zondag 26 januari 2020

Amsterdamse Waterleidingduinen: Januari , waar is de winter?

Een nieuw jaar, mijn tweede blog van dit jaar zal ook alleen maar foto's uit de waterleidingduinen bevatten.  Deze maand ben ik eigenlijk alleen maar een paar keer daar geweest. Nasleep van de griep, slecht weer en afspraken zorgden dat ik maar een paar keer op pad kon, en omdat ik in de AWD een paar doelen had voor deze maand was ik daarop gericht....

doelen bereikt..... ???  Deels...

Wat die doelen waren: Baardmannetjes en een verliefd vossenpaartje...Op een van de dagen kwam er ineens, totaal onverwacht een langdurige regenbui over. Daarna was het prachtig, de wind viel weg, het licht werd mooi en er kwam een nat geregende vos tevoorschijn die uit de waterplas ging drinken. Ik was zelf ongeveer net zo verregend als dit vosje, maar dit momentje maakte het helemaal goed.

Naast regen en wind was het vaak 80 tinten grijs waardoor mijn foto's niet helemaal goed uit de verf kwamen. Hieronder de selectie...januari..
Krooneenden op een dag met prachtig licht maar wel veel wind....
Ze zwommen allemaal naar een hoekje om dicht tegen het riet in de luwte te gaan zitten.De prachtige krooneendmannetjes tussen de meerkoeten
Baardmannetje (man), op een dag met veel wind. De rietpluimen zwiepten alle kanten op, dus bijna alle foto's waren onscherp. Deze kon er nog mee door. En yess, doel 1 had ik bereikt, een baardmannetje op de foto.Een paar weken later in de herkansing, prachtig licht maar de baardmannetjes zaten aan de achterkant waardoor je tussen de stengels door moest fotograferen....en weer die wind he. Hier de baardman-vrouw. Ze waaide nog net niet weg.Poging 3: En weer bij zeer slechte licht omstandigheden, maar een keer geen wind....de baardmanman. Ze mogen nog even blijven want al ben ik blij dat ik ze heb gezien, voor een echt mooie foto moet ik nog een keer terug.Weer terug naar de 80 tinten grijs dag.  Wilde zwanen, ik krijg daar nooit genoeg van, dus in de wintermaanden ga ik bij elk bezoek aan de AWD op zoek naar deze mooie vogels.3 volwassen wilde zwanenDeze twee zwommen redelijk dichtbij, maar het leek wel of het licht die dag niet aan ging, dus alweer lastig te fotograferen. Bij mijn laatste bezoek, 24 januari heb ik ze niet meer gezien, zouden ze al vroeg weer terug naar het noorden zijn gevlogen en zou dat betekenen dat de winter hier gewoon niet komt.Knobbelzwaan met grote zaagbekken in de achtergrond. 
Ik had ook de zaagbekken nog apart gefotografeerd maar helaas had ik ze niet scherp op de foto.Doorkijkje, bezoekers centrum De Oranjekom, met regenboog.Damhert , toen het even opklaardeDe mooie rekelEn zijn vriendinnetjeKnuffelen. Helaas zat ik al op mijn maximale ISO en kon ik niet meer sneller in sluitertijd, dus niet haarscherp, maar het gaat hier ook om de natuurbeleving en ik kan nog het meest genieten van interactie tussen dieren.Duinvos
Ik snap dat moervosje wel, hier wordt je toch zo verliefd op.Voordeel van alleen of maar met twee personen ergens zijn.....relaxt vosje.  En voor mij is dit ook genieten.Een ander vosje.....En wat is ze mooi met haar wintervachtNatte vos (jammer dat haar vriendje deze middag niet langs kwam)dorstige vos en meteen mijn mooiste foto van de maand Januari

Sunset fox

Vlak voor zonsondergang maar even een silhouet geprobeerd want het licht was te slecht om nog een fatsoenlijke foto te maken, dan werkt dit altijd heel goed, zeker als je model net op de goede plek langs loopt.

Vorig jaar hadden we eind januari een paar dagen met sneeuw. Nu is het de grote vraag of we uberhaupt nog winter gaan krijgen.  Deze maand viel op fotografie gebied wat tegen. Heel veel mislukte foto's van de baardmannen en zaagbekken, en dan blijven er in verhouding meer vossen foto's over..... en dat gaat mij vaak ook het beste af.. Maar ik hoop toch nog deze maand of in februari met mooie baardman-foto's thuis te komen.

20 opmerkingen:

 1. Geweldig Ghita wat is het weer een hele belevenis ondanks het minder mooie weer laat je hie pravhrige foto.s van de wilde zwanen en het baartmannetje zien en natuurlijk je favoriete vossen die geen genoeg van elkaar krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita
  een héle mooie serie is dit van de awd.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's laat je hier zien Ghita.
  De baardmannetjes en de drinkende vos, stelen voor mij de show.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ghita,

  Prachtige foto's , jou foto van de maand geweldig . Zelf vind ik het doorkijkje met regenboog erg mooi.En dan die lieve vosjes chapeau hoe mooi ze erop staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Wat is dit weer mooi.
  Super hoe je die baardmannetjes hebt gefotografeerd. Ook die krooneenden staan er lekker kleurrijk op.
  En wat gaaf zijn je opnames van die vosjes. Zo ie zo je eerste foto is al top met die weerspiegeling, maar wat je daarna laat zien van ze mag er zeker ook zijn. Fantastisch gedaan Ghita!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Ik heb twee keer vruchteloos naar de baardmannetjes gezocht, jij hebt ze in ieder geval nog gezien. Wilde zwanen bleven bij mij op grote afstand, ook al geen succes dus. In het bijzonder grote zaagbekken en krooneenden waren deze maand voor mij de hoogtepunten. Jij hebt weer een mooie serie serie vossenplaatjes kunnen maken. Het blijft toch bijzonder om zo'n tweetal te zien. De een na laatste is inderdaad heel fraai.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,

  Hoezo doelstelling deels geslaagd?
  Als ik jouw doel had gehad, en met jouw foto's was thuisgekomen dan was ik voor de volle 100% tevreden.
  Wat zijn ze toch mooi die baardmannetjes, en die vosjes, en zwanen en..... je snapt het al zeker?
  Gewoon weer een heerlijk blog.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Ghita, ten eerste gefeliciteerd met de waarneming en prachtige foto's van de baardmannetjes. Als altijd blijf ik gefascineerd door jouw foto's van de vossen. Je zou er een boek over moeten schrijven.
  Ook super dat je de wilde zwanen hebt kunnen fotograferen en de kroon-eenden zijn ook zeer fotogeniek.
  Al met al weer puur genieten voor jou en de kijker zoals ik.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie serie foto's Ghita.
  De vossen vind ik echt super, ik ben al zo lang niet daar geweest.
  De baardmannetjes en de wilde zwanen vind ik ook super.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Schitterende foto's weer zeg.......liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita.
  Wat 'n fantastische serie en weer mooi die Vos erop, zo ook de Baardmannetjes.
  Ik heb er weer van genoten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,

  Ik val maar meteen met de deur in huis: adembenemend mooi je voorlaatste vossenfoto maar ook die op nr 16 de duinvos en de laatste silhouetvos zijn prachtig. Misschien is het maar goed dat je niet het beste licht had, nu zijn je wilde zwanen perfect belicht, bij meer licht zijn ze al snel uitgebeten. Mooi ook je krooneendjes en ach die scherpe baardmannetjes komen zeker nog wel, het is altijd een dilemma met deze soort. Of er zit altijd een rietstengel hinderlijk in de weg of het waait weer te hard waardoor ze onder in het riet blijven hangen of ze zwiepen zo hard op en neer dat er geen scherpe foto te maken valt, that's nature photography.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Ghita,
  weer of geen weer, jouw vossenfoto's zijn altijd top. Zo ook weer in dit blog. De collage van het knuffelende stel is aandoenlijk. Interactie tussen dieren is altijd het leukst om te zien. Maar foto 21 is een absolute topper en die daarvoor van het drijfnatte vosje mag er ook zijn.
  Leuk dat je de baardmannetjes in ieder geval hebt gezien en er wat foto's van hebt. Beter komt vast ook nog wel.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat heb je weer mooie foto's van de vossen kunnen maken! En je hebt de baardmannen toch maar gezien en vastgelegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  Net als jij heb ik me deze maand ook op de AWD-baardmannetjes gestort. De eerste keer dat ik ze zag was jij er ook bij. Daarna heb ik ze nog drie keer gezien en totaal leverde dat best wel wat aardige plaatjes op, maar ook ik moet nog een keer terug, want de ultieme baardmanfoto zit er nog niet bij (spreidstand tussen twee rietstengels). Dat zal met de huidige weersvooruitzichten voorlopig wel een wens blijven... Maar net als jij heb ik ze toch alvast kunnen platen en dat is op zich al prachtig, toch?
  Je vossen foto's zijn zoals altijd weer prachtig. Dat gaat jou toch het beste af, zoals je zelf al schrijft. Wilde zwanen en andere wintergasten met een hoog witgehalte heb ik vooral gezien met zonnig weer en dat is ook niet alles, dan kun je misschien nog beter grijs en somber weer hebben. Ach, zo houden we altijd weer nieuwe wensen en uitdagingen. We rommelen lekker verder en je bent lekker buiten in de natuur (hoewel daar vanmorgen weinig lekkers aan was).
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita, Ik bekeek je openingsfoto en ik was gelijk verkocht! Wat een super plaat. Ook je een na laatste foto dus (mag bij mij zo aan de muur.) en je silhouet ook heel fraai. Maar de verliefde knuffelende vosjes zo mooi, je duinvos en wat een mooie rekel en vos in wintervacht. Ik ben lichtelijk jaloers op je altijd zeer geslaagde vossenseries!! Je baardmannen staat er toch heel mooi op hoor! Vooral de eerste foto zo bovenin het riet. Maar het vrouwtje vind ik ook mooi! Ik ben ook weg van de wilde zwanen, gelukkig heb ik ze ook nog gezien in de polder, maar niet zo dichtbij dat een foto een optie was. Ik geniet van je platen. Ook al die Krooneenden, pffft wanneer zie je die nou nog tegenwoordig? Ja, duidelijk in de AWD! Vooral de flapperende Krooneenden tussen de meerkoeten vind ik erg geslaagd! Je was op tijd met die mooie regenboog en ook nog een damhert maakt het wel compleet.
  Een super mooie Post, echt genoten dit allemaal te bekijken.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ondanks het grauwe weer ben jij toch gegaan! Ik ben nauwelijks het huis uitgeweest! Dapper hoor! Ik vind toch dat je een mooie serie foto’s hebt! Je hebt er weer 1 van je bucketlist af kunnen strepen! Mooi hoor de Baardmannetjes! En de foto’s van de vossen zijn weer super! Een mooi blog! Sneeuw krijgen we niet meer denk ik, al hoop ik het stiekem nog wel!

  Groet Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Ghita,

  Mannetjes krooneenden en baarmannetjes staan er goed op. In jhe vorige blog was de hert met op de achtergrond de regenboog een mooie toevalstreffer, kop omhoog of niet, het is een mooie foto. En het knuffelende vosjespaar is leuk. Wordt tijd dat wij ook weer eens naar de AWD gaan. De laatste tijd probeerden we waarneming te volgen en dat is aardig gelukt. Maar als we deze foto's weer zien dan moeten we zeker terug naar de AWD.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Ghita,
  het zijn weer mooie foto's van de AWD.
  Ik heb me voorgenomen om dit jaar daar echt ook weer enkele keren heen te gaan want dat is er aardig bij in geschoten de laatste 2 jaar. Je vosjes zijn echt supermooi (zoals altijd) maar ook je wilde zwanen vind ik super om te zien. De krooneenden heb je ook heel mooi kunnen vangen en zelfs wat leuke baardmannetjes. ik heb weer genoten :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hai Ghita,

  Geweldige waarnemingen en ook prachtige foto's. Tsja, die baardmannen kunnen beter, maar de aanhouder wint. Omdat je zo regelmatig naar de AWD gaat, zal dat vast een keertje lukken. Anders krijg je volgend jaar nieuwe kansen, want ik heb begrepen dat ze daar al jaren lang komen. Je foto van de drinkende vos is een plaatje. Mooi standpunt, prachtige spiegeling en de natte vacht. Topplaat. Mooie foto ook van de knobbelzwaan met de zaagbekken op de achtergrond.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita