zondag 29 april 2018

De vogels laten zich horen: Groene Jonker en Rietputten

In april keren veel vogels vanuit het zuiden terug naar ons land, waaronder de blauwborst. En dan hier aangekomen gaan de mannetjes uit volle borst zingen om hun vrouwtje te veroveren.
Voor mij de tijd om gebiedjes te bezoeken waar we deze blauwborst aan kunnen treffen.

Op vrijdag 13 april ging ik samen met Henk naar De Groene Jonker.
De dag begon mooi met goed licht, maar al snel werd de bewolking dikker en ging het steeds harder waaien. Waar we smorgens de vogels nog konden horen, was het in de middag toch wat stiller in de polder.De mooie blauwborst man zong uit volle borst, maar uit het riet omhoog komen.....daar had meneer geen zin in.... ik moest het dus doen met deze beelden. Later zat ie wel ergens hoog, maar dat was veel te ver voor een goede foto...Het was nog een gelukje dat het kopje vrij was van rietstengels, want die kunnen toch heel irritant in de weg zitten.  soms zit het mee, zoals een jaar geleden, en soms heb je wat minder geluk met de vogels. De natuur laat zich niet dwingen. We genoten intussen wel van zijn mooie zang.De rietzangers waren ook volop te horen, maar die zijn echt lastig te vinden. soms kruipen ze omhoog en dat is het moment om ze vast te leggen. Van grote afstand.
Deze dag stond toch wel in het teken van de snor. We hoorden hem al luid en duidelijk, dat geluid dat aan een krekel doet denken is zo herkenbaar. Maar dan de uitdaging: zoek de snorrende vogel. Deze keer liet hij zich erg goed zien, en we konden heel wat foto's van hem maken, terwijl hij vrolijk door bleef zingen / snorren.prachtig! Voor mij de eerste keer dat ik deze soort op de foto kon zetten. Dus ik was erg blij met het resultaat.Nog eentje dan. Ja, met de snor zat het wel snor deze ochtend.


Verder was er niet zoveel te beleven....vogels zaten te ver voor goede foto's. Ook in Waverhoek was weinig te beleven, er waren veel kluten, maar ook die zaten op grote afstand. En ik ga toch steeds meer voor goede foto's dan voor de ver-weg-vogels-als-bewijsplaatje.
De wulp zat ook ver weg, maar dit kon nog net, vond het ook wel een mooi beeld zo aan de rand van het water.


tot zover de Groene Jonker, op vrijdag 20 April was het tijd voor dat andere leuke vogel plekje, de Rietputten. Samen met Conny wandelde ik op deze erg warme dag over de paadjes tussen het riet.
Maar wat was er met het riet gebeurd......de helft lag helemaal plat.

en de vogels zaten ver.....heel ver...okee, dan toch maar een ver-weg-vogel-bewijsplaatje van een rietgors man, luid aan het zingen. Net zoals de rietzangers en blauwborsten....maar ook die zaten ver weg.

tot...


een blauwborst man ineens naar het struikje vloog dat aan het pad staat, vlakbij het bankje waar wij net even een broodje ate. Snel broodje neergelegd en camera gepakt, want die kans wil je niet laten gaan.
Hij bleef helaas maar heel eventjes zitten, en dit was ook de enige keer dat ie in de buurt van ons kwam. Verder bleven de blauwborsten en andere vogels ver weg in het riet.Rietzanger met tegenlicht. We hadden een hele warme zonnige dag, tja dat weet je niet van te voren. Een maand eerder waaiden we weg en was het koud......en je plant dan weer een afspraak voor een herkansing........  ondanks het beroerde harde licht hadden we toch een leuke ochtend in de Rietputten.

Na een verfrissend drankje op het terras van een nablijgelegen restaurant gingen we in een ander gebied nog op zoek naar vlinders.
Fout: midden op de dag bij 26 graden fladderen ze allemaal........


Dan was het toch even geluk dat dit oranjetipje heel even plaatsnam op een van de pinksterbloemen.
daar had ik op gehoopt. Die dag zagen we 2 oranjetipjes vliegen, waaronder deze, die dus toch een rustmomentje nodig had. Geen kans gekregen voor een beter standpunt, dus laat ik het maar op een bewijsplaatje houden, die mooie oranjetipjes-foto's moet ik dus nog maken...

Wel grappig dat dit die dag in mijn horoscoop stond (die lees ik alleen in dat krantje dat in de trein ligt):  jij bent al zo lang op zoek naar iets wat je niet kan vinden.  Kijk vandaag maar eens goed om je heen. Het is goed mogelijk dat een langgekoesterde droom in vervulling gaat.Op en top voorjaar......heerlijk die bloesem.Nog een kleine toegift, de lepelaars broeden ook weer in de Haarlemmerliede.
Het waren vooral takkenfoto's dus ik laat het bij de twee foto's hier....op de uitkijk.

Wat geniet ik toch van dit seizoen. Het liefst zou ik heel april en mei vrij nemen om alle mooie dingen die er in de natuur gebeuren vast te leggen. Er is nu zoveel moois te zien, het ontluikende groen, de eerste vlinders, de vogels........in deze periode kom ik echt tijd te kort en moet soms keuzes maken.17 opmerkingen:

 1. wat een leuke blog weer. Tja soms zit het weer mee en soms niet, maar genieten kun je gelukkig altijd

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita mooie serie is dit.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ghita, prachtige voorjaarsserie. De mooiste tijd van het jaar! Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Mooie blog weer. Zeker als je de snor mooi vrijzittend en zingend voor de lens krijgt. Ook het oranjetipje is fraai. Het is mij nog niet gelukt. Lepelaars in hun broedkolonie is altijd leuk en geeft fraaie beelden.

  Groetjes

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Fantastische foto's. Geweldig dat kleine druktemakertje (rietzanger). Mooi zo met zijn bekkie helemaal open.
  Ook die blauwborst tussen die groene blaadjes vind ik erg mooi genomen.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ohhh, wat een vrolijke voorjaarsblog! Wat heb je de blauwborsten er mooi op staan! Toch iets dichterbij dan mij lukte! De snor is geweldig! Die zat , toen ik in de Groene Jonker was steeds helemaal onder in het riet.geen foto dus. Deze platen zijn super! Ook al een Oranjetipje, weer gelukt. En prachtig die lepelaars. Ook de grote dot met bloesem is heerlijk lenteachtig!
  Leuk, ik heb er van genoten. En de snor...die wint het voor mij. Zo gaaf!
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oe-la-la, wat een beauties.
  Vooral die blauwborst die lijkt je uit volle borst toe te zingen.
  De lepelaar, het oranjetipje en alle anderen zijn natuurlijk ook prachtig (zoals gewoonlijk) :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, wat een foto's! Wat heb je ze er allemaal mooi op gekregen! Mag je weer trots op zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind de Groene Jonker altijd een beetje tegenvallen. Alles zit diep in het riet. Je hoort ze wel maar ziet ze niet! (dat rijmt). Maar jij hebt de snor er prima op staan en de blauwborst toch ook wel, hoewel die bij de Waverhoek (daar ga ik niet meer naar toe: alles veel te ver weg. Is meer iets voor vogelkijkers, niet voor fotografen) mooier is. Ik kan de blauwborst maar niet vinden dit jaar...
  Groetjes,Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig al die vogeltjes. Geweldige serie Ghita. Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Ghita,
  al met al toch weer een heerlijk lenteblog; met voor mij als uitschieters: de blauwborst in het groen en de tak met bloesem.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  de blauwborst is ook een alleraardigst vogeltje. Zelf heb ik hem dit jaar nog niet gefotografeerd. Je rietzanger (foto 4, 5 en 6) vind ik echt geweldig. De wulp staat er ook leuk op.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Absolutely stunning photos. Bravo for you. :)) Greetings from Poland. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. tante jacqueline6 mei 2018 om 15:12

  Hallo Ghita,

  Wat heb je de blauwborst erg mooi op de foto staan. Ik vind de bloesem ook erg mooi met de bijtjes en vlindertjes. Het is een echt lenteblog. Het oranjetipje heb ik nog nooit eerder gezien en jij hebt hem er mooi opstaan.
  genoten ten volle.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  De snor is inderdaad een mooie vangst. Het is mij ook wel eens gelukt maar niet zo goed als jou. Met blauwborsten heb ik het dit jaar niet erg getroffen. Ik heb ze gezien maar niet zoals ik wilde. De lepelaars heb je toch wel behoorlijk in beeld. Ieder jaar is het weer een sport om er fraaie platen van te maken. De bloesem en de vlinder maken het lentegevoel compleet.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Ghita,

  Het probleem met die gebieden is dat ze steeds drukker bezocht worden en dat de vogels daardoor alsmaar opgejaagd worden. Tsja, dan blijven ze verder weg en moet je het hebben van een gelukje. Die heb je wel direct goed aangepakt. Mooi die blauwborst.
  Je laatste foto van de snor is een hele fraaie.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Beautiful image the building You chose well for the theme.
  Your blog is very nice,Thanks for sharing good blog.
  ออนไลน์

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita