dinsdag 22 augustus 2017

Amsterdamse Waterleidingduinen: Augustus 2017

Waar het in de eerdere maanden vaak zonnig en warm was, viel augustus een beetje tegen met het weer. Vaak bewolkt, veel wind en ook de nodige regen dagen. Dus dit keer een blogje met foto's van begin augustus en helaas ontbreken de vlinders een beetje. Ook in de waterleidingduinen was het dit jaar geen goed jaar voor de vlinders. Alleen de keizersmantel had het reuze naar zijn zin daar en was in grote getalen aanwezig, maar die is in de juli blog al uitgebreid aan bod gekomen.


Augustus is de maand van de heidelibellen. Er komen in de AWD 3 soorten voor: de steenrode, de bloedrode en de bruinrode. Waarschijnlijk heb ik ze allemaal wel gezien en vast ook op de foto gezet, maar ik kan het maar niet onthouden hoe je ze uit elkaar houdt.
Heidelibel op zijn uitkijkpost met in de achtergrond een tweede in dezelfde houding.
Parende heidelibellen.Een padje op het pad, deze bleef mooi zitten zodat ik de macrolens kon makken en vanaf een heel laag standpunt deze foto kon maken. Het padje was ongeveer een centimeter groot (klein).

Ook deze boomkikker was maar een centimeter klein. Ik zag heel veel kleine boomkikkertjes, maar grotere exemplaren kon ik nergens vinden. De boomkikkers had ik in voorgaande maanden al uitgebreid laten zien, dus daarom nu maar 1 foto, die ik zelf wel erg leuk vond.
Een blauwvleugel sprinkhaan in het zand, zo valt hij nauwelijks op, maar zodra hij weg vliegt zie je de blauwe vleugels, die qua kleur lijken op die van het icarusblauwtje, mannetje.
En dit is het icarusblauwtje, mannetje, niet de allermooiste foto maar omdat ik van deze vlinder zo weinig heb gezien, wilde ik hem er toch bij zetten.
Opvallend was wel het grote aantal argusvlinders, die meestal laag bij de grond zitten. Landelijk gaat het heel slecht met deze soort maar in de AWD heb ik er in augustus veel gezien,  meer dan de landelijk veel voorkomende vlinders zoals de koolwitjes, atalanta, dagpauwoog. Ook de kleine vuurvlinder schitterde in afwezigheid dit jaar, maar die kan ik in september nog tegenkomen.
En hier is weer een heidelibel, die net iets te eten had gevangen en op een duindoornstruik zijn hapje op peuzelde, mooi was dat hier de kleuren van de libel terugkomen in de achtergrond kleuren.
Een mest kever, nog niet eerder gezien in de AWD, op de Veluwe zie ik ze altijd wel, maar voor de AWD was het voor het eerst. Meestal wandel ik tussen Vogelenzang en Zandvoort, maar een enkele keer wil ik de lange busreis wagen voor een paar uurtjes De Zilk, en vooral in deze periode als de damherten op hun mooist zijn.Damhert mannetje staat even stoer te poseren, prachtig in de vacht en een mooi groot gewei. De basthuis zit er nog omheen, maar eind augustus gaan ze de basthuid vegen en dan is het gewei klaar voor de bronst, die in oktober begint
Rustend mannetje met licht bastgewei, als je goed kijkt zie je ook de doorbloeding onder de basthuid. Zodra deze stopt laat de basthuid los.
Stoere hertenman, och wat had ie last van al die vliegen op zijn neus en hals...
De hei, helemaal in de zuidpunt van de AWD is een klein stukje heide. Vorig jaar was het prachtig, helemaal paars. Dit jaar hadden ze van Waternet een stukje afgezet, een lelijk hek eromheen, daar groeide de heide uitbundig, maar daarbuiten was het toch een stuk minder dan vorig jaar... Deze foto heb ik dan ook met mijn camera door het hek heen gefotografeerd, voor mooie uitgestrekte paarse velden, moeten we toch ergens anders heen.

Weer terug in omgeving Panneland (Vogelenzang),de damhertjes worden snel groot. Moeder hert en haar kind kijken mij even nieuwsgierig aan.

Ook de jonge vosjes uit een eerdere blog groeien heel hard en zijn al bijna net zo groot als de volwassen vossen.Mijn favoriete vosje, en de kleinste van het stel
Het andere vosje was heerlijk aan het relaxen in het zand. Ik was op dat moment alleen daar, met de drie jonge vosjes in de buurt, die gewoon lekker hun ding deden en dat was vooral luieren en slapen.

Het jonge rekeltje, heel nieuwsgierig..
 De moeder van twee van de drie kleintjes gaat haar eigen weg, de kids moeten nu zichzelf redden en zo treffen we deze moervos een heel eind verder op aan tussen de gele bloemetjes.
 Poseren is niet haar hobby, ze zat heel mooi tussen de bloemen maar leek die aandacht toch niet zo leuk te vinden.
Zo anders was deze oudere vos, die ging gewoon zitten, deed zijn ogen dicht en genoot van het zonnetje. Ook hier had ik even een momentje met de vos samen. 


Nogmaals het kleine vosje
Omdat ze mijn hart heeft gestolen.
En zo was het ook in augustus weer volop genieten in de Waterleidingduinen, ook al viel het met de vlinders tegen, er was toch weer genoeg te zien.

En in september kunnen er nog steeds vlinders rondfladderen, zijn de heidelibellen er nog en begint het langzaam herfst te worden met de vruchten aan de bomen , de spinnenwebben, paddenstoelen en de langzame verandering van de kleuren, dus wie weet .....dat alles in mijn volgende AWD blog.

19 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige serie foto's bij elkaar :-) Ik heb er weer van genoten. Die padjes van amper 1 cm heb ik ook al een paar keer gezien, maar zonder macrolens kom je er niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wederom een prachtige serie, mooi de diversiteit in de AWD.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Ghita,
  was weer heerlijk met jou meegenieten.
  Foto 2 is super: de herhaling van de libel lijkt wel een spiegelbeeld. Heel mooie compositie. Op foto 12 komt het gewei zo mooi uit tegen de donkere achtergrond. Lijkt wel fluweel. En de vosjes: altijd leuk.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige serie foto's Ghita. Als je weet waar je moet zijn in dit grote gebied, dan kom je iedere keer met een grote lading foto's terug en ook nog eens van alles wat. Mooie plaat van het boomkikkertje. Erg leuk zo tussen die varens. Mooie foto's ook van de libellen, maar de foto's van de geweidrager en de kleine vossen zijn de winnaars. Erg mooi gedaan.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ghita, als ik je foto's zie, denk ik gelijk daar moet ik nodig weer eens naartoe. De weken vliegen voorbij... Prachtige foto's laat je zien, schattig boomkikkertje ook!

  groet Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben er afgelopen maandag eindelijk weer eens geweest. Toen zag ik geen geweidragers maar die zitten zo begrijp ik uit jouw tekst bij de Zilk. Mooi jouw vossenfoto's en het kikkertje staat er ook supermooi op!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een wereld blog weer.
  Die vosjes..... ik blijf dat fantastisch vinden.
  Wat ook een super plaat is, is dat piepkleine padje.
  Het lijkt wel alsof hij zo uit het stenen tijdperk is geslopen:-)
  Pracht blog!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Ghita, dat 'lelijke hek' om het stukje Heide stond er vorig jaar ook al hoor. Dat hebben wij er met de vrijwilligers omheen gezet, zodat de ecologen kunnen bestuderen wat het grazen van de Damherten teweeg brengt. En wat de gevolgen zijn, ook voor de dieren als vlinders die van de Heide afhankelijk zijn voor hun voortplanting. Je bent misschien ook weleens een "graaskooitje' tegengekomen, dat een zeldzame plant moest beschermen.
  Ook Ligusterbosjes zie je soms afgeschermd met zo'n hek. De zeldzame en beschermde Duinparelmoervlinder heeft de Liguster nodig voor zijn voortplanting en de Damherten vraten ze allemaal kaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Augustus zorgt toch voor voldoende variatie aan waarnemingen. Qua aantallen mag het dan met vlinders wat minder zijn, qua soorten heb ik zelf niets te klagen. Libellen, juffers en boomkikkers bieden voor de geïnteresseerden vaak ook nog genoeg kansen op mooie plaatjes. De mannelijke damherten heb je ook fraai in beeld gekregen. Het geeft wel te denken als je de relatief kale vlakten ziet en de begroeiing binnen de afrasteringen ermee vergelijkt, of de afrasteringen nou groot of klein zijn. Ik ben bang dat je niet anders kunt concluderen dat de vlakten te intensief begraasd zijn en dat heeft zijn weerslag op de heide, maar ook op het leven dat van bloemen afhankelijk is.
  Ik ben kort geleden ook "jouw" vosjes een keer tegengekomen. Ze zijn inderdaad al flink gegroeid. Ook deze keer zijn de beelden die je ervan laat zien weer heel geslaagd.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Ghita,
  De boomkikker en argusvlinder vind ik erg mooi vooral wat kleurencombinatie betreft.
  Ja, de vosjes blijven de show stelen erg leuk en hoe snel ze groeien.
  wederom genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit zijn weer heerlijk foto's Ghita en ook prachtig van kleur.
  Dat boomkikkertje is echt zo leuk tussen die varens en ook de libellen staan er mooi op. de kleine pad heeft ook zijn charme en is ook hele mooi op de foto gezet net als de sprinkhaan. Vlinders, kevertje en hertjes zijn ook al zo leuk maar de serie van het vosje is echt zo gaaf. Echt onwijs genoten (ook omdat ik zelf nog niet in de AWD ben geweest dit jaar).

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  Weer 'n mooie serie, de Vos steelt toch weer de show.
  Ook de Damherten heb je er mooi op staan.
  Met de vlinders gaat het zo wie zo slecht omdat er nergens geen bloemen meer staan omdat ze te vroeg maaien.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,

  De steenrode heidelibel kun je in elk geval herkennen aan de gele lengtestrepen op hun poten. Prachtig blog weer, schitterende entourage om het boomkikkertje. Best bijzonder inderdaad zoveel argusvlinders, als je de media leest zou hij bijna uitgestorven zijn in Nederland. Toppertjes weer die vossen, jouw specialiteit, ik geniet er iedere keer van. Mooie afsluitende foto ook.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige serie foto's van de dieren die je in de AWD vast heb kunnen leggen.
  Boomkikkertje is echt prachtig, maar de vosjes vind ik toch het leukste, ze zijn prachtig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,

  Weer heerlijk genoten van je blog met zo veel sfeervolle foto's. Het kriebelt om ook weer héén te gaan.
  Groetjes,
  Ditta

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  Wat laat je hier weer schitterende opnames zien. Prachtig die libellen. Maar wat heb je die herten fantastisch gefotografeerd. Foto's 11 en 13 zijn echt super. Mooi vanuit dat lage standpunt. En dan die vosjes...ochh..daar ben jij toch wel heel erg goed in. Ze zijn echt helemaal te gek.

  Leuk ook je nieuwe look van je blog!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Geweldig mooi Ghita ik kan zo toch heerlijk meegenieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtige foto's Ghita.
  Nr. 5 14 15 en 19 zijn favoriet bij mij.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Fijne AWD-serie, de eerste foto van de libel met de herhaling is schitterend! Maar de boomkikker in de varens is schitterend in de overtreffende trap, heel gaaf beeld!
  Heerlijke vosjes ook weer, vooral 17 en 20.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita