zaterdag 9 december 2017

Zuidpier IJmuiden

In het voorjaar en najaar probeer ik altijd een keertje de Zuidpier en het strand van IJmuiden te bezoeken, tijdens de vogeltrek maak je altijd kans op leuke soorten. Helaas was het er voor mij niet eerder van gekomen, dus veel soorten zoals de rosse grutto waren al niet meer te zien. Wel leuk was een aantal sneeuwgorzen dat al een tijdje langs het strand van IJmuiden scharrelde dus die wilde ik wel graag op de foto vastleggen.


De dag begon erg mistig, maar het zou opklaren en redelijk zonnig worden. Gelukkig stond er nauwelijks wind, waardoor het bij een paar graden boven nul toch niet koud aanvoelde. Ik had mij wel warm aangekleed, want ik weet uit ervaring dat zo'n dag aan zee best fris kan worden, zeker als de zon weg gaat.


Op de pier wordt je bijna altijd verwelkomt door een bonte verzameling aan meeuwen. Deze meeuwen houden zich op in de buurt van de vissers die op de pier staan. Als de vissers er om een of andere reden niet zijn, zie je meteen veel minder meeuwen.

Deze steenloper had een klein visje van een visser gepakt of gekregen, en begon het op de rand van de pier op te peuzelenEven kwam het zonnetje erbij en had ik de vogel in mooi licht, dat net niet te hard was..
Maar vanaf zee kwamen donkere wolken, aan het einde van de pier kletste het water soms hard op de rotsblokken. De meeuw kijkt hoe een golf tegen de blokken spat, en ik kijk naar de dreigende lucht.
En inderdaad, een klein buitje, maar het was niet meer dan wat gespetter dus het leek allemaal erger dan het uiteindelijk was.


Oeverpieper keek net om toen ik afdrukte....en ging er vandoorDeze middag zat er heel veel paarse strandlopers op de pier. Vaak ben ik al blij als ik er eentje zie, ver op de rotsblokken, nu liepen ze in groepjes over de pier en waren niet eens zo schuw.
En zo kon ik de paarse strandloper op verschillende plekjes fotograferen, hier op een van de rotsblokken.En op de gladde basalt blokken, waar blijkbaar door de hoge golven voedsel op terecht is gekomen, want deze paarse strandloper scharrelde over de blokken om hier en daar er iets vanaf te pikken.
De drieteenstrandlopers zijn altijd leuk, maar ze hebben een nadeel.....ze rennen altijd....En soms staan ze dan toch even stil als ze op de bodem een hapje hebben gevonden...
In dit geval was die bodem een basalt blok, waar deze vogeltjes samen met de paarse strandlopers hun hapje bij elkaar scharrelden.Maar je kan ook net doen of hij gewoon langs het strand loopt....


De verrassing van de dag..vlak langs de pier zag ik een zwart eendje zwemmen, ik zag meteen dat het geen aalscholver was, maar wat dan wel.......


Een zwarte zee-eend, mannetje. Dat is leuk. Deze soort heb ik nog nooit kunnen fotograferen, en zelfs slechts 1 keer eerder gezien vanaf de Brouwersdam, door een verrekijker, en dan nog als zwart stipje. En nu zwom het eendje op 5 meter van de pier.Echt een mooie eend, vooral de snavel is apart, dat viel mij direct op toen ik hem zag.
Meeuwen blijf ik ook erg leuk vinden om te fotograferen, aan het einde van de middag kleurde de lucht wat roze. Op de achtergrond...Zandvoort aan Zee.Eerder op de dag maakte ik nog een meeuwenportret van deze volwassen zilvermeeuw.

Geen bijzonder zonsondergang, de zon verdween achter de dikke wolk links boven zee. Wel grappig was de regenboog in het water op het midden van de foto, moeilijk te zien, maar wel bijzonder.En de sneeuwgorzen......ik heb ze gezien, maar van afstand. Als ik in mijn eentje was had ik er zeker wel dichterbij kunnen komen, maar met meerdere fotografen waarvan er een rechtop lopend, zwaaiend met statief op de vogels af stiefelde......
dan kom je niet verder dan een bewijsplaatje (in de vergroting niet mooier).
Daar zitten ze dan, net voordat ze opvlogen. In de middag was ik de enige fotograaf, helaas was het licht al helemaal weg achter dikke wolken....en was het honden uitlaat tijd....dus ook deze poging mislukte, dit keer vlogen de vogels op omdat er een hond op af rende.

In 2012 had ik meer geluk, ook toen bij weinig licht, maar wel een sneeuwgors op een halve meter, en totaal niet schuw . Klik HIER voor het blogje hierover.


Maar ondanks de pech met de sneeuwgorzen heb ik genoten van zo'n dagje aan zee. De hele dag in de frisse buitenlucht en leuke momenten op de pier, dus mij hoor je niet klagen.  

14 opmerkingen:

 1. Prachtige serie weer Ghita. Ik hou ook van de Zuidpier...er is altijd wat te zien op en rond die betonplaten...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Een bezoekje aan de pier is de ene keer succesvoller dan de andere. Een zwarte zee-eend is een hele mooie waarneming, die ook een paar fraaie platen heeft opgeleverd. Je laat veel vertrouwde soorten zien, die je deze keer ook goed op de plaat hebt gekregen. Vooral de paarse strandloper heb je deze keer heel fraai, net als het drieteentje (vooral 13). Met sneeuwgorzen moet het meezitten, jij trof het deze keer minder. Maar het is hoe dan ook al bijzonder om ze te zien.
  Het was duidelijk een geslaagd bezoek. Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Zeer mooie foto's!! Mooi zo langs het water.
  Prachtige vogels zoals die steenloper. Erg mooi gefotografeerd.
  Maar ook die vuurtoren en het water met de lucht op foto's 5 en 18 zijn top foto's!! Knap gedaan hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je zonsondergangfoto is mooi hoor! Leuke blog, herkenbaar voor me er is altijd wat te zien.
  Ja, zoals je opmerkt bij de sneeuwgors, je kunt beter alleen zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig weer! Wat een bijzondere vogel is die zwarte zee-eend. Nog nooit gezien! Heb ook even een kijkje op je oude blog genomen :-) Mooi ook, die sneeuwgors.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een mooie plek die pier bij IJmuiden. Ben er een paar keer geweest en er is altijd wel wat te zien. Je foto's zijn weer prachtig Ghita.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een hele fijne plek voor vogelfotografie die Zuidpier Ghita. Ik was er slechts een keer en maakte er toen ook leuke platen o.a. mijn eerste oeverpieper. Zou er graag nog eens teruggaan, maar het is van hieruit een klere eind rijden.
  Ik vind je laatste 3teentje de mooiste. Inderdaad, ze rennen altijd mmar ik ervaar dat niet als een nadeel. Je zou eens kunnen proberen ze in volle vaart te fotograferen, mij is dat vorig jaar op Texel gelukt, ik vond het een leuke uitdaging en op Birdpix deed de foto het best goed.
  Hele mooie serie zet je hier neer met ook de paarse strandloper als mooie soort. Jammer van de sneeuwgorzen, je hebt altijd en overal van die zgn. natuurfotografen die zich niet aan de (ongeschreven) regels houden en altijd maar dichterbij willen komen zonder rekening te houden met anderen.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige serie. Vooral de foto met de meeuw links en opspattende water bij de vuurtoren. Heb alles aandachtig bekeken. Wat ben ik dan een slappeling om met de sneeuw toch maar niet naar park Cronestein te gaan... Want nu vast heel fotogeniek.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Genoten van je blog Ghita.
  Vogelsoorten die je in Drenthe niet ziet. prachtig om via een linkje nog weer even de sneeuwgorzen te zien!
  Groet uit het (bijna) ingesneeuwde Stieltjeskanaal,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow wat mooi zeg.
  Deze serie blinkt vooral uit door zijn fraaie belichting.
  Daarnaast zijn ze ook nog eens fraai van scherpte en is je onderwerp prachtig.
  TOP Blog dus!!!

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Een mooie Pier-blog! Ik heb genoten van de foto's van de dreigende lucht op de pier. Wat heb je een mooi perspectief gekozen. Ook de ondergaande zon het de regenboog streep in het water vind ik heel fraai. Dan ben je best verwend met mooie platen van de steenloper, paarse strandloper drieteentjes en een paar mooie meeuwenportretjes. Jammer van de sneeuwgorsjes. Wel heel leuk om die blog nog even terug te zien! Tot slot een zwarte zee-eend is echt gaaf om te zien en is prachtig gefotografeerd, wat een mazzel!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een leuk gevarieerd vogel/pier-blog. De paarse strandloper heb je erg mooi kunnen fotograferen. En de zwarte zee-eend is natuurlijk een pracht van een waarneming, helemaal zo dichtbij. Al met al een mooi verslag van deze dag.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nou ik kan me wel voorstellen dat je hier toch wel zeer van hebt genoten Ghita, heerlijke opnamen van de paarse strandlopers, de drieteentjes en ook het steenlopertje met de vis. Heel bijzonder natuurlijk de zwarte zee-eend, dat was wel een buitenkansje, jammer van de sneeuwgorsjes. En ja ook ik blijf meeuwen leuk vinden om te fotograferen en te bekijken.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een serie om jaloers op te zijn prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita