zondag 31 december 2017

De mooiste van 2017


Het is weer tijd om terug te blikken op 2017.
Een jaar waarin ik een aantal soorten van mijn wensenlijstje kon afvinken, 
zoals de zwarte specht, de kruisbek , geoorde futen in paringsdans 
en ook parende bosparelmoervlinders . 
~
Een jaar waarin ik twee keer vossen in de sneeuw kon fotograferen, 
niet beide keren even succesvol. 
Een jaar met jonge vossen op verschillende plekken, 
wat was het genieten eind april en in mei.  
~
En natuurlijk een jaar van heel veel mooie natuurmomenten, 
die ik weer allemaal heb vastgelegd en gedeeld in mijn blogs. 
Iedereen die de tijd heeft genomen om mijn blogs te lezen 
en een berichtje achter te laten 
hartelijk dank hiervoor.


En nu naar het overzicht. 
Het blijft een uitdaging om per maand de mooiste foto te kiezen, hieronder mijn selectie.

Januari


Een damhert tegen de opkomende zon. Liever had ik een winters plaatje gekozen met alles wit van de rijp, maar helaas moest ik die dag werken en was 's middags, toen ik er wel op uit kon, het mooie er al vanaf. Dit damhert tegen de oranje lucht vond ik de mooiste foto uit deze maand.
Februari


Deze keuze was makkelijk, dit drinkende eekhoorntje is een van mijn favoriete foto's van 2017. De sneeuw in februari leverde mij niet de mooiste plaatjes op en dit winterse eekhoorntje met de spiegeling was gewoon de mooiste.Maart


 De natuur ontwaakt. In de maanden maart en april wil ik mij nog wel eens bezighouden met de bloemetjes. Mijn hart ligt bij het fotograferen van dieren, maar zo in het voorjaar kan ik ook genieten van de sneeuwklokjes en krokussen. Het werd dus kiezen tussen een mooi sneeuwklokje of deze krokussen. Ik ging voor deze vanwege die mooie lila cirkels in de achtergrond.


April / mei


Hier smokkel ik een beetje. April leverde voor mij geen foto van de maand op, maar in mei had ik een overvloed aan mooie , lieve, schattige en vertederende foto's van de jonge vosjes. Deze foto maakte ik begin mei en was mijn beste vossen-welpen foto van dit jaar. 


Mei


Volop voorjaar, de juffers en libellen worden wakker. Deze azuurwaterjuffer zat als een soort heks op haar bezemsteel (rietstengel) en met die grote ogen keek ze mij aan....en zo werd het een van mijn favoriete foto's van de maand meiJuni


Snel beslissen..en twee dagen later in een foto hut zitten om steenuilen te fotograferen. Het was een onvergetelijke avond , wat een natuurbeleving om deze uilen zo van dichtbij te kunnen zien en fotograferen, hier met een net gevangen muisje. Tja, arme muis maar dit is ook de natuur, eten en gegeten worden.


Juli


Epke de boomkikker doet zijn rekstok oefening en heeft in de achtergrond ook nog de X factor. Het was een kort moment maar alles klopte en ik kon op het juiste moment afdrukken.Augustus


De maand van de heidelibellen, ze zijn overal en ik vind ze prachtig. Deze foto koos ik mede vanwege de mooie achtergrond waarin de kleuren van de libel terugkomen.
September


Ee zilverplevier op het strand van IJmuiden. Een gelukje dat ik alleen op het strand was met de vogels, geen honden en geen andere fotografen waardoor ik heel rustig , laag bij de grond tot een paar meter kon naderen. Dit was een vogeltje dat niet schuw was en ging gewoon door met scharrelen op het strand en keek soms eventjes op. Een mooie foto en een prachtige natuurbeleving.
Oktober


De damherten bronst. Geen foto van een gevecht, hoewel ik dat dit jaar wel mooi in beeld kreeg. Ook geen burlend hert maar dit rustende damhert is mijn keuze voor oktober. Het geeft zo mooi de vermoeidheid van het hert weer, de kop kan hij bijna niet meer optillen.....uitgeteld aan het einde van de bronst periode.November


Een vos in een herfstsetting. Geen sfeervolle bos foto  dit jaar, want de herfstkleuren kwamen laat en waren ook ineens verdwenen. De jonge vosjes worden groot en lieten zich veelvuldig zien. Hier met de kleuren op de achtergrond komt toch het herfstsfeertje naar boven en daarom mijn keuze voor november.December


De laatste foto van het jaaroverzicht.....December met de sneeuuwbuien op 10 en 11 december. Het was moeilijk kiezen tussen deze van Park Cronesteijn op de zondagmiddag toen de sneeuwbui bijna voorbij was en een van de vosjes in de sneeuw van dinsdag 12 december...of de waterspreeuw.
Het werd toch het landschap met alles mooi in het wit, vers gevallen sneeuw, het ultieme winterplaatje.


Het was wederom weer een mooi fotografie jaar, met vele uren in de Waterleidingduinen, leuke uitstapjes naar onder andere de Veluwe, gezellige ontmoetingen en onvergetelijke natuurmomenten. 

Er blijft nog genoeg op mijn wensenlijstje dus weer uitdagingen voor het nieuwe jaar...
Voor 2018 wens ik iedereen weer prachtige natuur / foto momenten toe en vergeet niet van dit alles ook te genieten want...
Als je goed kijkt zul je zien dat de mooiste dingen gratis zijn.

20 opmerkingen:

 1. Wat een mooi overzicht zo. Heel wat moois gezien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk dat jij ook je overzicht al zo vroeg geplaatst hebt Ghita, nu kan ik lekker op mijn gemak alles bekijken en bewonderen.
  Ik heb het afgelopen jaar lang niet altijd op je blogjes gereageerd maar ik heb ze wel altijd bekeken en met je mee zitten genieten van jouw prachtige natuurmomenten. De Vosjes springen er steeds weer uit, en zo ook hier is foto 4 van het jonge vosje een van mijn favoriete foto's.
  Een andere favoriet zijn de krokussen, om precies de reden die je zelf noemt, die prachtige bokeh in achtergrond die zo mooi de contouren van de krokussen volgt, heerlijk plaatje!
  Ook de rest mag er zijn, uit jouw foto's spreekt altijd het genieten!
  Ik wens je een prachtig 2018 met weer vele mooie fotomomenten en als het zo uitkomt gaan we weer eens gezellig samen op stap!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ghita,
  Een mooi overzicht heb je gemaakt. Ik geniet van je foto's en van je enthousiasme als je blogt over de AWD en je andere uitstapjes. Jij bent een van de weinige die nog veel blogt. Hou vol! Je eerste 4 foto's vind ik in deze serie het mooiste. Blijf genieten en fotograferen en hopelijk komen we elkaar in 2018 wel weer een keertje tegen. Voor jou en voor Jeroen de beste wensen voor een goed, gezond en magisch mooi jaar.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita...

  Ooooo wat heb jij je keurig gehouden
  aan 1 foto per maand!!
  prachtige blog waarvan ik het kleine vosje de mooiste
  super!! en de uiltjes ook prachtig!!
  heel mooi terugblik heb je gemaakt Ghita!
  Ik wens je alle goeds voor 2018!

  groet Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Stuk voor stuk plaatjes Ghita, heel mooi. De Steenuil, de Zilverplevier en de Eekhoorn staan bij mij op 1, de rest op 2. Een erg mooi overzicht. Heb je een andere camera met meer mogelijkheden (kan zijn dat ik dat niet heb meegekregen) of heb je het fotograferen gewoon nóg beter onder de knie gekregen? Indien dat laatste, petje af!
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Great series of images to bring together your year in nature,Ghita. May I wish you all the very best for 2018 with many more rewarding encounters.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  werkelijk een prachtig overzicht. Dit zijn werkelijk schitterende momenten om even op terug te kijken.
  ik dank je ook voor je lieve berichtjes en medeleven na het overlijden van onze geweldige lieve kleinzoon Jahnay. Toch wil ik je ook een mooie jaarwisseling wensen en alle goeds voor 2018.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Je hebt na ongetwijfeld een moeilijke selectie weer een serie hele mooie foto's over gehouden voor dit jaaroverzicht. Gezien de tijd die je in deze mooie hobby stopt heb jij vast nog meer uitzoekwerk dan deze pensionado ;-)...
  Een keus ga ik niet maken: ze hebben allemaal wel wat, maar op een paar ben ik wel lichtelijk jaloers. Dat motiveert dan weer voor dit jaar. Ik wens je alle goeds toe voor 2018, met weer veel mooie foto's, maar blijf vooral gezond.
  Groetjes, Dick.

  PS: met een beetje mazzel zit de waterspreeuw er nog wel even en kun je deze week al de foto van de maand januari maken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie en gevarieerde keuze heb je gemaakt Ghita. Stuk voor stuk fijne opnamen, eigenlijk geen doen om daar een persoonlijke favoriet uit te zoeken, maar als ik dan toch zou moeten kiezen wordt het het jonge vosje, wat een droppie en wat een mooi standpunt had jij zelf. Maar ook de rest is een genoegen om te bekijken. Ik wens je ook in 2018 weer veel mooie natuurbelevenissen en uiteraard beleef ik die via je blogs weer graag mee. Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een prachtig overzicht Ghita en ook mooi gevarieerd. Ik ben nog altijd lichtelijk jaloers op je vossenwelpfoto's. Maar ook de anderen zijn zeker de moeite waard. Ik wens je voor 2018 ook vele mooie natuurmomenten toe. En dan komt het genieten vanzelf.

  Een gezond en prachtig 2018!

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Ghita,

  Een schitterende verzameling beelden zo bij elkaar en vooral leuk dat ze voor een groot deel afkomstig zijn uit je favoriete gebied, de AWD. Ik vind het altijd een lastig gebied om in te fotograferen, maar als je weet waar je moet zijn (zoals jij) kun je hier natuurlijk wel superfoto's maken. Het jonge vosje is daar HET voorbeeld van. Schitterend. Twee andere platen die iets extra's hebben tov de andere prachtplaten zijn die van de eekhoorn en de steenuil.
  Dat je maar weer prachtige series mag maken in het nieuwe jaar en mooie blogjes mag maken.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  Het is je gelukt om een mooi en gevarieerd overzicht te maken, met zelfs maar één foto per maand. Mij is dat niet gelukt. Dat vossen jou inspireren, en vooral jonge vosjes, is bekend. Je hebt in 2017 een hele reeks prachtige beelden van ze laten zien, dus het welpje van dit overzicht heeft zijn plek echt wel verdiend.
  Al met al een mooi resultaat voor 2017. Voor jou een flinke uitdaging om in 2018 op zijn minst met een overzicht van hetzelfde niveau te komen.
  Ik wens je in alle opzichten een fijn 2018.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hi Ghita,

  Als eerste de beste wensen voor 2018.
  Hoop dat het een prachtig jaar voor jouw en een ieder die je lief is mag worden.

  Ik ben blij dat jij de beste foto's heb uitgezocht.
  Nu hoef ik niet te kiezen en kan ik heerlijk genieten van jouw vakwerk.
  En dat hoop ik in 2018 ook weer te mogen doen.

  Voor nu LG,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,

  Prachtig jaaroverzicht van 2017 laat je hier zien. Zitten echt topplaten tussen. Onder andere de drinkende Eekhoorn, Steenuil en natuurlijk het schattige vossenwelpje. Ik hoorde van Henk B. halverwege het jaar dat ie ook zo intens genoten had van de Vossenwelpjes in de AWD, maar dat jullie het onderling stilletjes moesten houden. Graag had ik 1x naast jullie gezeten/gelegen/gestaan tijdens de speeluurtjes van de welpjes. Maar Henk en jij gaan natuurlijk zo vaak naar de AWD dat jullie niet er omheen konden. :-)

  Ook de Boomkikker heb je fijn geplaat in een leuke pose.

  Ik wens je in 2018 wéér héél véél mooie fotomomenten in de AWD o.a. en dat je in 2018 maar wéér wat onderwerpen/vogels kunt wegstrepen op je wensenlijst.


  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een prachtige foto's heb je uitgezocht, de moeite waard hoor! Ik vind het ook een heel leuk idee om dat zo te doen. Dan beleef je het jaar ook weer even. Veel plezier het komende jaar met het fotograferen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. tante jacqueline1 januari 2018 om 18:11

  Hallo Ghita,
  Geweldig mooi iedere maand een eigen foto. Het vosje is prachtig maar de steenuil is ook schitterend. Maar wat ik ook erg mooi vind is de sneeuwfoto zo heerlijk Hollands.
  Een heel inspirerend fotojaar met vele mooie plekken toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ha Ghita,
  een heerlijk gevarieerde serie laat je hier zien. Heel verschillend, maar stuk voor stuk prachtige foto's.
  Voor 2018 wens ik jou weer veel fantastische natuur- en fotomomenten en natuurlijk verder alle goeds.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Ghita,
  Dit is toch ook weer genieten hoor!!
  Fantastisch al deze foto's!! Mooi om ze weer even terug te halen in dit prachtige overzicht.
  Dat drinkende eekhoorntje, grappige gymende kikker, uil met prooi en natuurlijk die vosjes, allemaal zo ontzettend mooi. Super!!

  Ik wens je alle geluk en gezondheid voor 2018!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Ghita,
  Je hebt prachtige natuurbelevingen gehad in 2017 en deze selectie is fantastisch! Het eekhoorntje,,,,smelt!!! en de zilverplevier zo mooi, maar alle 12 zijn geweldig, je kiest ze niet voor niets uit! De steenuil met muis is een wereldplaat, echt wat een prachtplaat en wat een drama.
  Ben benieuwd wat je dit jaar weer gaan meemaken en delen!!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Ghita, dit is weer een geweldig jaarverslag! Ik kan echt geen keuze maken en dat doe ik dus ook lekker niet. Ik hoop weer veel moois van jou voorbij te zien komen dit jaar en wens je een foto-fantastisch en gezond 2018. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita