dinsdag 8 augustus 2017

Waterleidingduinen juli 2017

En de mooie zomerdagen blijven, dus ook in juli ben ik weer veel op pad geweest in de  Waterleidingduinen, vaak lange struindagen waarbij is soms gewoon 12 uur lang in de natuur was. 
Er was weer veel te zien en soms werkten de dieren zo goed mee dat ik nu voor de grote uitdaging sta een selectie te maken van de vele foto's die ik op deze dagen heb gemaakt.
Foto's zijn gemaakt op 6,7, 13 en 21 juli.Damhert met bastgeweiDe mannetjes zijn nu op zijn mooist...Harkwesp


Dit jaar waren er heel veel keizersmantels in de Waterleidingduinen, ik denk dat het zelfs de meest voorkomende vlinder was die ik heb gezien, gevolgd door de bruine zandoogjes en st. jansvlinders.
Van de andere vlinders heb ik ook nog foto's maar die bewaar ik voor een andere blog, misschien nog wel een apart vlinderblogje.Keizersmantel van bovenaf, dit is het mannetje, te herkennen aan de zwarte strepen (geurstrepen).Ook de ondervleugels zijn erg mooi
Nog maar een, ik kan echt niet kiezen uit de vele foto's van deze mooie vlinder die hoort bij de groep van de parelmoervlinders.drie keizersmantels op de distel struik. Helaas wel knal hard licht dus geen geweldige foto, maar het was wel geweldig om zoveel van deze mooie fladderaars bij elkaar te zien.
Eikenpage, voor mij de eerste keer dat ik deze soort heb gezien, en op de foto gezet.


Piepkleine boomkikkertjes op de pitrus stengels, ze zijn ongeveer zo klein als een duimnagel en gaan helemaal op in de omgeving wat kleur betreft, dus het is flink zoeken....maar als je er 1 ziet, dan zie je er ineens meer..De kleintjes waren lekker actief en klomen in de stengels omhoog...

En lieten soms een rekstok oefening zien waar Epke jaloers op is.

 En dan zie je weer een echte boomkikker.....jawel...in een boom..


De heidelibellen zijn er ook weer, die gaan hopelijk in augustus nog vaker langskomen, en zullen dan een plekje krijgen in mijn volgende blog.
St. Jansvlinder
Icarusblauwtje. Deze drukke vlindertjes zochten het vaak laag bij de grond, om op hun waardplant de rolklaver te gaan zitten, soms zochten ze een hoger gelegen plekje zodat ik tussen het riet door deze foto kon maken van dit mooie kleine vlindertje.
Zonnedauw, ik vind het mooi, maar zo lastig te fotograferen.


De tijgerspin  (of wespspin) is nu ook weer volop te zien in zijn kenmerkende web, met zigzagpartroon.
En natuurlijk waren daar de damhertkalfjes, ik kan daar steeds weer van genieten. De kleintjes bij hun moeder en de geluidjes die ze maken, het geluid lijkt net op een klein miaauwend katje.
Bambi in de grote weide wereldDit is toch gewoon superschattig
Geen geweldige foto, maar ik vond dit zo'n schatje met dat flapoortje, die mocht gewoon een plekje in mijn blog hebben.


En soms wordt je verrast door een vos die voorbij komt lopen met een grauwe gans die behoorlijk zwaar was.
Een ander vosje kwam nieuwsgierig kijken
En de vos die de gans had opgeborgen kwam ook nog even kijken


begroeting tussen twee jonge vosjes
Relaxed vosjeEn tenslotte een portretje van het kleine vosje dat heel snel groot wordt, ik zag haar voor het laatst als welpje op 15 mei, en op 21 juli had ik het geluk haar weer tegen te komen. Wat een leuk vosje is dit. Ik hoop haar nog vaak te zien, want ze heeft toch wel mijn hart gestolen.Van de 130 foto's die ik had geselecteerd van de 4 dagen, moest ik een keuze maken voor de blog. 
En nog zijn het erg veel foto's, en heb ik leuke foto's niet geselecteerd omdat het dan echt een veel te lange blog zou worden. In augustus wil ik mij op de kleine beestjes richten, vlinders, libellen en misschien nog weer de boomkikkers......want die blijven ook enorm fotogeniek.

21 opmerkingen:

 1. Ik weet niet waar ik moet beginnen zoveel vlinders en dan de boomkikkertjes en dan gaat er ook nog eentje aan de rekstok, geweldig maar je vossenserie is ook heel apart de vos met de nijlgans zal je ook niet zo gauw voor een tweede keer tegen komen, wat een super momenten heb je weer meegemaakt,wat moet jij deze dagen huppelend van vreugde naar huis zijn gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Jij bent echt een specialist in vosjes fotograferen. Maar hier laat je ook hele andere mooie beelden zien. Fantastich zoals bv die harkwesp, maar ook die vlinders heb je werkelijk super gefotografeerd.
  En dan die komische kikker op foto 12...GEWELDIG...!!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pracht foto's Ghita.
  De vosjes zijn weer superrrrr!!!
  Mooie vlinder foto's en ook de boomkikker is erg mooi om te zien.
  Mijn favorieten zijn nr. 12 en 23.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Je pakt hier wel uit zeg. Het zijn allemaal prachtige beelden. Ik kan mij voorstellen dat je het moeilijk gehad hebt bij het maken van een selectie. Voor mijn gevoel heb je hier een van jouw mooiste series van dit jaar laten zien.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oooh wat een mooie verzameling foto's zeg! Ik kan me voorstellen dat het moeilijk kiezen is geweest. Ik heb genoten van je foto's :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Mooie opnames heb je gemaakt en het geluk dat je ze mooi heb gefotografeerd, vooral de Vos, Boomkikkers en de Damherten. De Eikenpage was voor mij 'n nieuwe soort toen ik de laatste keer ben geweest.
  Het is genieten van deze blog.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita
  wat een super serie is dit leuk die vossen maar ook zo gevarieerd.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Een geweldig mooie blog! Heel divers. Prachtig om te zien dat de vos die gans te pakken heeft. Worden het ineens iets minder "rugtas-vosjes" Maar de hele serie van de vosjes vind ik snoezig en prachtig. Wat ben je verwend door de Keizersmantels, zo veel! Schitterend ook al die hertjes en de boomkikkertjes. Je geeft wel weer een visitekaartje af van die mooie AWD!!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo lekker is dat, kortsluiting in mijn toetsenbord door een enorme kwijlpartij bij het zien van je foto's.

  Op de een of andere manier nog mooier dan anders.
  Heb je een nieuwe camera of lens of PC?
  Zachter qua kleur, prachtig qua scherpte.
  En gelukkig net zo divers als dat ik van jouw gewent ben.
  SUPER!!!

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb inderdaad een nieuwere Panasonic Lumix, met een grotere sensor, maar in deze serie zitten ook foto's van de oudere camera. Ik bewerk de foto's wel een beetje dat alles wat zachter wordt. Vind ik mooier.

   Verwijderen
 10. Overal om je heen hoor je mensen zeggen dat het een flutzomer is en jij zegt dat de mooie dagen maar blijven komen! Ik ben het wel met je eens, want de temperaturen zijn goed: niet te heet en ook niet te zonnig, anders is het in het duin niet uit te houden. Van mij mag het zo blijven.
  Je hebt je lekker kunnen uitleven met de keizersmantels: wat waren het er veel dit jaar, hè? Je werd er bijna gestoord van. De eikenpage heb ik ook gezocht, maar niet gevonden en nu is het wrsch. al te laat.Boomkikkers zijn er dit jaar ook vrij veel, is mijn indruk (zie mijn blog), maar dat wil nog niet zeggen dat je ze ziet ;-). Je hebt ere een paar in mooie pose kunnen vastleggen. Die op de rekstok is top: dat vage kruis van pitrusstengels achter zijn rug is goed gezien. Of is dat toeval? Morgen maar eens bij De Zilk rondkijken.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik mag niet klagen over deze zomer, dat zie je wel aan de keren dat ik in juli erop uit kon in de AWD. De kikker aan de rekstok, ik had bewust die X erachter gehouden, kreeg hem niet uit beeld, dus dan maar meenemen in het geheel, een boomkikker met de X-factor.

   Verwijderen
 11. Wat een superserie zeg, ik noem alleen de vos met gans want dat is toch wel verrassend om dat te zien maar de rest is natuurlijk ook allemaal schitterend!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ghita, jan geilen ben ik heb verkeerde knop gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Ghita,
  wat een schitterende serie. Weet niet wat het mooiste is ik vind ze allemaal geweldig. Die van de vos is wel een beetje hard maar dat is de werkelijkheid.
  Vlinders die ik nog nooit gezien heb en de schattige vosjes. In een woord GENIETEN

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Ghita, fantastische foto's ben dit jaar voor het eerst in de AWLD geweest, heeft mijn hart ondanks de regen meteen veroverd, volgend jaar ga ik zeker eens terug voor een tweedaagse bezoek. Prachtige blog en dito foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Ghita,
  wat een supermooie serie van al het moois dat de AWD te bieden hebben. Heel divers.
  Ik zou hier ook geen "mooiste" uit kunnen halen, want ze hebben allemaal wel wat.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,

  Gog, dat daar zoveel keizersmantels zitten zeg, hier mag je al blij zijn als je er eentje ziet. Mooie zachte tinten in dit hele blog. Bijzonder zeg die vos die met die grauwe gans loopt te sjouwen, echt een heel bijzonder moment dat denk ik maar weinigen ooit gezien hebben. Complimenten voor deze serie.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hou Ghita,
  ik ben dit jaar helemaal nog niet in de waterleiding duinen geweest en daar baal ik ook best wel van. Hopelijk komt het er de komende tijd nog een keertje van want ik mis gewoon heel veel. Je laat werkelijk een schitterende serie zien en die eikenpage heb ik daar nog nooit gezien! De vos met die grauwe gans is ook een hele aparte foto zeg! Echt een topserie van deze platen.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hai Ghita,

  Een overzicht met vele hoogtepunten. Twee foto's van de boomkikkers komen er bovenuit. Nummer 10 en 12 zijn dat en vooral 12 is prachtig. Niet alleen vanwege de houding, maar het kruis direct achter het kikkertje is zo'n leuk extraatje. Ook echt precies op de juiste plek. De foto van de vos met de gans is helemaal super. Zo'n foto zal je niet snel nog een keertje maken. Ook de rest van de serie is erg fraai. Complimenten.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita