente te worden. Een fijn vooruitzicht.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het werd ook tijd dat er wat zon kwam Ghita want ik denk dat we allemaal aan een beetje zon en voorjaar toe zijn. Prachtige foto's van deze voorjaarsbloeiers. Heel mooi zoals het licht door de paarse krokussen heen komt.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Ghita,

  Prachtige serie, waarvan ik vooral de foto van de narcissen erg fraai vind. Heel schilderachtig. Ook de foto van de bloeiende krokussen is top. Wat een kleuren daar met die meeldraden tegenover dat paars. Sneeuwklokjes zijn altijd lastig. Je eerste foto van het alleenstaande sneeuwklokje vind ik de mooiste. Daar steekt het plantje zo mooi af van de achtergrond.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

 17. I really enjoyed reading this post, I always appreciate topics like this being discussed to us. Information very nice. I will follow post Thanks for sharing.
  call of duty news|news call of duty| call of duty
  How to download Call of Duty Mobile on Android and iPhone - Call of Duty Mobile Apkpure-N4G

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een mooie serie Ghita.
  Mooi zo met de zachte kleuren, ik vind ze allemaal even mooi.
  Kan echt geen keuze maken.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Ghita,
  Ja, dit is echt een serie waar ik echt van kan genieten die mooie kleuren allemaal. Dit is echt voorjaar maar dan moet eerst de regen eens ophouden .

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Ghita,
  Van de voorjaarsbloeiers heb ik nog maar weinig meegekregen omdat ik in het buitenland was. Het fotograferen viel niet mee zo te lezen. Toch laat je hier een mooie serie zien die een indruk geeft van de op gang komende lente. De sneeuwklokjes met een zachte achtergrond vind ik deze keer het mooist.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita