zaterdag 10 augustus 2019

Amsterdamse Waterleidingduinen Juli

Juli is in de waterleidingduinen de maand van de vlinders (de keizersmantel en eikenpage) en libellen, maar ook van de tijgerspin, de kleine boomkikkertjes, damherten met een mooi bastgewei en de kleine hertjes die al snel groot worden....
  dus weer genoeg te zien en te fotograferen.


De keizersmantel, deze grote parelmoervlinder soort was vanaf eind juni alweer te zien in de duinen, helaas niet meer zo talrijk als in voorgaande 2 jaren.


Juli begon wat wisselvallig met soms wat bewolkte dagen, wat ik helemaal niet erg vond.
Mijn laatste bezoek aan de AWD in deze maand was op dinsdag 23 juli, een hele uitdaging, want het was heet.....heel heet..... 


De grote groene sabelsprinkhaan op het jacobskruiskruid.Heel veel harkwespen. Ze waren druk met graafwerkzaamheden. Dit gaat zo snel dat het bijna niet te fotograferen is...daarom een kort filmpjeGroot dikkopjeVingerhoedskruidvuurlibel mannetje (denk ik), nog niet uitgekleurd. Ik hoopte deze soort later in de maand nog te zien, omdat de mannetjes dan helemaal rood zijn gekleurd, maar helaas, ik heb ze niet meer gevonden.Vuurlibel vrouwtje.boomkikkertje
rietorchisst. Jansvlinderparende st. Jansvlindersicarusblauwtje

De keizersmantel blijft een mooie verschijning in de duinen.
het jacobskruiskruid waar ze graag op zitten om nectar te drinken is niet zo fotogeniek...De harkwespen zijn inmiddels klaar met de graafwerkzaamheden en gaan zich ook tegoed doen aan de nectar.


Ze zien er misschien gevaarlijk uit met de grote groene ogen, maar ik vind de harkwespen helemaal niet eng, ze zijn eigenlijk best vriendelijk. 

kleine vuurvlinder, dit jaar meer te zien dan voorgaande jaren.
Eikenpage ,  dit jaar heb ik er veel gezien, vooral aan de bosranden, maar het valt niet mee om ze goed op de foto te krijgen.
tijgerspin, altijd een bijzondere verschijning, meestal zie ik eerst het zigzagpatroon van het web en dan pas de spin. 
Damhertmannetje, een beetje nieuwsgierig . En hij had nog wat sappige grassprietjes gevonden
Dit was de warme dinsdag 23 juli.....de dieren zochten de schaduw op, en ik ook. Na een verhitte wandeling over het groot zwarteveld, was het aangenaam onder de bomen.....tijd om bij te komen en veel water te drinken. 


De vosjes lieten zich ook af en toe zien, onderstaande foto's van 3 verschillende vosjes op 2 verschillende dagen.


Relaxte vos..het boze vosje, dat eigenlijk niet boos is maar gewoon zo kijktIn de schaduw, op de hete julimiddag...Daar is het nieuwsgierige hert weerhertenfamilie, jammer, niet alle kleintjes wilden kijken.. Drie herten op rij, verschillende leeftijden, verschillende gewei groottesDe lachende heidelibel, in de volgende blog meer heidelibel foto's...... deze blog gaat anders te lang worden.


juli was een mooie maand, veel gezien, maar door de weersomstandigheden (hard licht en hitte) lukte het niet altijd om alles mooi vast te leggen. Wie weet ga ik in augustus meer libellen, vlinders, kikkertjes zien.

17 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita
  dit is weer een mooie serie uit de awd.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie foto's weer zeg...........liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Ghita,

  Jouw blogs zijn nooit te lang, er valt zoveel te genieten, zo ook nu weer.

  Fijne zondag en groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ghita, prachtig afwisselend Blog. Weer genoten van je prachtige macro's. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ghita,

  Mooi blog, vooral het st.Jabobskruid doet het goed met de vlinders . Trouwens de 2 soorten paarse bloemen zijn ook geweldig. weer enorm genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ghita,
  Prachtige serie foto's van de AWD.
  Mooie natuur heb je daar, de vossen vind ik geweldig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is weer een mooi overzicht, fraai de Eikenpage op de foto. Best moeilijk. De foto van het solo Damhert vind ik ook heel mooi, de vosjes natuurlijk superlief. Maar de Harkwespen vind ik het leukst, erg mooi met die grote ogen en erg leuk het filmpje, dat voegt echt wat toe.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Wow wat had je een mooi gevulde maand juli!! Geweldige foto's. Ik heb dit jaar de Keizersmantels gemist en ook de Harkwespen. Jij hebt ze prachtig gefotografeerd en ik ben helemaal weg van je filmpje! Wat is dat goed gelukt! Je vosjes zijn zoals altijd om van te kwijlen, zo gaaf! Genoten van je blogje!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ghita, ja het was warm afgelopen maand en het licht afschuwelijk. Hoe je het doet weet ik niet maar toch zien jouw foto's er prachtig uit ondanks de afgelopen condities. Je hebt ook een hoop variatie in wat je voor je lens kreeg. De damherten en vosjes blijven prachtig maar daarnaast ook bijzondere beestjes zoals de harkwesp, en dan de keizersmantel. Die heb ik alleen in Frankrijk voor de lens gehad. De libellen staan er ook fraai op. Nou staat Limburg vol met eiken maar ik heb nog geen eikenpage gezien. Misschien door het verdelgen van de processierups hebben die ook het loodje gelegd. De foto met de tijgerspin is ook zeer fraai. Boomkikkertjes zien we hier dan wel veelvuldig maar ook minder dan vorige jaren. Het zal met de hoge temperaturen te maken hebben die voor boomkikkertjes ook wel teveel zal zijn.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Prachtige serie weer. Mooi ook al die insekten.
  Maar ook dat vingerhoedskruid op foto 5 vind ik erg mooi.
  En ook die vlinder op foto 14 vind ik echt super. En dan natuurlijk die vosjes, wat een plaatjes. Ook dat hert op foto 24 is erg mooi genomen zo vanuit dat lage standpunt.
  Uitstekend gedaan Ghita!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Wat een mooi overzicht van juli. De meeste soorten heb ik daar ook gezien, maar jouw platen zijn vaak weer anders dan de mijne. Daardoor blijft het aantrekkelijk om ook de platen van anderen te bekijken. Een gravende graafwesp vind ik een hele fraaie waarneming. Met die vosjes heb je blijkbaar een speciale band want keer op keer geven ze je de kans om mooie platen te maken.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een heerlijk blog weer, Ghita.
  Prachtig, zoals je de vlinders, andere kleine beestjes en bloemen op de foto hebt gezet.
  Maar het leukst vind ik hier de foto's van de herten. Het portret op 20 is beeldschoon, zo met de grasjes nog uit zijn bek stekend; en drie-op-een-rij met oplopende grootte van het gewei heel apart.
  Ook super: het filmpje van het graafwerk van de harkwesp. Phoe, wat gaat dat snel.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie variëteit weer Ghita. Ik vind die harkwespen wel heel bijzonder, ik had er nog nooit van gehoord laat staan gefotografeerd. Het filmpje is ook heel mooi, laat goed het gedrag van deze wespensoort zien. Ik wou dat we die keizersmantel hier wat meer zagen, prachtvlinder. Leuk ook die drie damherten op rij, het goede moment gekozen. Ik ben niet echt een plantenkenner, maar het lijkt me toch dat je hier een wilgenroosje te pakken hebt i.p.v. een rietorchis?

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Petje af hoor dat jij met die tropische hitte 'gewoon' het duin in geweest bent. Ik vind het boven de 23 graden al niet aangenaam meer... Maarv de zon is erger, voor fotografie dan. Toch valt het op deze foto's nog alleszins mee. De Keizersmantel staat er mooi op (kan ik niet zeggen) en ook de harkwesp (zou ik ook graag eens tegenkomen). Het filmpje is erg geslaagd. Ik hoop voor jou dat je de vuurlibel nog tegenkomt. Ik zag ze vorige week op drie verschillende plaatsen.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Ghita,

  Ondanks het harde licht, heb je toch uitstekende resultaten behaald hoor. Ook nog eens een aantal mooie soorten. Het is toch een enorm voordeel wanneer je zo'n groot gebied goed kent. Een serie met mooi macrowerk, zeker die harkwesp. Mooi beestje en prachtig vastgelegd.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita